Saturday, May 30, 2015

Hiking di Bukit Jambul

Salam Readership. Minggu lepas Miela pergi ke Bukit Jambul, ni bukan kompleks Bukit Jambul yang hampa dok selalu lepak tu tapi betul-betul Bukit Jambul punya tau haha. Perjalanan dari RST USM ke Bukit Jambul kalau naik kereta 5 minit je. Dekat kan?.

Inilah kawasan mendaki Bukit Jambul

Tujuan utama pergi ke sana adalah bukanlah semata-mata untuk hiking je, bolehlah sambil-sambil tu kuruskan badan. Motif yang kedua pulak nak hilangkan stress selepas dua tiga minggu dibelenggu oleh assignment. Kitaorang berempat pergi hiking pada waktu pagi. Dalam pukul 8.15 pagi dah bertolak ke sana. Kami siap bawak sandwich pergi sana, konon-konon nanti bila sampai puncak boleh berkelah atas Bukit Jambul. Lagipun kat sana, tak da orang jual-jual makanan pun. Bawak bekalan salah satu sebagai alternatif sambil jimatkan duit huhu.

Sandwich laku macam pisang goreng da, hahaha
Tempoh mendaki Bukit Jambul lebih kurang 20 -30 minit gitu. Bergantung jugak dengan stamina korang, kalau hat jenih cepat penat sat-sat benti lambatlah hampa  sampai naa. Tapi sebelum hiking, buatlah aktivti rengangan dulu kang teruih naik cramp pulak kaki tu. Itu first time yang pergi hiking, memang penatlah, sebab tangga dia tinggi. Yang selalu pergi hiking, takda masalah sangat bab hiking ni. Selalu nampak penduduk yang duduk kawasan tu rajin hiking, bukan hat muda tau tapi yang umoq lebih 40++ dah. Laju gila depa naik atas puncak dari kami hat muda ni, malu dibuatnya hahaha. Kami kan baru first time. Tapi tabik spiring kat depa walaupun usia dah meningkat, tapi rajin berhiking.

Track mula-mula sebelum mendaki yang lebih mencabar

Selfie first, sebelum hiking. haha

Misi hiking bermula

Bila dah sampai puncak, permadangan ni korang bakal nampak. Cantik tak??

Bila turun balik dari Hiking, tangkap gambar dulu as reward.
\
Untuk pengalaman pertama hiking di Bukit Jambul, memang sangat penat hahahaha. Tapi best dan berbaloi. Banyak peluh keluar, kalau tiap-tiap hari hiking boleh hilang berapa kg agak-agak??. Yang penting dapat hilang stress dan lupakan seketika tentang exam yang makin hampir. Oklah kan, daripada dok stress dalam bilik kita beriadah. Balik USM kita study sempena peperiksaan yang menghampiri. Alamakkkkkkk.

Friday, May 22, 2015

Prank birthday kawan berdarah


Salam Readership. Actually Miela tak boleh move on lagi dengan prank birthday kawan semalam hahahaha. Rasanya mahu luahkan disini, mana tahu bila dah tua boleh ceq baca balik entri ni hahaha. Tapi maaf na gambar tak banyak sangat untuk hampa bayangkan cerita kami ni. Sebab banyak gambar dah terdelete, huhu.

Actually mangsanya bernama Hassan. First time tau ceq terlibat prank birthday untuk kaum lelaki hahah. Ceq sebenarnya cuma watak cuma pelakon pembantu dalam kisah prank ni. Dah ceq sorang ja gurl gurl yang terlibat, hmmm.  Miela just nak tolong kawan baik Sham, Anas dan kawan-kawan untuk prank kawan mereka, Hassan. Siap ada group WhatsApp sekali woooooo.

Projek Mega sangattttttt


Maka bermula kisah prank selama tiga hari. Birthday mangsa 18 Mei tapi kami merancang prank selama 3 hari sehingga 20 Mei pada malam kumuncak. Kesian betul si mangsa, tidak tahu kejadian pelik selama tiga hari adalah prank semata-mata haha. Berikut adalah peristiwa mangsa ditroll hahahaha:

gambar hiasan

  • Mangsa telah kehilangam kunci motor, menyangka itu adalah satu ujian dariNya. Tapi cuak jugak si mangsa kan. Kau banyangkan kalau kunci motor atau kereta hilang mana tak ke cuak. Sedangkan kunci itu disorok oleh kawannya. Akhirnya kunci itu dijumpai di dalam beg. Terpingga-pingga juga si mangsa macam mana kunci boleh masuk dalam beg.
  • Okay part ni Miela mainkan peranan. Konon-kononya marah dan jelous *padahal tak* terus leave group dengan mangsa. Dan ignorekan mangsa selama 3 hari. Sampai jumpa pun tak mau pandang muka hahah.
  • Mangsa mendapat surat dan coklat dari secret admire. Part ni Miela jadi watak kedua konon menjadi secret admire kepada beliau dengan menulis surat bernamakan Merpati Putih. Hampa tau, first time ceq seludup diri pi tempat motor asrama semata-mata nak tolong depa jayakan misi prank kepada mangsa  dengan meletakan surat di atas raga motor -__- *memadangkan asrama lelaki dan perempuan bersebelahan*
Amboi seronok betul dapat surat, padahal surat tipu ja hahaha.

  • Kasut mangsa telah dicuri pada hari kedua, tetapi hari ketiga barulah beliau sedar kasutnya hilang. Ni sibuk sangat sampai kasut pun tak sedaq hilang.
  • Pada malam kemuncak, Sham diberitakan bahawa beliau eksiden dan mengalami kecederaan teruk di kepala. Pandai depa berlakon nohh, guna darah cap strawberry baq hang taruk atas kepala. Kalutlah si mangsa tu tengok kawan dia eksiden katanya. Sampai nak bawak pergi hospital. Last-last masa tu jugak kena baling tepung dan darah bau strawberi. Hahahahahaha.
  • Tak cukup dengan itu, selepas segalanya cerita didedahkan. Mangsa mendapat hadiah besar. Hadiah tu pun I yang tolong balut tau, lelaki mana tau balut hadiah cantik-cantik. Rupa-rupanya hadiah tersebut merupakan kasut beliau hilang, hahahahaha okay ni lawak.

Malam kemuncak. Berjaya jugak prank dorang


Sebagai pemerhati dan pelakon extra tak berapa nak extra sangat merasakan, ganas jugak lelaki bila prank birthday kat kawan ek??. Kalau perempuan takdelah prank sampai berdarah bagai. Apa-apa pun, Miela ucapakan Happy Belated Birthday, Hassan merangkap kawan baik. Semoga hang panjang umoq dan teruih sukses dalam hidup!!

Sunday, May 10, 2015

Bila dah tahu buat POSTER


Salam Readership. Dulu zaman berhingus bila nak edit gambaq, lukis doodle atau buat header kite guna Paint, Photoscape and Pixlr je. Kite tak lah advance geti guna Adobe Photoshop, sebab blur dan langsung tak faham cara mengunakannya. Tapi bila dah pergi kursus Adobe Photoshop setahun yang lalu, Alhamdulilah tahulah cara nak mengunakannya yerr.

Adobe Photoshop CS6 sering Miela gunakan

Sebenarnya Miela minat bidang bab mengedit ni, tapi taklah pro sangat. Bolehlahhhhhh, itu pun tahu hat basic sahaja . Lepas kursus Adobe Photoshop adalah guna ilmu tu buat header, poster and logo. Dan sekarang pun masih proses belajar guna Adobe Photoshop berdasarakan ilmu basic sedia ada. Sambil buat sambil belajar, betul tak?. Memadangkan Miela bermajorkan Marketing, ada juga assignment kena buat poster huhu.

Poster asignment, gambar pun cilok dari Zalora hahah

Kemudian ada beberapa poster pernah buatkan untuk program di USM. Simple sahaja.

Ni antara poster mula-mula mila try buat untuk Program No Vehicles In Campus. Masa tu zaman guna Photoscape.


Ni advance sikit, masa tu dah mahir sikit guna Adobe Photoshop. Ini poster Water Rocket Contest under Kampus Sejahtera. Sedihnya program ditangguhkan sebab ada masalah tertentu huhu

Poster Water Warrior iaitu program audit tandas pun bawah Kampus Sejahtera. Walaupun Miela pengarah projek ni pun edit poster jugak sebab nak tolong ringan beban ajk



Logo Mahasiswa Berbakti. Mahasiswa Berbakti merupakan kumpulan mahasiswa/i dari pelbagai universiti yang mnjalankan aktiviti kemasyarakatan di sekolah tertentu. Mahasiswa Berbakti masih baru dan baru berkembang di sekitar daerah Kerian. Boleh like page Mahasiswa Berbakti untuk mengetahuI info tentang universiti dan tips belajar :) *promote sekejap*

Ok itu sahaja hasil kerja Miela tunjukkan di sini, sebenarnya ada lagi hasil kerja tapi takut jenuh hampa nak scroll blog ni heheh. Kebanyakan bahan-bahan digunakan untuk buat poster tu dari pakcik google, so kite pun main letak dan adalah edit sedikit supaya hasil kerja tu nampak lain dari lain

Tuesday, May 05, 2015

Ladies First


Salam readership. Pada waktu 1.35 pagi, ketika ini masih terdapat mahasiswa mahasiswi sibuk bertungkus lumus menyiapkan tugasan yang hampir expired tarikhnya sementara Cik Miela sibuk menaip blog ketika ini hoho. Ah kejap je, assignment dah buat separuh. Ni nak rehat sat untuk update blog.

Btw, Miela baru habis cuti 4 hari sempena hari pekerja dan hari wesak. Hampa tak payah tanya balik ke tak kampung?, Of course lah balik rumah dekat baq hang. Lagipun sidang ni USM tak dak cuti mid sem. Sedih noks, sebab tulah ramai dok pakat balik cuti 4 hari. Bukan senang nak balik tertutama hat dok jauh, kalau dok dekat lainlah, hehe.

Semasa cuti ni, Miela ada pergi Big Aeon Seberang Jaya. Dulu Big Aeon seberang Jaya ni Carrefour tapi depa dah tukaq contract sebab apa tah, hmm. Tapi yang penting lepas Big Aeon ganti banyaklah perubahannya. Salah satunya di bawah ni.

Parking khas untuk Wanita

Untuk pertama kalinya Miela nampak benda ni. Mungkin hampa pernah tengok benda ni, tapi bagi kami yang student sibuk dengan pelajaran dan aktiviti persatuan memang takda masa melawat tempat parking macam ni haha. Usaha bina tempat parking khas untuk perempuan sangat bagus. Biasalah ladies first dulu yerr. Tapi ada hikmah disebaliknya kenapa ada parking khas untuk wanita macam kami ni.

Sebenarnya di luar negara sudah lama menyediakan parking khas untuk wanita cuma kat Malaysia ni masih baru kot. Parking khas wanita biasanya terletak betul-betul depan mall untuk memudahkan pergerakan membeli belah. Tambahan pulak bila parking wanita dekat dengan pusat membeli belah yang ramai boleh mengelakkan kes tak diingini. Betul tak?. 

Jadi gunalah kemudahan sebaik-baiknya. Jangan hat laki dok gatal parking tempat parking kami. Tampaq sat lagi mau? *buat-buat garang*. Haha takdalah, pandai-pandai dah besaq tahu peraturan ditetapkan macam mana. Jangan pentingkan diri sendiri pastu langgaq peranturan. Harap-harap usaha sebegini diteruskan, lagi bagus buat parking khas wanita sampai ke universiti hoho. Nanti senanglah ceq parking depan kelas tak payah susah-susah buang masa cari parking sampai lambat pi kelas. Okay gurau ja haha.