Wednesday, March 30, 2011

Ada apa dengan Panadol??


Disini cik mila nak kongsikan sedekit pasal panadol nie..nie cik mila jumpa from fb, mungkin korang pernah baca,,,mungkin tak...Apa-apa pun jangan kerap sangat makan ubat panadol nie..cuba korang baca di bawah nie:

SEBUAH KISAH BENAR....

Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak.Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis Painkiller? semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda.. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang Biasa?ini ke dalam mulut anda.

Sunday, March 27, 2011

Edit gambar punya pasal


Fuhh, selma 3 hri 3mlm edit gmbr utk clasdmate...sbbnya kena crop 1 persatu gambr classmate sendiri..amacam lawa tak??kalau lawa like tau..agak2 muka sape yg paling kelakar??huhu...korang nak tau cam ne leh buat gambar cam nie??senang je edit pakai PhotoScape...seacrh download photoscape, pastu download je...then, korang edit ikut suka korang...korang juga boleh buat header untuk blog...nak lebih bagus download adobe photoshop..bestnya boleh crop mengikut bentuk kita suka...tapi cik mila tak download lagi, sebab line lambat kat sini..huh..lain kali la download....hasil tangan cik mila tue, cik mila letak kat sidebar..hehe


p/s: kalau boleh like networkedblog tau..


Fb like button


Ahaa lama betul x wat tutorial...kali ni cik mila nak wat tutorial fb like button, better blog korang ada fb like button..sebab mmemudahkan korang..tau fb like button tengok gmbr di atas tue...begini caranya ok:

1.mula2 p ke design...pastu klik edit html>expand widget templates

2.Kemudian tekan tekan Ctrl + F dgn search <data:post.body/>

3.Then, copy kod dibawah n paste di bawah kod

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>


4. preview dulu..dh jadi bru save templates...semoga berjaya

Thursday, March 24, 2011

Follower ke-60 sudah ditemui



Yaa, akhirnya dapat juga cik mila jumpa follower ke-60....orang itu adalah:

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Nana Hanah..CONGRATULATION!!ya....

So leh la ambik award nie ya....just klik gambar tue je ok....walaupun tak secantik award lain..xpe k coz first time buat, pakai gambar kaito kid lagi gitu...itu pun pakai photoscope....nanti cik mila buat lagi...Follower ke berapa nanti cik mila bagi tahu..hehe

Wednesday, March 23, 2011

Siapakah Follower ke-60?


Ahaa, baru kali ini cik mila nak award...dalam peracangan nie...so Attetion plezz ok..Cik mila akan bagi award kepada follower ke-60....syaratnya ialah mesti follower ke-60, tetapi award itu akan terbatal jika follower itu tak cakap “sy follower ke-60” dekat shout mix...jika tidak ia akan terbatal secara automatik dan berpindah kpd follower seterusnya 60,61,62.....dan seterusnya jika ckp “sy folower ke-6*”..tu je.....i am waiting for....tunggu dan lihat siapa follower yang bertuah


Sunday, March 20, 2011

Kelas tambahan seminggu




Ahaa, macam mana cuti sekolah korang? Best tak?...tapi bagi cik mila, tak best la sangat sebabnya ada kelas tambahan...dari hari isnin smpai la hari jumaat...start dari 8.30 hingga ke 12.30..lamanya..nak apa subjeknye?,ni jadual dye:
1. Isnin-mate n kimia
2 Selasa- mate n kimia
3 Rabu- kimia n fizik
4 Khamis n jumaat-biologi

Haha padat sungguh masa cik mila, maklumlah nak ambik spm thun nie...yang di bawah tue gambar kelas tambahan...gambar dia kabur cikit, pakai camera handset..hehe..yang gambar mamat pakai helmet credit by assasin blurz...sory ek, ambik gambar ko..hehe...sebabnya kekurangan gambar...tak nak lar simple sangat post aq..ooo, pasal gambar cik mila cakapkan juga time kls tambahan kimia...depa xde keja, keja tangkap gambar je....maklumlah thun nie last year, tangkap gambar sebanyak mungkin...ok la takat sini je cik mila cite..assalamualaikum


Sunday, March 13, 2011

First award

Award blog Terbaik

Begitu lama x tengok kat dashboard..cik mila pun jalan2 la, tgok blog org….akhirnya p blog cik ungu,,rupa2 cik mila dpt award dr cik ungu  iaitu award blog terbaik..thenks yaa….cik mila x sangka sungguh..k la nak chaw dulu…


The Faceblog

Tadi cik mila jalan2 kat blog, terjumpa pasal faceblog..pastu cik mila klik la...rupa2 nya ia 1 komuniti untuk blogger2 malaysia..nak tahu lebih tentang nie, cuba korang baca di bawah nie:



SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit

Saturday, March 12, 2011

Lirik:Sejuta Cinta (OST Sejuta Cinta Marshanda)


Hehe..lama betul cik mila tak upgrade blog...untuk lagu bulan nie ialah sejuta cinta dari marsanda..best kowt lagu nie...nie lirik lagu dia..............

Sudah memang sudah
Perjalanan cinta berakhir sudah
Engkau pergi ‘tuk selamanya
‘tuk selamanya

Mungkin ini sudah suratan
Engkau dan diriku tak bisa bersama
Mungkin ini sudah suratan
Sudah suratan

Reff:
Jangan kau pergi untuk meninggalkan aku
Aku disini dengan sejuta cinta untukmu
Jangan kau pergi untuk melupakan aku
Aku menangis karena hidup tanpamu

Sudah memang sudah
Perjalanan cinta berakhir sudah
Engkau pergi ‘tuk selamanya
‘tuk selamanya