Thursday, June 30, 2011

Contest:MAKE A WISH CONTEST WITH MYIESHAMIYA


Klik sini untuk join..(hadiah lumayan)

Sebut pasal birthday, cik miela still lama lagi sebab birthday Cik Miela 14/11/1994, lambat lagi la. Tapi tahun nie tak boleh sambut birthday pun, kerana hari itu adalah hari first DAY exam SPM. Kalau akan datang nanti SAMBUT BIRTHDAY, nak hadiah apa ek. Cik Miela nak wish hadiah iaitu suprise party dari kenalan terdekat terdekat. Dan paling penting party tu di hadiri oleh artis kegemaran Cik Miela iaitu Shahir AF8,hahahahahaha..Itu je wish saya,ngee

Wednesday, June 29, 2011

Masaku sempit bagaikan tin sardin


http://www.emocutez.comHi sume..Sejak dua menjak, Cik Miela sibuk memanjang dengan homework berlambak, study, online, makanhttp://www.emocutez.com tidur dan semuanya sebagai kehidupan orang yang terlebih sibuk,haha wayang je. Ok Cik Miela nak story sikit, dulu Cik Miela selalu balikhttp://www.emocutez.com sekolah kol 1.10 ptg paling lambat pun kol 1.40 je.. But sekarang Cik Miela balik pukul 2.00ptg kerana ada kelas tambahan.Dan akan datang Cik Miela akan balik sekolah pukul 3.00 or 3.30. Mak ai rugihttp://www.emocutez.com yer masa, susah la nak online. Kalau ada kelas tambahan, maka homework pun bertambah. Hmm, dugaanhttp://www.emocutez.com orang nak ambil spm, orang ambil spm ada masalah yang sama jugak..Tak pa untuk tinggal beberapa bulan lagi je, nanti lepas spm, enjoy lar..Tak da apa kot nak cerita, k ar selamat malam, selamat pagi, selamat tengahari atau selamat petang bergantung masa anda baca entri ni..byehttp://www.emocutez.com

Sunday, June 26, 2011

Justin Bieber kena baling botol

Korang tengok dulu videon nie. Cik Miela tak pasti time Bieber kena baling botol bila...Tapi sebelum tengok video ni korang pause la lagu Ashiteru tu la tak tak dengar apa Bieber cakap selepas dia kena baling botol..cer tengok
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Anak sapa la yang baling botol tu. Nasib baik baling botol je,kalau durian mau berdarah si Justin Bieber tu. Agak-agak apa sebab la orang tu baling botol,hmm entahla..

Wednesday, June 22, 2011

3 kisah 3 diari

Korang perasan atau tidak, yang bulan Cik Miela jarang update blog, entri merupakan post yg ke tujuh dalam hari ini bertarikh 22.6.2011. Cikit kan, dah nak masuk bulan 7 dah. Sebenarnya sejak dua menjak Cik Miela sibuk maklumlah budak spm, biasalah. Kali ni cik miela nak tulis cerita ala-ala diary, cer baca...

Isnin,20.6.2011

Begitu cepat masa berlalu. 2 minggu je nak habis bulan 6. Hmm, mulai hari ni aku kena study hard. Pagi tadi cikgu biology aku iaitu cik shohor merupakan hari terakhir beliau di sekolah aku. Aku sebagai bendahari di kelas 5sc2 telah ditugaskan untuk membeli hadiah untuk beliau. Hadiahnya ialah sebuah gambar yang telah diedit oleh aku berserta frame. Gambar itu ada gambar beliau dan rakan sekelasku. Bermakna lepas ni ada cikgu lain akan menggantikan tempat beliau


Selasa,21.6.2011

Kerja sejarah masih tak siap lagi. Jadi aku datang awal ke sekolah untuk menyiapkan kerja sekolah dan akhirnya siap jugak. Hari ini jugak aku buat ujian lisan tapi malangnya tak jadi sebab masa bm dah habis kerana menunggu giliran rakan yang buat ujian lisan. Selepas itu, aku pulak terlangar budak lelaki yang merupakan rakan sekelas aku. Memang malu jugak tapi just funny memories. Yelah tahun ni tahun terakhir aku bersekolah di sini. Dan sebelum balik aku sudah mengetahui bahawa aku mendapat no 46 dalam kedudukan tingkatan. Ok la tu sebab dapat 50 keatas daripada 200 pelajar tingkatan 5.


Rabu,22.6.2011

Awal pagi tadi ramai yang perasan yang mataku bengkak. Mungkin aku kurang tidur disebabkan terlalu banyak berfikir.Bangun-bangun pagi pedihnya mata ini. Tadi sebelum rehat kecoh di sebelah blok kelas aku. Ada histeria,beramai-ramai. Suasananya tidak terkata. Memang seram juga, hampir saja aku lemah semangat. Kata-kata cikgu fizik juga buat aku sedar aku kena study lebih. Itu azam aku.

1st Giveaway dari lovely Craft Naida


Husih dah lama tak join contest..kali ni Cik Miela nak join contest 1st Giveaway dari lovely Craft Naida....Syarat-syarat contest ini ialah


1. Jadi follower blog naida

Sudah

2. Like page facebook L0vely crAft nAiDa

Sudah

3. buat entri ringkas pasal GA ni..jangan lupa letak gambar di atas sekali tau..kalau tak, tak dikira..

Dah letak gambar dan buat entri pasal GA..terang-terang gambar banner diatas

4. pada yg tak ada blog, anda boleh letak gambar GA ni kat fb page lovely craft naida,,& jgn lupa sertakan nama dan email, serta komen ringkas korang pada gambar tu..

Saya ada blog, so tak payah buat

4. tinggalkan komen anda supaya naida boleh jejak korang

Sudah

Tuesday, June 21, 2011


Twitter dan facebook manakah pilihan korang??Dua laman sosial paling popular menjdai kegunaan masyarakat kini. wah ayat macam nak tulis karangan je. Kali ni Cik Miela nak story pasal dua benda alah nie. Cer story


Facebook

Facebook dari dulu sampai kini still popular. Cuma sekarang nie makin suram sikit. Di barat ramai dah tutup akaun facebook kononnya dah jemu dengan facebook selain bimbang keselamatan di internet. Cuma kat Malaysia nie, masyarakat kat sini masih lagi gilakan facebook. Kalau orang barat tak guna facebook, silap facebook tu jadi milik Malaysia hahaha. Adakah nasib Facebook senasib dengan myspace, friendsiter dan tagged?entahla. Facebook ni sebenarnya best jugak sebab ada game seperti Farmville, jadi orang yang tak dak ladang bolehlah berangan-rangan ada ladang besar melalui game Farmville di Facebook. Selain itu, Facebook juga kita boleh upload gambar,video, share link dan buat note. Lagipun facebook nie senang sikit guna daripada twitter yang agak complicated.


Twitter

Ramai artis guna twitter. Mungkin sebab itulah ramai orang buat akaun twitter. Twitter fungsi dia tak banyak cuma tweet,massage dan retweet. Cikit-cikit pun fungsi dia, twitter tak dak limit friend macam facebook yang hanya boleh friend 5000 je. Twitter makin hari makin popular. Kalau twitter ada game, lagi best. Game saja Cik Miela ni. Lagipun Twitter tak lambat loading la, rasanya. Layout twitter pun kita edit sendiri macam blog jugak.Layout je bukan template. Nak tweet pun ada limit, berapa yea?tak ingat la tu. Korang fikirlah sendiri.


Kesimpulan; Sebenarnya dua-dua pun best. So kalau rajin buat la akaun facebookdan twitter. Zaman moden nie, budak-budak pun ada laman sosial sendri. But, blog la dari dulu sampai sekarang tetap best, bahkan semakin ramai buat blog.

Thursday, June 16, 2011

Cerpen sempena hari bapa: Sayang Ibu Benci Ayah


Sempena hari bapa yang menjelang beberapa hari nie, Cik Miela tulis satu cerpen sempena Hari Bapa...cer bace........


Sekali pandang melihat wajah Ayah, perasaan benci mula membara didalam hatiku ini. Aku sering mengingkari kata-kata Ayah, malah setiap hari sering saja aku menimbulkan api kemarahan dalam diri ayahku . Mungkin pandangan orang, aku ini anak derhaka. Tetapi aku menpunyai sebab mengapa aku begitu benci dengan insan bergelar Ayah.

Kisahnya bermula ketika ibuku nazak di rumah usang , dimana kami sekeluarga tinggal di situ. Kami memang bukan golongan berada. Kehidupan Ibu dan Ayah ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Namun sikap ayahku yang rajin menyimpan wang menbuatkan aku dan ibuku bangga mempunyai ayah dan suami yang rajin menyimpan wang.

Perasaan kagum terhadap ayahku mula berubah apabila Ayah begitu enggan menbawa ibu ke hospital walaupun ibu sedang nazak akibat penyakit darah tinggi ibu itu. Bagiku ayah sangat kedekut mengeluarkan wangnya untuk merawat ibu yang hanya menunggu masa untuk pergi buat selama-lamanya walaupun pada mulanya ayah ingin membawa ibu ke hospital.Ibu yang berada dalam keadaan nazak tidak dapat berkata-kata apa-pun, kerana suaranya hilang ketika itu. Aku begitu sedih melihat keadaan ibu dalam keadaan begitu.

Akhirnya ibu menutup mata buat selama-lamanya.Hatiku begitu sebak apabila ibu meninggal di sisiku. Hanya Allah sahaja yang tahu perasaanku pada masa itu. Sejak hari itu aku mula menbenci ayahku, bagiku jika Ayah sempat menbawa ibu ke hospital sudah tentu ibu masih hidup sehingga hari ini. Namun aku terpaksa tinggal bersama ayahku kerana amanat dari ibu supaya tinggal bersamanya.

Aku yang dulunya seorang anak yang baik kini berubah menjadi anak derhaka. Aku tidak lagi selalu berada di rumah usang itu sebaliknya aku banyak meluangkan masa bersama-sama Azrin dan Mohsin. Aku sering melakukan aktiviti yang tidak berfaedah bersama-sama mereka. Sehingga aku sanggup mencuri barang di kedai ruuncit Pak Kassim. Ini semuanya pengaruh dari rakanku. Egoku begitu tercabar jika ada rakan menacabarku melakukan sesuatu yang tidak elok.

Kisah aku berkawan dengan budak jahat mula tersebar di seluruh kampung.Tambah-tambah lagi apabila mereka tahu bahawa akulah mencuri barang di kedai runcit Pak Kassim. Namun, aku pekakkan saja telingaku. Ayah pula makin hari makan panas telinga mendengar kutukan daripada orang kampung.

Sehinggalah pada suatu hari ketika ayah hendak pulang ke rumah selepas mencari rezeki di samudera. Orang kampung sekali lagi menberitahu bahawa aku melakukan perkara yang tidak enak didengar setelah telah mencuri sebuah motosikal Pak Ramli.

“Anak kau, Hisham tu dengan budak-budak jahat tadi curi motosikal aku. Kau hanya tahu cari rezeki di laut saja. Ajar anak pun tak tahu. Kau pesan anak kau supaya pulangkan balik motosikal aku tu”Herdik Pak Ramli.

“Tak mugkin la, Ramli. Aku kenal anak aku itu. Sejahat-jahat anak aku, dia tidak akan curi motosikal orang. Mungkin, kau silap orang agaknya. “jawab Ayah. Bagai tidak percaya kata-kata Pak Ramli.

“Kau ingat aku ni rabun kah?Aku nampak anak kau pakai baju merah putih. Kau pun tahu anak kau sudah berubah sejak berkawan dengan Azrin dan Mohsin. Teserahlah kalau kau tak percaya. Tetapi aku akan tetap akan melaporkan perkara ini kepada pihak polis jika si Hisham tak pulangkan motosikal aku” terang Pak Ramli dengan bersunggug-sungguh.

“Baiklah Ramli, bila balik ke rumah nanti, tahulah saya kerjakan budak tu”. Muka Ayah begitu merah padam mendengar kata Ramli. Sejak bergelar ayah tunggal, ayah semakin pening dengan perangaiku yang memalukan itu. Setibanya di rumah, ayah terus memarahiku. Ketika itu aku sedang asyik tidur.

“Bangun, Hisyam!!. Ayah nak tanya, kamukah yang mencuri motosikal Pak Ramli?. Jawab!!”marah ayah begitu menbara. Sudahlah menggangu aku ketika tidur, lalu memarahiku.

“Apa ayah ni. Ganggu orang tidur saja. Kalau ayah nak tahu sangat, ya memang saya curi motosikal Pak Ramli tu. Puas?”jawabku tanpa rasa bersalah langsung. Ayah begitu marah sekali mendengar jawapanku. Panggg,satu tamparan datang ke pipiku

“Kau memang biadap. Ayah dan arwah ibu tak pernah ajar kamu biadap dengan orang tua”kata ayah yang begitu beremosi.

“Ayah yang salah. Dulu masa ibu sedang nazak, ayah tak bawa ibu ke hospital walaupun wang simpanan ayah mampu merawat ibu. Ayah sajakan nak ibu mati?”jawabku lalu aku dengan rasa marah terus keluar dari rumah. Aku benci ayah.

Sejak itu, dalam beberapa hari aku tinggal bersama Azrin. Aku tidak mahu lagi melihat muka ayah. Lagipun rumah Azrin agak jauh dari rumahku.Tiba-tiba datang Pak Ramli ke rumah Azrin. Aku ingat Pak Ramli ingin memarahi aku,rupa-rupanya dia ingin mengkhabarkan bahawa ayahku meninggal akibat lemas di laut.Deraian manik-manik putih menitis dipipiku apabila dengan khabar sedih ini.Di tambah pula apabila Pak Ramli meberi sepucuk surat kepadaku. Menurut Pak Ramli, sebelum ayah meninggal, ayah ingin menberi surat itu kepadaku agar pulang ke rumah.Lantas aku menbacanya..

“Hisham. Pulanglah. Ayah minta maaf atas kekasaran ayah terhadap kamu, Hisyam. Ayah tahu ayah begitu banyak salah dan selalu mengabaikan kamu kerana ayah begitu sibuk mencari rezeki di laut. Tapi ayah ingin kamu tahu bahawa ayah sangat sayangkan ibu kamu. Ayah tidak membawa ibu ke hospital kerana ibu kamu sendiri yang mahu melepasakan nafas terakhir di rumah kita. Ibu juga meminta Ayah agar wang simpanan itu digunakan untuk menanggug kehidupan kamu. Daripada: Ayah”

Aku begitu menyesal mengingkari kata-kata ayah selama ini. Aku menyesal kerana menbenci darah dagingku sendiri iaitu Ayah. Maafkan aku Ayah.

Ditulis oleh: CIK MIELA

Monday, June 13, 2011

Hazama juara Akademi Fantasia 9

Malam tadi satu Malaysia tahu bahawa Hazama sudah diangkat sebagai juara Akademi Fantasia 9 musim terakhir pada tahun ini. Maka berakhirnya Akademi Fantasia selama sembilan musim,uhh sedihnya. Untuk pengetahuan semua, ketika undian terakhir ditutup Hazama mendapat 45% undian mengalahkan Lena sebanyak 28% undian. Ramai mejangkakan Hazama akan menjadi juara akhirnya ramalan mereka tepat. Cik Miela pun tumpang gembira sekali, memang Hazama layak menjadi berdasarkan persembahan yang hebat semasa konsert akhir. Tak kira lagu la, Hazama nyayi lagu cinta teragung ke pukau semuanya best. Selepas Pak Nil mengumumkan Hazama adalah juara AF9, maka megalirlah air mata JUARA, memang susah nampak Hazama menangis la. Tapi biasanya, AF tahun lepas pun bila dinobatkan sebagai juara mesti sang juara menangis teharu jugak. Apa-apa pun tahniah buat Hazama,


p/s; Korang tahu tak kenapa Shahir AF8 tak dapat buat persembahan final AF 9?. Sebab tangannya sakit dan retak akibat jatuh dekat bilik mandi. Semoga cepat sembuh yaa.

Sunday, June 12, 2011

Lirik Aishiteru-OST Cinta MELODY


Lama betul tak update blog, korang tahu kan kalau lagu bulan nie lagu Aishiteru, lirik bulan nie tajuk yang sama jugak.. Lagu nie memang top la..Jom kita tengok liriknya......

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku

saat ku harus bersabar dan trus bersabar

menantikan kehadiran dirimu

entah sampai kapan aku harus menunggu

sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani

hidup dalam kesendirian sepi tanpamu

kadang kuberpikir cari penggantimu

saat kau jauh disana

ooo…


*)

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga

entah penantianku takkan sia-sia

dan berikan satu jawaban pasti

entah sampai kapan aku harus bertahan

saat kau jauh disana rasa cemburu

merasuk kedalam pikiranku melayang

tak tentu arah tentang dirimu

apakah sama yang kau rasakan


reff:

walau raga kita terpisah jauh

namun hati kita selalu dekat

bila kau rindu pejamkan matamu

dan rasakan a a a aku

kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh

terhapus ruang dan waktu

percayakan kesetiaan ini

akan tulus a a ai aishiteru


Bridge:

hapus sendiri pikiran melayang terbang

perasaan resah gelisah

jalani kenyataan hidup tanpa gairah

o…uo..

Friday, June 03, 2011

Copycats??Oh no

Ok Cik Miela nak bercerita cikit pasal copycats.Apa perasaan korang bila ada orang copy dari entri korang pastu paste kat dia tanpa credit ataupun mintak permission dari kita??tentu kita rasa marah kan?. Untuk pengetahuan semua kalau nak jadi blogger yang berjaya tak perlu nak copy paste dari blog orang. Hanya penulisan kita sendiri boleh menarik ramai orang untuk menbaca blog kita. Cik Miela bukan nak menburukkan orang tu, tapi nak bagi peringatan supaya tidak menjadi copycats. Memang Cik Miela geram sangat, tapi hati ini masih sabar. Kalau orang lain dah lama dikerjakan orang itu. Mungkin Cik Miela tak tulis peringatan jangan copy blog saya kat sidebar, tapi kena sendiri tahu la copy buat cara copy...Sengan nak mintakm permission tulislah dari sumber Cik mila berserta link blog Cik Miela. Kalau berterusan jadi copycats, orang lain akan cop awak tu blogger berbahaya.,huhu penat lah berleter, harap yang lain jangan jadi copycats tau!!

Thursday, June 02, 2011

Kisah Seorang Pemancing

Pagi tadi cikgu cik miela ada cerita tentang kisah seorang pemancing semasa kelas tambahan kimia. Best cerite tu.Korang nak dengar cerita kisah seorang pemacing tak? ok cik mila cerita:


Seorang pemancing memacing di suatu kawasan yang sunyi.Selama beberapa jam dia memacing tetapi tiada seekor pun dapat. Akhirnya selepas 3 jam memacing akhirnya dapat seekor ikan dan dia masukkan ikan ke dalam baldi. Si pemacing pun terus memacing selapas mendapat seekor ikan itu. Ketika dia memacing dia terdengar satu suara "hai orang memacing". Selepas dua tiga kali terdengar suara tersebut barulah dia perasan bahawa suara itu rupanya suara ikan di dalam baldi. Ikan itu beri tiga permintaan kepada si pemacing itu. Tetapi dia meminta 10 permintaan, ikan berkata dia hanya mampu beri 3 permintaan sahaja. Kemudian dia meminta 9 permintaan sehingga 4 permintaan kerana ikan itu menjawab jawapan yang sama. Setelah si pemacing itu berfikir, akhirnya dia setuju dengan hanya meminta 3 permintaan. Tetapi ketika itu ikan itu mati kerana menunggu jawapan si pemacing itu terlalu lama, Maka si pemacing itu menyesal kerana sikapnya yang terlalu tamak itu....


p/s: amacam best tak cite tu??so apa korang dapat dari cite tu..cer komen