Tuesday, March 01, 2016

Buat duit online untuk pelajar



Salam Readership. Siapa yang masih student kat sini angkat tangan??. Eh macam ramai jugak. Miela pun masih student lagi. Untuk entri kali ni Miela nak kongsikan cara-cara nak buat duit secara online terutama student. Biasalah student macam kita kadang-kadang busy tapi pada yang sama kita perlukan duit yang lebih. Cara paling mudahnya kita boleh buat duit secara online tanpa memakan masa yang banyak hanya perlu hadap depan laptop atau smartphone.



1. Nuffnang
Nuffnang merupakan iklan blog berbayar. Macam korang tengok iklan dalam blog ni merupakan iklan berbayar. Nuffnang paling mudah nak masuk income untuk blog view yang tinggi. Kadang-kadang korang tak update blog sebulan, duit masuk je. Sebab CPC dan CPUV tinggi. Yang penting blogger kena rajin berusaha naikkan ranting blog supaya CPC dan CPUV masuk macam ayaq gituu.




2. 8share
Berbanding dengan nuffnang, 8Share boleh jana income melalui laman sosial seperti Facebook dan Twitter. Korang hanya perlu share link di laman sosial, dan setiap unique per click akan masuk RM0.20. Alhamdulilah sebelum ni Miela pernah cashout melalui 8Share, memang berbaloi sebab langsung tak pakai modal.


3. Dropship
Dropship memang sangat sesuai yang nak mulaikan bisnes tapi takut risiko nak keluarkan modal. Dropship korang hanya perlu promote barang dan ambik order dari customer sahaja. Sekarang ni banyak kedai online offer dropship, grab je peluang tu. Mana tahu dropship boleh memabantu untuk menjana pendapatan tambahan.



4. Jawab survey
Jawab survey mudah ja sebenanrnya cuma korang perlu sabar bila dapat jawab soalan survey 30-40 minit. Lagi lama atau banyak soalan survey yang ditanya lagi banyak point masuk. Bila points dah cukup korang boleh tebus baucer atau wang. Toluna, AIP Survey, Ipanelsurvey antara laman web survey yang popular yang menawarkan ganjaran. 



5. Freelance designer
Miela sebenarnya pernah berpengalaman jadi freelance designer. Tak perlu jumpa face to face pun, boleh hubungi client secara online. Lagi menjimatkan masa. Cuma jadi masalah sikit buat kita nak buat design, client bagi arahan secara online kadang-kadang mengelirukan jugak la. So setiap kali kalau dapat tempahan kena faham arahan client betul-betul. Agak lumayan upah designer ni. Kalau pandai mendesign ni, korang jangan sia-sia kan. Boleh menjana pendapatan tambahan.


Itu sahaja Miela kongsikan tentang pengalaman buat duit online ni. Sebenanrnya banyak cara lagi buat secara online seperti join affiliate, isi data, review produk dan lain-lain. Cuma Miela tak pernah join lagi so tak berani nak bagi review dulu. Kalau yang ada pernah join selain point yang Miela bagi juga boleh kongsikan di ruangan komen. Jadi ambillah peluang dengan kemudahan internet yang ada untuk menjana pendapatan sampingan. 


10 ebook tentang suatu cara buat duit online (Ebook percuma).
-> http://ariffcs.com/10_ebook_percuma

6 comments:

  1. sya ingat nak try dropship tapi x tau la bila rajin nya

    ReplyDelete
  2. ada benda sy baru tau hihi thanks Miela :)

    ReplyDelete
  3. masa aina study dkt upm dlu.. selalu jd volunteer utk marathon... Pernah jd volunteer utk Perodua, Bsn, Ntv7.. dapat jugak duit poket diorang bagi 4 jam Rm 50.. Dpt jugak buat duit tambah apa yg patut. =)

    ReplyDelete
  4. Bole tgk Blog sy untuk dapatkan idea buat duit online http://surveyonlinepaid.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Admin Tumpang Share...

    Main Simple Games Dan Dapatkan Duit Sebenar Dalam Matawang Euro

    Klik Sini http://mgintro.blogspot.my/2015/03/apa-itu-marketglory-dan-cara-main.html

    ReplyDelete