Saturday, February 03, 2018

Edit Resume dengan Canva


Salam readership. Sekarang korang nampak tak trend dimana bersepah orang jual resume infografik. You know what sekarang nak cari kerja pun dah semakin sengit. Majikan takkan nak tengok resume biasa-biasa je, mesti nak nampak lain dari yang lain-lain. Jadi hampa pun ikutlah trend nak buat resume infografik yang berkaler-kaler tu. 

Dalam facebook bersepah orang offer buat resume. But for me, kalau kita tak malas and ada sedikit masa untuk edit resume sendiri why not you buat resume sendiri?. Tapi buat resume inforgrafik kena pandai adobe photoshop kan?. Nooooo, sekarang hampa boleh edit online tau. Jawapannya canva.



Bermacam-macam resume boleh pilih,dah kita boleh edit detail jeer
Contoh resume Miela yang dah edit

Haa mudah tak nak edit?. Uolss senang jer wei, tak payah fikiaq design cuma edit detail resume hampa saja. Apa yang Miela suka kat canva ni kita boleh pilih template resume yang kita suka and edit ikut yang kita mahu. Plus bila kita edit, dia ada alignment sendiri, dah macam edit Ai tau. So taklah senget-senget kendudukan tulisan tu. Jadi kalau nak resume lawa boleh edit di canva .

p/s: Kalau ada tak faham tanya yer, entahlah kenapa tutorial kali ni macam simple gila 😂😂😂.

4 comments:

  1. betul tu.. dekat canva semuanya ada ^^

    ReplyDelete
  2. OMG selalu buat header je dalam tu. Thank you so much!!!

    ReplyDelete
  3. Tq for sharing this..baru tau..lpas ni boleh lah guna canva buat resume. Kena download ke canva ni? Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu download..just edit, nnti kita download resume dah siap hehe

      Delete