Saturday, September 01, 2018

10 Lagu Nasyid Popular Zaman Sekolah Dulu

Salam Readership uolss. Miela masih ingat zaman sekolah dulu masa darjah 2 3 lebih kurang, masa tu lagu fenomena nasyid memang popular sangat. Channel tv 1 selalu dok tayang lagu nasyid , kalau tak silap siap ada carta nasyid lagi. Tambahan pula dulu sekolah petang pergi sekolah agama. Kat situ dah terdedah dengan lagu nasyid. Hampir tiap-tiap tahun je ada pertandingan nasyid. Lagu nasyid paling femes selalu orang guna buat persembahan nasyid macam Sumayyah dan Sepohon Kayu hihi.

Apa yang Miela lihat zaman sekarang industri nasyid macam dah kurang sikit tapi masih ada lagi lagu unsur keagamaan cuma versi moden contohnya lagu-lagu dari syamsul yusof. Tapi sekarang lagu nasyid yang lama sekarang sudah buat versi baru. Cover lagu nasyid apa kurangnya, macam-macam versi ada. Miela taknak bebel panjang-panjang, korang boleh skroll lagu-lagu nasyid popular zaman sekolah dulu-dulu. Ingat ke tidok.....


10. UNIC- Ainul Mardhiah


Lagu Ainul Mardhiah menceritkan tentang bidadari tercantik di syurga diciptakan untuk yang mati syahid. Lagu ni ada dua versi tau, versi terbaru 2017 pun still best.


9. NOWSEEHEART - Damai Yang Hilang


Lagu nasyid ni femes time berlaku perperangan di Palestin. Bila part tayang gambar-gambar anak palestin masa perang tu dengan  background lagu ni sumpah rasa sedih sangat. Kat situ kita patut rasa bersyukur negara kita masih aman lagi.


8. Raihan - Iman Mutiara


Lirik simple dan mudah diingati. Semua pun faham walaupun sewarak mana pun ibu bapanya belum tentu iman dapat diwarisi ke anaknya.


7. Hijaz - Fatamorgana 


Sampai hari ni masih tertanya-tanya siapalah budak kecil yang dalam video ni, serius benda yang mengingatkan lagu ni adalah subjek budak tu sendiri. Sebenarnya ada masej tersirat yang nak disampaikan tu.



6. 25 Rasul - Raihan

Lagu ni favourite tau time zaman kecik-kecik. Bila tak ingat nama rasul automatik terus nyanyi lagu nie sambil jawab exam 😂.


5. Hanya Tuhan Yang Tahu - Unic

Lagu ni berkisar tentang seseorang lelaki memedam perasaan terhadap seorang wanita tapi dia luahkan rasa tu kepadaNya. Lagu ni selalu femes masa kursus kahwin.


4. Tanpa cintamu - Mirwana feat Jay Jay


Kalau perasan dalam MV ada faizal tahir tau. Fazir sebenarnya bekas ahli kumpulan nasyid Mirwana. MV nie berkisar tentang kisah silam penagih dadah yang ingin kembali ke pangkal jalan


3. Sepohon Kayu- Saujana 



"Walaupun hidup seribu tahun kalau tak sembahyang apa gunanya". Lirik deep dan selalu jadi ingatan kan?.


2. Intifada- Rabani 


Lagu nasyid Intifdaa dia pun rentak muzik agak lain, dia rasa berkobar-kobar macam tu. Kalau menyanyi lagu ni rasa lebih semangat, nama tajuk dah Intifada bermaksud kebangkitan.


1. Summayah - hijaz 

Lagu Summayyah selalu tau jadi lagu wajib pertandingan nasyid zaman sekolah agama dulu. Lagu ni kisah tentang Summayah yang merupakan wanita pertama syahid dalam Islam.


Korang mesti rindu lagu-lagu nasyid zaman sekolah dulu kan?. Walaupun dah lama, lagu tak lapuk untuk di dengar pada zaman sekarang. Btw, apa lagu nasyid kegemaran korang? jangan lupa komen yer 😄

2 comments:

  1. Rindunya semua lagu ni. Kalau time sekolah dulu selalu pasang nasyid kat musolla masa gotong royong.

    ReplyDelete
  2. iyala skrg ni tak ada dah lagu nasyid yg boom kan. lagu ketuhanan syamsul yusoff yg boom.

    ReplyDelete