Friday, September 28, 2012

Main Petanque??


Assalamualaikun readership. Sememangnya apabila keseorangan di dalam bilik no ** tingkat * Sri Intan tetiba terlebih rajin menbuahkan satu entri baru di blog ni. Teringat zaman kegemilangan dulu, rajin benarnya Cik Miela mengupdate blog. Tetapi sejak belajar kat matrik, boleh dikatakan 1 bulan 1 entri 1 Malaysia yeah (tetiba pula =="). Tajuk pun tak tahu nak tulis apa, hetam sajalah lah, haha.

Nak cerita tentang apa ya?. Haha tanya orang pula. Haa tentang Petanque ( dah benda tu tetiba ada di fikiran :P). Apa tu Petanque?. Petanque adalah sejenis sukan yang menggunakan “boule” atau bola yang diperbuat daripada logam dan dimainkan mengikut peraturan-peraturan tertentu (ayat kopi dan pasta).


Haa nampak tak gambar di atas tu? itulah petanque. Best tau main benda alah ni, Haha maklum sahajalah kat Kmpk ahli kelab Petanque. Cik Miela ambil subjek kokurikulum pada semester 1, so kena masuk mana-mana kelab. Akhirnya kelab Petanque juga dipilih. Sebab kalau main petanque tak penat macam badminton, ke bola sepak, bola tampar dan sewaktunya denganya. Yang kaler merah tu jet, tapi kalau kat luar tak semestinya asal merah je jet kaler lain pun boleh.

Cara bermain, korang baling benda yang kaler sliver a.k.a boule. Tapi kena ada cara pegang betul tau, Kena letak boyle kat tapak tangan, gengam dan tangan mesti ke bawah then baling boule hingga menghampiri jet. Kalau banyak boyle korang dekat ngan jet dapatlah mata.




Yang dalam gambar tu ketika bermain pada waktu kokurikulum. Ni gara-gara takda keja,hehe. Gambar curi-curi. ahakss. Best tau main game ni. Trylah. Mesti nak main lagi.hee. 


2 comments:

  1. Wah, tengok macam best je. Tak pernah main game nie lagi.

    ReplyDelete
  2. memang best pun. tak penat kalau main benda alah ni

    ReplyDelete