Thursday, June 20, 2013

Mudahnya BSN

Easy brother *sekadar hiasan

Salam readership. Hari ni miela dengan penuh keazaman pergi ke bagan serai bawa motor dengan sendirinya untuk melaksanakan urusan-urusan bank. Ingat naik motor takda class ke?. Kalau naik motor korang boleh rasa angin sepoi-sepoi bahasa gitu. Semalam Miela shopping tudung online kat page ni . Hari ni pula buat payment kebetulan my mom bank in duit. Waa tak keja pun masih lagi dapat gaji yer, haha. Memang kenalah, duit tinggal ciput je tiba-tiba tambah duit lagi.

Then, Milea beli tudung banyak-banyak dengan kawan-kawan. Kalau beli satu rugilah, lagi banyak beli lagi banyak diskaun. Then, dorang ni bagi duit cash kat Miela. Huhu ingatkan nak bank in je terus kat Miela tapi sebaliknya berlaku. Mulalah pening "macam manalah aku nak masukkan duit dalam bank ni?". Mula-mula macam bodo-bodo sikit kan, tapi pakcik google kan ada?. Searchlah cara nak masukkan duit dalam bank, rupa-rupanya kena pakai CDM (Cash Deposit Mechine).

Untuk pengetahuan uolzz, Miela guna bank BSN jer. Bukan bank Maybank mahupun CIMB bank. Satu-satu Miela acc bank adalah  BSN jer. Selalunya BSN ni budak-budak banyaklah pakai. Maklumlah orang sekarang banyak pakai maybank. BSN budak-budak selalu guna untuk bila elaun masuk macam budak matrik, budak plkn ke?.  Acc maybank mungkin akan datang baru nak buat kot.

Cara mendepositkan wang tunai :
1. Gunakan mesin CDM bukan mesin atm yang biasa. Kalau yang biasa celah mana nak masukkan duit?
2. Masukan kad dan isi  no pin
3. Pilih deposit tunai
4. Then pilih Giro-I *kalau tak silap (Miela pilih Giro-I sebab nak masukkan duit acc bank sendiri. Boleh je nak masukkan deposit tunai ke acc bank lain)
5. Sumbat je duit dalam lubang disedikan (Aik?, masuk satu-satulah nanti jem pulak mesin tu nanti)
6. Kalau nak tambah duit lagi pilih tambah wang kalau tak nak pilih Ya untuk transaksi deposit wang.

Caranya lebih kurang  cara deposit tunai bank maybank

Mudah kan?. Sekali je masuk duit, mesin CDM bsn boleh terima wang tu even guna baru. Bila dah selesai pergi mesin atm sebelah nak transfer duit sebab Miela nak gunakan duit dalam bank untuk bank in. Yang deposit tunai tu tadi, semuanya duit-duit orang. Miela tak nak guna duit di tangan sendiri untuk beli tudung. Rajin gila kan guna dua mesin?. haha

Cara nak transfer duit :
1. Seperti biasa masukan kad dan isi  no pin
2. Pilih pindahan
3. Pilihan ke pindahan acc antara bank lain (MEPS) (belah kanan bawah untuk taransfer duit ke bank lain)
4. Taip no acc penerima. Klik Ya jika mucul nama penerima yang nak di bank in kan.


Maka selesai urusan Cik Miela. Ni pula slip-slip selesai kedua-dua tranksaksi. 


Entri lain:
Cara transfer duit mengunakan Maybank2u

61 comments:

  1. Naik motor senang nak parking. Arol tak pernah lagi berurusan dengan bank sendirian. Selalunya mesti Ayah yang tolong uruskan, Arol perhati jek. Hehehe! :D

    ReplyDelete
  2. transfer lagi senang dari pakai CDM kan.

    ReplyDelete
  3. Saya pun seumur hidup cuma ada BSN je tp nk beli brg on9 tu yg payah sbb kebanyakkan diaorg guna bank lain. Nyaris2 saya nk buat acc Maybank tp mls nye mak aih. Rupa2nye ada cara lain yerk. Terima kasih beri tunjuk ajar.

    ReplyDelete
  4. Salam. Nak tanya something ni. Saya beli brg online and dia bagi saya acc bsn untuk bank in duit. Kalau mcm saya nak bank in kat dia mmg kena guna kad jugak ka mcm mana? :)

    ReplyDelete
  5. @Aisyah Hashim kalau awak nak bank in, yup guna kad. Tapi kalau pakai mesin cdm tak guna kad pe kot

    ReplyDelete
  6. Nak guna kad apa ye? saya pun tak mahir sangat bab bab bank in ni~ saya tak faham lah boleh tak bagi toturial bergambar?

    ReplyDelete
  7. ya memang mudah dan cepat pindah duit dari akaun kita ke akaun lain, tapi satu je kelemahan transfer nie iaitu duit yang kita pindah tu lambat masuk ke dalam akaun lain, saya pernah kena contoh hari nie transfer lusa baru duit tu masuk.

    ReplyDelete
  8. sis.. kalau sy guna kad bsn transfer duit mlalui atm bank islam ke maybank boleh ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh. Nak lagi pakai cdm(cash deposit) bank tu sendiri

      Delete
    2. boleh je..sayapun selalu guna kad public bank utk transfer ke bank-bank lain yang ada dalam senarai. ok je pun..

      Delete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. sis, sy ade akaun bsn, klau sy nk bank in duit ke akaun bank laen cth maybank blh ke guna atm kat bsn ?? sbb sy xreti sgt bab2 bank ni...

    ReplyDelete
  11. as salam...sye ni nak bank in duit dkat org yg online seller.but dya gna BSN...bsn plk xboleh deposit hanya boleh keluarkan duit.klau gna bank maybank untuk hantar duit tu boleh x.

    ReplyDelete
  12. Boleh mengunakan bank lain sperti maybank untuk transfer duit ke bsn

    ReplyDelete
  13. Sya ada beli kasut online.. sya dh transfer duit kan akaun penjual..dn transaksi berjaya.. tpi penjual ckap duit yg sya pindah tu blum masuk.. mcm mna ekk bole jdi mcm tu.. sdangkan duit dlam akaun dh kna potong.. mnta penjelasann skit

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau transfer dari bsn ke bank lain dia akan mungkin dia akan ambik masa 2 3 hari

      Delete
  14. Kalau sya bank in duit kat bank islam/bsn menggunakkan cdm dan memasukkan account cimb atau maybank penerima lain...boleh ke??

    ReplyDelete
  15. kalau cdm kat bsn kena guna kad juga ke?

    ReplyDelete
  16. babe , kalau guna online baking bsn ke cimb pd hari bekerja ttp pukul 7.00 pg ambil masa berapa lama ye ?

    ReplyDelete
  17. kalau saya nak masukkan duit kan bank bsn, sy mesti lah kena gi bank bsn. tapi kalau nk masukkan duit ke acc lain mcm mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang semua band ada cash deposit (cdm).. so pergi je mana2 bank, buat cash deposit. Tak pun tanya akak kaunter tu macam mana nk transfer

      Delete
  18. Just nk tnyaa . sis transfer duit tuhh bsn ke maybank erk ?

    ReplyDelete
  19. Kalo x tahu pnggil je pngawal ataupun polis bntuan kt bsn tu...xyah nk segan silu..malu brtnye kang sesat jlan..dorang bnyk bntu sy..tq pkcik2..hehe

    ReplyDelete
  20. Sis,kalau org bank in duit dlm acc kita guna atm,mcmana kita nk tahu duit tu dh msuk dlm acc? kita sndiri kena pergi check dkt atm ke? (Klau xde online banking)

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk transfer bank bsn ke bank bsn laaa tu jugak masuk, tetapi kalau transfer bank bsn ke bank lain dia ambik masa 3 hari berkeja. So kalau nk tau duit tu masuk ke tak, kena check acc yang terima duit transfer

      Delete
  21. Klu bank islam boleh transfer duit gak ke?

    ReplyDelete
  22. Assalammualaikum kak. . . Kak. . . Saye tak penah lagi guna banking transfer. . . Jadi ada kawan nie dari london transferkan duit kat acc sye tapi saya tak tau cmna. . . Boleh bg tnjuk ajr sikit ke. . . Buat yang sudi saya dahulukan terima kasih. . . Moga Allah berikan rahmat keatas y membanttj

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. maksud awak, cara banking transfer dr luar negara ka?

      Delete
  23. Assalam. Nak tanya. Semalam sy transfer duit dari atm bank islam(sy pakai bank islam) ke akaun bsn atas urusan jual beli. Penjual cakap duit dia tak masuk lagi tapu semalam sy dah bank in duit. Dia cakap duit tu akan diterima selepas 3 hari. Betul ke?

    ReplyDelete
  24. Assalam. Nak tanya. Semalam sy transfer duit dari atm bank islam(sy pakai bank islam) ke akaun bsn atas urusan jual beli. Penjual cakap duit dia tak masuk lagi tapu semalam sy dah bank in duit. Dia cakap duit tu akan diterima selepas 3 hari. Betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul.. kalau bank islam ke bank bsn(bank lain) dia ambik masa tiga hari waktu bekerja.. kalau bank yg sama, sekejap ja masuk

      Delete
  25. 3 hari baru nk dpt mmg lembablh...mcm nk clear cek jer...

    ReplyDelete
  26. tumpang tanya.. klau bsn transfer duit ke maybank mcm mana ek?

    ReplyDelete
  27. cara nak keluarkan duit drp bank islam..melalui mesin atm kat situ..cam mne yup..sbb saya ni baru berjinak-jinak dgn bank ni jadi x berap thu siket dlm bab ni..boleh tolong bagi step die x..

    ReplyDelete
  28. Nak tanye if sy transfer duit melalui cdm bsn ke bank lain boleh ke?

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  30. Dkt bsn Ad mesin cdm ke??mknanya Klau org nk bank in duit guna mesin Tu lh?

    ReplyDelete
  31. Hai saya azmel saya nk tanya kalau nk transfer duit ke akaun lain pada hari ape?? Sahaja yang boleh....sbb saya cuba pada hari ahad tidak boleh pon"

    ReplyDelete
    Replies
    1. pada waktu hari bekerja sahaja. isnin hingga jumaat. kecuali cuti umum

      Delete
  32. Sa nak trnfr mlalui online dr bsn ke aakaun bank lain..keliru sgt mcmna proses nak trnfr ni..pls bg step stu stu blh

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf saya tak pernah guna bsn online utk transfer duit. sorry

      Delete
  33. Salam... sya nk tnya masa sya nk transfer duit dia ada mintak numb rujukan...ana nk dptkn numb tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis,saya nak tumpang tanya,time nak bank in duit tu dia ada tanya no urusan penerima tak? Kalau ada tolong terangkan apa no rujukan penerima tu

      Delete
    2. tak pasti pulak ada no rujukan ke tak..better masa buat transaction tu tanya pengawai bsn

      Delete
  34. Assalamualaikum sis.. Sye nk taye..haritu sye ade cube bankin duit dari bsn ke cimb bank tapy dye ckp nombr cimb bank tu tak sah dan mintk lgi nmbr sdngkan sye dh masukkn 10 digit nmbr cimb bank tu..knape boleh jadi macm tu ye? Dan lagi stu..kalu sye bankin dari bsn ke bsn brpe lame tmpoh kemasukn duit tu ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu bank in guna mesin cdm tu sa x pnh dr bsn ke bank lain hihi..Slalu sa guna online je tranfr dr bsn ke mna2 bank..laju jg prosesnya..dlm bebrpa minit ja siap..

      Delete
    2. 1. mungkin sis tersilap pilihan acc, mungkin sis terpilih bsn ke bsn. Kalau mungkin ada masalah jugak boleh tanya pengawai bsn kt bank tu..hehe saya dah lama x guna saya agak lupa2 sikit
      2. bsn ke bsn masa tu juga duit tu masuk
      3. cadangan saya kalau nak trasnfer cepat duit tanpa tunggu banyak hari better guna keadah cdm ikut bank yg sis nak transfer. cth sis nak transfer duit kt cimb, sis guna cdm bank cimb punya, confirm duit masa hari tu jugak masuk

      Delete
  35. Kalau bsn nk ke cimb atau maybank boley x yer..please jwb..

    ReplyDelete
  36. Kalau nak bank in duit dalam bsn guna cdm kene guna kad jugak ke. Kalau tak guna kad boleh ke? Klau tak guna kad macam mana cara nya? Mula mula nak tekan apa?

    ReplyDelete
  37. Hai nak tnya saya dh buat pindahan interbank dari agro bank ke cimb tetapi 5 hari masih belum masuk tetapi duit dlm accaount dh dipotong

    ReplyDelete
  38. Sis kalau sya nk bank in guna CDM maybank ke bsn boleh ke??

    ReplyDelete
  39. dia mintak nombor rujukan. rujukan apa dooo. dulu buat tpi dh lupa kene pilih mne.

    ReplyDelete
  40. Sis nk tanya klau saya dh bank in kt bsn mmg kena tunggu paling lewat 1 minggu ka?

    ReplyDelete