Thursday, May 25, 2017

Kek Montel Warna Warni


Salam Readership. Hari ni nak cerita tentang kek Actually. Miela ni bukan cake lover pun, sebab kalau makan kek cepat muak terutamanya yang banyak krim. Sedangkan kek secret recipe satu sliced kek jenuh nak habiskan 😥. 

Ahad tadi baru sahaja order kek montel. Selalu nampak kawan post kek ni di facebook. Pastu Miela pun friend orang buat kek ni. Stalk facebook dia huhu comel kek dia. Jadi secara tersengaja terorder kek montel 8 bijik. Tuptup akhirnya kek montel dah sampai depan rumah


Tadaa ni Miela kek montel yang Miela order. Berbola ada 8 bijik dihiasi pelbagai jenis toping seperti coklat, cheese dan jem. Nak makan pun sayang. Sampai nak makan fikiaq nak makan ke tak sebab comel sangat. Hmm lastly makan jugak haha. Simpan pun buat apa lama-lama basi macam tu


Seperti dalam gambar, bulat-bulat comel dalam dia sebenarnya kek coklat. Pastu lapis untuk bahagian bawah kek comel ialah coklat dan bahagian atas dilapisi cheese dan coklat jugak. Rasanya memang sedap. Berbaloi jugak beli dengan harga RM15 sekali cod sampai depan rumah. Jadi sesiapa duduk area Parit Buntar, Kuala Kurau, Tanjung Piadang dan Bagan Serai boleh order kek dengan kak Syara Eyja ya. Serious kek montel ni sedap sangat!.

Sunday, May 21, 2017

Jalan-jalan ke Bukit Larut, Taiping Perak

Salam Readership. Ini adalah pertama kali Miela berjalan ke Bukit Larut walaupun dah banyak kali ke Taiping tapi langsung tak terpergi ke sana. Nama tajuk ni jalan-jalan so memang tak hiking la kan walaupun Bukit Larut sebenarnya femes dengan tempat hiking. Tapi kami anak muda yang pemalas 😂 jadinya kami naik puncak Bukit Larut dengan menaiki Jip. Untuk naik Jip ke Bukit Larut ambil harga tiket RM10 pergi balik. Waktu perjalanan ada pukul 10.30 am, 12.30 pm, 3.30 pm yang Miela ingat la.


Ni pintu masuk ke Bukit Larut. Naik Bukit Larut tak boleh masuk dengan kenderaan biasa. Kena naik Jip.



Sementara nak tunggu Jip sampai, kami perkena dulu Roti Jantan. Sedap tambah suka makan telur separuh masak, perghhhh. Kalau pergi Bukit Larut mesti try Roti Jantan, ada jual kat gerai kaki Bukit Larut. Dah habis makan barulah kami naik Jip dalam 12.30 petang macam tu.



Inilah Jip yang kami naik. Penjalanan ke puncak dengan menaiki Jip kira-kira 30 minit tapi rasa macam lama gila. Peringatan keras kalau hampa jenis tak tahan pening dan suka jalan berpusing sila sediakan ubat pening dan plastik takut muntah pulak dalam Jip. Ini sebab naik Jip ke puncak sangat mengerikan mungkin, tapi Miela rasa seronok sebab mencabar 😆. Naik Jip hampa kena hadap 77 selekoh tajam dengan Jip punya laju depa bawak. Risau juga kalau jatuh dalam gaung, tapi I percaya pemandu Jip memang pengalaman. 






Ini antara pemandangan kat Bukit Larut. Kalau nak tengok lagi lawa kenalah datanglah ke sana. Di puncak berpulang makan angin selama 2 jam sebelum turun pukul 2.30. Kat atas boleh nampak seluruh bandar taiping. Sangat nyaman, sebab atas sejuk. Tengah hari pun tak rasa panas. Biasalah kan Bukit Larut merupakan tempat paling banyak menerima air hujan di Malaysia sebab tu rasa sejuk


Sebelum turun tangkap gambaq dulu of course. Banyak pokok-pokok dan bunga-bunga cantik disini. Sayangnya Bukit Larut ni banyak terbiar, macam rumah-rumah tumpangan kat sini macam terbiar je, kalau malam mesti seram huhu. Bukit Larut berpontensi  dimajukan pusat pelancongan tapi mungkin kereta kabel pun tak da hanya ada beberapa bijik Jip untuk naik keatas. Bukit Larut sesuai tempat nak cari ketenangan gitu, sebab udara disana nyaman. Kalau hiking boleh juga, ada trek sekali rasa ambik masa 3-4 jam untuk sampai. Jangan jadi macam kami pemalas tak nak hiking hahaha. 

Sunday, May 14, 2017

Segmen Mencari Bloglist By Kinah

Salam Readership. Tumpang lalu ya, Cik Miela pun nak join segmen bloglist ni hehe. Kebetulan tarikh tutup pula hari ni. Kalau nak join cepat-cepat tau sebelum tamat

Klik Banner untuk join

Syarat-syarat:

Follow blog Kinah
Like Facebook Page Love Is Simple
Berlangsung dari 6hb Mei hingga 14 Mei 2017
Blogger Kinah sedang mencari 10 bloglist


Sunday, May 07, 2017

Pengalaman jual beli di Carousell

Salam Readership. Hampa suka tak beli barang second hand?. Actually Miela suka juga beli second hand sebab berbaloi. Sayang kot, barang boleh pakai tapi tuan empunya dah taknak barang tu. Ataupun beli barang tapi tersilap beli, nak return balik ke kedai dah tak terima. Daripada buang gitu je, apakata jual balik. Kadang-kadang tak tahu kat mana boleh jual barang yang tak nak guna dah. Jawapannya di Carousell!



Carousell macam-macam ada. Sesuai la kalau hampa nak jual barang terpakai seperti baju, alat makeup, gadget, buku, tv , sofa etc macam-macam boleh jual. Tapi jangan jual kawan sudah 😂😂😂. Kalau takda barang nak jual pun boleh juga cuci mata kat sini. Paling menarik di mata ioulss ada orang jual tudung duck wehh. Kalau harga original pun mahal, tapi yang second hand murah sikit la, tu pun belum cukup pitis nak beli huhu. Makeup orginal pun ada orang jual macam NYX dan MAC, cuci mata ja la sekarang noh. Ok banyak sangat marepek ni. So nak cerita pengalaman menjual dan membeli barang di Corousell.

Jual barang di Corousell

Miela start jual barang di Corousell kira start bulan 3 hari tu. Tu pun tak banyak pun nak dijualnya. Mostly Miela jual novel-novel terpakai. Tapi sebab rak buku dah penuh, so Miela decide nak jual kat Corausell. So far dah 3 buku dah terjual, dan ada bakal customer still berminat nak beli. Nak jual barang kat Carousell senang je, snap letak detail sikit pastu dah boleh jual.


Macam gambar di atas, macam ni kalau nak start jual barang di Carousell. Korang boleh tetapkan kategori, detail dan harga barang. Jual barang di Carousell mudah je, bila ada customer nak beli dia akan dm kita. Dan jangan risau bayaran semua boleh direct dengan kita,


Beli barang di Carousell
Kalau dah menjual, Miela  juga tergoda orang lain punya barang yang dijual. Miela ada pernah sekali beli barang di Coursell. Miela beli shawl Ereeka Jusoph. Harga asal RM40 50++ something kot tapi yang dijual RM20 include postage. 


Mudah je nak beli dm cakap berminat, buat payment apa semua tunggu barang nak beli tu sampai di rumah.


Akhirnya dapat shawl yang diidamkan tu dengan keadaan begitu baik. Still elok di pakai hehe. 


Carousell memang aplikasi yang best. Korang boleh dapatkan di Apps Store dan Google Play store. Tambah lagi kalau yang suka bergaya nak merasa barang orginal tapi tak mampu nak beli boleh beli barang di Carousell. Yang nak jual, silakann mudah je semua benda ada dihujung jari. Hanya perlu dafar di Carousell.  Hampa jangan lupa juga, add Miela di Carousell dengan username CikMila94. Kat situ Miela banyak jual novel-novel terpakai. Dapatkan sebelum orang lain grab, hehe.

Facebook : Carousell MY
Twitter : @thecarousell

Saturday, May 06, 2017

Cara Mohon Sijil Matrikulasi KPM

Salam Readership. Sebenarnya dah hampir lupa tentang sijil matrik. Dah lama kot mohon sijil, dalam hujung bulan 1. Dan dalam  bulan Mei baru dapat, lama kan?? 😂. Ada terdetik nak call pihak KPM kenapa lama sangat sijil tak sampai-sampai ni, tapi dah dapat it's okay 😉. Dapat pun sebelum habis intern, nanti habis intern nak mohon keja boleh show off sijil matrik hoho 😎.

Sebelum korang tanya, baik ioulss bagitau cara macam mana nak dapatkan sijil matrik. Sijil matrik tak kira mana-mana batch boleh dapatkan walaupun dah 10 tahun dah habis matrik. Dapatkan sijil matrik tau, hak kita tuu huhu. Tak susah pun nak mohon.

Inilah rupa sijil matrikulasi. Simple je


1. First pergi laman web kat sini untuk pemohonan sijil matrik. Klik link biru tu and download.

2. Baca panduan dan isi borang. Baca dengan teliti okay panduan tu. Dia ada dua option sama ada nak hantar borang by email or surat. Yang duduk jauh dari putrajaya better hantar surat sebab korang kena hantar sampul pos ekspress sekali untuk pihak matrikulasi hantar balik sijil ke rumah.

3. Kalau nak hantar borang permohonan biaq sampul surat tu besaq dari sampul surat sampul pos ekspress. Beli sampul ekspress dalam 353 x250 mm (A4 size) untuk pihak matrikulasi masukan sijil dalam tu nanti. So dalam sampul surat ada borang permohonan + sampul pos ekspress untuk di hantar. 

3. Kalau cop pengesahan pulak boleh dapatkan daripada pegawai kerajaan kumpulan A macam lecturer, pegetua sek menengah, pengawai daerah etc. List pegawai kerajaan A boleh tengok disini

Korang akan dapat sampul pos ekspress yang dihantar ke KPM setelah sijil tu siap

Pesanan Cik Miela, better nak mohon silalah mohon sekarang. Proses agak lama, jangan expect mohon bulan ni bulan depan dapat. Berapa batch yang mohon sijil matrik, belum campur satu Malaysia lagi, huhu. Tapi lama atau cepat, janji dapat. Kita kena bangga sijil matrik sekarang dah laku wei.

 


p/s: Entri asal daripada post saya di Facebook sini. Tapi version blog saya update version membebel lebih sikit haha. Thanks for reading 😘.