Sunday, May 08, 2011

Tutorial: Cara buat header tanpa mengunakan adobe photoshop


Korang tahu tak cam ne nak buat header tanpa mengunakan adobe photoshop??tak tahu ke, pakai gimp software la. Kalu korang nak, download kat sini. Cik Mila buat tuto nie sebab ada orang tanya, so apa salahnya kita kongsikan cikit ilmu tu..Ok jom kita mulakan tutorial kita pada hari ini...
1. Nak buat header, mestilah kena buat pakai photoscope, korang ada kan?Korang edit la ikut header citarasa korang. Untuk tutorial cik mila tunjukan contoh header yang simple....

2. Buka gimp software pulak. klik file>open..pilih header yang korang buat tadi
3. klik Fuzzy select tool>right klik>layer>transparency>add alpha channel..tak paham rujuk gambar di bawah

3. Seterusnya klik edit>clear, macam biasa tak paham tengok gambar di bawah..maka muncul backgound petak-petak. Background petak-petak tue maknaya dah transparen dah..

4. Kemudia pergi ke file>save as. Tapi korang kena ubah sedikit name yang jpg kepada png..Kalau tidak tak boleh save nanti tak boleh save pulak..pastu apa lagi upload la header tu kat blog...semoga berjaya

p/s: Yang nie cik mila tau la, pakai adobe photoshop cik mila tak tahu...untuk korang yang kreatif, korang jugak boleh ambik mana-mana gambar dan transparen kan untuk dijadikaan header


No comments:

Post a Comment