Saturday, February 20, 2016

TUTORIAL MELUKIS KARTUN KAEDAH TEKAP (Mircosoft Excel)

Salam Readership. Tutorial sebelum ni Miela ada ajar melukis doodle dengan kaedah paling mudah sekali dengan mengunakan shape sedia ada di entri ini . Tapi kali ini Miela nak ajar cara melukis sedikit advance dari sebelum ni. Cumanya korang guna shape yang sedia ada tetapi ubah line dan points shape ikut gambar. Yang bestnya yang tak reti melukis tu, kaedah tekap ni membuat korang rasa boleh jadi pelukis profesional kononnya haha. Let's follow tutorial step by step.


1. Insert gambar korang nak lukis. Sebagai contoh tutorial, saya pilih gambar Minions. Kemudian resize gambar Minions sebesar korang nak. Lagi besar gambar, lagi cantik kualiti gambar bila save nanti.



2. Yang ini saya pakai size dalam anggaran tinggi row 30.
3. Untuk badan Minions saya guna shape bulat. Untuk lebih mudah menekap, klik disable colour shape fill untuk lebih nampak. Resize ikut bentuk badan.



4. Dah masuk shape bulat, tapi tak ikut badan minions?. Mudah je klik format > edit shape > convert to freeform. Kemudian klik balik edit shape>edit points.
5. Sekarang korang dah boleh lukis tekap ikut badan minion dengan mengedit point shape.



6. Sambung pula buat lukis bentuk tangan, kasut, mata etc dengan bentuk yang sesuai. Tips dia kena pandai main edit point bila shape dah convert to freeform.
7. Tips 1: Kalau ada points yang tak sesuai boleh tekan delete



8. Bila dah siap lukis semua, korang akan nampak banyak shape yang digunakan. Seterusnya bolehnya fill shape dengan colour.



9. Tips 2: Fill colour bahagian paling luar. Contoh fill colour anak mata, kemudian mata seterusnya last sekali baru colour bahagian badan.



10. Tip 3: Kalau nak bagi ada tone colour untuk lebih cantik gambar boleh klik kat gradient.



11. Hasil colour seperti di dalam gambar. Kemudian tekan ctrl+a Right click, select group



12. Paste di paint. Kemudian dah boleh save gambar.






Tadaaaaaaa ni hasil lukisan Miela. Harap ada follow tutorial ni. Kalau tak faham boleh tanya di ruangan komen. 

Monday, February 15, 2016

Pemenang Segmen Bloglist by Cik Miela

Salam Readership. Sabtu lepas baru sahaja tamat Segmen Bloglist by Cik Miela. Maka hari ni Miela dengan besar hati untuk mengumumkan pemenang Segmen Bloglist by Cik Miela. Tahniah kepada pemenang dan tak menang tu boleh cuba lagi yaa.



1 x Toup RM10 + Bloglist 6 bulan :



10 X Bloglist 6 bulan :


p/s: Ucapan terima kasih juga kepada peserta yang join Segmen Bloglist by Cik Miela. Hope lepas ni kalau Miela buat segmen atau giveaway, pakat-pakat lah join hiks. Yang pemenang toup boleh pm saya di fecebook


Friday, February 12, 2016

Program motivasi di SMK Sri Kurau

Salam Readership. Minggu lepas Miela ada join program motivasi sebagai fasilator di sebuah sekolah. Menariknya sekolah tu sebenarnya sekolah lama Miela. Hampir 5 tahun tinggalkan SMK Sri Kurau ni, sekejapnya masa berlalu. Tak sangka pula cuti semester sempat juga menabur bakti di sekolah lama. 

Ceritanya begini. Miela ada suggestkan sekolah lama Miela kepada Mahasiswa Berbakti untuk buat program berbakti. Mahasiswa Berbakti sebenarnya kawan-kawan Miela juga. Depa ni geng yang suka buat program motivasi sekitar daerah kerian secara sukarela gituu.

Akhirnya depa terima suggestion Miela, untuk buat program motivasi di situ. Lepas dapat approval dari pengetua barulah dapat laksanakan program motivasi yang bertajuk "Program Motivasi Menuju Puncak" *haha dah macam bunyi Akademi Fantasia pula. Miela pula join program ni sebagai fasi jemputan ni heee.

Dah lama tak tengok pemadangan sekolah sendiri dari tingkat 1. Sebenarnya
sekolah ni ada bangunan  paling tinggi tingkat 1 je.

Wakil abang fasi start bagi ceramah pembakar semangat 

Orang bagi ceramah kat depan, haha sempat juga nak selfie :P

Di akhir program juga dapat berselfie mereka yang terlibat program motivasi ni. Pegang
monopod pulak macam terketaq-ketaq gambaq pun jadi tak berapa nak ready hahaha

Ni muka abang dan akak fasi yang terlibat dalam program motivasi di
SMK Sri Kurau



Last. Tak pernah sangka datang ke sekolah lama sebagai fasilator. Dulu masa Miela masih bersekolah alumni yang bagi ceramah atau jadi fasilator yang datang mostly ada rekod cemerlang masa sekolah. Boleh dikatakan yang datang tu memang senior calon straight A la kat sekolah. Sedangkan Miela jauh nak dicalonkan harapan sekolah, orang cakap sedang-sedang ja percapaian kat sekolah dulu. But now, Miela boleh datang ke sekolah lama dengan tujuan untuk memotivasikan junior-junior supaya mereka pun boleh ikut jejak untuk belajar sampai menara gading.

Tuesday, February 09, 2016

Tutorial Melukis Doodle Muslimah Dengan Mudah

Salam Readership. Sebelum ni memang ramai juga bertanya macam mana nak buat doodle. Jawapannya Microsoft Excel. Malah orang yang tak reti melukis macam Miela ni, lebih suka guna excel berbanding Paint Tol Sai, Adobe Photoshop, Paint etc sebab excel ada bentuk (shapes) sedia ada. Tinggal nak ubah colour,size dan juga curve.

Untuk hari ni nak share cara lukis doodle muslimah dengan mudah terutamanya yang baru nak belajar nak melukis doodle. Harap korang boleh follow tutorial ni. Kalau tak faham boleh tanya yaaa


1. Select insert>shape>flowchart (delay shapes)
2. Tukar colour dan outline ikut warna kesukaan

3. Insert pula shapes oval kemudian resize kepada size yang sesuai.
4. Tukar colour shapes dan outline warna yang korang suka.

5. Masukan shapes mata warna hitam pula. Susun seperti di dalam gambar
Tips: Kalau nak mudah kerja copy paste je mata doodle supaya size mata sama.

6. Untuk buat mulut doodle, insert block arc shapes. Susun dan warna shapes mengikut kesesuaian


7. Klik mana2 shape, kemudian tekan ctrl+A. Right click, select group. 
8. Klik shapes yang sudah digroupkan, kemudian copy

9. Buka paint dan paste. Ok dah siap boleh save as doodle anda.

Saturday, February 06, 2016

Download substitles di Subscene

Salam Readership. Miela tak sure ramai ka dah tahu tentang kewujudan Subscene ka belum. Tapi tetap juga nak taip pasal Subscene, kalau yang tak tahu mungkin tambah ilmu sikit kan. Actually, dah lama tahu tentang kewujudan Subscene itupun sejak gila tengok movie kat hostel hahaha. 

Pernah tak hampa bila copy movie dari kawan atau download movie luaq negara punya. Bila bukak tengok langsung hampa tak faham sepatah haram depa cakap. Lagi-lagi kalau bukak movie Thailand atau Bollywood, fuhhhh. Sayang pulak kalau nak delete kan. Miela suggestkan hampa download substitles di Subscene ni. 


Ada pernah satu peristiwa tu kan. Miela download movie Dilwale sekali dengan subtitles. Bila tengok, alamak subtitles macam apa tah. Tak matching langsung. Typo subtitle pulak bersempah, haha. So cari subtitiles yang lebih baik dekat Subscene ni. Selain tu juga, bila tengok movie Hollywood kalau pelakon dia speaking tak berapa nak faham. Kat subscene jugak, boleh download subtitles malay. Alang-alang meh Miela nak tunjuk tutorial nak letak subtitles dalam movie


Contoh nak download malay subtitles Maze Runner. Search ja kat kotak subtitles search, nanti hampa akan jumpa yang macam ni



Lepas tu dia ada bagi list subtitles. Macam-macam language ada. Selalu yang ada kotak warna hijau, subtitle memang berkualiti lah. Lepas tu klik list yang hampa suka.



Tekan download, dia akan keluar lebih kurang macam ni. Sekejap je download subtitles ni sebab pakai kb sikit. Normally, subtitles berformat srt. 


Lepas dah siap download, bila buka movie drag je file subtitle masuk dalam video player. Kalau tak boleh juga klik insert subtitles from file.


Maka boleh tengok movie dengan subtitle. Tambah-tambah lagi ada subtitle bahasa kita, mudah lah kita faham jalan ceritanya. Lepas ni takda blur tengok movie, krik krik tak faham. Subscene kan adaaa.

p/s: Kalau dapat subtitles lari timer dengan movie. Try and error download list subtitles yang lain di Subscene.

Tuesday, February 02, 2016

Senarai Peserta Segmen Bloglist by Cik Miela



Salam Readership. Berikut Senarai Peserta Segmen Bloglist by Cik Miela :




Sambil tu boleh blogwalking berkenalan dengan blogger lain ya. Kepada yang belum lagi join, masa ada masa lagi untuk join sehingga 13 Februari 2016. Jika berminat boleh terus ke entri Segmen Bloglist by Cik Miela.