Friday, January 27, 2017

Shopping di website Guardian



Salam Readership. Hari ni nak review pengalaman shopping guardian tapi beli dalam online. Dan-dan nak review barang baru sampai 😂. Selalu beli kat store dia je. Tapi dengan musim sekarang asyik hujan je sampai malas nak keluar 😴. Bestnya beli kat online ni kita nak barang tu, dia akan tunjuk ada ke tak. Kalau beli kat store kadang-kadang barang kita nak takde, so macam sia-sia juga pergi kalau barang takda 😪. Cumanya beli online ni macam biasa ada charge postage. 

Kisah kenapa tetiba nak beli online walaupun duit sekarang tak berapa nak ada 😅. Sebab utamanya SALE!!. Miela ternampak iklan Guardian buat sale 30% kat Facebook, apa lagi usha nak tengok. Kebetulan tengah nak cari cushion sebab dah habis. Akhirnya jumpa la cushion yang sesuai, harga pun memang murah sangat. Kemudian tambah lagi item bath scrub alang-alang dah shopping

Harga murah sangat siap dapat free item lagi

Delivery pula patut barang dah sampai semalam sebab dah 3 hari dah, siap abam gdex call beria-ria nak bagi barang semalam, tapi tak sampai pun 😓. Maybe sebab hujan lebat sangat semalam. Tapi apa-apa pun barang dah sampai hari ni 😄. Bukak je puas hati, dapat extra barang pulak. Packing kotak product dia comel-comel je 😍. 


Barang pun dah sampai

Ingatkan free gift dapat satu barang je, tetiba dapat pencuci muka free fair & lovely

Review secara kasar untuk cushion AA Catty Doll ni, puas hati beb sebab dapat harga diskaun 30%. Selalu tengok kat online harga RM50 macam tu kot, tapi bila tengok harga asal RM29. Tapi beli harga diskaun kat guardian hanya RM20.83 😱!!. Ingat senang ke cari cushion yang murah tapi berkualti. Kalau tak percaya boleh tengok review kat Youtube pasal cushion AA Catty Doll ni, ramai beauty vlogger pakai.

Comel gila cushion powder dia 😍

Yang bath scrub pula belum try lagi pun, baru beli kan tak sempat guna. Tapi bukak botol dia bau dia wangi sangat. Untuk next if Guardian ada sale gila-gila of course I beli lagi kat online. Guardian dekat sini pun tak banyak and jauh. Kalau korang nak beli barang guardian secara online boleh ke online.guardian.com.my .


Wednesday, January 25, 2017

Umur berapa target untuk kahwin?


Sumbe gambar : Google

Salam Readership. Tak berapa pasti samada umur sekarang ni sesuai nak sebut kahwin ni ke tak. Ada yang cakap awal lagi tak payah kalut sangat tapi yang heran ramai jugak dah kahwin umur macam ni 😒. Masa zaman sekolah dulu ada juga target umur berapa nak kahwin, gatal jugak dulu noh 😂. Nasib tak pernah bercinta lagi zaman sekolah.

Tahun ni dengan rasa tuanya, umur nak masuk 23 tahun. Sebenarnya Miela target kahwin umur 24 sebab suka number genap haha *apa kaitan doh?. Tapi nak dekat dengan target barulah realize ingat senang nak cari jodoh?. Eh tak, Miela ni jenis pemalu memang jenis menunggu orang confess huhu. Sedarlah sebenarnya takde siapa minat kat kau, ok fine 😭.

Tapi pada yang sama kan bila nak dekat target sebenarnya tak ready langsung nak masuk alam perkahwinan ni. Walhal baru ambik kursus kahwin dalam dua bulan lepas itupun saja-saja je ambik. Sebenarnya perkahwinan banyak tanggungjawab bak kata Cik Epal perkahwinan bukan macam fairytale. Lagipun kan umur 23 tahun baru nak habis study, belum ada duit sendiri. Tak puas jadi anak dara lagi. Bila umur 20 lebih barulah kenal dunia remaja sebenar macam pergi tengok wayang ke, makan kat cafe hipster, baru tau makeup sikit walaupun bunyi dia nampak jakun sikit haha. Sebab zaman muda-muda dulu takde benda macam ni sebab takda pendedahan, kesian 😆.

Ok biarlah Miela buat konklusinya. Dengan takde calonnya dan jugak diri sendiri belum sendiri belum bersedia nampak kena delay juga target ni 😅. Miela suka nombor genap, so paling awal pun umur 26 tak pun 28, paling lambat 30. Kalau tak capai jugak, redha jelah noh. Serius memang tak ready lagi, nak capai benda lain sebelum melaksanakan benda yang ini. Kepada yang kahwin awal, hampa memang insan terpilih sebab Allah bagi tanggungjawab sebagai isteri/suami pada usia yang muda. Jodoh akan sampai bila kita dah bersedia. So chill, ada hikmahnya tak kira awal ke lambat. 



p/s: Kepada en.suami ketika baca entri ni saya belum jumpa awak lagi sebab awak tak muncul lagi 😂.

Monday, January 23, 2017

Officially tamat zaman study


Salam Readership. Kali nak ceta bahawasanya Cik Miela dah tamat zaman study 😄. Sepatutnya update entri tajuk ni pada awal bulan satu selepas habis paper terakhir degree pada 4 haribulan *ingat lagi 😂. Tapi mood update muncul hari ni. Rasanya tak terlambat lagi kan?, huhu. 

Korang tengok tajuk pun dah tahu. Actually officially dah habis zaman belajar tapi belum rasmi jadi alumni USM sebab ada lagi satu semester iaitu satu sem focus totally to internship. Lepas ni takde nak pergi kuliah macam selalu. Takdalah sibuk kejar due date assignment. Paling penting dah tak jumpa manusia yang menstresskan hidup😪. Tinggal kat USM dah tak lagi, sebab dah dapat tempat pratikal dekat rumah.

Ada kawan tanya Miela, tak rindu ke USM?. Giler kau tak rindu, 3 tahun setengah duduk kat USM. First Miela akan rindu kawan-kawan yang banyak membantu Miela susah senang masa kat univerisiti. Even nampak jarang whatsapp dengan depa nak tanya khabar tapi Miela jenis prefer jumpa atau otp dengan kawan baik untuk tanya khabar. Sebab bila bercakap lagi puas daripada bermesej atau whatsapp untuk lepaskan rindu.

Second thing rindu everthing about penang. Makanan dan tempat memang best kat penang. Tau lah kan penang femes dengan makanan sedap-sedap. Even entri blog ni banyak update pasal makanan 😂. Masa duduk kat USM kalau keluar je tempat paling kerap pergi Bukit Jambul itupun kalau nak shopping beli bekalan makanan. Kalau melepak sikit tengok wayang kat Queensbay. Dua-dua tempat ni memang dekat giler memang jadi port budak USM outing. Dalam 10-15 minit dah boleh sampai.

Third ni Miela rasa sapa yang habis study confirm akan rindukan ini, kehidupan sebagai student. Even kadang-kadang stress nak capai gred lah sampai satu tahap rasa lulus pun dah okay. Belum masuk lagi dapat group assignment yang hackkan markah group assignment 😥. Dan kisah nak pergi kuliah sampai tersesat pun ada. Eh banyak benda nak ceta kehidupan zaman study ni. Tak cukup, well 3 tahun setengah begitu banyak pahit manis sebagai student ni.

Ok sebenarnya Miela bajet-bajet sedih lah konon 😝. Memang lepas ni kehidupan tak kan sama yang dulu. Tapi penang punyalah dekat 3 kali tol dah sampai USM *perjalanan ke USM ambil masa  lebih kurang 1 jam 15 minit. So rindu je, ada masa boleh melawat jaa penang. Cuma nombor satu dan tiga tu tak nafikan takkkan kekal ada masa hang kena lepaskan dan akan merindui dalam memori. Tapi nombor dua tu, penang kot dekat jah cik oi. Penang duduk situ jugak.

Perancangan lepas ni, bulan 3 akan start berpratikal selama 4 bulan. Ada lagi kawan-kawan tak sama course dan jugak junior kat USM. So kalau ada masa nanti I melawat depa-depa kat sana. Perjalanan sikit je lagi nak habis degree ni. Insyallah diizinkan Allah, hujung tahun ni dapat bergraduasi. Amin.



Wednesday, January 18, 2017

GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017

Salam Readership. A very long time tak join giveaway. First join giveaway untuk tahun 2017.

Klik banner untuk join

Giveaway ini juga untuk memperkenalkan produk Chia Seed  SlimmTreats selaku penaja utama giveaway ini. Dengan ini dijemput untuk pembaca semua turut sama memeriahkan GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017 yang  menawarkan beberapa hadiah menarik untuk pembaca semua.



Senarai Hadiah 

Wang Tunai RM50 x 5 pemenang

Wang Tunai RM20 x 1 pemenang

Wang Tunai Rm10 x 2 pemenang


1 Pek Slimmtreats Chia Seeds Bernilai RM20  X 10 pemenang.


Syarat-syarat penyertaan:

1-Mestilah warganegara Malaysia yang mempunyai blog .

2-Buat satu entry dengan  Tajuk Giveaway " GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017" ..

3- Like dan Follow penaja di bawah :-

Slimmtreats:
http://www.slimmtreats.com
http://www.facebook.com/slimmtreats (like page -optional)

Nora Misnan:
http://Kongsibersamanora.blogspot.com
Http://www.facebook.com/kongsibersamanora
(follow blog +like page)

Jamil Hashim:
http://belogsjm.blogspot.my  (Follow blog & G+)

Nadiah Hanum:
http://nadiah245.blogspot.com
Instagram.com/nadiah_ciknad/ (Follow blog & IG)

Aida Hanafiah: 
http://www.adianiez.com (follow blog )

**Doakan semoga semua penaja dilimpahkan rezeki dan terus berjaya.

4- Copy & paste code dibawah  ke html post blog


Jangan lupa share entry give away korang di facebook (jika ada).Tarikh tutup penyertaan adalah pada 6-2-2017 jam  12 malam..Pemenang akan di pilih melalui random dan hanya bagi yang memenuhi syarat-syarat penyertaan.


Sunday, January 15, 2017

Artwork sepanjang 2016

Salam readership. Dalam entri terdahulu Miela dah pernah cerita yang Miela bila dah mahir guna Adobe Photoshop maka banyak job poster pernah buat. Boleh baca di entri ni untuk tengok artwork lama. Rasanya tak terlambat nak review artwork tahun lepas punya, hehe. Tahun 2016 banyak job poster buat, ada jugak income tambahan sikit walaupun tak banyak. Suka buat grafik meskipun degree tak ambil pun course grafik. Daripada join kelas basic adobe photoshop sampailah boleh buat macam-macam poster.




Untuk artwork rangga ni, hat ni buat sekadar suka-suka. Mungkin tak boleh move on dengan Ada Apa Dengan Cinta masa tu haha. Artwork ni buat guna Ai dan Adobe Photoshop. Tak susah mana pun buat guna teknik image trace beberapa kali so dia akan jadi gambar tu sesesolah gambar tu dipotretkan gitu.


Poster paling Miela suka dalam tahun 2016. Actually 100% guna Ai. Ai Miela memang tak berapa mahir sangat guna, tapi bila dah try main boleh hasilkan poster juga. Poster simple tapi kaler background nak menyerlahkan lagi poster. Gambar orang dalam poster pun dapat kualiti yang bagus lagi memudahkan kerja.


Poster paling payah nak buat untuk tahun ni. Dengan orang suruh buat design ni agaklah cerewet sampai berpuluh kali edit dalam masa 2 minggu. Miela tak berapa minat kalau buat poster infografik sebab idea agak limited sebab poster infografik tak focus cantiknya design tetapi cara tonjolkan data infografik.


Ni Miela buat poster kawan Miela sendiri. First time buat poster kena ada elemen tradisional gitu sebab detail poster mengenai pantun no wonder perlu ada elemen tradisonal. 




Poster buat untuk kawan daripada course pendidikan, bakal cikgulah katakan. Ini first time juga buat poster kartun macam ni. Tapi untuk first time rasanya tak berapa kemas sebab crop gambar orang tak berapa cantik dan tak matching sangat dengan kepala orang dengan badan kartun. Mungkin sebab salah faktor kualiti gambar tak berapa cantik. Tapi seronok gak buat poster macam ni, nampak comel hehe.


Sekian lama tak dapat tempahan poster dari client luar, so poster ni simple tapi dapat bayaran lebih sikit daripada client luar. Kalau buat poster untuk student selalu bagi harga murah, sebab faham-faham kan student mana ada duit banyak sangat lagipun tolong atas dasar kawan. Poster ni senang je nak buat tapi leceh sikit asyik kena tukar detail. Kalau tukar detail banyak kali Miela ok je, kalau tukar design banyak kali tu yang stress.



The last. Poster ni buat dalam masa kurang 2 jam gitu. Tak tau nak komen apa sebab rasa macam kurang sikit poster ni maybe tajuk font tu kurang menarik kot. Biasalah bila ada banyak pengalaman buat poster, memang walaupun poster dah siap mesti tak pernah rasa poster dibuat tu perfect. Sebenarnya banyak lagi poster di buat tahun lepas tapi rasanya kalau tunjuk semua tak menang nak scroll entri ni. 

Kalau ada berminat buat tempahan poster boleh pm di Facebook Salmila Nadia atau emel di salmilanadia@gmail.com. So far Miela free untuk buat poster sampai hujung bulan 2. Tapi start bulan 3 dah slow buat poster sebab busy intern. Tapi masih boleh buat poster masa tu cuma tak boleh terima urgent request ye. 

Wednesday, January 11, 2017

Beli LivingCabinet 12 Cubes Dark Veins DIY Cabinet Wardrobe dari Lazada



Salam Readership. Alkisahnya bila dah habis study maka bila nak bawak balik barang-barang dari U ke rumah, memang banyak giler barang dah beranak pinak oii. 4 tahun dok peram simpan barang kat U. Barang terlalu overload nak letak mana sampai terpaksa beli wardrobe baru ni haha. So nak save budget sikit beli wardrobe ni beli kat Lazada je.



Harga kat pasaran RM500 tapi kat Lazada boleh dapat harga RM129. Campur postage baru RM145.50. Harga memang berbaloi. Kalau siapa nak save budget beli wardrobe boleh beli DIY Cabinet Wardrobe ni. Tapi tak bestnya sebab tak banyak kaler pilihan dengan harga RM129. Kalau corak-corak cantik sikit, gambar kartun ke dia mahal sikit la.



Delivery dalam masa 3 hari barang dah sampai. Bila barang dah sampai, dia bagi kotak sederhana besar macam ni. Tak berat sangat pun.


Dalam isi kotak dia macam nilah rupanya. Yang tak bestnya korang kena pasang sendiri. Sesuai dengan harga dia. Miela pasang benda ni pun ambil masa 2 jam haha. Nak pasang senang je, ada guide diberi.


Siap dah pasang. Tapi nampak senget jugak. Nama pun pasang sendiri. Rasanya kalau pasang ketat sikit kat penyambung takde nampak senget kot. Well biasalah kalau beli online kadang-kadang tak sama dengan expectation haha. Dalam gambar elok je wardrobe susun tak senget. By the way, benda very value for money. Kalau tak mampu beli wardrobe mahal beli hat ni nak simpan barang ke baju ke. Benda ni diperbuat daripada plastik high quality dan penyambung dia daripada besi. Wardrobe ni memang kukuh la. Kalau berminat nak boleh ke link ini. 6/10 untuk LivingCabinet 12 Cubes Dark Veins DIY Cabinet Wardrobe .


Sunday, January 08, 2017

Nasi Ayam Nazir Sunshine Bayan Baru

Salam Readership. Kali ni nak review ayam paling sedap kat Penang iaitu Nasi Ayam Nazir Sunshine. Dah lama dah pergi tahun lepas hujung-hujung Disember 2016, tapi tahun ni baru nak update haha. Selama ni pergi Sunshine kat Bayan Baru tak perasan nasi ayam ni. Tapi bila dengaq orang cakap nasi ayam dia sedap, kami try rasa.



Kedai dia nampak bersih

Lokasi Nasi Ayam Nazir kat Sunshine Bayan Baru sebelah Mc Donalad. Nazir Cafeteria bukan saja jual nasi ayam je, ada bihun sup, asam pedas, nasi pecal dan lain-lain. Tapi paling femes sekali of course nasi ayam dia.

Tadaaa nasi ayam dia. Sambal nasi ayam nampak sedap

Dah rasa nasi ayam Nazir Sunshine. Memang sedap sangat. Sebab campuran sambal dengan kicap yang pekat buatkan ayam tu memang terasa sedap. Plus nasi pun lembut lagi menambah nikmat makan. So kalau datang or dok penang nak cari nasi ayam penang sedap boleh makan di Nazir Cafetaria Sunshine Bayan Baru, Penang