Friday, March 31, 2017

Review Milo Energy Cube



Salam Readership. Mila tau sekarang femes jugak Milo Cube.  Comel pulak bentuk dia. Dan kita tau Milo tu kalau kita minum ayaq dia ka, ratah serbuk Milo ka suma tetap sedap. Hampa ingat dak masa kecik dulu, ada lori Milo mai kat sekolah pastu hampa punya excited la, betuk tak?. Tak cukup satu cup, rasa nak ambik lagi. Jangan tipu ok  😏. Tu bukti kesedapan Milo. Tapi bagaimana pula rasa Milo Cube tu?. 

Sebelum tu Miela nak cakap, ni review jujur ya. Kalau tak puas hati rasa sendiri sedap ke dak 😂. Tekak lain-lain. Sebelum ni pernah dengaq, ada kawan beli Milo Cube tapi agak mengecewakan jugak la. Tapi Miela tak puas hati, tak percaya apa dia cakap haha. Teringin nak rasa, tapi Milo Cube mahal sikit kalau beli paket. Harga satu paket ada 100pcs lebih kurang RM40 50 ke atas kot tak silap. 

Sampai jugak milo cube ke tangan.
rupa milo cube sebenar

Jadinya Miela ragu-ragu nak beli. Dahlah mahal kalau beli tak sedap rugi la pula. Tapi nak rasa jugak, terigin!! *mengamuk macam budak*. Akhirnya bila satu hari tu ada kawan post kat facebook jual Milo Cube ikut pcs. Maka tengok post tu dengan mata bercahayanya 😍. So jimat sikit, tak payah beli satu paket hat mahal. Untuk nak merasa Miela beli 30pcs dapat RM18, nama pun testing nak merasa.

Pendapat jujur Milo, Milo dalam bentuk cube memang sedap. Tapppiiiiiiii rasanya Milo Cube TAK BERBALOI beli, sebab mahal dan rasa SAMA macam hampa makan serbuk Milo dalam tin. Believe me, tak tipu wei 😂😂😂😂😂. Kalau hampa beli Milo dalam tin baru harga RM30 lebih, dapat banyak. Tapi Milo cube, milo dia macam 1/2 daripada serbuk tin dengan harga RM40 lebih. Cuma Milo cube mungkin boleh guna untuk decorate kek ke ice cream ke memang sesuai la. Itulah review jujur dari saya yer, haha jangan marah.


Thursday, March 30, 2017

Tips Sebagai Pelajar Praktikal

Macam takda mengena ja gambar ni 😂. *actually ni watak intern dalam drama Good Manager.

Salam readership. Agak lama blog ni tak berupdate entri. Ini pun entri first untuk bulan 3. Well sekarang Miela sedang menjalani praktikal di Ael Engineering Sdn. Bhd Parit Buntar, Perak. Sedar tak sedar hampir sebulan dah intern. Kali ni nak kongsi lah tips bila kita berintern ni. Macam mana kita nak tunjukkan attitude sebagai budak intern yang bagus. Tips ni pun ada Miela ingat daripada artikel-artikel yang Miela baca di internet. Jadi Miela rangkumkan apa yang Miela ingat dan amalkan disini.

1. Tak tahu tanya. Jangan buat-buat tau
Ini benda paling penting. Biasa laa depa bagi task kadang tak tau nak buat macam mana ek. Kadang-kadang task yang kita dapat tak tak pernah langsung belajaq masa kat universiti. Terkena kejutan budaya kat situ. Kalau tak faham tu hampa tanya ja walaupun dah banyak kali terang. Biar kita nampak slow, biasalah budak intern kan. Daripada tak tahu buat-buat tau. Tak pasal kena marah sebab menyusahkan orang. Biasanya bila Miela diberi task, Miela akan ulang balik cakap apa kena buat kat staff untuk make sure betul tak kita kena buat itu ini.


2. Double check! Double check!
Paling penting terutama task melibatkan harta company. Harta company bukan macam kedai runcit beb. Aset tak banyak, hilang duit sikit boleh ignore. Tapi harta company besar-besar berjuta-juta. Kalau ada misleading sikit depa cari sampai ke lubang cacing,memang tak boleh ignore macam tu sahaja. Biasanya bila Miela kerja kena key in price update, delivery quantity ke Miela akan double check betul tak key in nombor. Dah siap pun double check lagi takut tertinggal. Ketaq gak buat, bukan boleh dibuat sambil lewa huhu.


3. Buat apa tuuuu?
Bila praktikal ni, belajaq memahami suasana tempat kerja. Rugi wei tak belajaq. Contoh tengah relax sat hang nampak akak tu buat kerja. Pastu tanya la "tengah buat apa tu kak?". Pastu akak tu jawab "tengah buat EDI untuk company xx". At least tahu laa rutin dorang buat apa, hampa nak tulis report pun senang. Kalau rajin tambah laa. "Ada apa-apa kak boleh saya tolong". At least nampak la rajin as budak praktikal.



Untuk pengalaman pratikal masih baru nak ceritakan. Tapi cukuplah ada sedikit banyak belajar benda tak belajar kat U. Kat U ibarat foundation basic-basic knowledge je. Tapi bila kerja, haaaa ambik hang macam tak pernah belajar. Tapi takpa la kan pengalaman, boleh letak skill baru dalam resume sebab dapat belajar guna system pejabat. Kepada yang bakal berintern, selamat berintern. Yang penting hati mau tabah, hehe.