Tuesday, January 21, 2014

Order makanan dengan Food Panda


Salam Readership. Rasa lapar tapi malas nak keluar beli makanan. Jangan risau adik-adik kakak-kakak semua, zaman dah maju sekarang. Semuanya hanya dihujung jari. Food Panda salah satu food delivery website yang agak popular di Malaysia. Tempahan boleh dibuat terus melalui website foodpanda.my atau call +6-03-26-144-155. But now, food panda in your pocket. Apakah itu?? haa sekarang food panda boleh order terus melalui phone dengan aplikasi food panda dalam Google play atau Apps store. Antara makanan yang disediakan oleh food panda seperti The Chicken Rice Shop, Dome, Secret Recipe dan lain-lain.


Macam-macam ada

Food panda sangat-sangatlah sesuai untuk Miela as student yang study di penang ni. Kadang-kadang study sampai lewat malam, tetiba rasa lapar nak keluar takut pula bila malam-malam ni. Oh yaa sebenarnya perkhidmatan food panda hanya terdapat di kawasan tertentu seperti Penang, Kuala Lumpur, Johor Bahru dan lain-lain. Apa-apa pun check dulu kat foodpanda, ada tak perkhidmatan food panda dekat tempat korang.

Dua minggu lepas sebelum habis final exam, malam tu rasa lapaq sangat. Yelah kan breakfast ja makan, konon-konon nak diet sangat kan. Tapi kalau dah lapaq sangat, study pun tak boleh masuk. Apalagi terus order makanan dekat food panda. Sekali lapaq terus order Kenny Quater Meal. Campur harga makanan dengan service fee, delivery dan cukai gst semua tu total RM24.75. Oklah tu, kalau pergi Queensbay campur kos pergi balik nak bas rapid sama jugak harganya.



Makanan orang malas, order online jer

Cuma mungkin sebab hari tu jem sangat kot *fikir positif* makanaan lambat sampai dalam 20 minit gitu. Tapi takpalah janji makanan sampai. Lagipun orang kata kalau makan time betul-betul lapaq, memang puaslah. Lain kali Miela order makanan lain pula, tapi kalau order delivery hari-hari mau hujung bulan makan kangkung :3. Perkhidmatan food panda not bad, sebab food panda banyak pilihan makanan, lagipun Miela memang suka order cara macam ni daripada call sebab mungkin bila orang salah dengaq terus jadi salah order. Bila order makanan online, kita boleh nampak rupa dan bentuk makanan cuma takda rasa ja hahaha, so dari situ kita senang nak pilihan makanan.

Monday, January 20, 2014

Habis

Salam readership. Sebenarnya dah lama Miela nak update ni. Actually Miela dah habis exam seminggu yang lalu tetapi sebab masalah tertentu barulah dapat update blog hari ni, huhu.


Setiap kali lepas habis exam mesti nak update blog sampai Miela tak tau nak letak tajuk apa daa, haha. Bila dah habis exam macam hilang batu kat kepala tu hilang segala beban buat sementara waktu. Lega lepas exam satu sebab, satu lagi Miela dapat bercuti sebulan and balik ke rumah. Itu memang saat dinantikan olehku.

Miela malu dengan diri sendiri, harap je rumah dekat masih homesick. Sedarlah orang duduk jauh tu dah 3 bulan tak balik tau tak Miela??. Padahal 2 minggu lepas dah balik. Sampai bangun pagi, bukak mata ingat kat rumah rupa-rupanya masih lagi dalam bilik 4 segi ni T.T. Miela bukan apa, roomate Miela dah balik seminggu lepas. So, rasa sunyi bilik tu. Seram tak seram kenalah tahan sesorang. Nak ajak kawan, takkan suruh minta hari-hari temankan. Hostel masing-masing jauh. Lagipun Miela dah besar 20 tahun *cewahh* kena berdikari sikit.

Sekarang sudah sampai semanis-manis tempat, home sweet home. Dalam kepala ni banyak planning nak dilaksanakan dalam cuti sebulan ni. Salah satunya, mestilah nak aktif balik berblogging. Itu wajib. Happy Holiday, yahooo!!

Friday, January 10, 2014

Pengalaman beli belah di Zalora

Salam readership. Yahooo tinggal satu paper je tinggal. So hari ni nak relax sikit, lagi pun saya dah rindu dengan blog kesayangan saya ni. Rindulah sesangat.

Kali ni Miela nak bercerita pengalaman beli belah di Zalora. Miela tak email Zalora untuk minta voucher RM50 macam blogger lain buat sebab ada lagi voucher lebih banyak Miela dapat. Miela dapat RM75 free je. RM 75 tu kira banyak tau, so macam mana nak dapat?. Miela dapat voucher free ni dari Kakao promo, voucher tu khas untuk siapa yang tak pernah shopping Zalora *terus tengok buka Kakao Talk. Add lah Kakao Promo untuk dapat lebih banyak benefit. Tapi voucher tu valid sampai 13.1.2014 je.

rezeki jangan ditolak


Sebelum ni Miela pernah dengar Zalora ni penipu, lambat hantar barang apalah. Tapi Miela rasa Zalora mungkin dah improve lagi perkhidmatan. Sepanjang menbeli belah di Zalora takda masalah cuma bila hantar resit dekat website zalora tak sampai. So kalau korang dah bagi resit kat Zalora, tapi takda email dari zalora dalam masa 12 jam better tanya Zalora sampai tak resit tu. Miela hantar email, tak sampai 15 minit Zalora dah balas. Memang cepat Zalora menbalas email dengan customernya.

Alhamdulilah, dalam masa 3 hari dah sampai, lambat sikit sebab masa beli sehari sebelum tahun baru, so doranglah mestilah cuti. Hehe kalau korang nak tau, Miela beli barang kat Zalora cuma kena RM6.75 je. Manalah nak shopping online RM 6 tu kalau tak dapat voucher free kan.





Ethnic Chic Ayu collar blouse

Miela shopping beli baju Ethnic Chic Ayu collar blouse warna biru dan Seradina tudung bawal untuk match dengan baju. Bila barang dah sampai rasa excited je, maklumlah baru first time beli kat Zalora. So far Miela puas hati dengan terutamanya dengan baju Ethnic Chic Ayu collar blouse, kain lembut dan ada kualiti. Baju ni free saiz tau, so kalau beli baju ni tak perlu risau kalau tak muat, sampai XL pun boleh pakai.

Kesimpulannya Miela puas hati sepanjang perkhidmatan Zalora. Andai ada apa-apa masalah boleh terus contact kat Zalora. Jangan diamkan je, pastu cakap Zalora penipulah apa la. Miela bagi 4 bintang untuk Zalora. Nanti di lain masa boleh shopping dengan Zalora, hehe.