Friday, July 24, 2015

Laksa Ketam Kuala Kurau

Salam Readership. Salam Syawal. Alhamdulilah dah seminggu kita beraya. Belum sempat nak update tentang entry raya Miela dah excited cerita tentang petang tadi hehheh. Entry raya tu next entry, later on la.

Alkisahnya fenomena laksa ketam Kuala Kurau ketam masih ramai belum tau lagi. Cuma dengar khabar angin ada laksa ketam kat Kampung Nelayan Kuala Kurau, Perak. Dan semalam juga nampak kawan post gambar laksa ketam sesama. Apalagi Miela ws kawan ajak makan laksa ketam. Maka petang tadi dapat merealsasikan kempunan nak makan laksa ketam. Miela memang suka makan laksa, ketam pun suka jugak. Laksa campoq ketam lagi bertambah sukalah. 

Laksa ketam yang menyelerakan

Mula-mula ingat laksa ni special cuma ketamnya je. Ingat bajet laksa rasa biasa ja. Tapi sekali rasa laksa dia, perghhh sedap gila. Kuah laksa sedap sangat, tak terlalu pekat dan tak terlalu cair gitu. Dari segi harga dia jangan terkejut ya, harga sepinggan laksa ketam hanya RM9.00 SAHAJA. Sekali pakej bagi ayaq masak free lagi. 

Manakala tempat pula terletak di Kampung Nelayan Kuala Kurau. Landmark dekat bawah jambatan Kuala Gula. Kat bawah tu ada signboard kecik nak ke warung laksa ketam Kampung Nelayan. Kedai dia terletak dalam Kampung Nelayan. Alah susah apa, waze kan adooo. Memadangkan Miela pun duduk di Kuala Kurau kurang 10 minit nak pergi sana. Hoho hari-hari boleh pergi gamaknya lepas dah tau laksa ketam ni kat mana.


Tadi sempat jugak tanya makcik yang jual laksa ketam. Katanya dia bukak setiap hari time petang. Tapi bergantung jugak, kekadang cuti tetiba hampa mai dia katop hmm takda rezeki nak makan. Tapi Laksa ketam Kuala Kurau sangat berbaloi untuk hampa try, dihidangkan dengan ketam fresh dari laut. Kuala Kurau memang kaya seafood fresh ni. Tengok sahaja kawasan sekeliling betul-betul dekat dengan laut. Jangan lupa jika singgah Kuala Kurau jangan lupa rasa laksa ketam okayyyy.

Tuesday, July 14, 2015

Tak pernah balik RAYA


Salam Ramadhan. Bukak sahur bukak sahur bukak tuptup bulan posa pun dah nak habis. Eh cepatnya kan?. Tau dak kenapa hampa rasa cepat sangat posa tengok-tengok dah nak raya. Sebab kita sibuk berpuasa, solat tarawih, sedekah dan amalan lain masa bulan Ramadhan ni. Haaa bila kita rasa sibuk rasa cepat ja masa berlalu.

Masa kecik-kecik dulu. Soalan yang dok berulang macam "Baju raya hang berapa pasang? Baju raya  hang warna apa? Mak hang buat kuih apa tahun ni?" . Kami masa tu semangat lah jawab, kalau warna baju raya sama main sep sep pulak kan haha. Tapi kann bila orang tanya "Tahun ni hang balik raya kat mana?" . Wehhh sengih la jawabnya. Tahu tak ceq mana pernah balik raya. Ni bukan sebab masalah ekonomi sampai tak pernah balik kampung, takda mengena pun. Nak kata takda kampung, ada jaaa aihhh.

Jawapanya sebab Miela memang duduk di kampung muahahahaha. Sejak kecil lagi Miela dan family memang tinggal dengan tokwan dan nenek belah Abah. So memang soal balik raya tak ada la, tak bergerak pun duduk kat kampung je. Manakala kampung belah Mak Miela pula pun sekampung jugak di Kuala Kurau kira-kira 7-8 kilometer dari rumah kampung Abah yang Miela tinggal sekarang. 

Kalau time hari raya, dalam masa sehari nak ulang alik rumah Abah dengan rumah Mak pun boleh. Best kan tak payah nak bergaduh tiap-tiap tahun nak balik kampung kat mana. Ni bestnya kalau kawen dengan orang satu kampung. I hope get married with orang dekat-dekat dengan kampung like my parents. Nama pun berharap, sekali dapat orang jauh tak tahu rasa bagai mana tak beraya di kampung sendiri. Biarlah, jodoh tu rahsia tuhan hehe. 

Last but not least. Sebelum nak tamatkan entri terakhir sebelum raya, ni nak tunjuk satu video iklan raya Pengacau Raya oleh BSN. Memang best video ni, ternyata "pengacau" ada meaning tersembunyi rupanya haha. Akhir kata, Miela ingin ucapakan Selamat Hari Raya kepada semua reader yang membaca blog ni. Mohon Maaf Zahir dan Batin yaa.