Tuesday, October 23, 2012

MUET: Speaking??


Memadangkan sekarang musim MUET sampai MUET pun dah jadi trending kat twitter, Cik Miela pun rasa nak taip entri pasal MUET jugak la. MUET atau nama penuh Malaysian University English Test for me sangat menakutkan. Susah kot, kat Malaysia Band 6 hanya beberapa orang je. Ok fine memang saya "Oh My English" tu sebab kata susah. Kawan Miela siap cakap Band 6 hanya untuk orang bermata biru,berkulit dan berambut perang mean that orang putih. Hello, orang Melayu dah maju, boleh je pakai contact lens kaler biru, rambut diwarna dan kulit pakai krim pencerah je, haha. Tapi band berapa pun dapat bukan bergantung kepada fizikal tapi bergantung kepada kefasihan terhadap English.

MUET pun masuk on trending

Sekarang musim sepeaking test for  MUET. Cik Miela?, sudah pada second day test, pukul 7.30 pagi . Awal gila kan?. Alhamdulilah saya dah lepas dah test sepeaking, tapi saya rasa tak dapat  buat dengan baik masa tu :'(. Sabar jelah, takpa writing, listening and reading ada lagi. Bolehlah cover sikit untuk speaking. Kalau nak tahu, sepeaking ni bergantung kepada isi yang diberikan bukan bergantung dia reti ke tak English ni. Even, orang tu english dia ok tapi bila dapat isi susah, susah dia nak huraikan. Dahlah masa preparation 2 minit, 120 saat je tau.

So sapa yang belum lagi doa-doalah dapat isi senang yer?. Doa tak cukup sebenarnya, orang kata practice make prefect. Anyway good luck siapa yang ambil MUET bulan ni dah bulan depan :).

No comments:

Post a Comment