Showing posts with label Food Review. Show all posts
Showing posts with label Food Review. Show all posts

Thursday, September 24, 2020

Makan makanan Korea di Cottiny Cafe Prai, Penang

Sekali sekala apa salahnya nak rewardkan diri sendiri makanan? Begitulah Miela disebabkan minat sangat dengan Korea sampai makanan korea tak terkecuali hehe

Baru-baru ni I ada cuba satu kedai makan dekat area Perda. Sebenarnya kat Penang banyak kedai makanan Korea cuma kita sebagai orang Islam kena pilih makanan yang halal yer. Luckily kedai makan Mila pergi ni memang halal

Kedai yang Mila cuba makan di cafe The Cottiny. Actually dia ada dua cawangan satu dekat area Pulau satu dekat area Bukit Mertajam. So Mila pergi paling dekat dengan tempat kerja. Kedai sederet jalan nak pergi Mydin Bukit Mertajam dari arah Banda Perda. Kalau waze confirm senang jumpa.



Makanan korea dekat cafe ni lebih kepada ayam-ayam, topeokki dengan ramen. So kami dah cuba Tteobokki Cheese, Chili Sauce Chicken Race, Shin Ramen dan Bingsu. Antara menu dan harga untuk makanan lain boleh tengok dibawah:










Bingsu pun nampak menyelerakan 



Teopokki Cheese memang terbaik!


Menu paling recommended makan sini Teopokki Cheese dengan Ayam Korea dia, memang wajib cuba okay. Harga-harga dekat The Cottiny memang berpatutan, tak rugi pun cuba. Kalau nak tahu info lanjut boleh layari Facebook Cottiny Cafe .

Thursday, August 20, 2020

Family Mart Auto City, Juru Penang

Family Mart dah lama I tunggu belah utara ni. Maklumlah Family selalunya ada kat KL. I hope Family Mart ada juga cawangan dekat Parit Buntar or Taiping sebab lagi dekat. Tapi takpe buat sementara kita pergi dekat Auto City, Juru Penang kira bersyukur la. Kira tak perlu pergi dekat area Pulau dah.

Dalam minggu lepas dapat berkesempatan ke Family Mart Auto City. I pergi awal dalam 8.30 gitu kebetulan nak pergi kerja. Tapi still beratur. Bayangkanlah kalau pergi waktu weekend confirm lagi kena beratur panjang. Tambah pula Juru memang selalu jem. Family Mart betul-betul depan Seoul Garden Auto City yer.


Family Mart Auto City, Juru Penang

Tapi walaupun pergi pagi kira oklah beratur dalam 5 minit je. Tapi yang sedih rasa terkejaq-kejaq masa sebab masa tu nak masuk office tu. So dalam around 10 minit dekat situ. Tak cukup 10 minit, I need 30 minute or more untuk shopping haul kat situ hahahaa. Dan seriously rambang mata nak pilih makanan apa. Jadi hasil tangkapan makanan seperti dibawah.


So yang betul-betul sempat beli Onigiri perisa spicy honey chicken dengan Chocolate Mouse. Rasa onigiri perisa spicy honey chicken sumpah sedap giler. Hampa memang kena patut beli. Harga dia cuma RM 4.50. Chocolate Mouse pun sedap, rasa coklat penuh cuma RM5.90 sahaja.


Sebenarnya teringin nak rasa oden family mart dengan minuman frappe dekat Family Mart. Itulah tak sempat huhu. Tambah kalau beli oden jenuh nak bawak better makan dekat situ jer. Apa-apa pun Family kalau  waktu peak, memang sentiasa penuh. Harap-harap Family Mart akan bukan lagi cawangan area utara ni. 

Monday, July 13, 2020

Review rasa Choco-choco Nutty Frappucino

Salam Readership. Hari ni di Starbuck Malaysia baru melancarkan menu terbaru  Choco-choco Nutty Frappucino . So menu terbaru agak viral kerana minuman tersebut menyelerakan dan dikatakan rasanya sama dengan Ferero Rocher. Ferero Rocher memang coklat kegemaran ramai mesti ramai nak cuba versi minuman.


Hari pertama menu ini diperkenalkan, I terus sambar Choco-choco Nutty Frappucino order melalui foodpanda. Takpayah beratur atau drive thru nak beli minuman. Sebenarnya lagi jimat guna foodpanda. Hampa just guna code "pandaperfect" dapat jimat RM9!!

total order selepas guna code pandaperfect
total order selepas guna code pandaperfect


 permukaan dari atas


Order food panda tak sampai 20 minit minuman dah sampai. Dari segi rasa memang tak dinafikan macam ferero rocher versi coffee. Siapa yang tak tahan caffeine, pening kepala sikit tapi sedap menang kick gila rasa dia. Jangan risau tak manis pun. Hampa akan rasa cruchy kacang dia tu perghh. So kalau orang tanya rate rasa berapa Miela bagi 7.5/10 . Kalau ikutkan suka lagi version air ikan duyung tu haha. Tapi Choco-choco Nutty Frappucino memang sedap cuma I ja tak tahan caffine banyak sangat hehe. So korang boleh try guna foodpanda untuk lebih jimat. 

Thursday, January 02, 2020

Zombie Cookies Red Velvet: Sedap Ke?

Hai uolss. Selamat tahun baru. Bila gaji dah start masuk, inilah masanya nak laksanakan wishlist tak tertunai. Before this teringin nak rasa Zombie Cookies since nampak viral dekat Twitter. Nampak macam sedap, and rare sikit Zombie Cookies ada jual kat Watsons.


Yang Miela cuba Zombie Cookies Red Velvet. Masa beli kat Watson tengok macam tak banyak dah. First impression rasa macam mahal RM14.90, tapi sebab nak cuba pejam mata jelah haha. But surely after uollss rasa hampa akan buang impression yang mahal kepada berbaloi



Produk Zombie Cookies buatan tempatan. Bangga wei produk tempatan masuk Watsons. Zombie Cookies juga boleh didapati agent-agent berdekatan kawasan rumah korang.


Bila buka ja packaging, rupanya banyak juga cookies bukan banyak angin yer. Paling best packaging ada ziplock, senang nak bukak tutup tak payah ikat pakai getah. Dah nama red velvet cookies, mestilah warna merah yer. Dari segi tekstur memang tak keras dan tak lembut. Rasa memang sedap, dia tak manis tapi memang cukup rasa. Sebab sedap sangat nak makan pun sayang haha takut habis cepat. I ambil masa 1 hari setengah nak habis cookies ni. Definitely akan repeat lagi!


Zombie Cookies
Facebook : Zombie Cookies
Instagram: @zombiecookies

Tuesday, December 24, 2019

Review Susu Pisang Nilofa

Salam Readership. Finally secara tak sengaja dapat juga merasa Susu Pisang Nilofa ni. So kali ni buat entri ringkas tentang Susu Pisang Nilofa. Kalau korang nak tau harga dia cuma RM4.90. Bagi Miela murah berbanding susu pisang berbanding yang Korea punya yang ada kat Malaysia ni. Susu senang je nak dapat, cari kat social media agent terdekat dengan rumah hampa Insyallah boleh dapat.


Dari segi packaging nampak menarik. Jarang-jarang packaging air minuman manis warna biru terang macam ni, tapi dia still ada attraction tersendiri. Pastu nak pegang macam best je. Hat packaging depan ada tulisan Korea, banana uyu means susu pisang.


Belakang packaging ada detail kandungan dalam susu pisang. Kena teliti dekat arahan simpanan yang susu ni kena habiskan dalam masa 24jam selepas dibuka

Selepas minum
Waktu Miela minum dalam lepas bukak puasa. Susu pisang Nilofa ni sedap tapi dia macam tak memenuhi expectation maybe Miela memang hantu susu pisang Korea. Miela sebelum ni memang banyak minum susu pisang Korea, ataupun rasa tersebut dipengaruhi dengan perasaaan tak boleh move on feeling minum susu pisang masa kat Korea haha. Susu Pisang Nilofa memang rasa sedap dan rasa pisang memang kuat cuma rasa sesoft or creamy sikit macam susu I dah biasa minum. Pastu I tak rasa addicated nak minum lagi huhu.

But ada kawan-kawan dah minum sama Miela, kata sedap dari susu pisang Korea and rasa nak repeat sebab murah. Maybe susu ni lain sikit sebab campoq vanila kot. Tekak orang lain-lain kan hehe. Tapi jangan salah faham, Susu Pisang Nilofa sedap cuma tahap kepuasan I tak sampai huhu. Tapi korang kena lah try susu pisang versi Malaysia ni okay.

Sunday, December 08, 2019

Makan di Mykori Bayan Baru, Penang

Salam Readership. Dah lama tak update blog. Susah nak cari masa nak update blog sibuk part time bisnes, kerja pula sekarang cuti sehari je. So sekarang I curi masa nak update walaupun cerita bulan lepas punya cerita hihi.

Actually kan I dah lama teringin nak ais kacang Jepun tapi masa tu takde kat penang. Bila dah ada kat Penang tak pergi-pergi pun. Lastly after a few month baru pergi. So I pergi Bayan Baru punya kebetulan dekat juga dengan rumah sewa kawan I tu.


Tempat dia tersorok sikit, jenuh cari last-last pakai waze terus jumpa. Sebab Mykori dekat belakang jalan. Masa kami pergi tak ramai orang, mungkin sebab masa tu tengah bulan kot haha.

Kalau nak order dia kena pergi kat kaunter terus, pastu bayar and ambik nombor. Macam kita pergi dekat Tealive juga. I tought makan MyKori tapi harga pun berpatutan kalau ambil ais kacang mini. Menu-menu kat MyKori korang nak usha boleh ke klik MyKori Menu


Untuk 3 dishes, total RM33 je. Cukup makan untuk dua orang sebenarnya walupun ambil hat kecik.


First yang ikan tu, nama dia Chicken Slice & Cheese Teriyaki harga RM7 tu isi dia slice ayam campor cheese memang sedap. Second tu my favourite sampai hari ni tak boleh move on tu, Kenko Kakigori ambil hat yougurt memang sedap dan menyehatkan. Harga RM13 penuh dengan kacang dekat mangkuk tu. The last Chocoreo Kakigori ais kacang Jepun perisa oreo coklat memang sedap, Ice memang halus, kongsi dua orang pun cukup.



Sambil tu sebelum nak makan sempat lagi bergambar hihi. Jadi kalau korang nak try Mykori boleh ke website atau ig Mykori untuk tahu lokasi berdekatan dengan rumah korang. Siapa yang pernah or belum makan desert dekat MyKori bolehlah komen dekat entri di bawah yer.

Sunday, November 03, 2019

Beli donut di Nash Bitro, Bandar Perda

Selalu kalau kita dengar tentang donut, jenama terkenal seperti Big Apple  dan Dunkin Donut. Tapi jarang-jarang orang tempatan buat kedai variasi donut macam Big Apple dan Dunkin Donut. Baru-baru singgah makan dekat Nash Bistro. Jadi masa nak bayar nampak macam-macam jenis donut yang tersusun. Rambang mata kot.



Untuk yang belum tahu Nash Bistro asalnya nama Nash Donut. Dia dimiliki oleh Nasi Kandar Nashmir Sdn Bhd. Nash Bistro menawarkan  tempat makan dengan suasana yang selesa dan pelbagai menu makanan seperti nasi arab, makanan goreng-goreng dan wastern. Desert kek dan donut pun ada. Apa-apa pun I memang tetarik dekat bahagian donut tu. Jom cuci mata tengok gambar donut dibawah








Harga donut agak berpatutan. Dah repeat dua kali, tanda sedap lah kan. Hari tu hat 12 pcs bawak balik kat anak buah. Depa makan pun lincin je. Ada flovour strawberry, coklat dan cheese boleh korang pilih. Kalau datang bandar perda jangan lupa singgah Nash Bistro okay.

Sunday, August 25, 2019

Makan ala-ala boat noodle di One Ninety Cafe, Bandar Bharu Kedah

Salam Redership. Bersama kita dengan food review lagi yer. Aish macam mana nak kurus macam ni kalau koje dia asyik makan je 😂.

Iouls rasa bertuah tinggal dekat dengan Parit Buntar sebab sebab bersempadanKedah dengan Penang, so kalau nak pergi Penang ke Kedah sekejap je sampai. Bandar Bharu betul-betul sepadan dekat dengan Parit Buntar Perak.

Kalau korang perasan entry Mila ada cerita makan ala-ala boat noodle dekat Cafe Mozuibsa Station, Kamunting Perak, boleh baca entry di sini. Kali ni Miela try pula dekat Bandar Bharu. Sedap ke idok, jom baca lebih lanjut.


Apa-apa yang Miela suka makan dekat sini, menu banyak sangat pilihan ioulss tak tahu nak pilih yang manaa. Dia kan serupa hampa pergi kedai RM2, pastu rambang mata nak beli apa.


Feeeling-feeling sebelum nak makan


Untuk menu yang kitaorang untuk 3 orang:

Nasi Lemak: RM1.90
Mini Chicken Chop: RM1.90
Laksa: RM1.90
Roti Telur Goyang: RM1.90
Air Anggur: RM1.90
Air Limau : RM1.90
Nasi Goreng Cina: RM1.90
Set Combo 1 plate: RM9.90
 Jus Epal : RM2.90

Total : RM26.10

Memang berbaloi makan untuk 3 orang, itupun kenyang hehe. I recommended ambil set combo RM1.90 memang puas hati makan. Nasi lemak also not bad, sedap ada bau nasi lemak dengan sambal tak lebih dan tak kurang menepati ciri-ciri nasi lemak Malaysia asli gituu. Itulah I, memang hantu nasi lemak. So kalau I kata nasi lemak sedap, memang sedap la. Kalau duduk dekat Bandar Bharu atau Parit Buntar bolehlah mai dekat One Ninety Cafe, Bandar Bharu Kedah.

One Ninety Cafe
Facebook : One Ninety Cafe
No telefon: 019-476 3372
Alamat; Jalan Bandar Baharu, Serdang Bandar Baharu 34950 
(8-10 minit dari Parit Buntar)

Sunday, August 18, 2019

Lunch Nasi Lemak Chicken Chop di Cafe Mozuibsa Station 90sen

Selalu kita biasa dengar dan makan Chicken Chop tapi agak rare sedikit Nasi Lemak Chicken Chop. Jangan hampa terkejut Nasi Lemak Chicken Chop boleh dapat RM5.90 sahaja hanya di Mozuibsa Station 90sen.



Nampak sedap kan?? tapi memang sedap giler. Kuah chicken memang melimpah banyak, memang puas makan. Ayam pula memang tak keras dan rasa enak kat mulut. Miela dah lama sebenarnya nak review makanan di Mozuibsa Satation sebab Chicken Chop harga bajet paling terbaik pernah rasa gituu. Kedai ni tengah hari dah bukak, so selalu waktu lunch every week kitaorang makan dekat sikit sebab boleh dapat makanan harga bajet bermula RM1.90.


Harga semurah RM1.90 boleh makan Lontong, Mee Rebus, Bihun Sup, Mushroom Shop, Garlic Bread dan lain-lain.


Menu-menu wastern semua harga bajetlah. I recommended Chicken Chop dan Grilled Chicken for the best tasted



Cafe Mozuibsa Station 90sen
Alamat: 163, Jalan Kg JanaKamunting 34600, Taiping 
Waze: Mozuibsa station 90sen
Waktu Operasi: 12.00 Tengah Hari - 9.00 Malam (Isnin - Sabtu)

Sunday, August 04, 2019

Corndog Cheese Korea kini di Taiping

sumber gambar : Moza Crunch

Pernah dengar tak  corndog cheese ala-ala makanan korea?. Sekarang ni memang famous corndog cheese ni selain boba tea tu. Mujurlah dekat Taiping ada satu kedai jual. Susah nak cari corndog Korea melainkan buat sendiri haha. Kedai tu namanya Moza Crunch. Dan lama bukak tak silap sebelum raya kot. Tapi baru merasa minggu ni padahal dekat sangat tempat kerja. Maklumlah masa awal-awal bukak asyik ramai beratur sampai sold out la. Ada orang ipoh sanggup turun ke Taiping semata-mata nak dapatkan corndog di Moza Crunch.


Jadi dengan kami 6 orang nie try food hunting corndog cheese ni, 5 orang ambil Original Moza yang dalam ada cheese dan sosej dan seorang ambil Moza Cocoyo. Kedua-dua dah try rasa, not bad. Yang original moza memang sekali makan pun memang puas, dengan cheese yang padu tuu. Makan boleh main tarik-tarik cheese sampai ke langit katakan.Corndong paling sedap makan bila baru lepas masak, panas-panas rasa kerangupan toping kat luar.



Untuk pengetahuan korang di Moza Crunch ada macam-macam menu seperti Moza Sausage , Original Moza, Moza Cocoyo (yang disalut oreo), Moza Corn (toping cornflakes and corn) dan Moza Pop (toping fries). Jadi kalau korang duduk di sekitar Taiping boleh dapatkan di Moza Cruch berhadapan Food Avenue, Tingkat 1.



Sunday, January 27, 2019

Makan spaghetti di Border's Tea Parit Buntar

Salam Readership. Bila taip ni sebut tentang spaghetti rasa lapar balik la pulak. Sebab tak boleh move on rasa spaghetti yang sedap tu. Kalau kat Parit Buntaq tempat makan yang famous wastern ni salah tu nya ialah Border's Tea. Border's  Tea sebenarnya banyak juga cawangan kat kawasan yang lain. Ceq suka sangat Border's Tea sebab harga murah sangat wei.



Antara menu di Border's Tea

Yang Miela suka Border's Tea di ada set mini. Set mini kiranya portion sikit tapi murah. Sesuai kalau orang tu nak tengah cheat day tapi nak makan skit wastern tu. Kat Border's Tea Parit Buntar paling suka spaghetti dia, sedap giler. Sedap lagi spaghetti kat Secret Recipe dengan harga dua kali ganda lagi murah.

Mini Spaghetti  De'Bolo Meat cuma RM6.90

Special Carbonara apa benda tah tak ingat just RM10.90

Kat Border's Tea wajib minum cawan besaq, yang milk chocolate RM5.50


Jadi kalau mai Parit Buntaq atau duduk berdekatan boleh try makan di Border's Tea dekat dengan Post Laju Parit Buntar berdepan dengan UpTown. Border's Tea cuma tutup hari Isnin je, hari lain bukak. Tengah hari dah bukak dah, cuma ada set makanan tengah hari. Untuk wastern ke pergi pukul 3 ke atas, boleh rasa menu-menu wastern dengan harga berbaloi

Sunday, November 04, 2018

Sarapan di Taman Tun Sardon


Salam Readership. Sepajang zaman study dulu, Taman Tun Sardon merupakan port yang best untuk sarapan. Haha cumanya dah habis belajar baru nak update yer. So entah kali ke berapa sarapan dekat Taman Tun Sardon. Banyak kali pergi tandanya tempat tu memang best ler.

Antara menu yang top dekat Taman Tun Sardon seperti Sarabai, nasi lamuni, kuey teow sup, roti jala dan roti bakar. Korang wajib cuba sarapan di Taman Tun Sardon tau kalau datang Penang.


Menu sarapan: Teh O suam, Nasi Lemak Lamuni, Kuey Teow Sup, Milo Ais dan Kuey Teow Goreng


Menu paling fames di Taman Tun Sardon, Serabai. Serabai dia sedap sangattttttttttt tak tau nak describe memang kena rasa hehe. Tak silap satu RM0.80 jerrr

Jadi jika datang ke penang, jadikan Taman Tun Sardon sebagai lokasi wajib korang untuk breakfast. Waze je Astaka Taman Tun Sardon. Port sarapan disini dibuka seawal 8 pagi tau. Dah pergi tu jangan lupa share okay. 

Wednesday, April 11, 2018

Green Soy Bean Edamame dari 7eleven


Salam Readership. Korang pernah tak makan kacang soya hijau jepun a.k.a edamame ni?. Taktau mood terlebih rajin nak review semata-mata "sepeket" kacang soya hijau. Dulu-dulu nampak benda ni tak rasa nak makan pun. Tapi ada kawan suruh rasa benda ni, serius not badddd.


Kacang soya hijau korang boleh dapatkan di 7eleven berdekatan. Benda ni terletak di peti sejuk beku depan pintu 7 eleven tu haaa. Cuma tak semua 7eleven ada benda ni sebab kacang soya hijau cepat je habis. Harganya cuma RM3.00 jer tapi  bila makan memang puas buat kuyah-kuyah. 

Green Soy Bean sedang dipanaskan

Lepas korang dah bayar  benda alah tu kat kuanter jangan makan terus sebab tak masak lagi 😂😂. Kena panaskan kat mikrowave dalam 1.5-2 minit macam tu untuk satu paket green soy bean ni. Tunggu sekejap main phone sat, tup-tup dah siap panas then bolehlah makan. Green Soy Bean sesuai untuk buat kudapan sambil-sambil relaks ke nak cari idea ke haha. Trylahhh, mesti korang ketagih. Confirmmm. Siapa yang pernah rasa boleh share comment di entri ni yea hiks.

Sunday, January 14, 2018

Ramen dari Neraka



Salam Readership. Hai uolss. Pernah makan tak Samyang 2x spicy?. Actually hari ni baru Miela nak review tentang ramen dari neraka ni. Haha kenapa Miela panggil ramen dari neraka?, nanti Miela cerita yea. Samyang 2x spicy sekarang berlambak jual kat 7 eleven dijual dengan harga RM7.50 tak silap. Tapi ada jual murah, dalam RM6.00 lebih dalam bentuk cup.


Okay ini rupa bentuk packaging Samyang 2x Spicy. Warna merah terang betul, nampak lain macam ramen ni. Pakai font berapi-rapi lagi. 


Selepas direndam air panas kemudian tapis dan digaulkan perencahnya jadi macam ramen diatas. Nampak tak pedas je kan?. Pertama kali suap, tak rasa pedas sangat sama macam samyang yang biasa. bila dah masuk suapan ketiga dah mula rasa berpeluh lain macam 😂. Jenuh juga nak habiskan ramen ni, sebab pedasnya fuhhhh. Rasa berapi mulut 💥. Tetapi Miela tetap berjaya habiskan dengan menahan kepedasan melampau sambil berpeluh-peluh di kepala.

Compare samyang yang biasa, samyang 2x spicy rasa pedas agak melampau macam takda nikmat sangat nak makan sebab pedas yang amat. Berbanding Samyang yang biasa yang packaging warna hitam memang rasa pedas bagi Miela rasa pedas boleh masuk mulut dan boleh makan dengan nikmatnya. I means samyang biasa tu tak terlalu pedas bagi Miela. So untuk Samyang 2x Spicy a.k.a ramen neraka mila bagi 3.5 bintang je. Nak beli lagi?, Miela lebih suka samyang yang biasa haha. Melainkan tetiba rasa mengidam boleh beli lagi tapi memang agak jarang nak beli hat ni huhu. Korang pula dah rasa ke?. Boleh share kat komen yea 😄.