Showing posts with label Food Review. Show all posts
Showing posts with label Food Review. Show all posts

Sunday, November 03, 2019

Beli donut di Nash Bitro, Bandar Perda

Selalu kalau kita dengar tentang donut, jenama terkenal seperti Big Apple  dan Dunkin Donut. Tapi jarang-jarang orang tempatan buat kedai variasi donut macam Big Apple dan Dunkin Donut. Baru-baru singgah makan dekat Nash Bistro. Jadi masa nak bayar nampak macam-macam jenis donut yang tersusun. Rambang mata kot.



Untuk yang belum tahu Nash Bistro asalnya nama Nash Donut. Dia dimiliki oleh Nasi Kandar Nashmir Sdn Bhd. Nash Bistro menawarkan  tempat makan dengan suasana yang selesa dan pelbagai menu makanan seperti nasi arab, makanan goreng-goreng dan wastern. Desert kek dan donut pun ada. Apa-apa pun I memang tetarik dekat bahagian donut tu. Jom cuci mata tengok gambar donut dibawah








Harga donut agak berpatutan. Dah repeat dua kali, tanda sedap lah kan. Hari tu hat 12 pcs bawak balik kat anak buah. Depa makan pun lincin je. Ada flovour strawberry, coklat dan cheese boleh korang pilih. Kalau datang bandar perda jangan lupa singgah Nash Bistro okay.

Sunday, August 25, 2019

Makan ala-ala boat noodle di One Ninety Cafe, Bandar Bharu Kedah

Salam Redership. Bersama kita dengan food review lagi yer. Aish macam mana nak kurus macam ni kalau koje dia asyik makan je 😂.

Iouls rasa bertuah tinggal dekat dengan Parit Buntar sebab sebab bersempadanKedah dengan Penang, so kalau nak pergi Penang ke Kedah sekejap je sampai. Bandar Bharu betul-betul sepadan dekat dengan Parit Buntar Perak.

Kalau korang perasan entry Mila ada cerita makan ala-ala boat noodle dekat Cafe Mozuibsa Station, Kamunting Perak, boleh baca entry di sini. Kali ni Miela try pula dekat Bandar Bharu. Sedap ke idok, jom baca lebih lanjut.


Apa-apa yang Miela suka makan dekat sini, menu banyak sangat pilihan ioulss tak tahu nak pilih yang manaa. Dia kan serupa hampa pergi kedai RM2, pastu rambang mata nak beli apa.


Feeeling-feeling sebelum nak makan


Untuk menu yang kitaorang untuk 3 orang:

Nasi Lemak: RM1.90
Mini Chicken Chop: RM1.90
Laksa: RM1.90
Roti Telur Goyang: RM1.90
Air Anggur: RM1.90
Air Limau : RM1.90
Nasi Goreng Cina: RM1.90
Set Combo 1 plate: RM9.90
 Jus Epal : RM2.90

Total : RM26.10

Memang berbaloi makan untuk 3 orang, itupun kenyang hehe. I recommended ambil set combo RM1.90 memang puas hati makan. Nasi lemak also not bad, sedap ada bau nasi lemak dengan sambal tak lebih dan tak kurang menepati ciri-ciri nasi lemak Malaysia asli gituu. Itulah I, memang hantu nasi lemak. So kalau I kata nasi lemak sedap, memang sedap la. Kalau duduk dekat Bandar Bharu atau Parit Buntar bolehlah mai dekat One Ninety Cafe, Bandar Bharu Kedah.

One Ninety Cafe
Facebook : One Ninety Cafe
No telefon: 019-476 3372
Alamat; Jalan Bandar Baharu, Serdang Bandar Baharu 34950 
(8-10 minit dari Parit Buntar)

Sunday, August 18, 2019

Lunch Nasi Lemak Chicken Chop di Cafe Mozuibsa Station 90sen

Selalu kita biasa dengar dan makan Chicken Chop tapi agak rare sedikit Nasi Lemak Chicken Chop. Jangan hampa terkejut Nasi Lemak Chicken Chop boleh dapat RM5.90 sahaja hanya di Mozuibsa Station 90sen.



Nampak sedap kan?? tapi memang sedap giler. Kuah chicken memang melimpah banyak, memang puas makan. Ayam pula memang tak keras dan rasa enak kat mulut. Miela dah lama sebenarnya nak review makanan di Mozuibsa Satation sebab Chicken Chop harga bajet paling terbaik pernah rasa gituu. Kedai ni tengah hari dah bukak, so selalu waktu lunch every week kitaorang makan dekat sikit sebab boleh dapat makanan harga bajet bermula RM1.90.


Harga semurah RM1.90 boleh makan Lontong, Mee Rebus, Bihun Sup, Mushroom Shop, Garlic Bread dan lain-lain.


Menu-menu wastern semua harga bajetlah. I recommended Chicken Chop dan Grilled Chicken for the best tasted



Cafe Mozuibsa Station 90sen
Alamat: 163, Jalan Kg JanaKamunting 34600, Taiping 
Waze: Mozuibsa station 90sen
Waktu Operasi: 12.00 Tengah Hari - 9.00 Malam (Isnin - Sabtu)

Sunday, August 04, 2019

Corndog Cheese Korea kini di Taiping

sumber gambar : Moza Crunch

Pernah dengar tak  corndog cheese ala-ala makanan korea?. Sekarang ni memang famous corndog cheese ni selain boba tea tu. Mujurlah dekat Taiping ada satu kedai jual. Susah nak cari corndog Korea melainkan buat sendiri haha. Kedai tu namanya Moza Crunch. Dan lama bukak tak silap sebelum raya kot. Tapi baru merasa minggu ni padahal dekat sangat tempat kerja. Maklumlah masa awal-awal bukak asyik ramai beratur sampai sold out la. Ada orang ipoh sanggup turun ke Taiping semata-mata nak dapatkan corndog di Moza Crunch.


Jadi dengan kami 6 orang nie try food hunting corndog cheese ni, 5 orang ambil Original Moza yang dalam ada cheese dan sosej dan seorang ambil Moza Cocoyo. Kedua-dua dah try rasa, not bad. Yang original moza memang sekali makan pun memang puas, dengan cheese yang padu tuu. Makan boleh main tarik-tarik cheese sampai ke langit katakan.Corndong paling sedap makan bila baru lepas masak, panas-panas rasa kerangupan toping kat luar.



Untuk pengetahuan korang di Moza Crunch ada macam-macam menu seperti Moza Sausage , Original Moza, Moza Cocoyo (yang disalut oreo), Moza Corn (toping cornflakes and corn) dan Moza Pop (toping fries). Jadi kalau korang duduk di sekitar Taiping boleh dapatkan di Moza Cruch berhadapan Food Avenue, Tingkat 1.



Sunday, January 27, 2019

Makan spaghetti di Border's Tea Parit Buntar

Salam Readership. Bila taip ni sebut tentang spaghetti rasa lapar balik la pulak. Sebab tak boleh move on rasa spaghetti yang sedap tu. Kalau kat Parit Buntaq tempat makan yang famous wastern ni salah tu nya ialah Border's Tea. Border's  Tea sebenarnya banyak juga cawangan kat kawasan yang lain. Ceq suka sangat Border's Tea sebab harga murah sangat wei.



Antara menu di Border's Tea

Yang Miela suka Border's Tea di ada set mini. Set mini kiranya portion sikit tapi murah. Sesuai kalau orang tu nak tengah cheat day tapi nak makan skit wastern tu. Kat Border's Tea Parit Buntar paling suka spaghetti dia, sedap giler. Sedap lagi spaghetti kat Secret Recipe dengan harga dua kali ganda lagi murah.

Mini Spaghetti  De'Bolo Meat cuma RM6.90

Special Carbonara apa benda tah tak ingat just RM10.90

Kat Border's Tea wajib minum cawan besaq, yang milk chocolate RM5.50


Jadi kalau mai Parit Buntaq atau duduk berdekatan boleh try makan di Border's Tea dekat dengan Post Laju Parit Buntar berdepan dengan UpTown. Border's Tea cuma tutup hari Isnin je, hari lain bukak. Tengah hari dah bukak dah, cuma ada set makanan tengah hari. Untuk wastern ke pergi pukul 3 ke atas, boleh rasa menu-menu wastern dengan harga berbaloi

Sunday, November 04, 2018

Sarapan di Taman Tun Sardon


Salam Readership. Sepajang zaman study dulu, Taman Tun Sardon merupakan port yang best untuk sarapan. Haha cumanya dah habis belajar baru nak update yer. So entah kali ke berapa sarapan dekat Taman Tun Sardon. Banyak kali pergi tandanya tempat tu memang best ler.

Antara menu yang top dekat Taman Tun Sardon seperti Sarabai, nasi lamuni, kuey teow sup, roti jala dan roti bakar. Korang wajib cuba sarapan di Taman Tun Sardon tau kalau datang Penang.


Menu sarapan: Teh O suam, Nasi Lemak Lamuni, Kuey Teow Sup, Milo Ais dan Kuey Teow Goreng


Menu paling fames di Taman Tun Sardon, Serabai. Serabai dia sedap sangattttttttttt tak tau nak describe memang kena rasa hehe. Tak silap satu RM0.80 jerrr

Jadi jika datang ke penang, jadikan Taman Tun Sardon sebagai lokasi wajib korang untuk breakfast. Waze je Astaka Taman Tun Sardon. Port sarapan disini dibuka seawal 8 pagi tau. Dah pergi tu jangan lupa share okay. 

Wednesday, April 11, 2018

Green Soy Bean Edamame dari 7eleven


Salam Readership. Korang pernah tak makan kacang soya hijau jepun a.k.a edamame ni?. Taktau mood terlebih rajin nak review semata-mata "sepeket" kacang soya hijau. Dulu-dulu nampak benda ni tak rasa nak makan pun. Tapi ada kawan suruh rasa benda ni, serius not badddd.


Kacang soya hijau korang boleh dapatkan di 7eleven berdekatan. Benda ni terletak di peti sejuk beku depan pintu 7 eleven tu haaa. Cuma tak semua 7eleven ada benda ni sebab kacang soya hijau cepat je habis. Harganya cuma RM3.00 jer tapi  bila makan memang puas buat kuyah-kuyah. 

Green Soy Bean sedang dipanaskan

Lepas korang dah bayar  benda alah tu kat kuanter jangan makan terus sebab tak masak lagi 😂😂. Kena panaskan kat mikrowave dalam 1.5-2 minit macam tu untuk satu paket green soy bean ni. Tunggu sekejap main phone sat, tup-tup dah siap panas then bolehlah makan. Green Soy Bean sesuai untuk buat kudapan sambil-sambil relaks ke nak cari idea ke haha. Trylahhh, mesti korang ketagih. Confirmmm. Siapa yang pernah rasa boleh share comment di entri ni yea hiks.

Sunday, January 14, 2018

Ramen dari Neraka



Salam Readership. Hai uolss. Pernah makan tak Samyang 2x spicy?. Actually hari ni baru Miela nak review tentang ramen dari neraka ni. Haha kenapa Miela panggil ramen dari neraka?, nanti Miela cerita yea. Samyang 2x spicy sekarang berlambak jual kat 7 eleven dijual dengan harga RM7.50 tak silap. Tapi ada jual murah, dalam RM6.00 lebih dalam bentuk cup.


Okay ini rupa bentuk packaging Samyang 2x Spicy. Warna merah terang betul, nampak lain macam ramen ni. Pakai font berapi-rapi lagi. 


Selepas direndam air panas kemudian tapis dan digaulkan perencahnya jadi macam ramen diatas. Nampak tak pedas je kan?. Pertama kali suap, tak rasa pedas sangat sama macam samyang yang biasa. bila dah masuk suapan ketiga dah mula rasa berpeluh lain macam 😂. Jenuh juga nak habiskan ramen ni, sebab pedasnya fuhhhh. Rasa berapi mulut 💥. Tetapi Miela tetap berjaya habiskan dengan menahan kepedasan melampau sambil berpeluh-peluh di kepala.

Compare samyang yang biasa, samyang 2x spicy rasa pedas agak melampau macam takda nikmat sangat nak makan sebab pedas yang amat. Berbanding Samyang yang biasa yang packaging warna hitam memang rasa pedas bagi Miela rasa pedas boleh masuk mulut dan boleh makan dengan nikmatnya. I means samyang biasa tu tak terlalu pedas bagi Miela. So untuk Samyang 2x Spicy a.k.a ramen neraka mila bagi 3.5 bintang je. Nak beli lagi?, Miela lebih suka samyang yang biasa haha. Melainkan tetiba rasa mengidam boleh beli lagi tapi memang agak jarang nak beli hat ni huhu. Korang pula dah rasa ke?. Boleh share kat komen yea 😄.

Thursday, September 21, 2017

Review Pecal Lele Ibu Aminah, Relau Bayan Lepas

Salam Readership. Siapa pegemar Pecal Lele kat sini? Angkat tangan! ✋. Actually dulu-dulu tak kenal Pecal Lele ni. Ingatkan makanan tu daripada Kelantan rupanya dari Indonesia 😅. Noob betul, haha confident je ingat makanan dari negeri lain. Tapi sekarang Miela memang dah jadi pegemar Pecal Lele 😋.

Pecal lele Ibu Aminah, Relau

Lepas habis study USM, memang rindu jugak dengan Pecal Lele Relau. Sebab study kat Penanglah Miela kenal makanan Pecal Lele dari Indonesia ni. Macam-macam Pecal Lele Miela pernah makan disini. Tapi hat kat Pecal Lele kat Relau paling sedap meh kat penang. Minggu lepas Miela berkesempatan singgah lagi Pecal Lele, Relau ni masa mai penang. Haha kelakarnya sebab dah banyak kali makan kat sini, baru nak review 😂.

Pecel Lele Relau atau dikenali sebagai Pecal Lele Ibu Aminah ni berdekatan dengan Kolej Komuniti Bayan Baru. Kalau hampa waze, confirm jumpa punya. hehe. Situlah port budak USM lepak makan tengah hari. Kalau study kat USM, wajib tau try Pecal Lele ni.



Selain jual Pecal Lele, Ibu Aminah jual pelbagai jenis makanan Indonesia seperti gambar di atas tu yer. Antara menu lain hampa patut try ialah Pecel Ayam dan Bakso. Memang sedap sangat. Orang duduk area Bayan Baru memang rugi kalau tak rasa makanan kat warung Ibu Aminah.



Tadaaaa makanan dah sampai. Ketika entri di taip pun, rasa nak je lagi makan Pecal Lele ni. Tapi tu la, sekarang duduk di Perak. Susah sikit nak makan Pecal Lele Relau ni selalu huhu. Apa-apa pun Miela memang recommended untuk hampa try Pecal Lele Reay, Bayan Lepas ni. Worth to try. Miela bagi 5 bintang 🌟🌟🌟🌟🌟 untuk Pecal Lele Ibu Aminah

Saturday, July 15, 2017

Review Mat Bulat Meatball

Salam Readership. Baru taip entri ni rasa lapar balik teringat kan Mat Bulat Meatball ni. Tahu tak Burger Bakar Abang Burn?. Sekarang depa expand business dengan bisnes meatball pula. 


Bila nampak iklan diatas macam ni tetiba aih teringin, iklan dia tu mengoda betul. Mana taknya, sos dia banyak penuh satu bekas. Dan nasib baik juga Mat Bulat Meatball banyak cawangan, tak perlu pergi jauh-jauh. Kalau nak tau cawangan Mat Bulat Meatball berdekatan boleh check di Facebook. Yang paling dekat cawangan kat rumah Miela ialah bagan serai. Jadi apa lagi terus terjah ke Mat Bulat Bagan Serai.



Mat Bulat ada 3 jenis iaitu Ocobot, Dragon Ball dan Quarter Kilo. Harga dia boleh tengok diatas tu. Kalau nak tambah extra mash potato dan cheese sauce pun boleh. Bagi Miela mash potato paling sedap pernah rasa, memang puas kalau makan sekali ngan meatball.


Ni rupa sebenar Mat Bulat Meatball. Sorry nampak comot sikit, sebab benda ni terloncat sikit masa perjalanan balik. Hampa patut try Mat Bulat Meatball sebab rasanya memang puas. Mash potato tak kedekut, besaq ja. Jadi jangan sengan silu try Mat Bulat Meatball berdekatan dengan rumah ya.

Tuesday, July 11, 2017

Susu pisang dari Korea

Salam Readerships. Lama betul tak naik entri baru hehe. Dua tiga minggu ni internet ada problem sikit, tu susah nak update. Tahu tak korang banana milk/susu pisang dari Korea?. Kalau perasan dalam drama korea atau reality show ada juga susu pisang muncul dalam kaca tv.

Salah satu scene drama korea yang memaparkan produk susu pisang
Susu pisang atau dalam bahasa koreanya banana uyu. Jenama yang famous dengan produk ni ialah Binggrae. Beberapa artis korea pernah jadi duta produk ni seperti Lee Min Hoo, Lee Kwang So dan Girl Generation. Susu pisang ni merupakan salah satu produk korea miela suka selain kimchi dan samyang. Susu pisang korea agak mahal jual kat malaysia, harga sekotak RM4-RM6. Luckily Miela selalu dapat susu ni free sebab adik study kat korea haha.

Lee Kwang Soo pun pernah jadi duta

First dulu mula-mula rasa memang sedap sangat. Korang yang tak suka susu mesti suka punya susu jenis ni. Rasa pisang yang kuat dan susu bekrim perghhh rasa fresh ja. Recommend untuk rasa sendiri susu ni sebab sedap sangat. Jangan risau susu ni halal. Selain itu kalau korang nak dapat susu ni boleh dapatkan kat 11street, Lazada ataupun igshop.

Ni susu pisang asli dari korea yang Miela dah rasa. Feeling korea gitu

Susu pisang korea boleh juga didapati di Lazada. Klik gambar untuk terus ke lazada.

Jangan confius kenapa packaging agak berbeza dengan susu pisang dari korea dengan lazada. Actually sama je, malah sama brand. Kalau tengok betul-betul persamaan antara dua produk tu ada ada huruf B merah tandanya brand yang sama. Cumanya yang korea punya memang daam tulisan korea. Yang Lazada tu packaging untuk national sebab itu dalam english. Sebagai penutup entri Miel belanja korang tengok iklan susu pisang korea dibawah. 

Thursday, May 25, 2017

Kek Montel Warna Warni


Salam Readership. Hari ni nak cerita tentang kek Actually. Miela ni bukan cake lover pun, sebab kalau makan kek cepat muak terutamanya yang banyak krim. Sedangkan kek secret recipe satu sliced kek jenuh nak habiskan 😥. 

Ahad tadi baru sahaja order kek montel. Selalu nampak kawan post kek ni di facebook. Pastu Miela pun friend orang buat kek ni. Stalk facebook dia huhu comel kek dia. Jadi secara tersengaja terorder kek montel 8 bijik. Tuptup akhirnya kek montel dah sampai depan rumah


Tadaa ni Miela kek montel yang Miela order. Berbola ada 8 bijik dihiasi pelbagai jenis toping seperti coklat, cheese dan jem. Nak makan pun sayang. Sampai nak makan fikiaq nak makan ke tak sebab comel sangat. Hmm lastly makan jugak haha. Simpan pun buat apa lama-lama basi macam tu


Seperti dalam gambar, bulat-bulat comel dalam dia sebenarnya kek coklat. Pastu lapis untuk bahagian bawah kek comel ialah coklat dan bahagian atas dilapisi cheese dan coklat jugak. Rasanya memang sedap. Berbaloi jugak beli dengan harga RM15 sekali cod sampai depan rumah. Jadi sesiapa duduk area Parit Buntar, Kuala Kurau, Tanjung Piadang dan Bagan Serai boleh order kek dengan kak Syara Eyja ya. Serious kek montel ni sedap sangat!.

Sunday, April 23, 2017

Sushi King bukan sekadar sushi

Salam Readership. Kerap jugak eh blog ni update pasal makanan. Nak buat macam mana, modal update entri cuma makanan ja 😂. Maybe I'm food lover. Baru-baru ni Miela baru makan Sushi King. First time kot pergi sebab Miela bukan peminat sushi. Tapi entah macam mana tah mood macam orang mengidam, tetiba nak makan benda tak berapa suka makan. Actually bukan nak makan sushi pun, sebab I tergoda iklan kat Facebook Sushi King. Baru tau Sushi King bukan ada jual sushi je, tapi makanan Jepun lain seperti udon, ramen, salmon grill dan lain-lain. Nampak sedap pulak tengok iklan dia. 



Dalam Sushi King mesti ada benda alah ni. Yang sushi bergerak-gerak macam kat tempat letak luggage kat airport tu. Yang ada kat situ tu untuk side dish, kalau nak ambik, boleh ambik je. Tapi jangan lupa bayar ek 😁.



Antara menu yang ada selain Sushi. Sebenarnya banyak lagi tak sempat nak tangkap gambaq semua sebab excited nak order. Miela pilih mixed bento kemudian Milo Dinosaur. Adik pulak pilih Udon Black Paper dengan sushi sotong.


Tadaa makanan dah sampai. Untuk taste paling sedap kitorang order ialah Udon Black Paper. Kalau korang pergi Sushi King mesti try Udon Black Paper, sedap weh. Harga dia cuma RM10++. Yang Mixed Bento sedap jugak, especially salmon dengan ayam goreng. Ayam Goreng dia sedap sangat. Nasi dia pulak nampak ja sikit tapi makan sikit je dah kenyang, sebab dia lembik macam ada letak something yang kita rasa kalau makan sikit pun kenyang. 

Jadi kalau nak merasa keenakan makanan di Sushi King boleh pergi ke cawangan terdekat. Untuk lebih lanjut boleh ke website Sushi King atau Facebook Sushi King

Friday, March 31, 2017

Review Milo Energy Cube



Salam Readership. Mila tau sekarang femes jugak Milo Cube.  Comel pulak bentuk dia. Dan kita tau Milo tu kalau kita minum ayaq dia ka, ratah serbuk Milo ka suma tetap sedap. Hampa ingat dak masa kecik dulu, ada lori Milo mai kat sekolah pastu hampa punya excited la, betuk tak?. Tak cukup satu cup, rasa nak ambik lagi. Jangan tipu ok  😏. Tu bukti kesedapan Milo. Tapi bagaimana pula rasa Milo Cube tu?. 

Sebelum tu Miela nak cakap, ni review jujur ya. Kalau tak puas hati rasa sendiri sedap ke dak 😂. Tekak lain-lain. Sebelum ni pernah dengaq, ada kawan beli Milo Cube tapi agak mengecewakan jugak la. Tapi Miela tak puas hati, tak percaya apa dia cakap haha. Teringin nak rasa, tapi Milo Cube mahal sikit kalau beli paket. Harga satu paket ada 100pcs lebih kurang RM40 50 ke atas kot tak silap. 

Sampai jugak milo cube ke tangan.
rupa milo cube sebenar

Jadinya Miela ragu-ragu nak beli. Dahlah mahal kalau beli tak sedap rugi la pula. Tapi nak rasa jugak, terigin!! *mengamuk macam budak*. Akhirnya bila satu hari tu ada kawan post kat facebook jual Milo Cube ikut pcs. Maka tengok post tu dengan mata bercahayanya 😍. So jimat sikit, tak payah beli satu paket hat mahal. Untuk nak merasa Miela beli 30pcs dapat RM18, nama pun testing nak merasa.

Pendapat jujur Milo, Milo dalam bentuk cube memang sedap. Tapppiiiiiiii rasanya Milo Cube TAK BERBALOI beli, sebab mahal dan rasa SAMA macam hampa makan serbuk Milo dalam tin. Believe me, tak tipu wei 😂😂😂😂😂. Kalau hampa beli Milo dalam tin baru harga RM30 lebih, dapat banyak. Tapi Milo cube, milo dia macam 1/2 daripada serbuk tin dengan harga RM40 lebih. Cuma Milo cube mungkin boleh guna untuk decorate kek ke ice cream ke memang sesuai la. Itulah review jujur dari saya yer, haha jangan marah.