Tuesday, January 28, 2014

Gigih update

Caption dalam gambar tiada kena mengena dengan pemilik blog ini :P

Salam readership. Sebenarnya Miela dah tau nak update apa, tapi gigih juga nak mengupdate blog hihi. So Miela teruskan sesi merapu di depan lappy ni sambil feeling dengar lagu korea gitu. Hari ini hari keberapa cuti? ahhh malas nak kira dah berapa lama cuti, nanti sedih pula cuti tinggal berapa hari. Just enjoy my holiday. Memang enjoy holiday ni walaupun masa banyak habiskan di rumah. Cuti ni Miela macam-macam aktiviti di buat.  Buat kraf felt la, tengok cita korea, main game, memasak dan termasuklah blogging ni.

Tapi moment paling best bila cuti ni ialah menghabiskan masa dengan family. Siapa tak seronok dapat spent time with family kan?. Cuti ni Miela boleh tunjuk skill memasak depan family, sebab ada jugak yang makan. Walaupun ada kalanya masakan tu tak jadi, Miela tak berputus asa.  Macam quote salu orang dok kata tu, "belajar dari kesilapan". Kalau banyak kali tak jadi, taktau nak kata apa. Baik pencen sajalah jadi orang dapur, huhu.


Semasa entri ni taip, Miela tengah demam *takda modal nak cerita* . Demam di rumah tak mengapa, kalau demam di hostel mesti sedih je takda family disisi. Tapi Miela demam pun memang tak suka duduk diam, paling kurang pun baring atas katil bukak handphone. Seperti anda lihat sekarang, Miela gigih nak mengupdate blog haha. Siapa demam tapi tak reti duduk diam kita geng *sep sikit*. Oklah takat ni ja Miela update, dah blank nak teruskan menaip. Sebagai penghujung, marilah sama-sama baca gambar di bawah ni. Sekadar untuk peringatan diri sendiri dan pembaca blog ni, peace yoo ^-^V .

Thursday, January 23, 2014

Permohonan Kemasukan Ke USM Sidang Akademik 2014/2015


Salam readership. Cepat betul masa berlalu, rasa baru je buat permohonan USM sidang akademik 2013/2014 tuptup sekarang dah buka permohonan ke USM Sidang Akademik 2014/2015. Pemohonan di buka dari 21 Jan 2014 – 7 April 2014. Bagi  lepasan STPM/Matrikulasi/Diploma boleh menbeli nombor PIN USM (Saluran Perdana) di mana-mana cawangan BSN dengan RM40. Lepas tu bolehlah terus mohon di pohon.usm.my .

Mungkin ada yang tertanya-tanya mengenai pemohonan USM, so disini Miela cuba menjawab berdasarkan apa yang Miela tahu.

Syarat MUET minimum boleh mohon?
Sebenarnya syarat MUET boleh mohon ialah band 1 je bukan band 3 4 macam korang dengar tu. Tapi ikut course juga, macam course TESL tu of course nak band 4 la kan. Don't worry band 1 2 pun pass masuk USM. Apa-apa sila rujuk syarat khas sebelum nak mohon.

Minimum pointer berapa boleh mohon?
Depands on course tetapi secara keseluruhanya, moslty dia nak pointer 3.00. Cuma ada sesetangah course nak 2.67 seperti course komunikasi, sains kemasyarakatan, seni halus dan lain-lain. 

Segala persoalan lain-lain: USM FAQ & USM ADMISSIONS

Itu sahaja mampu Miela jawab. Miela baru first year, baru lepas semester satu hehe. Kalau korang nak tanya tentanglah course lain tu hmm minta maaflah sebab Miela ambil course Pengurusan. Nak jawab, rasanya ada yang lebih pakar. Kalau korang rasa layak, why not mohon. kann??.