Friday, July 24, 2015

Laksa Ketam Kuala Kurau

Salam Readership. Salam Syawal. Alhamdulilah dah seminggu kita beraya. Belum sempat nak update tentang entry raya Miela dah excited cerita tentang petang tadi hehheh. Entry raya tu next entry, later on la.

Alkisahnya fenomena laksa ketam Kuala Kurau ketam masih ramai belum tau lagi. Cuma dengar khabar angin ada laksa ketam kat Kampung Nelayan Kuala Kurau, Perak. Dan semalam juga nampak kawan post gambar laksa ketam sesama. Apalagi Miela ws kawan ajak makan laksa ketam. Maka petang tadi dapat merealsasikan kempunan nak makan laksa ketam. Miela memang suka makan laksa, ketam pun suka jugak. Laksa campoq ketam lagi bertambah sukalah. 

Laksa ketam yang menyelerakan

Mula-mula ingat laksa ni special cuma ketamnya je. Ingat bajet laksa rasa biasa ja. Tapi sekali rasa laksa dia, perghhh sedap gila. Kuah laksa sedap sangat, tak terlalu pekat dan tak terlalu cair gitu. Dari segi harga dia jangan terkejut ya, harga sepinggan laksa ketam hanya RM9.00 SAHAJA. Sekali pakej bagi ayaq masak free lagi. 

Manakala tempat pula terletak di Kampung Nelayan Kuala Kurau. Landmark dekat bawah jambatan Kuala Gula. Kat bawah tu ada signboard kecik nak ke warung laksa ketam Kampung Nelayan. Kedai dia terletak dalam Kampung Nelayan. Alah susah apa, waze kan adooo. Memadangkan Miela pun duduk di Kuala Kurau kurang 10 minit nak pergi sana. Hoho hari-hari boleh pergi gamaknya lepas dah tau laksa ketam ni kat mana.


Tadi sempat jugak tanya makcik yang jual laksa ketam. Katanya dia bukak setiap hari time petang. Tapi bergantung jugak, kekadang cuti tetiba hampa mai dia katop hmm takda rezeki nak makan. Tapi Laksa ketam Kuala Kurau sangat berbaloi untuk hampa try, dihidangkan dengan ketam fresh dari laut. Kuala Kurau memang kaya seafood fresh ni. Tengok sahaja kawasan sekeliling betul-betul dekat dengan laut. Jangan lupa jika singgah Kuala Kurau jangan lupa rasa laksa ketam okayyyy.

Tuesday, July 14, 2015

Tak pernah balik RAYA


Salam Ramadhan. Bukak sahur bukak sahur bukak tuptup bulan posa pun dah nak habis. Eh cepatnya kan?. Tau dak kenapa hampa rasa cepat sangat posa tengok-tengok dah nak raya. Sebab kita sibuk berpuasa, solat tarawih, sedekah dan amalan lain masa bulan Ramadhan ni. Haaa bila kita rasa sibuk rasa cepat ja masa berlalu.

Masa kecik-kecik dulu. Soalan yang dok berulang macam "Baju raya hang berapa pasang? Baju raya  hang warna apa? Mak hang buat kuih apa tahun ni?" . Kami masa tu semangat lah jawab, kalau warna baju raya sama main sep sep pulak kan haha. Tapi kann bila orang tanya "Tahun ni hang balik raya kat mana?" . Wehhh sengih la jawabnya. Tahu tak ceq mana pernah balik raya. Ni bukan sebab masalah ekonomi sampai tak pernah balik kampung, takda mengena pun. Nak kata takda kampung, ada jaaa aihhh.

Jawapanya sebab Miela memang duduk di kampung muahahahaha. Sejak kecil lagi Miela dan family memang tinggal dengan tokwan dan nenek belah Abah. So memang soal balik raya tak ada la, tak bergerak pun duduk kat kampung je. Manakala kampung belah Mak Miela pula pun sekampung jugak di Kuala Kurau kira-kira 7-8 kilometer dari rumah kampung Abah yang Miela tinggal sekarang. 

Kalau time hari raya, dalam masa sehari nak ulang alik rumah Abah dengan rumah Mak pun boleh. Best kan tak payah nak bergaduh tiap-tiap tahun nak balik kampung kat mana. Ni bestnya kalau kawen dengan orang satu kampung. I hope get married with orang dekat-dekat dengan kampung like my parents. Nama pun berharap, sekali dapat orang jauh tak tahu rasa bagai mana tak beraya di kampung sendiri. Biarlah, jodoh tu rahsia tuhan hehe. 

Last but not least. Sebelum nak tamatkan entri terakhir sebelum raya, ni nak tunjuk satu video iklan raya Pengacau Raya oleh BSN. Memang best video ni, ternyata "pengacau" ada meaning tersembunyi rupanya haha. Akhir kata, Miela ingin ucapakan Selamat Hari Raya kepada semua reader yang membaca blog ni. Mohon Maaf Zahir dan Batin yaa.


Sunday, July 12, 2015

Pendapat mengenai #SayaZahra

Salam Ramadhan. Isu mengenai video ucapan Zahra telah menjadi viral beberapa hari lepas. Tapi disebabkan Miela agak sibuk sikit maklumlahkan dah nak raya. Persiapan pun makin giat. Hari ni baru berkesempatan menonton sendiri video tersebut selepas membaca daripada beberapa blog mengenai viral tersebut.


Video Nama Saya Zahra Dan Saya Sayangkan Malaysia


Pertama sekali Miela ingin memuji atas keberanian Kak Zahra bercakap di hadapan orang ramai dan VIP termasuk Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan penuh tenang dan tidak terlalu beremosi. Kak Zahra telah mengunakan peluang yang diberi sebaik mungkin untuk menceritakan realiti kehidupan fresh graduate dengan kos sara hidup makin tinggi. Rasanya tak ramai anak muda mampu memberikan ucapan tanpa gentar seperti Kak Zahra. Saya sendiri pun tak mampu apa yang Kak Zahra buat, sebab untuk berpublic speaking yang berkualiti bukannya mudah. Mungkin boleh diperbaiki skill public sepaking tu, masih ada masa lagi.

Well seperti biasa mesti ada mengeluarkan pendapat dan kritikan tentang video ni. Ada yang menyokong penuh apa yang dikatakan ada pula menbidas apa yang dilontarkan oleh Kak Zahra. Tapi Miela taknak ulas tentang tu sebab benda tu memang dah ada dalam laman sosial. Kali ni biar tuan blog ni memberi pendapat. Nama pun setiap orang ada pendapat masing-masing.

Bila menonton video ini Miela agak gusar sedikit dengan masa hadapan. Mungkin sekarang Miela belum rasa betul-betul susah kehidupan sekarang SEPENUHNYA disebabkan masih lagi student dengan bantuan PTPTN, parents dan sumber kewangan lain seperti blog dan bantuan anak perkerja. Tapi bahangnya memang terasa jua, dengan sumber kewangan sedia ada Miela perlu mengunakan sebaiknya dan tidak boros dalam kos hidup yang tinggi. Paling senang nampak masuk sahaja kedai runcit atau koperasi dengan berbekalkan RM10, berapa barang kita mampu beli??. Jawapan ada pada anda.

Seperti Kak Zahra gambarkan kehidupan lepas belajar rupa-rupanya tak seindah Miela impikan. Maknanya bermula dari sekarang pelajar perlu membuat persiapan menghadapai kehidupan alam pekerjaan yang mencabar. Untuk meringankan kos hidup masa hadapan mungkin pada masa sekarang pelajar boleh start menabung. Jika duit PTPTN dan wang belanja tak cukup, macam mana nak simpan??. Buat kerja partime atau side income untuk cari duit lebih. Jika bekerja, dimanakah pula masa study untuk mendapatkan degree first class supaya PTPTN menjadi biasiswa. Semua pelajar faham untuk mendapatkan pointer yang tinggi, usaha mestilah lebih dengan masa berkualiti. Inilah realiti hidup pelajar harus hadapi, tak apa biarlah kita belajar erti susah sebelum mengenal erti senang :).

Tapi pointnya disini kami bukannya manja inginkan gaji yang tinggi, perlukan subsidi atau pendidikan free. Apa Kak Zahra tekankan adalah survival dengan keadaan ekonomi sekarang ini. Cukuplah penurunan harga barang dan cukai yang membebankan membuatkan kami mampu "bernafas" dengan kehidupan sekarang. 


Sekian sahaja pendapat dari insan yang bakal menghadapi alam pekerjaan dan kehidupan yang makin mencabar. Hanya orang susah sahaja faham apa erti cabaran hidup.

Thursday, July 09, 2015

Realiti hidup sebagai seorang student



Salam Ramadhan. Hari ni Miela nak bincang topik yang agak santai hari ni. Seperti anda pernah tonton drama-drama television, kisah bertapa sweetnya hidup universiti seperti adegan terlanggar bahu buku terjatuh, anak orang kaya jatuh cinta dengan orang miskin, ambil buku kat celah rak ternampak crush tu semuanya hampir TIDAK PERNAH BERLAKU di dalam zaman Universiti yaa. *hancur harapan T.T*

Tapi sebenarnya ada baiknya juga dipaparkan kisah seperti itu. Mungkin ianya boleh bangkitkan semangat untuk belajar sampai ke universiti??. Contoh filem Ali Setan ketika dahulu mecetuskan fenomena *zaman ni Miela belum lahir *. Di mana filem itu membuatkan anak muda bersemangat untuk belajar bersungguh-sungguh sampai ke Universiti. Kalau berlaku seperti dalam drama atau filem cuma 10% je kot ada. Tapi realiti hidup sebagai student like............




1. Kelas CANCEL
Mungkin ada student suka bila diberitahu kuliah atau kelas cancel mesti rasa bahagia seketika. Mana taknya bila kelas cancel, boleh buat aktiviti lain seperti sambung tidur, berjoli, melepak dan semua aktiviti lagha  tu. Tapi jangan ingat bila kelas cancel boleh biar macam tu ja ka?. Tidak sama sekali ya, mesti ada class replacement. Tambah-tambah class replacement buat waktu malam, tentu rasa berat nak pergi. Tapi paling annoying sekali bila kau bangun awal pergi kelas tetiba sampai di muka pintu kelas dapat message kelas cancel. Anda rasa bagaimana?



2. Bangun LEWAT
Orang cakap tak studentlah kalau tak pernah bangun lewat. Biasalah student tidur 2 3 4 pagi tu normal untuk stay up siapkan assignment atau study, hmm tapi ada jugak stay up maraton tengok drama korea sampai ke subuh haha. Bayangkan kelas pukul 8 pagi, tapi kau bangun pukul 7.50 pagi. Kat situ ada dua pilihan samada untuk ponteng kelas atau datang kelas lambat. Which one??.



3. Masalah DUIT
Wang sangat penting bagi kita untuk hidup yang lebih berkualiti. Tapi tak semua student mampu menguruskan wang dengan betul. Sehari makan average dah RM10. Belum masuk belanja print dan photostat nota, beli buku rujukan, belanja beli barangan keperluan harian dan juga yuran univerisiti. Itu baru belanja untuk survive hidup di universiti belum termasuk belanja untuk berhibur,outing dan makan makanan mewah. Kadang-kadang kita teringin gunakan duit untuk memenuhi kepuasan, dan itu memang tak salah. Cuma itulah, bila terlebih guna hujung-hujung sem terpaksa mengikat perut sebab duit dah nak habis.




4. Friendzone
Kadang kala hidup di Universiti tak semestinya indah seperti di dalam drama dimana wujud perasaan cinta suka sama suka. Tetapi hakitkatnya banyak confession di page confession memaparkan banyak kisah di friendzonekan. Oh yaa maksud friendzone ialah di mana lelaki dan perempuan bersahabat tetapi salah seorang wujud perasaan cinta melebihi sahabat malangnya di reject. Memang hancur hati kan?. Sebab itu ada lebih baiknya kita fokus dengan study daripada bercrush-crush ni.





5. Assignment
Tentang assignment memang tak payah cerita panjang lebar semua student mengalaminya sendiri. Memang mereka pernah berada di satu tahap bila assigment bertimbun setinggi-tinggi gunung tapi dateline pula makin dekat. Tambah-tambah pulak blur dengan assignment diberi, pening jugak dibuatnya. Boleh tak cukup tidur nak siapkan assignment. Tidak termasuk kes kena reject assignment dengan lecturer, sedihnya hanya tuhan yang tahu huhu. 





6. Homesick
Bohonglah bila duduk berjauhan dengan keluarga di rumah untuk jangka masa yang lama tak rindu dengan keluarga. Tambahan pula universiti jauh beribu batu notika dari rumah, mesti rindu gila. Sedangkan yang rumah dekat tak tahan daulat duduk lama-lama di hostel, paling lama pun 3 minggu sekali balik inikan yang duduk jauh. Adatlah hidup berjauhan dengan keluarga. Cuma kena pandai kawal penyakit homesick ni, jangan terus hilang semangat study. Kalau rindu mereka dikampung, contactlah mereka yaa.




p/s: Entri ini ditulis sekadar suka-suka sahaja. Mungkin ada fakta ingin ditambah??. Silakan komen di entri ini huhu.

Wednesday, July 08, 2015

Segmen Jom Raya By Sweet Rose

Salam Readership. Mood hari ni nak join segmen dari blogger Sweet Rose . Semua reader dijemput join yaa

http://bungakayangan.blogspot.com/2015/07/segmen-jom-raya-2015-by-sweet-rose.html
Klik banner untuk join

 Syarat-syarat:

1. Create 1 entry bertajuk Segmen Jom Raya 2015 By Sweet Rose.
2. Copy paste banner di atas dalam entry anda dan backlink kan ke entry ini.
3. Follow Blog Sweet Rose
4. Like Page FB Rose Fesyen
5. Publish page dan tinggalkan link entry anda di ruangan komen di link ini.


Tarikh Tutup : 31 Julai 2015 (berakhir pada 11.59pm)
 

10 blog bertuah akan diberi hadiah berupa Fridge Magnet Selamat Hari Raya by Sweet Rose, manakala rose akan memilih 15-20 orang untuk dimasukkan dalam bloglist rose
 

Sunday, July 05, 2015

Cara transfer duit mengunakan Maybank2u

Salam Ramadhan. Dulu Miela pernah ajar cara transfer duit mengunakan mesin atm dan cdm BSN dalam entri Mudahnya BSN. Tapi kali ni Miela nak ajar cara transfer duit mengunakan Maybank2u pula. Miela tahu ramai kat luar sana ada akaun Maybank2u sebab dengan adanya Maybank2u hampa tak perlu nak pergi atm jika urusan boleh dilakukan secara online. Malah mostly kedai online di dalam internet mengunakan Maybank2u sebagai alternatif untuk urusan jual beli.

Ini memudahkan lagi hampa untuk lakukan pembayaran. Tapi mungkin ada belum tahu bagaimana untuk transfer duit mengunakan Maybank2u. Syaratnya perlu ada akaun Maybank2u barulah boleh buat transaksi, kalau yang takdak tu sila pergi ke cawangan Maybank untuk daftar. Harus diingatkan tutorial ini hanya untuk transfer duit dari akaun Maybank ke akaun Maybank yang lain.


Cara-cara transfer duit mengunakan Maybank2u (Maybank ke Maybank):-

1. Log ke Maybank2u

2. Klik Accounts & Banking


3. Kemudian klik Transfer

4. Klik New 3rd party account transfer




5. Isi detail untuk transaksi seperti di dalam gambar;



Amount: Jumlah ingin di transfer
To 3rd Party Account Number: Nombor akaun penerima
Effective date: Masa aktif transaksi. *kalau nak transfer laaa tu jugak, so pilih today
Recipient email: Email penerima *kalau penerima takdak email, letak email sendiri pun boleh hoho
Recipient reference: Nama transaksi *contoh boleh letak nombor order ke, or apa-apa subjek transaksi ingin diletakkan
Other payment details: Maklumat lain ingin diletakkan dalam transaksi *tak letak pun takpa

6. Selepas maklumat transaksi dirasa betul boleh tekan confirm. Kemudian request TAC number untuk aktifkan transaksi. Nanti server akan hantar nombor tersebut melalui message ke nombor hampa daftarkan. Lepas tu boleh isi TAC number dan tekan confirm.

7. Apabila transaksi berjaya, dia akan jadi gambar seperti ini. Ini contoh transaksi Miela buat masa shopping dengan Nile hari tu.



Semoga tutorial ini membantu anda!!!

Saturday, July 04, 2015

Dayana and DurratunKhayla Surprise Giveaway

Salam Ramadhan. Alhamdulilah sudah masuk 17 Ramadhan, maknanya 17 hari kita dah berpuasa yaa. Untuk entri hari ni, Miela join Dayana and DurratunKhayla Surprise Giveaway. Semua di jemput join, ada hadiah menarik tau!!

Tarikh tutup penyertaan:
10th July 2015

Friday, July 03, 2015

Resepi agar-agar Oreo Milo

Salam Ramadhan. Nak berbuka tapi bosan dengan dessert yang sama?. Apakata kali  ni berbuka dengan dessert Agar-agar Oreo Milo. Bunyi pun macam sedap ja, actually dessert ni memang sedap perghhh. Resepi ni Miela dapat from another blog tapi Miela ubah ikut gaya Miela haha. Dan buat agar-agar ni senang ja nak buat, bahan pun mudah dicari.

Bahan-bahan yang diperlukan


Bahan-bahan:-

12grams paket agar-agar
600 ml air *anggaran 1 botol air
1 tin susu
7-9 sudu besar gula *kalau nak lebih manis boleh letak lebih
Setengah paket besar oreo *lebih tu boleh makan terus hehe
Serbuk milo secukupnya

Cara membuatnya:-

1. Masak agar-agar hingga cair kemudian masukkan susu dan gula. Kacau dengan sebati.
2. Asingkan 3/4 dari periuk. 3/4 agar-agar itu yang di masak bancuh dengan serbuk Milo kemudian tuangkan dalam bekas untuk lapisan pertama.
3. Bila lapisan pertama agak-agak dah keras tu tuangkan lebihan agar-agar atas permukaan lapisan agar-agar Milo. Tak perlu tunggu lama-lama untuk lapisan pertama betul-betul keras takut nanti tak melekat dengan lapisan kedua.
4. Selepas tuang lapisan kedua tu, hancurkan oreo tersebut dan taburkan keatasnya
5. Bila agar-agar betul-betul mengeras, boleh siap untuk dihidangkan.

Siap!!


Mudah kan?. Agar-agar ni sekejap ja buat, cuma nak tunggu dia keras je. Dan hasilnya memang sedap sampai licin. Hoho Selamat Mencuba!!

Thursday, July 02, 2015

Shopping dengan Muslimah Clothing

Salam Ramadhan. Sekian lama berbulan-bulan tak shopping online, so menjelang nak raya sempat juga shopping online. Tambah-tambah bulan puasa ni, daripada penat-penat cari barang apa yang kita nak lebih baik cari dalam online. Semuanya ada, cakap ja nak warna apa biru, hitam, kuning, hijau,? pilih sahaja.

Al kisahnya begini, Miela baru beberapa hari lepas shopping baju kat kedai biasa. Disebabkan susah nak cari tudung yang matching dengan jubah, hmmm beli online jelah kan. Sudahlah beli baju raya tu jenuh pusing kedai, ni nak cari tudung yang sesuai dah tak larat nak pusing-pusing cari.

Kemudian Miela terjumpa satu butik online Muslimah Clothing, so pergi situ laa. First Miela klik bila jenguk laman web tu, Miela klik Warehouse sale hahaha. Mana tahu ada tudung yang kita nak ada dalam sale kan. Jimat duit betul tak?.

Sale sale sale

Dikutkan semua nak beli, boleh bersaing dengan Che Ta baju raya 60 pasang. Tapi takpalah, kang kena bebel dengan Mak huhu. Lagipun niat asal nak membeli tudung. Akhirnya jumpa jugak tudung pilihan.

Shawl Salema Satin-Starfruit. Harga RM37.00, RM33.30
Shawl ni matching dengan warna baju raya, warna yang cantik ditambah material satin

Shawl Dollies Halfmoon-Mint RM32.00, RM19.00
Alang-alang membeli, tambah lagi satu lagi shawl. Warna yang cantik dengan corak polkodot gitu




Dan semalam abam posmen hantar parcel kat kite. Gembira bila tengok barang yang kita order dah sampai. Dahlah beli dengan harga sale, bila pegang material tudung perghhhh memang kualiti kain sangat terbaik. Tudung pun besar dan labuh lagi senang nak bergaya mengikut syariah kan. Memang rasa berbaloi beli di Muslimah Clothing.

Muslimah Clothing
Twitter: @MCCLabuhLonggar
Instagram: muslimahclothing