Monday, February 27, 2017

Kisah tentang Printer




Salam readership. Kisahnya semalam dah pergi dua kedai tapi suma kena reject tak nak repair scanner. Sedih nau 😢. Sebenarnya printer ok tapi scan tak boleh. Mereka tolak sebab printer HP payah nak repair and barang takde.

Mila guna printer HP 2545. Sepanjang pengalaman 4 tahun guna printer HP seriously sangat menjimatkan kos print nota dan assigment sebab dengan 1 ink dengan harga RM30++ hitam/warna boleh tahan satu sem. Kemudian dalam masa satu tahun printer tu ada rosak jugak tapi nasib baik ada warranty so dapat printer baru 😄. Tapi sekarang nak repair tak boleh sebab habis warranty 😓.

Printer yang guna sekarang

Walaupun dah fungsi scan dah rosak, tapi ink masih boleh jalan lagi. Cuma nanti kalau dia rosak rasanya tak dapat repair dah kot. Orang kedai pesan kalau beli printer belilah Canon sebab senang repair. Kesimpulanya takde rasa menyesal sangat beli printer HP sebab dia berjasa 4 tahun semasa study dan jimatkan kos print tapi sedih sebab scan tak boleh dah. So kesimpulanya kalau nak beli printer untuk short term boleh beli HP tapi untuk long term pakai Canon tapi ink agak mahal cuma senang nak repair. So setiap barang ada pro and contra tak kira mahal atau murah kan.

Sunday, February 26, 2017

Alternatif selain Nuffnang?



Salam Readership. Sejak kebelakangan agak kecewa juga pula dengan Nuffnang ni. CPUV bulan ni naik satu je. Selalunya tiap-tiap bulan naik banyak bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Tapi tak tau kenapa CPUV bulan ni agak sendu sangat. Nak kata pageview menurun, tak pulak makin naik adalaa. Bulan 2 ni pun pageview naik mendadak kemudian follower makin hari makan naik. Tak faham kenapa CPUV pulak tak naik walaupun pageview naik 😂. Terbalik pulak, I can't understand why. Dahlah setia dengan nuffnang dah 5 tahun tapi lately dia buat hal pulak huhu.

So kalau dalam 2 bulan nuffnang ni sendut jugak ingat nak tukar iklan lain. Jadi disini nak tanya blogger pengalaman iklan mana yang berbaloi pasang kat blog?. Kalau boleh nak senang masuk income dan paling penting senang cashout. Ada laa pernah baca selain nuffnang yang boleh menjana income seperti Google Adsense, Involve Asia, Amazon, Lazada dan lain-lain. Tapi tak tahu yang mana terbaik that why Miela perlukan pendapat daripada korang. Kalau Miela suka pasang iklan konsep sama macaam Nuffnang kira per unique visit daripada konsep Affiliate. Jadi yang manakah alternatif terbaik selain Nuffnang?



Friday, February 24, 2017

Giveaway Topup Percuma by Cik Candy

Salam Readership. Kalau berminat nak join klik banner yer




Syarat- Syarat Penyertaan

1. Sila ikut syarat dengan jujur

2. Follow blog Candy Sour
*sila infom anda follower ke berapa untuk yang baru follow*

3. Like page FB Detoks Tea Medina Desire
*sila infom anda orang yang keberapa like page tersebut*

4. Buat satu enteri bertajuk "Giveaway Topup Percuma by Cik Candy" dan linkkan ke sini

5. Tinggalkan link anda di kotak ruangan komen dalam entri ini sahaja

4. Pemenang akan ditentukan melalui random.org

Senarai Hadiah

1. Topup RM5 x 1 untuk mana-mana rangkaian
2. Topup RM5 x 1 untuk mana-mana rangkaian
3. Topup RM5 x 1 untuk mana-mana rangkaian
4. Topup RM5 x 1 untuk mana-mana rangkaian
5. Topup RM5 x 1 untuk mana-mana rangkaian
6. Topup RM5 x 1 untuk mana-mana rangkaian
7. Hadiah mungkin bertambah jika bilangan peserta melebihi 100 orang


Tarikh Penyertaan

20 FEBRUARI 2017 - 11 MARCH 2017

Saturday, February 18, 2017

Pengalaman ambil suntikan HPV secara PERCUMA

Salam Readership. Hari ni nak story pengalaman ambil suntikan HPV secara percuma. Secara jujurnya sampai umur 23 tahun tak pernah lagi ambil suntikan HPV ni. Bukan takut 😅 tapi tak sempat nak ambil, walaupun masa first year kat U dulu ada offer suntikan free. Lepas kejadian tak sempat ambik suntikan tu, rasa macam tak ambil kisah pasal suntikan HPV ni. Tapi sejak beberapa minggu isu suntikan HPV hangat kembali 💥 kat facebook, baru timbul kesedaran nak ambil suntikan HPV. Kebetulan tengah cuti lagi, so ada masa nak pergi klinik.

First kalau nak dapat suntikan free kena tahu klinik mana terdekat yang tawarkan suntikan free. Tak semua klinik ada suntikan free tau. Jadi kena rujuk website ni untuk cari klinik LPPKN yang berhampiran. Oh ya lupa, suntikan HPV hanya available untuk yang lahir 1990-1996 sahaja. Kalau terlebih umur takde rezeki nak dapat suntikan free, huhu. Lagi satu pastikan tak hamil masa ambik suntikan tu sebab suntikan HPV ada kesan sampingan sikit. Yang ceq ni sah-sah tak hamil lagi, kahwin pun tak 😂.

Klinik yang terdekat dengan rumah Miela ialah Klinik Nur Sejahera LPPKN Parit Buntar

Dah tahu maklumat klinik mana yang terdekat so Miela pergilah Klinik Nur Sejahtera, Parit Buntar. Mula-mula pergi kaunter habaq nak ambil suntikan HPV percuma pastu nurse tu tanya lahir tahun berapa untuk melayakkan dapat suntikan free. Then cuak jugak tetiba nurse tu cakap "dos HPV habis dah dik". Pastu nurse tu check balik stock dos HPV ada tinggal sikit lagi. Nasib ada lag stock, kalau tak sia-sia jugak lah pergi. Pengajaran better call dulu sebelum nak ambil suntikan HPV. Nurse pun ada cakap sejak viral pasal suntikan HPV, ramai pergi klinik. Padahal tahun lepas banyak dos tapi takda sapa pergi. Tulah nama kuasa viral kat facebook.

Sebelum suntik tu dia akan bagi borang suruh isi. Pastu terang pasal suntikan suntikan HPV dan kesan sampingan lepas suntik macam lengan lenguh dan lembab tu perkara biasa. Masa suntik tu pulak dia cucuk kat lengan. Serious tak sakit langsung kena cucuk 😎, maybe sebab Miela dah biasa kena cucuk huhu.

Borang, kad dan pamplet bagi lepas kena suntikan pertama

Korang jangan ingat lepas kena suntik takpayah kena suntik lagi 😯. Kena ambik lagi 2 dos untuk mencegah daripada kanser serviks. Nurse ada bagi kad appointment untuk suntikan seterusnya. Then dia juga bagi borang kesan sampingan kalau korang ada kesan sampingan yang teruk lepas kena cucuk. So far lepas kena cucuk ada rasa lengan lenguh dan lebam dalam 2 3 hari 😣. Lepas 3 hari dah takda rasa sakit. 

Jadi kepada yang lahir tahun 1990-1996 yang belum ambil suntikan lagi, ambil suntikan untuk melindungi daripada kanser serviks. Kanser serviks merupakan kanser ketiga kerap dihadapi oleh wanita di Malaysia. Kalau ada peluang benda free ambilah, sebab suntikan HPV ni berkos RM600. Sesungguhnya mencegah itu lebih baik daripada mengubati. Gituuuu 😘. 

Wednesday, February 15, 2017

Laptop baru keluar wad




Salam Readership. Dah dua minggu blog tak berupdate. Sebab utama ialah laptop kesayangan ni rosak. Even boleh je nak update blog pakai laptop orang lain tapi tulah idea tak keluar kalau bukan dengan laptop sendiri. 

Kisahnya bila laptop kesayangan screen blackout dengan kata lain skrin gelap. Sebelum ni pernah berlaku tapi dapat diselamatkan dengan repair wayar skrin. Tapi kali ni blackout tak muncul-muncul dah. Terpaksa hantar ke kedai beberapa minggu. Harga repair skrin laptop RM380 untuk laptop . Korang rasa murah tak?. Ke mahal??. Tapi dah siap repair dah kan, redha duit melayang huhu.

Ni skrin yang rosak tu

Laptop dah okay balik

Sejarah sebelum ni, laptop ni pernah repair bila keyboard laptop rosak dengan harga harga repair RM150 macam tu. Ada lagi minor servis pernah buat untuk laptop ni macam cuci kipas, tambah ram semua tu. Ingat kereta je kena servis, laptop pun kena servis jugak. Laptop ni pun beli masa awal-awal masuk U, dah 4 tahun dah. So harap lepas ni laptop tak meragam lagi, sebab banyak keja kena buat guna laptop. Harap tahan 2 3 tahun lagi. Bila Miela dah kerja nanti boleh beli laptop baru, rasa nak beli laptop Macbook lahh. Gituuu.