Thursday, May 02, 2013

Fuhhhh... Akhirnya


Salam readership, setelah seharian hari ni mengedit segala bagai template ni, akhirnya jadilah blog yang anda lihat sekarang ni. Ni design di luar jangkaan, ingat nak guna kaler biru lagi tapi entah bagaimana dengan newlook blogger ni. ceq pening lalatlah.

Bayangkan mula-mula formatkan design blog tu, konon-kononya nak buat denim template. Nak edit sidebar, font and border semua tu, tengok-tengok search kod yang nak edit tak jumpa eh?. Lepas tu tercari-cari dimanakah tick expand gadget. Haa tak da?. Menyesal gila masa tu terformat template. Try kod tu kod tak menjadi. Aduh pening pening. Sememangnya wajah baru template interface menyusahkan, lebih suka lama old template interface. Google punya kerjakah?



Sebagai jalan penyelsaian Miela pergi ke blog Lysa Faizureen . Tak payah edit bebanyak. ambil freebies template blog kak Lysa je. Sebenarnya Miela tak suka ambil benda-benda free nih *cehwahh. Kalau boleh nak design blog sendiri, baru puas. Tapi dah ini jalan penyelesainya, so dengan rasa rendah diri ambil lah jugak. Lepas  tu edit blog sikit-sikit, ubah yang patut. Itu pun main agak je, mengunakan kepakaran sendiri. Sebab kod banyak tak jumpa. Dan hasilnya, tadaaaa seperti yang anda sekarang *berapa kali ulangkah?.



So penganjaranya ialah kadang-kadang benda yang kita rancang tak semestinya menjadi. Tetapi benda yang lebih baik yang muncul. Anyway thanks kak Lysa, kerana menyediakan khidmat tutorial blog and selalu bagi freebies.

2 comments: