Friday, October 14, 2011

Tekanannya!!


Hoho ni entri ke-3 untuk bulan nie walaupun dah tengah-tengah bulan. Biasanlah cik miela buzy memanjang memadangkan lebih kurang tiga puluh hari nak spm, so many homework kena buat disamping study. Nie pun Cik Miela buat lepas buat homework sejarah. Bak orang kata kalau nak berperang mesti ada sejanta sama juga spm senjatanya ialah ilmu bukan sekadar pen atau pensil. Time kemuncak nak SPM nie orang mesti hyperstress. Termasuklah la cik miela stess giler la, rasa nak cari coklat jer. Tapi sebenarnya bukan coklat je yang boleh hilangkan stress tau, tapi banyak lagi. Baru-baru nie cik miela ada tanya dekat page UBK Smk Sri Kurau bagaimana nak hilangkan sterss. Jawapannya di bawah nie...




Ingin hilangkan tekanan ?..Amalkan :-

1) Tenangkan diri dengan tarik nafas dalam-dalam, dan bayangkan udara memenuhi paru-paru kita secara berperingkat-peringkat.

2) Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk

3) Membuat perancangan bagi se...tiap tugasan kita. Dahulukan mana yang utama.

4) Uji tahap tumpuan kita. Sama ada kita dapat fokus atau tak dengan satu-satu kerja.

5) Perbanyakkan membaca Al-Qur'an

6) Banyakkan Solat Sunat

7) Selalu berdoa kepada Allah

8) Bersangka baik dengan Allah

9) Lakukan kegiatan luar seperti bersukan

10) Amal diet dengan disiplin yang kuat

11) Menangis dengan sepuas hati

12) Hargai kebolehan diri sendiri

13) Cintai diri sendiri

14) Berfikiran Positif dan Belajar Kawal Ketakutan

15) Dapatkan Tidur yang Cukup


Terima kasih, thanks you, syukran, kasamida UBK SMK SRI KURAU because help me. hehe

1 comment:

  1. hope ko tabah untuk hadapai tekanan ni k.. jangan sampai tekanan jiwa dh la ek... heh

    ReplyDelete