Wednesday, July 26, 2017

Rahsia Microsoft Words: Dapatkan pelbagai template dengan mudah

Salam Readership. Minggu lepas Miela baru sertai kursus komputer anjuran Pusat Internet 1 Malaysia. Tapi story tentang kursus tu, Miela nak hold dulu sampai sijil tu siap. Disebabkan takda kerja sangat, Miela nak share sikit apa yang Miela belajar daripada kursus komputer.

Walaupun rasa lebih 10 tahun mengunakan Microsoft Word actually ada beberapa fungsi kita belum dan terokai. Kadang-kadang ada benda tak perlu google pun semua benda ada tersedia dalam Microsoft Word. Bahkan contentnya lagi padat daripada bahan Google. Tahukah korang sebenarnya tak perlu susah-susah nak cari template seperti cover letter, brosur, flyers bahkan tak perlu cari resume melalui laman carian tapi cuma hanya di Microsoft Words sahaja!

1. Mula-mula buka Microsoft Word. Klik logo windows sebelah home dan klik new. Dia akan keluar macam gambar dibawah.


2. Nampak tak bahan template ada macam-macam template ada. Contohnya Miela nak cari template cover letter. Just cari template cover letter. So dia akan keluar macam dibawah.


3. Klik template yang kita nak kemudian dia akan keluar template dan boleh edit ikut kesesuaian.



Bonus. Kalau korang explore betul-betul macam-macam template kita boleh jumpa. Template ni boleh digunakan untuk keperluan assignment atau kerja. Contoh template boleh tengok dibawah.


Flyers. Sesuai kalau tak reti photoshop boleh guna template macam ni



Report. Kalau nak alignment yang lebih tersusun untuk report pun boleh guna template.



Forms. Dah tak perlu buang masa edit table bagai. Haa template khas buat forms pun ada, just edit sahaja.


Nampak tak kemudian Microsoft Word ni?. Ke korang dah tahu, just Miela je baru tahu 😂. Dan kenapalah baru tau sekarang ye, kalau tau lagi kan senang. Kalau masa study tahu benda ni, kan mudah kerjanya hehe. 

5 comments:

  1. nak lebih advance, google terus. macam2 ada kan. btw terima kasih atas perkongsian

    helloaiman

    ReplyDelete
  2. Bagus ni.. ai in planning nak buat proper resume yang baru. alang-alang nak update kan.. boleh guna yang ni.. thank you for sharing..

    ReplyDelete
  3. good info ni..kadg guna berpuluh tahun, tapi tak tahu pn..hihi

    ReplyDelete
  4. a great info ni, miela.
    terbaik.
    kekadang word ni mcm simple.
    tapi sebeno nyer byk perkara yg marveles hidden behind simple tu.

    ReplyDelete