Tuesday, February 28, 2012

Entri sedih: My Love have gone



patah seribu hatiku
Bila mengenangkan segala yang kita bina bersama
Haruskah ku lupa kerna engkau telah pergi


Sedih sangat bila terkenangkan DIA. DIA dah pergi buat selama-lamanya. DIA dah tinggalkan cik miela 5 hari lepas. DIA meninggal sebab kemalangan. Kenapa dia harus pergi?. Lebih 4 tahun aku kenal DIA. DIA terlalu baik.Sayu hati cik miela terkenangkan DIA. Rindu tak terubat. Bila melihat gambarnya, rindu sangat-sangat kat DIA.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




Harap jangan ada yang terkena ye,hehe. DIA adalah kucing cik miela yang bernama ******. Sedih la kucing cik miela ni mati kena langgar, kesian sangat. Patutlah dia hilang sehari, rupanya kena langgar. Harap DIA bahagia di alam sana.

Sunday, February 26, 2012

Banjaran Titiwangsa yang panjang

Hari ni cik miela nak jadi cikgu geografi pulak (ececeh bila tulis blog macam-macam nak jadi cikgulah,usztazahlah pengkritiklah). Dah dah, mari semua kita belajar mengenai banjaran titiwangsa.

Anda tahu mengenai banjaran titiwangsa?. Tahu.. banjaran gunung paling panjang di Malaysia. Yaa jawapan tepat sekali, sepuluh markah diberi,hehe. Banjaran ini panjangnya ialah 480km, fuhh jauhnya. Jaraknya lebih kurang dari selatan Thailand hingga ke Gunung Ledang Johor. Banjaran titwangsa a.k.a tulang belakang Semenanjung Malaysia. Malaysia pun ada tulang belakang ke?.

Selain itu banjaran ni menjadi pemisah antara dataran pantai barat dengan dataran pantai timur Semenajung Malaysia. Gunung paling tinggi dekat bajaran ni adalah Gunung Korbu (2183m). Ada tiga pusat peranginan dalam banjaran ni, agak-agak pusat peranginan apa?. Jangan dok merapu yaa, sebenarnya pusat peranginannya ialah Tanah Tinggi Genting, Tanah Tinggi Cameron dan Bukit Fraser. Kawasan seperti ni memang ramai yang datang, sebab kawasanya berhawa sederhana.

Sekarang sudah tahu mengenai Banjaran Titiwangsa?. Sudah... . Sekurang-kurangnya boleh jugak korang tambah ilimu bila baca entri ni. Rupa-rupanya Banjaran Titiwangsa panjang jugak yea. Nak toup ilmu lagi pasal banjaran titiwangsa sila klik sini

Saturday, February 25, 2012

Aku bangga menjadi seorang penanam anggur

Tahu tak disebalik nama si penanam anggur?. Penanam anggur a.k.a penganggur tau. Cik miela mengaku memang cik miela penggangur, so what?. Bangga pe jadi penanam anggur, duduk goyang kaki jer.

"Tak teringin nak kerja ke sementara nak masuk U tu?". Teringin la jugak, tapi susah nak jumpa kerja yang suitable lagipun kawasan rumah cik miela kampung, memang peluang perkerjaan kurang. Yang banyak pun kerja kilang. Kerja kat kedai pulak, gaji sedikit macam tak berboloi pergi balik bawa motor, duit minyak pakai dengan duit makan lagi.

"Kenapa tak kerja kilang jer?". Memang nak kerja kilang, tapi ayah I tak galakkan kerja kilang. Lagipun kerja kilang 12 hours penat tu lagi penat kalau kerja berdiri 12 jam. Memang cik miela mengakui gaji kerja kilang lumayan jugak untuk lepasan SPM cari duit.

"Kawan-kawan lain kerja, kenapa tak join sekali. Lagi senang kawan ada taklah kerja sorang-sorang jer". Ramai kawan cik miela kerja, bila jumpa je mesti tanya "kau kerja apa?". Kadang-kadang jelous jugak dengan depa tu ada kerja, gaji bagus. Tapi beberapa minggu lepas ada pulak mengadu dah tak mau kerja. Sampai ada yang cakap nak berhenti. Alasan dia satu PENAT. Haha lawak pulak, dulu excited sangat nak kerja, sekarang excited nak berhenti. Tetiba bersyukur jadi penganggur :p .

"So anda bangga jadi penggangur". Yup tepat sekali. Dah lah tak kerja, duit belanja pun sentiasa masuk sebab mak bapak I bagi duit. Tapi kadang-kadang bosan jugak duduk rumah. Kerja buka lappy, tengok TV, layan korea hahaha. Tapi I'm enjoying of my life now. Lagipun penganggur bukan sebarang penganggur sebab kerja menulis blog tanpa gaji,hehe. Cik Miela rasa masa sekarang bukan masa sesuai nak kerja. Biarlah duduk rumah jer, nanti bila masuk U payah nak tengok rumah sendiri hari-hari. Lagipun nama pun perempuan kenalah tolong buat kerja-kerja rumah, tak kerja pun tak pe,hahaha.

Tuesday, February 21, 2012

30 hari lagi...

Salam readership. Ini bukan kisah 30 hari mencari cinta, ini kisah 30 hari nak dapat result SPM 2012. Seriously, cik miela macam berdebar-debar je, sebab cik miela tak boleh agak result cik miela berapa, hanya tuhan sahaja tahu. Hari ni 21 kan?, cik miela tambah tolak kira berapa hari lagi rupa-rupanya tinggal 30 hari lagi. Tak caye?

(29-21)+22=30 HARI!!

Budak lepasan SPM 2011 mesti dah tau result akan kuar 22.3.2012, insyaallah. Dalam masa menunggu result, ada baiknya kita banyakkan berdoa agar kita mendapat result diidamkan. Tapi dalam masa yang sama jugak cik miela tak sabar tunggu hari tu, sebab automatik renuion dengan schoolmate dan guru. Cik Miela rindu sangat dengan mereka semua. Bila jumpa mungkin, ada perubahan sedikit, yang lelaki dah tak rambut botak dah rambut macam-macam style, yang perempuan makin bergaya, ahakss. Yang sedihnya lepas dapat result semua pergi ke haluan masing-masing, hmm mungkin dinamakan setiap bertemu pasti akan berpisah. Jangan sedih-sedih, masa sekarang ni kena banyakkan doa supaya dapat result yang gempak punya, amin...


Friday, February 17, 2012

Photo slot: SNSD a.k.a Girl Generation

Dah lama cik miela tak buat segmen photo, kali nak kpop sikit. Gambar yang dipilih ialah snsd, kenal tak SNSD/ Girl Gineration?. Specialnya kali ni cik miela letak tarikh lahir pari-pari SNSD ni. Jom kita layan SNSD.

Taeyeon- 9 March 1989

Jessica - 18 April 1989

Sunny- 15 May 1989

Tiffany- 1 August 1989

Hyoyeon- 22 September 1989

Yuri- 5 December 1989

Sooyoung- 30 May 1990

Yoona- 10 February 1990

Seohyun- 28 June 1991

Lirik: Angkasa-Diandra Arjunaidi


Jika ku tuliskan
Sepucuk surat cinta oh bagimu
Mungkinkah ia mampu
Mengubah fikiranmu
Tentang diriku yang sayang
Menanti ketibanya hari

Ke angkasa
Dan kembali
Ku tetap berada disisi
Cinta kita bagaikan fantasi
Kau lah yang ku miliki
Kau lah yang ku mencari
Selama-lamanya

Walaupun kita dua insan
Yang tak pernah memahami
Diri kita yang berlainan alam
Tapi takdir kita bertemu
Dan ku tak akan lepaskan
Perasaan ini

Dan sayang mungkin kita
Tak harus kekal begini
Dan sayang kita harus
Menempuhi realiti
Realiti.. realiti..

Wednesday, February 15, 2012

Cerita sekolahku: Info mengenai SMK SRI KURAU




Korang mesti setuju dengan pendapat cik miela, 99.9% pelajar lepasan SPM 2011 amat rindukan akan zaman persekolahannya. 00.1% tu yang tak de perasaan terhadap sekolah, mungkin time dia sekolah suka ponteng sekolah kali?,hahaha. Dah 2 bulan lebih cik miela tinggalkan alam persekolahan, rindu terhadap sekolah masih ada lagi. Rasanya zaman persekolahan adalah zaman paling manis dalam hidup. Cik Miela hari ini dengan bangga nak cerita tentang sekolah lama Cik Miela iaitu SMK SRI KURAU, BAGAN SERAI, PERAK.

"Tak pernah dengan pun?". Mungkin sesetengah orang pun tak tahu wujud ke SMK SRI KURAU. Memang wujud la, sekolah kebanggaan cik miela wei!. Biar cik miela cerita serba sedikit tentang sekolah ni.

Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Kurau atau nama ringkasnya SMK Sri Kurau, merupakan sebuah Sekolah menengah kebangsaan yang terletak di Jalan Siakap.Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Kurau telah ditubuhkan pada 1hb, Januari 1965 oleh Kementerian Pelajaran untuk memenuhi polisi Kerajaan bagi menyediakan pendidikan menengah untuk semua kanak-kanak terutama sekali yang kurang bernasib baik di kawasan luar bandar.Pada 2011, Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Kurau memiliki 656 pelajar lelaki dan 634 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 1290 orang. SMKSK mempunyai seramai 106 orang guru.

Itu adalah bilangan pelajar tahun lepas di mana tahun akhir cik miela berlajar di situ. Nama asal sekolah tu dulu Sekolah Menengah Rendah Batu Tiga. Jom tengok gambar sekolah cik miela dulu.












Yang ini pula lencana sekolah. Smart tak?. Motonya ialah "BERUSAHA BERJAYA".



Dah tahu kan?. Semua orang pasti akan merindukan zaman persekolahan. So kepada yang masih bersekolah tu, hargailah masa belajar anda di sekolah kerana kenangan itu akan dikenang seumur hidup. I SMK SRI KURAU :) .

Monday, February 13, 2012

Hari Valentine adalah kosong


Rasanya Hari Valentine day sudah menjadi hot topik di dalam mukabuku, dan hari valentine sudah tetapkan memang haram disambut oleh umat Islam. Hal ini kerana:

Amalan merayakan hari kekasih ( Valentine Day ) tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah dilarang oleh Islam yang jelas bercanggah dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah. Oleh itu umat Islam adalah DILARANG daripada melibatkan diri di dalam meraikan hari tersebut

Ok berbalik kepada tajuk di atas "Hari Valentine adalah kosong". Why?. Cuba sediakan kalkulator, ataupun tak payah pun tak pe kalau korang semua cekap kira mengira ni


14- 02-12= 0

Kosong kan??. Hahaha, walaupun tahun seterusnya akan berrubah angka, hari valentine tetap kita memang tak patut sambut. So Say No Valentine Day

Thursday, February 09, 2012

Soalan yang sering ditanya selepas SPM

Good morning readers, have a nice day k?. Tangan Cik Miela dah gatal nak update blog, padahal berjam-jam nak fikir entri apa nak update, sejak lepas SPM nie cik miela jadi blur sedikit nak update story sebab hanya pengalaman kat sekolah macam-macam idea nak cerita. Oklah staraight to the point, sejak lepas SPM ni kan, kebanyakan orang selalu tanya soalan lebih kurang sama je kat Cik Miela, nak tahu apa soalanya?.

1. "Kau kerja apa sekarang?"

Itulah soalan orang selalu ditanya especially kawan-kawan cik miela. Tahulah yang tanya tu ada kerja bagus gaji bagus yang cik miela tak kerja eh silap kerja menulis blog perkerjaan jugak,hihi. Bila hujung bulan ada gaji mesti beli macam, ah jelousnya. Tak pe cik miela oi tak kerja pun tak pe, asalkan jangan buat kerja haram sudah.

2. "Tengah buat apa sekarang?"

Hmm soalan kedua nie macam lebih kurang soalan 1, tapi yang soalan dua kurang sakit hati mendengarnya, soalan lebih terbuka daripada soalan 1 yang lebih spesifik. Golongan yang selalu bertanya kawan, keluarga dan guru. Jawapannya tetap sama "Saya sekarang duduk rumah je tak de buat apa-apa. Tunggu result SPM".

3. " Adik ni lepasan SPM ke?"

Soalan nie salalu ditanya oleh perkerja kedai, supermarket dan sewaktu denganya. Cik Miela tau kenapa mereka nie tanya, sebab mesti kena ramah dengan customer. Lagi 1 mesti la dia orang rasa pelik budak sekolah pergi ke kedai dia pada hari sekolah, padahal bukan budak sekolah pun. But ada sesetengah yang tanya tu terkejut sikit, sebab dia orang ingat cik miela budak form 3, aduhai cik miela dah umur 18 tahun. Mungkin aura budak sekolah masih terpacar di muka?.

4. "Result dapat berapa A?"

Ni soalan cepumas, soalan ni akan ditanya selepas slip keputusan sudah berada digengaman. Yang tanya pulak tanya berapa A, cubalah tanya berapa B ke berapa C ke,hahaha. Kalau result teruk tersipu-sipu nak jawab,kalau result bagus dengan bangga nak jawab tu. Lebih bagus kalau orang tu tanya "Result dapat berapa kredit". Yelah buka semua yang kita tanya tu dapat result bagus kan?


P/S: Tak sekolah pun kena tanya juga. Mungkin yang tanya tanda mengambil berat

Sunday, February 05, 2012

Tutorial: Cara berchat rakan lebih daripada seorang

Salam readers. Cik Miela kali nie rajin nak jadi cikgu malam-malam buta nie. Ok kita tak mau buang masa kan, erm selalunya kalau kita nak chat ramai-ramai pun mesti kat dalam group je kan?. Tapi kali nie lain pulak, kita boleh chat berapa orang kita 3 4 5 ke 20 orang. Ikut suka korang lar. Nak tau caranya, meh kita belajar bersama Cikgu cik miela.


1.Mula-mula kita go to chat kat salah seorang yang kita nak chat. Rujuk gambar. Lepas tu klik je dekat icon seting (sebelah tanda x). Klik add firend to chat.


2.So korang taip lar nama orang yang kita nak add masuk chat kita. Letak la beberapa orang korang nak chat. Tu baru meriah skit bila chat,hehe.



3.Dan jadi seperti di bawah ni. Sekian tutorial cik miela kali nie. Kalau tak paham jangan segan-segan nak tanya yer.




Biodata Nabi Muhammad S.A.W

Salam Malidur rasul. Bagus kalau hari ini kita bersama-sama banyakkan selawat ke atas nabi. Cik Miela nak share biodata Nabi Muhammad s.aw. Baginda adalah pembawa rahmat untuk seluruh alam dan merupakan Rasulullah bagi seluruh umat di dunia. Kalau kita tahu biodata artis masakan biodata Nabi Muhammad kita tak tahu?. Jom kita teliti dan hayati biodata baginda.

Biodata Rasulullah S.A.W.

Nama penuh: Muhammad bin ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim

Nama bapa: ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim

Nama ibu: Aminah binti Wahab bin ‘Abdul Manaf

Nama datuk: Syaibah bin Hâsyim dikenal dengan nama ‘Abdul Muttalib

Bapa-bapa saudara:
• Al-Harith bin Abdul Muthalib
• Muqawwam bin Abdul Muthalib
• Zubair bin Abdul Muthalib
• Hamzah bin Abdul Muthalib
• Al-Abbas bin Abdul Muthalib
• Abu Thalib bin Abdul Muthalib
• Abu Lahab bin Abdul Muthalib
• Abdul Kaabah bin Abdul Muthalib
• Hijl bin Abdul Muthalib
• Dzirar bin Abdul Muthalib
• Ghaidaq bin Abdul Muthalib

Nama Ibu susuan Rasulullah:
- Ibu susuan pertama Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)
- Ibu susuan kedua Halimah binti Abu Zuaib As-Sa‘diah (lebih dikenali Halimah As-Sa‘diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)

Nama isteri pertama dan usia baginda berkahwin:
Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah pada 25 tahun

Nama isteri-isteri Rasulullah:
1. Khadijah bt. Khuwailid al-Asadiyah r.a
2. Saudah bt. Zam’ah al-Amiriyah al Quraisiyah r.a
3. Aisyah bt Abi Bakr r.a (anak Saidina Abu Bakar)
4. Hafsah bt. Umar bin al-Khattab r.a (anak Saidina ‘Umar bin Al-Khattab
5. Ummu Salamah Hindun bt. Abi Umaiyah r.a (digelar Ummi Salamah)
6. Ummu Habibah Ramlah bt. Abi sufian r.a
7. Juwairiyah ( Barrah ) bt. Harith
8. Safiyah bt. Huyay
9. Zainab bt. Jansyin
10. Asma’ bt. al-Nu’man al-Kindiyah
11. Umrah bt. Yazid al-Kilabiyah
12. Zainab bin Khuzaimah (digelar ‘Ummu Al-Masakin’; Ibu Orang Miskin)

Nama anak-anak Rasulullah:
1. Qasim
2. Abdullah
3. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra’
8. Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).[anak tiri Rasulullah]

Pengalaman bekerja Rasulullah:

* Semenjak kecil lagi, baginda telah menternak kambing dan berniaga membantu bapa saudaranya.
* Abu Talib telah membawa baginda ke Syam (Syria) bagi membantunya berniaga.
* Apabila baginda telah agak dewasa, baginda telah mula menjalankan perdagangan baginda sendiri secara kecil-kecilan dan menjalankan perniagaan dengan menggunakan modal orang lain kerana baginda sedar bapa saudaranya bukanlah terdiri daripada orang yang berada dan beliau terpaksa menyara sebuah keluarga yang besar.
* Ketika baginda berusia dua puluh lima tahun, baginda telah pergi ke Syam untuk kali kedua bagi menjalankan perniagaan Sayidatina Khadijah. Bukti Rasulullah adalah seorang ketua keluarga yang patut dicontohi: Rasulullah merupakan seorang yang pengasih.
* Sebagai seorang suami, baginda sering membantu isteri menjalankan urusan rumah seperti memasak, menampal pakaian yang koyak, memmbersih rumah dan menjaga anak.
* Sebagai seorang bapa, baginda memberi pendidikan agama yang secukupnya dan menjadi seorang contoh yang baik kepada anak-anak.

Gelaran Al-Amin: Baginda merupakan seorang yang jujur, amanah dan budi pekerti. Perkataan dan perbuatan baginda sentiasa dipercayai sehingga baginda diberi gelaran al-Amin oleh masyarakat Arab Quraisy.

Sifat-sifat terpuji Rasulullah:
- Berkata benar (siddiq)
- Boleh dipercayai (amanah)
- Penyampai ajaran Islam (tabliq)
- Bijaksana (fatanah)

kepimpinan Rasulullah disebalik peristiwa banjir di kota Mekah ketika Rasulullah berusia 35thn: Kota Mekah telah dilanda banjir kilat yang menyebabkan dinding kaabah pecah dan runtuh. Kaum Quraisy telah membina semula bahagian yang runtuh. Kemudian timbul perbalahan antara ketua kaum Quraisy yang berebut untuk mengangkat dan meletakkan Hajar Aswad di penjuru sebelah timur bangunan kaabah. Perbalahan ini hampir menimbulkan peperangan. Rasulullah telah menjadi hakim bagi menentukan kedudukan Hajar Aswad dan secara tidak langsung Rasulullah telah meleraikan perbalahan antara ketua kaum Quraisy.

Peristiwa Rasulullah menerima wahyu:
- Wahyu pertama diterima Rasulullah pada hari isnin, 17 ramadan (6 ogos 610 M)
- Ketika itu Rasulullah berusia 40 tahun.
- Wahyu tersebut diterima baginda di Gua Hirak al-Jabar Nur.
- Surah al-Alaq, wahyu pertama yang berbunyi “Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Amat Pemurah, yang mengajar manusia dengan perantaraan (menulis, membaca). Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. ”
- Wahyu kedua, surah al-Muddasir (ayat 1-7) diturunkan di Bukit Nur berhampiran Makkah.
- Wahyu kedua ini menandakan pelantikan baginda sebagai Rasulullah atau pesuruh Allah.

Tokoh-tokoh awal memeluk Islam:
• Zaid bin Harithah (anak angkat nabi)
• Ali bin Abu Talib (sepupu nabi berusia 10 tahun)
• Khadijah binti Khuwailid (isteri nabi dan orang pertama memeluk Islam)
• Abu Bakar al-Siddiq (sahabat karib)

wahyu pertama yg diterima oleh Rasulullah, masanya dan usia Rasulullah:
- Wahyu pertama iaitu dari surah al-Alaq yang berbunyi “Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Amat Pemurah, yang mengajar manusia dengan perantaraan (menulis, membaca). Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. ”
- pada hari isnin, 17 ramadan (6 ogos 610 M)
- Berusia 40 tahun.

Keadaan Rasulullah ketika menerima wahyu:
Pada suatu ketika sedang dia bertafakkur itu datanglah malaikat kepadanya, lalu berkata: “Bacalah!” (Iqra’). Lalu Rasulullah menjawab; “Saya tidak pandai membaca.” Lalu kata beliau: “Maka diambilnya aku dan dipagutnya sampai habis tenagaku. Kemudian dilepaskan¬nya aku dan dia berkata pula: “Bacalah!” Tetapi aku jawab: “Aku tidak pandai membaca!” Lalu dipagutnya pula aku sampai habis pula tenagaku.

Kemudian ditegakkannya aku baik-baik dan dikatakannya pula: “Bacalah!”, yang ketiga kali, lalu berkatalah malaikat itu: “Bacalah dengan nama Tuhanmu yang telah menjadikan,” sampai kepada ujung “Yang telah mengajarkan kepada manusia apa yang dia tidak tahu.” Setelah sampai pada ujung ayat tersebut malaikat itu pun ghaiblah dan tinggallah beliau seorang diri dalam rasa kengerian.

Lalu beliau segera pulang kepada isterinya Khadijah. Lalu beliau berkata: “Selimutilah aku, selimutilah aku.” (Zammiluuni, zammiluuni). Maka segeralah orang-orang dalam rumah menyelimuti beliau, sampai rasa dingin itu hilang. Lalu berkatalah beliau kepada Khadijah: “Hai Khadijah, apakah yang telah terjadi atas diriku ini?” Lalu beliau ceriterakan segala yang telah beliau alami itu, akhirnya beliau berkata: “Aku ngeri atas diriku.



Surah Al-Anbiya, ayat 107 bermaksud:

Surah Al-Anbiya, ayat 107




"Dan tidak kami (Allah) utuskan kamu (wahai Muhammad) melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam."