Sunday, March 04, 2018

Review Buku 27 Hari Untuk Move On By Faiz Ibrahim

Salam Readership. Kali ni macam excited sikit nak review pasal bestnya buku 27 Hari Untuk Move On. Actually sebelum ni Miela pernah nampak buku nie beberapa kali kat bookstore. But I think "Hmm buku tu bukan untuk aku, sebab aku tak pernah bercinta pun hahahaa". Entahlah semalam tetiba rasa tergerak nak beli buku nie kat Popular. Maybe Miela rasa kadang-kadang rasa giveup dengan kehidupan dewasa. Mungkin aku perlu move on untuk next chapter of life.

Muka depan buku nie. Nampak macam buku untuk orang putus cinta haha

Muka belakang, percayalah buku nie mampu buat korang rasa lahir semula

Buku 27 Hari Untuk Move on bukan semata-mata untuk orang putus cinta je,  buku nie sesuai juga untuk korang nak move on daripada kawan-kawan yang tinggalkan kita from best friend to stranger ke ataupun korang rasa lonelynya jadi single sedangkan orang lain semua ada pasangan masing-masing, ehhhh. 

First mula-mula baca buku nie, rasa nak tahu macam mana penulis buku nak move on daripada putus cinta macam mana. Apa yang dia lakukan. Maklumlah tak pernah rasa bercinta, dan sebab itu takut bercinta sebab takut patah hati. Tapi buku ni versi lelaki move on. Ingatkan lelaki paling senang je nak move on, rupanya ambil masa jugah nohh. Paling kelakar penulis cuba busykan kehidupan dengan buat kerja-kerja rumah sampai terlebih rajin cuci baju mak dia sekali haha. At same time penulis ada letakkan kata-kata motivasi untuk kita lebih semangat untuk move on. 

The part of quote in this book I loved is " Jika rasa sendirian dan jatuh, berceritalah kepada Allah. Jangan ego dan malu untuk bercerita, kerna kau itu hamba dan setiap hamba itu pasti memerlukan Perciptanya". Jangan pula egokan dengan diri kita "Ala bila susah baru nak cari tuhan". Ish sebenarnya sebenarnya banyak quote yang best dalam buku nie, tapi takkan nak habaq semua. Nanti spoiler hehe.

Sesungguhnya Miela rasa menyesalnya beli buku Faiz Ibrahim satu jer. Sepatutnya beli buku  Rehabilitasi, Regraduasi, Reinkarnasi dan Ambivalen semalam. Tapi Insyallah ada rezeki beli buku Faiz Ibrahim lagi. Tak sangka dalam satu malam berjaya habiskan baca buku 27 Hari Untuk Move On setebal 176 muka surat. Kalau berjaya baca buku dalam masa yang singkat, memang tandanya buku tu betul-betul berjaya menarik minat Miela.

Kalau nak dapatkan 27 Hari Untuk Move On By Faiz Ibrahim boleh pergi mana-mana bookstore seperti Popular atau MPH. If kalau pergi sana buku tu takdak, jangan sedih. Boleh beli online http://www.thefaizibrahim.com.my/ .  Selamat Lahir Semula!!!