Saturday, April 30, 2011

TIPS STUDY: Salin, Highlight, Nota

Sekarang cik mila ada study la jugak sebab lagi dua minggu je nak peksa pown. Lagipun cik mila kan ambik exam spm (sijil paling mahal) pada tahun nie jugak. Kena la berlajar sungguh cikit. Tapi time last minit baru study gila-gila. Sekarang nie cikit-cikit je, bila ada mood study la, macam tulis blog la, ada mood tulis, tak mood tak tulis. Apa-apa pun hopefully dapat result bagus la. Kali nie cik mila nak kongsi cikit bagaimana cik mila study ye..



1.Salin

Kenapa salin?. Bagi korang yang memang malas nak jawab soalan latihan dalam buku atau memang tak tahu jawab, korang SALIN balik jawapan jew. Senang, boleh ingat balik apa yang kita tulis. Lagipun kita boleh la baca banyak kali. Kowt la soalan dalam buku latihan tue masuk.



2.Highlight

Kalau sebut highlight mesti korang terfikir pen HIGHLIGHT jenama Stabilo, Pastel, Faber Castle dan lain-lain. Tak kira la jenama apa pun ke atau tak de jenama ke yang penting korang gunakan untuk study. Cara nie memang berkesan pown, korang hightlight la isi penting pastu baca balik apa korang hightlight insyallah masuk dalam fikiran korang. Sebab warna-warna nie lagi kita mudah ingat sesuatu.




3. Nota

Sebenarnya cik mila dulu bukannya pandai buat short note tapi sejak dengar ceramah dari penceramah yang mana tah(lupa la tu) terus cik mila rajin buat NOTA ringkas. Tak susah pun, kalau cik mila buat nota ringkas, cik mila ambik kertas A4, pastu lipat kecik-kecik ataupun potong kecik-kecik then tulis nota ikut citarasa korang. Menarik jika korang rajin short note, time last-last minit ke, beberapa jam nak exam korang bolahla tengok balik nota korang tulis tu. Tapi jangan bawa sampai ke dewan peperiksann sudah lar

2 comments:

  1. lagi satu tips nak study.. kalu leh study la last minit.. baru senang masuk mase exam.. haha

    ReplyDelete