Tuesday, July 14, 2015

Tak pernah balik RAYA


Salam Ramadhan. Bukak sahur bukak sahur bukak tuptup bulan posa pun dah nak habis. Eh cepatnya kan?. Tau dak kenapa hampa rasa cepat sangat posa tengok-tengok dah nak raya. Sebab kita sibuk berpuasa, solat tarawih, sedekah dan amalan lain masa bulan Ramadhan ni. Haaa bila kita rasa sibuk rasa cepat ja masa berlalu.

Masa kecik-kecik dulu. Soalan yang dok berulang macam "Baju raya hang berapa pasang? Baju raya  hang warna apa? Mak hang buat kuih apa tahun ni?" . Kami masa tu semangat lah jawab, kalau warna baju raya sama main sep sep pulak kan haha. Tapi kann bila orang tanya "Tahun ni hang balik raya kat mana?" . Wehhh sengih la jawabnya. Tahu tak ceq mana pernah balik raya. Ni bukan sebab masalah ekonomi sampai tak pernah balik kampung, takda mengena pun. Nak kata takda kampung, ada jaaa aihhh.

Jawapanya sebab Miela memang duduk di kampung muahahahaha. Sejak kecil lagi Miela dan family memang tinggal dengan tokwan dan nenek belah Abah. So memang soal balik raya tak ada la, tak bergerak pun duduk kat kampung je. Manakala kampung belah Mak Miela pula pun sekampung jugak di Kuala Kurau kira-kira 7-8 kilometer dari rumah kampung Abah yang Miela tinggal sekarang. 

Kalau time hari raya, dalam masa sehari nak ulang alik rumah Abah dengan rumah Mak pun boleh. Best kan tak payah nak bergaduh tiap-tiap tahun nak balik kampung kat mana. Ni bestnya kalau kawen dengan orang satu kampung. I hope get married with orang dekat-dekat dengan kampung like my parents. Nama pun berharap, sekali dapat orang jauh tak tahu rasa bagai mana tak beraya di kampung sendiri. Biarlah, jodoh tu rahsia tuhan hehe. 

Last but not least. Sebelum nak tamatkan entri terakhir sebelum raya, ni nak tunjuk satu video iklan raya Pengacau Raya oleh BSN. Memang best video ni, ternyata "pengacau" ada meaning tersembunyi rupanya haha. Akhir kata, Miela ingin ucapakan Selamat Hari Raya kepada semua reader yang membaca blog ni. Mohon Maaf Zahir dan Batin yaa.


2 comments:

  1. kena balik raya..baru best..kucing tu bawak balik kampung sekali baru sempoii

    ReplyDelete
  2. untung dok kampung..tgg org balik raya ja..

    ReplyDelete