Showing posts with label Food Review. Show all posts
Showing posts with label Food Review. Show all posts

Thursday, September 21, 2017

Review Pecal Lele Ibu Aminah, Relau Bayan Lepas

Salam Readership. Siapa pegemar Pecal Lele kat sini? Angkat tangan! ✋. Actually dulu-dulu tak kenal Pecal Lele ni. Ingatkan makanan tu daripada Kelantan rupanya dari Indonesia 😅. Noob betul, haha confident je ingat makanan dari negeri lain. Tapi sekarang Miela memang dah jadi pegemar Pecal Lele 😋.

Pecal lele Ibu Aminah, Relau

Lepas habis study USM, memang rindu jugak dengan Pecal Lele Relau. Sebab study kat Penanglah Miela kenal makanan Pecal Lele dari Indonesia ni. Macam-macam Pecal Lele Miela pernah makan disini. Tapi hat kat Pecal Lele kat Relau paling sedap meh kat penang. Minggu lepas Miela berkesempatan singgah lagi Pecal Lele, Relau ni masa mai penang. Haha kelakarnya sebab dah banyak kali makan kat sini, baru nak review 😂.

Pecel Lele Relau atau dikenali sebagai Pecal Lele Ibu Aminah ni berdekatan dengan Kolej Komuniti Bayan Baru. Kalau hampa waze, confirm jumpa punya. hehe. Situlah port budak USM lepak makan tengah hari. Kalau study kat USM, wajib tau try Pecal Lele ni.



Selain jual Pecal Lele, Ibu Aminah jual pelbagai jenis makanan Indonesia seperti gambar di atas tu yer. Antara menu lain hampa patut try ialah Pecel Ayam dan Bakso. Memang sedap sangat. Orang duduk area Bayan Baru memang rugi kalau tak rasa makanan kat warung Ibu Aminah.



Tadaaaa makanan dah sampai. Ketika entri di taip pun, rasa nak je lagi makan Pecal Lele ni. Tapi tu la, sekarang duduk di Perak. Susah sikit nak makan Pecal Lele Relau ni selalu huhu. Apa-apa pun Miela memang recommended untuk hampa try Pecal Lele Reay, Bayan Lepas ni. Worth to try. Miela bagi 5 bintang 🌟🌟🌟🌟🌟 untuk Pecal Lele Ibu Aminah

Saturday, July 15, 2017

Review Mat Bulat Meatball

Salam Readership. Baru taip entri ni rasa lapar balik teringat kan Mat Bulat Meatball ni. Tahu tak Burger Bakar Abang Burn?. Sekarang depa expand business dengan bisnes meatball pula. 


Bila nampak iklan diatas macam ni tetiba aih teringin, iklan dia tu mengoda betul. Mana taknya, sos dia banyak penuh satu bekas. Dan nasib baik juga Mat Bulat Meatball banyak cawangan, tak perlu pergi jauh-jauh. Kalau nak tau cawangan Mat Bulat Meatball berdekatan boleh check di Facebook. Yang paling dekat cawangan kat rumah Miela ialah bagan serai. Jadi apa lagi terus terjah ke Mat Bulat Bagan Serai.



Mat Bulat ada 3 jenis iaitu Ocobot, Dragon Ball dan Quarter Kilo. Harga dia boleh tengok diatas tu. Kalau nak tambah extra mash potato dan cheese sauce pun boleh. Bagi Miela mash potato paling sedap pernah rasa, memang puas kalau makan sekali ngan meatball.


Ni rupa sebenar Mat Bulat Meatball. Sorry nampak comot sikit, sebab benda ni terloncat sikit masa perjalanan balik. Hampa patut try Mat Bulat Meatball sebab rasanya memang puas. Mash potato tak kedekut, besaq ja. Jadi jangan sengan silu try Mat Bulat Meatball berdekatan dengan rumah ya.

Tuesday, July 11, 2017

Susu pisang dari Korea

Salam Readerships. Lama betul tak naik entri baru hehe. Dua tiga minggu ni internet ada problem sikit, tu susah nak update. Tahu tak korang banana milk/susu pisang dari Korea?. Kalau perasan dalam drama korea atau reality show ada juga susu pisang muncul dalam kaca tv.

Salah satu scene drama korea yang memaparkan produk susu pisang
Susu pisang atau dalam bahasa koreanya banana uyu. Jenama yang famous dengan produk ni ialah Binggrae. Beberapa artis korea pernah jadi duta produk ni seperti Lee Min Hoo, Lee Kwang So dan Girl Generation. Susu pisang ni merupakan salah satu produk korea miela suka selain kimchi dan samyang. Susu pisang korea agak mahal jual kat malaysia, harga sekotak RM4-RM6. Luckily Miela selalu dapat susu ni free sebab adik study kat korea haha.

Lee Kwang Soo pun pernah jadi duta

First dulu mula-mula rasa memang sedap sangat. Korang yang tak suka susu mesti suka punya susu jenis ni. Rasa pisang yang kuat dan susu bekrim perghhh rasa fresh ja. Recommend untuk rasa sendiri susu ni sebab sedap sangat. Jangan risau susu ni halal. Selain itu kalau korang nak dapat susu ni boleh dapatkan kat 11street, Lazada ataupun igshop.

Ni susu pisang asli dari korea yang Miela dah rasa. Feeling korea gitu

Susu pisang korea boleh juga didapati di Lazada. Klik gambar untuk terus ke lazada.

Jangan confius kenapa packaging agak berbeza dengan susu pisang dari korea dengan lazada. Actually sama je, malah sama brand. Kalau tengok betul-betul persamaan antara dua produk tu ada ada huruf B merah tandanya brand yang sama. Cumanya yang korea punya memang daam tulisan korea. Yang Lazada tu packaging untuk national sebab itu dalam english. Sebagai penutup entri Miel belanja korang tengok iklan susu pisang korea dibawah. 

Thursday, May 25, 2017

Kek Montel Warna Warni


Salam Readership. Hari ni nak cerita tentang kek Actually. Miela ni bukan cake lover pun, sebab kalau makan kek cepat muak terutamanya yang banyak krim. Sedangkan kek secret recipe satu sliced kek jenuh nak habiskan 😥. 

Ahad tadi baru sahaja order kek montel. Selalu nampak kawan post kek ni di facebook. Pastu Miela pun friend orang buat kek ni. Stalk facebook dia huhu comel kek dia. Jadi secara tersengaja terorder kek montel 8 bijik. Tuptup akhirnya kek montel dah sampai depan rumah


Tadaa ni Miela kek montel yang Miela order. Berbola ada 8 bijik dihiasi pelbagai jenis toping seperti coklat, cheese dan jem. Nak makan pun sayang. Sampai nak makan fikiaq nak makan ke tak sebab comel sangat. Hmm lastly makan jugak haha. Simpan pun buat apa lama-lama basi macam tu


Seperti dalam gambar, bulat-bulat comel dalam dia sebenarnya kek coklat. Pastu lapis untuk bahagian bawah kek comel ialah coklat dan bahagian atas dilapisi cheese dan coklat jugak. Rasanya memang sedap. Berbaloi jugak beli dengan harga RM15 sekali cod sampai depan rumah. Jadi sesiapa duduk area Parit Buntar, Kuala Kurau, Tanjung Piadang dan Bagan Serai boleh order kek dengan kak Syara Eyja ya. Serious kek montel ni sedap sangat!.

Sunday, April 23, 2017

Sushi King bukan sekadar sushi

Salam Readership. Kerap jugak eh blog ni update pasal makanan. Nak buat macam mana, modal update entri cuma makanan ja 😂. Maybe I'm food lover. Baru-baru ni Miela baru makan Sushi King. First time kot pergi sebab Miela bukan peminat sushi. Tapi entah macam mana tah mood macam orang mengidam, tetiba nak makan benda tak berapa suka makan. Actually bukan nak makan sushi pun, sebab I tergoda iklan kat Facebook Sushi King. Baru tau Sushi King bukan ada jual sushi je, tapi makanan Jepun lain seperti udon, ramen, salmon grill dan lain-lain. Nampak sedap pulak tengok iklan dia. 



Dalam Sushi King mesti ada benda alah ni. Yang sushi bergerak-gerak macam kat tempat letak luggage kat airport tu. Yang ada kat situ tu untuk side dish, kalau nak ambik, boleh ambik je. Tapi jangan lupa bayar ek 😁.



Antara menu yang ada selain Sushi. Sebenarnya banyak lagi tak sempat nak tangkap gambaq semua sebab excited nak order. Miela pilih mixed bento kemudian Milo Dinosaur. Adik pulak pilih Udon Black Paper dengan sushi sotong.


Tadaa makanan dah sampai. Untuk taste paling sedap kitorang order ialah Udon Black Paper. Kalau korang pergi Sushi King mesti try Udon Black Paper, sedap weh. Harga dia cuma RM10++. Yang Mixed Bento sedap jugak, especially salmon dengan ayam goreng. Ayam Goreng dia sedap sangat. Nasi dia pulak nampak ja sikit tapi makan sikit je dah kenyang, sebab dia lembik macam ada letak something yang kita rasa kalau makan sikit pun kenyang. 

Jadi kalau nak merasa keenakan makanan di Sushi King boleh pergi ke cawangan terdekat. Untuk lebih lanjut boleh ke website Sushi King atau Facebook Sushi King

Friday, March 31, 2017

Review Milo Energy Cube



Salam Readership. Mila tau sekarang femes jugak Milo Cube.  Comel pulak bentuk dia. Dan kita tau Milo tu kalau kita minum ayaq dia ka, ratah serbuk Milo ka suma tetap sedap. Hampa ingat dak masa kecik dulu, ada lori Milo mai kat sekolah pastu hampa punya excited la, betuk tak?. Tak cukup satu cup, rasa nak ambik lagi. Jangan tipu ok  😏. Tu bukti kesedapan Milo. Tapi bagaimana pula rasa Milo Cube tu?. 

Sebelum tu Miela nak cakap, ni review jujur ya. Kalau tak puas hati rasa sendiri sedap ke dak 😂. Tekak lain-lain. Sebelum ni pernah dengaq, ada kawan beli Milo Cube tapi agak mengecewakan jugak la. Tapi Miela tak puas hati, tak percaya apa dia cakap haha. Teringin nak rasa, tapi Milo Cube mahal sikit kalau beli paket. Harga satu paket ada 100pcs lebih kurang RM40 50 ke atas kot tak silap. 

Sampai jugak milo cube ke tangan.
rupa milo cube sebenar

Jadinya Miela ragu-ragu nak beli. Dahlah mahal kalau beli tak sedap rugi la pula. Tapi nak rasa jugak, terigin!! *mengamuk macam budak*. Akhirnya bila satu hari tu ada kawan post kat facebook jual Milo Cube ikut pcs. Maka tengok post tu dengan mata bercahayanya 😍. So jimat sikit, tak payah beli satu paket hat mahal. Untuk nak merasa Miela beli 30pcs dapat RM18, nama pun testing nak merasa.

Pendapat jujur Milo, Milo dalam bentuk cube memang sedap. Tapppiiiiiiii rasanya Milo Cube TAK BERBALOI beli, sebab mahal dan rasa SAMA macam hampa makan serbuk Milo dalam tin. Believe me, tak tipu wei 😂😂😂😂😂. Kalau hampa beli Milo dalam tin baru harga RM30 lebih, dapat banyak. Tapi Milo cube, milo dia macam 1/2 daripada serbuk tin dengan harga RM40 lebih. Cuma Milo cube mungkin boleh guna untuk decorate kek ke ice cream ke memang sesuai la. Itulah review jujur dari saya yer, haha jangan marah.


Sunday, January 08, 2017

Nasi Ayam Nazir Sunshine Bayan Baru

Salam Readership. Kali ni nak review ayam paling sedap kat Penang iaitu Nasi Ayam Nazir Sunshine. Dah lama dah pergi tahun lepas hujung-hujung Disember 2016, tapi tahun ni baru nak update haha. Selama ni pergi Sunshine kat Bayan Baru tak perasan nasi ayam ni. Tapi bila dengaq orang cakap nasi ayam dia sedap, kami try rasa.



Kedai dia nampak bersih

Lokasi Nasi Ayam Nazir kat Sunshine Bayan Baru sebelah Mc Donalad. Nazir Cafeteria bukan saja jual nasi ayam je, ada bihun sup, asam pedas, nasi pecal dan lain-lain. Tapi paling femes sekali of course nasi ayam dia.

Tadaaa nasi ayam dia. Sambal nasi ayam nampak sedap

Dah rasa nasi ayam Nazir Sunshine. Memang sedap sangat. Sebab campuran sambal dengan kicap yang pekat buatkan ayam tu memang terasa sedap. Plus nasi pun lembut lagi menambah nikmat makan. So kalau datang or dok penang nak cari nasi ayam penang sedap boleh makan di Nazir Cafetaria Sunshine Bayan Baru, Penang

Monday, December 12, 2016

Magnum Ice Cream Cafe di Gurney Paragon, Penang


Salam readership. Lama giler teringin nak makan aiskrim magnum cafe ni, setahun lamanya mengindam tau. Tunggu je peluang mana tahu ada cawangan kat penang satu. Dulu kalau makan ais krim magnum cafe tak mampu, yelah cawangan semua kat KL jauh naauuu nak pergi. Tapi sekarang magnum cafe dah buka cawangan yang ketiga di Gurney Paragon, Penang.

Akhirnya ada juga cawangan di belah utara ni. Ngam-ngam nak dekat last semester baru bukak. Sebab next semester dah intern, kalau intern jauh daripada penang entah bila boleh pergi hihi. Apa lagi ada bila ada kesempatan tu terus pergi ke magnum cafe kat Gurney Paragon.

Nampak menyelerakan

Pilihan cik Miela. Ais krim mesti ada kacang baru ada rasa kerangupan dalam kesejukan.

Harga ais krim magnum customize ni hanya RM9.90, harga mampu milik okay. Boleh pilih 3 toping kesukaan seperti kacang,oreo, rose petal, kismis, sebicas biskut dan macam-macam lah. Pilih lah yang toping korang suka dan makan sepuas-puasnya. Magnum cafe juga menawarkan premium aiskrim dengan pelbagai dengan harga bisa korang kaget haha. Tapi hat customize pun dah puas makan hehe.

Ais krim magnum memang tidak dinafikan sedap. So kalau duduk penang teringin nak makan customize aiskrim magnum bolehlah pergi ke Gurney Paragon. Magnum ice cream cafe terletak di floor satu berdekatan dengan Victoria Secret. 

Thursday, November 10, 2016

Cendol Sungai Ara Pulau Pinang (Cendoldotcom)

Salam Readership. Selalu betul nak update pasal food hunting. So final year lagi kerap aktiviti food hunting. Kali ni Miela nak review cendol sedap dekat Sungai Ara ni. Sebelum ni memang cendol ni femes dalam facebook. Oh ya sebenarnya Cendol Sungai Ara ni bukan jual cendol je tapi juga ABC tapi menu yang femes adalah cendol. Antara menu depa tawarkan:

-ABC Pulut
-ABC Tapai
-ABC Oreo
-ABC Milo
-ABC Special
-ABC Aiskrim 
-ABC Cocktail
-CENDOL Aiskrim 
-CENDOL Cocktail
-CENDOL Mangga
-CENDOL Pulut Mangga
-CENDOL Durian

dan lain-lain



Banyak kan menu-menu yang menarik?. Semuanya nampak sedap. Bila kami dah tahu dalam facebook ni apalagi memang kami cari tempat ni. Mudah ja nak cari tempat dia. Betul-betul depan Pearl Garden Condo sebelah jalan je. 

Lokasi cendol sungai ara

Menu yang kami pilih

Kami pilih menu Cendol Special campur coco crunch RM4.00 dengan ABC Oreo RM4.00. Untuk cendol memamg sedap giler baq hang. Cendol siap ada coco cruch rasa ranggup bila makan. Kombinasi patut korang try. ABC Oreo pulak RM4.00 tapi serious banyak gila. Boleh kongsi dua orang sebenarnya. Kembung perut makan benda alah ni, seriously sebab banyak. Memang berbaloi juga harganya.

Cendol special coco cruch

ABC Oreo
Untuk merasai kesedapan cendol dan ABC dekat Sungai Ara, Pulau Pinang boleh pergi ke berhampiran Pearl Garden Condo, Jalan Dato Ismail Hashim, Sungai Ara, Bayan Lepas, Penang (waze Pearl Garden Condo). Cendoldotcom bukak dari 1.30 pagi - 6.30 petang dan cuti pada hari isnin. Maklumat lanjut boleh ke facebook cendoldotcom okay.

Friday, October 21, 2016

Restoran Kapitan, Queensbay Pulau Pinang.


Salam Readership. Alkisahnya, selama 4 tahun study di USM, baru minggu ni nak merasa makanan Restoran Kapitan dekat Queensbay. Padahal nak pergi Queensbay 10 minit je, itupun kalau naik motor. Besalah naik motor cilok sana sini dah sampai. Takpelah janji dah pernah sampai walaupun final year baru nak merasa hakhak.

Kitaorang pergi makan kat berdua, dengan bff gitu. Kalau ajak makan jarang betul tolak.
Plain Tanddori Set dan Milani Cheese Naan Set.

Kitaorang cuba adalah Plain Tanddori Set dengan Milani Cheese Naan Set. Untuk Plain Tanddori Set harga dia RM9.50 manakala Milani Cheese Naan Set RM11.00. Miela makan Plain Taddori Set, rasanya sedap dan sangat berbaloi. Makan Tanddori kenyang sampai malam kot. Untuk Milani Cheese Naan Set sangat recommended kalau datang sini. Sebab rasanya sangat sedap dengan cheese dia dan kuah berlemak dia perrghhhh sedap. Kalau nak makan milani kena lupa pasal diet nohh, sure memang kalori banyak hahaha.

Kalau datang queensbay tu, kalau dah jemu makan kat dalam queesnbay bolehlah try makan dekat Reston Kapitan berhadapan Queensbay jer.

No.89G,
Persiaran Bayan Bay, 
Pulau Pinang.
04-6463411

Saturday, May 28, 2016

Mee Udang & Ketam Parit 30, Kuala Kurau

Salam Readership. Lama jugak tak update blog. Tetiba hari ni update blog pasal makanan. Haha apa kes?. Ok sekarang ni Miela dah masuk minggu study week, minggu study balik la rumah memadangkan exam pun lambat start. Kat rumah study ke tak, itu belakang kira. Yang penting makan, yeahhh!!


Al-kisahnya Miela dah kempunan nak makan mee ketam, memadangkan jarang balik rumah sebab busy sikit hidup kat U. Sebelum ni dah 2 kali makan Mee Udang Parit Tiga Puluh. Tapi masa tu Mee Udang tu belum femes lagi kat fesbuk. Sekarang ni Kuala Kurau femes dah, sampai kawan-kawan dok tanya mee undang&ketam ni kat belah mana. Bangga jadi orang Kuala Kurau, sebabnya sebelum ni Kuala Kurau juga femes dengan Laksa Ketam, Shell Out, Mee Undang berasap dan Kerang Rebus. Pendek kata Kuala Kurau ni femes dengan keenakan makanan laut. Huhu.





Mee Udang & Ketam Parit Tiga Puluh terletak di Parit Tiga Puluh, Kuala Kurau sebelum nak ke Ban Pecah Tanjung Piadang. Jalan nak pergi kesana mengunakan jalan kampung, sambil-sambil nak makan boleh menikmati jalan kampung.

Makan bertiga

Mee Udang

Mee Ketam. Besar betul ketam dia

Mee kuah dia memang sedap sangat. Kalau yang tak suka makan mee boleh tukar dengan kuey teow atau meggi. Ada dua pilihan nak makan mee atau ketam. Kalau udang boleh dapat bawah RM 10 kot tak silap. Kalau hat yang ketam boleh dapat harga RM15.00 hingga RM25.00 sepinggan. Berbaloi dan murah!!. Ketam pulak besar-besar memang puas makan.

Untuk yang teringin nak makan Mee Udang & Ketam Parit Tiga Puluh, Kuala  Kurau boleh dapat location di facebook. Kat situ juga ada macam-macam review boleh korang tengok. Pasti meleleh ayaq lioq tengok depa post gambaq kat situ. Siap masuk dalam surat khabar dan tv lagi. Very recommended !!


p/s: Dengar ceta owner kedai ni tengah bina surau untuk kemudahan pelanggan beribadat. Semoga di murahkan rezeki selalu!.

Saturday, October 31, 2015

Nasi 7 Benua Koo Boo Cafe

Salam Readership. Eh bulan 10 takda entri lagi?? Ok hari ni Miela tambah entri baru dipenghujung bukan Oktober. Huhu susah betul nak curi masa nak update blog sekarang ni.



Ini minggu lepas punya cerita. Nasi 7 Benua dah lama Miela mengidam dari semester lepas. Tapi asyik-asyik plan tak jadi. Padahal Nasi 7 Benua ni dekat je dari USM, just 15 minit perjalanan. Bila dah ada bawa motor kat U, apa lagi bila ada masa free merempit terus ke restorant ni.

Punya gegeh lah balik dari Bukit Jambul dengan roomate, time tu dah macam nak hujan. Masa perjalanan tu hujan tiba-tiba nasib tak lebat, basah sikit je. Sampai sana, tengok-tengok ramai orang pulak. Kebetulan waktu tu, waktu tengah hari. No wonderlah ramai lunch kat situ. Ambik masa 30 minit juga beratur tunggu turn. Dan akhirnya penantian Nasi 7 benua...............


Ini Miela punya

Ini roomate punya

Harga Nasi 7 Benua sangatlah BERPATUTAN. Harga sepinggan Nasi 7 Benua bergantung kepada lauk yang kita ambil. Hari tu bayar sepinggan dapat RM6.50 kalau tak silap dapat lauk ayam goreng dan ikan bilis . Nasi dengan lauk dia memang sedap. Dok sebut-sebut Nasi 7 Benua, tahu tak apa jenih nasi dalam tu??.  Dalam Nasi 7 Benua ada 7 nasi iaitu nasi putih, nasi lemak, nasi tomato, nasi lamuni, nasi minyak, nasi kacang dan nasi hujan panas. 

Bagi yang nak merasa Nasi 7 Benua, mohon google atau waze ekk?? haha. Nasi 7 Benua terletak dekat Sungai Ara jalan ke Bayan Lepas, restorant dia tepi jalan sahaja. Nak cerita lebih-lebih, ceq tak tau nak terangkan macam mana. Boleh like juga di page Nasi 7 Benua Koo Boo Cafe untuk maklumat lanjut.

Saturday, September 19, 2015

Ais krim kelapa Sangkaya

Salam Readership. Cuti hari Malaysia lepas, memang takda kelas. Nak buat assignment, minggu-minggu awal memang takda keja sangat pun. Queensbay antara mall paling dekat dengan USM, jadinya Miela menghabiskan cuti Malaysia disana kuikui.

Seperti biasa asal pergi Queensbay mesti nak tengok wayang. Lepas tempah tiket wayang ada masa lagi sejam setengah tu Miela decide dengan kawan pergi ke floor bawah sekali nak makan untuk alas perut gitu. Tetiba terjumpa satu kiosk, SANGKAYA. Rupa-rupanya depa jual aiskrim kelapa. Susah nak jumpa orang jual aiskrim kelapa ni. Bagi Miela agak rare jugak aiskrim kelapa ni.



Sebenarnya Sangkaya dah lama wujud dan femes, kami ja noob tak tau benda ni haha. Mungkin sebab sebelum ni Sangkaya kedainya wujud kat KL je, Penang takda pun. Tapi sekarang ni kat Penang pun dah ada. Sempat lagi Miela tanya kat orang yang jual aiskrim dah bukak berapa lama?. Dia kata baru je bukak. Tapi kat Queensbay dia bukak cuma 1 month trial after that dia akan bukak di Gurney Plaza Penang. So siapa yang dok dekat dengan Queensbay mai serbu cepat nanti dia pindah kat Gurney Plaza kempunan pulak nanti sebab jauh. Ala jauh sikit ja pun hehe.





Ini dua aiskrim yang kami order kat Sangkaya Queensbay. Dia ada jual 3 jenis Cone, Cup and Signature. Kami beli hat Signature 4 scops for 3 topping dengan harga RM10.50 kalau tak silap. Topping ada macam-macam jenis seperti kacang, coklat, jagung, kacang merah dan lain-lain. Aiskrim ni memang sedap sangat, plus bila kita makan aiskrim ni langsung tak rasa dahaga. Selalu makan aiskrim dahaga balik, tapi aiskrim Sangkaya memang best. Rasa aiskrim sangat sedap dan tidak terlalu manis.

Siapa yang duduk dekat Queensbay mai pekena aiskrim Sangkaya. Kedai dia terletak di floor bawah sekali, sebelah kedai roti and berdekatan dengan koisk djual dorayaki dan sushi. Sangkaya di Queensbay buka sebulan je lepas tu nanti dia pindah kat Gurney Plaza. 

Check Sangkaya out on :
Facebook : Sangkaya
Twitter: @sangkaya _my
Instagram: sangkayacreamery

Friday, July 24, 2015

Laksa Ketam Kuala Kurau

Salam Readership. Salam Syawal. Alhamdulilah dah seminggu kita beraya. Belum sempat nak update tentang entry raya Miela dah excited cerita tentang petang tadi hehheh. Entry raya tu next entry, later on la.

Alkisahnya fenomena laksa ketam Kuala Kurau ketam masih ramai belum tau lagi. Cuma dengar khabar angin ada laksa ketam kat Kampung Nelayan Kuala Kurau, Perak. Dan semalam juga nampak kawan post gambar laksa ketam sesama. Apalagi Miela ws kawan ajak makan laksa ketam. Maka petang tadi dapat merealsasikan kempunan nak makan laksa ketam. Miela memang suka makan laksa, ketam pun suka jugak. Laksa campoq ketam lagi bertambah sukalah. 

Laksa ketam yang menyelerakan

Mula-mula ingat laksa ni special cuma ketamnya je. Ingat bajet laksa rasa biasa ja. Tapi sekali rasa laksa dia, perghhh sedap gila. Kuah laksa sedap sangat, tak terlalu pekat dan tak terlalu cair gitu. Dari segi harga dia jangan terkejut ya, harga sepinggan laksa ketam hanya RM9.00 SAHAJA. Sekali pakej bagi ayaq masak free lagi. 

Manakala tempat pula terletak di Kampung Nelayan Kuala Kurau. Landmark dekat bawah jambatan Kuala Gula. Kat bawah tu ada signboard kecik nak ke warung laksa ketam Kampung Nelayan. Kedai dia terletak dalam Kampung Nelayan. Alah susah apa, waze kan adooo. Memadangkan Miela pun duduk di Kuala Kurau kurang 10 minit nak pergi sana. Hoho hari-hari boleh pergi gamaknya lepas dah tau laksa ketam ni kat mana.


Tadi sempat jugak tanya makcik yang jual laksa ketam. Katanya dia bukak setiap hari time petang. Tapi bergantung jugak, kekadang cuti tetiba hampa mai dia katop hmm takda rezeki nak makan. Tapi Laksa ketam Kuala Kurau sangat berbaloi untuk hampa try, dihidangkan dengan ketam fresh dari laut. Kuala Kurau memang kaya seafood fresh ni. Tengok sahaja kawasan sekeliling betul-betul dekat dengan laut. Jangan lupa jika singgah Kuala Kurau jangan lupa rasa laksa ketam okayyyy.