Monday, September 28, 2015

Surat cinta dari ????



Salam readership. Alhamdulilah ada juga ruang masa nak update blog ni. Sejak ada jawatan ni, memang agak sibuk sedikit. Kena bahagi masa dengan study lagi kan. Walaupun korang tengok orang ada jawatan sentiasa sibuk, penat semua tu tapi seronok sebenarnya. Bila kita aktif di Universiti, memang kita akan kenal ramai orang. Wujudlah ukhwah disitu. Takdelah balik kelas terperap dalam bilik je pastu just kenal coursemate je. 

Kite segan nak bagitau jawatan apa, bukan bangga pun. Jawatan kecik-kecik je huhu. Tapi sebagai pemulaan cerita untuk entri ni. Takda permulaan, takdalah pertengahan dan ending ceritanya dok?. Miela pegang jawatan sebagai Ketua Kluster Air dalam sekreteriat Kampus Sejahtera. Dalam KS, ada 6 kluster seperti Air, Pengurusan Sisa, Kesihatan, Biodervisiti, Agrotecture dan Kecekapan Tenaga. Secara ringkasnya KS ni satu badan di USM yang memperjuangkan agenda kelestarian supaya warga kampus mengamalkan gaya hidup lestari.

Dalam setiap kluster ada anak-anak buah. Lagi ramai ramai anak buah, lagi banyak cabaran nak kena hadapi. Lepas anak buah baru isi borang daftar sebagai sukarelawan KS, dibahagikan masuk mengikut kluster ditetapkan maka adalah perjumpaan pertama. Campur ahli lama dengan ahli baru dekat 200++ ahli. Glup!! telan air liur. Berdebar jugak, macam mana aku nak urus budak-budak ni?. Tapi demi tugas, kasi rendah jelah hahaha.

Maka Isnin minggu lepas Miela buat meeting dengan ahli kluster. Perkenalkan MT dan bahagi projek adalah agenda dia. Sementara nak tunggu orang yang baru habis kelas malam, Miela buat aktiviti sedikit. Saja nak lenggahkan masa sementara tunggu ahli lain. Aktivitinya, Miela minta depa ni ambil kertas tulis tentang kelestarian Air. Haa awal-awal dah bagi kerja, hahaha. Dan hasilnya..........

Selonggok kertas

Macam-macam jawapan depa tulis, ada yang tulis 4 5 patah perkataan je.  Ada yang tulis macam karangan pun ada. Miela tunjuk sedikit beberapa kertas yang Miela dapat. 

Ayat bawah sekali tu comel betul. Bangun pagi siram pokok bunga yer.
Kertas banyak ruang kosong, tulis 7 patah je. Akak tak suruh bazir kertas dik


Good answer
The last one. Walaupun jawapan ada lari sikit, tapi jawapan ni agak panjang dia beri.

Sebenarnya takda surat cinta sangat pun haha. Surat cinta dari anak-anak buah jer. Mimpi dapat surat peminat selonggok macam tu. Tapi dari survey surat "cinta" yang Miela dapat, rata-rata depa faham Kelestarian Air = Jimat Air. Betul juga jawapan tu tapi kurang tepat. Kelestarian Air bukan semata-mata jimat air juga merangkumi cara pengunaan air secara berhemah tanpa mencemarkan alam termasuk melidungi, menjaga dan memanfaatkan pengunaan air yang betul. 

Saturday, September 19, 2015

Ais krim kelapa Sangkaya

Salam Readership. Cuti hari Malaysia lepas, memang takda kelas. Nak buat assignment, minggu-minggu awal memang takda keja sangat pun. Queensbay antara mall paling dekat dengan USM, jadinya Miela menghabiskan cuti Malaysia disana kuikui.

Seperti biasa asal pergi Queensbay mesti nak tengok wayang. Lepas tempah tiket wayang ada masa lagi sejam setengah tu Miela decide dengan kawan pergi ke floor bawah sekali nak makan untuk alas perut gitu. Tetiba terjumpa satu kiosk, SANGKAYA. Rupa-rupanya depa jual aiskrim kelapa. Susah nak jumpa orang jual aiskrim kelapa ni. Bagi Miela agak rare jugak aiskrim kelapa ni.



Sebenarnya Sangkaya dah lama wujud dan femes, kami ja noob tak tau benda ni haha. Mungkin sebab sebelum ni Sangkaya kedainya wujud kat KL je, Penang takda pun. Tapi sekarang ni kat Penang pun dah ada. Sempat lagi Miela tanya kat orang yang jual aiskrim dah bukak berapa lama?. Dia kata baru je bukak. Tapi kat Queensbay dia bukak cuma 1 month trial after that dia akan bukak di Gurney Plaza Penang. So siapa yang dok dekat dengan Queensbay mai serbu cepat nanti dia pindah kat Gurney Plaza kempunan pulak nanti sebab jauh. Ala jauh sikit ja pun hehe.





Ini dua aiskrim yang kami order kat Sangkaya Queensbay. Dia ada jual 3 jenis Cone, Cup and Signature. Kami beli hat Signature 4 scops for 3 topping dengan harga RM10.50 kalau tak silap. Topping ada macam-macam jenis seperti kacang, coklat, jagung, kacang merah dan lain-lain. Aiskrim ni memang sedap sangat, plus bila kita makan aiskrim ni langsung tak rasa dahaga. Selalu makan aiskrim dahaga balik, tapi aiskrim Sangkaya memang best. Rasa aiskrim sangat sedap dan tidak terlalu manis.

Siapa yang duduk dekat Queensbay mai pekena aiskrim Sangkaya. Kedai dia terletak di floor bawah sekali, sebelah kedai roti and berdekatan dengan koisk djual dorayaki dan sushi. Sangkaya di Queensbay buka sebulan je lepas tu nanti dia pindah kat Gurney Plaza. 

Check Sangkaya out on :
Facebook : Sangkaya
Twitter: @sangkaya _my
Instagram: sangkayacreamery

Monday, September 07, 2015

I'm Third Year Student :)


Salam readership. Dengan perasaan sedih berbaur excited jugaklah semalam akhirnya pulang ke universiti usm tercenta ini. Pagi-pagi dah bersiap awal nak balik U, padahal lebih dekat je pun U dengan rumah . Bajet-bajet belajar kat U hujung dunia pula hehe. Bukan apa selalu kalau balik petang, confim jem. Balik pagi senang, jalan lengang sikit. Boleh kemas barang siap-siap kan. Petang boleh tidur gitu. Huhu sebenarnya tak jugak, sampai USM petang terus ada meeting T.T. sob sob awal-awal dah kena buat gerak kerja.



Ini gambar bilik Miela. Dah masuk third year baru nak upload gambar bilik hehe. Alhamdulilah sampai third year masuk duduk dalam hostel yang sama. Bilik ni pun dah dua tahun berturut-turut bilik yang sama. Roomate pun pun still sama. Dalam USM ni, Miela tinggal di Desasiswa Saujana. Desasiswa paling jauh nun dari dewan kuliah. Nasib sem ni bawah motor, jimatlah masa nak pergi kelas daripada kena turun tunggu bas.

Eh rasa baru je masuk USM, tengok-tengok sekarang dah masuk third year. Ada kawan sebatch Miela dah masuk third year sebab course depa tiga tahun but not me T.T. Course Miela 4 tahun, mereputlah lagi 2 tahun disini. Tapi course 4 tahun relax sikit, takdalah ambil unit banyak setiap sem. Oklah Miela tak boleh nak update panjan-panjang dalam entri ni, dah nak start sibuk nampaknya. Nampak tak betapa gigihnya nak update blog hehe?. Doakan Miela supaya dipermudahkan tahun ketiga ni :D. 


Nota: Maaflah ayat entri agak tunggang langgang sikit, taip cepat-cepat sebab ada kerja lain nak kena settle. Huhu