Saturday, November 30, 2013

USM ranking pertama web universiti di Malaysia

Salam readership dari home sweet home. Hehe yeay minggu ni balik rumah, maklumlah rumah dekat je, kurang sejam setengah sampailah rumah itupun sebab selalu jem atas jambatan. Kalau  jambatan Pulau Pinang kedua dah siap, insyallah lagi cepat sampai rumah. Mau balik tiap-tiap minggu :P.

First of all i would like to congrats my own university, USM because got the first ranking web of university in Malaysia. Tetiba rasa bangga jadi student USM, sesuai sangat dengan universiti APEX. So sesiapa lepasan diploma, matrik dan stpm mai mohon USM.  Sebab USM terletak atas pulau, tengah bandar boleh nampak dunia, hewhewhew. Sekarang USM tak bukak lagi pemohonan kat pohon.usm.my. Nanti kalau dah bukak, pakat mai serbu mohon naa.





WE LEAD!!

Friday, November 29, 2013

I'm Lonely

p/s: entri ni sudah lama di dalam draf, so mood menaip ketika itu tengah lonely agaknya.


Salam readership. Sebelum ni Miela selalu update tentang fact ja, cumanya hari ni nak update luahan hati gitu. Sedar tak sedar dah 2 bulan Miela study di USM. Dan korang mungkin tak tahu ada seorang blogger femes study kat sini, cuma Miela tak pernah jumpa. Siapakah blogger itu? you can guess.

Tapi Miela bukan nak cerita tentang blogger itu, tapi Miela nak cerita tentang sejauh mana kehidupan Miela di sini. Alhamdulilah Miela dapat sambung study di USM. Sumpah, kehidupan alam universiti sangatlah berbeza dengan kehidupan Miela masa matrik mahupun sekolah. Tak da dah cikgu/lecturer bagi ilmu makan suap, semuanya kena ada usaha diri sendiri. Belajar pun macam masuk telinga kiri keluar telinga kanan. So kena kerah diri sendiri untuk study lebih.

Firstly, Miela masuk sini macam lost. Sebabnya Miela langsung takda kawan. Kawan kenalan matrik langsung takda sangkut kat sini. Then, kawan baik pun tak sama U. Seriously sedih sangat, kalau dulu di matrik Miela selalu lepak dengan bilik kawan baik. Senang cerita apa-apa benda kami tetap bersama. Seperti korang tahu mungkin Miela nampak je ramah di blog, facebook atau mana-mana laman sosial yang hakikatnya Miela sebenarnya nampak pediam

Miela sebenarnya seorang yang jenis "orang kena tegur aku dulu". Dunia blog dengan dunia luar berbeza, sebabnya tulisan sesorang pun belum cukup mengambarkan personaliti sesorang. Tapi, bila orang dah betul-betul kenal Miela, sebenarnya Miela bukanlah seperti orang sangkakan, kadang-kadang orang cakap Miela ni banyak mulut, dan lawak *orang cakap hehe.

Tapi tulah, sampai sekarang Miela masih belum jumpa kawan yang betul-betul rapat. Just ramai kenalan, kalau jumpa say Hai takpun tanya soalan basa basi gitu. Hakikatnya bila hujung minggu macam ni, lebih banyak terperap dalam bilik. Setakat ni Miela tak pernah lagi outing dengan kawan-kawan. Lagi satu, di sini Miela banyak jalan sesesorang ke kuliah, nampak sedih dan lonely disitu.

Jadi Miela banyak positifkan diri sendiri. "Mungkin dorang takut tegur aku sebab aku nampak sombong?" . Miela jarang menangis sebab keseorangan, sebab Miela fikir nak dapatkan sesesuatu mungkin mengambil masa. Lagipun di USM, Miela ada roomate dan kawan-kawan. Mungkin dalam proses menyesuaikan diri walaupun agak lambat.


Friday, November 22, 2013

Uji otak anda

Salam readership. Tahu tak hari apa?. Haa jumaat la kan. Hari yang paling student suka, sebab hari last kelas untuk minggu ini. Tak kira dari zaman sekolah, zaman matrik dan zaman U memang hari jumaat, lepas kelas Miela takkan study untuk satu hari. Sebab Miela nak rehatkan kepala otak ni daripada study, hehe. So, banyak habiskan masa dengan laptop ni.


Sebut pasal otak, Miela nak recommended satu test ni, sommer braintest . Korang just ambil test otak tak sampai satu minit pun. Test ni tujuan kita nak tahu yang kita ni lebih kepada otak kanan atau otak kiri atau kedua-dua sekali. Secara ringkasnya otak kanan dan otak kiri:

Otak kanan merupakan tempat untuk perkembangan hal-hal yang bersifat artistik, kreativiti, perasaan, emosi, gaya bahasa, irama music, imaginasi, fantasi, warna, pengenalan diri dan orang lain, hubungan sosial dan pengembangan keperibadian. Daya ingatan otak kanan adalah bersifat jangka panjang (long term memory).

Otak kiri pula berfungsi dalam hal mengingati ilmu, pengetahuan atau maklumat perbezaan, menyimpan data dan fakta, analisis, angka, urutan, tulisan, bahasa, kiraan dan memahami logik. Daya ingatan otak kiri adalah bersifat jangka pendek (short term memory)
Bagi Miela otak kanan macam orangnya macam relax sikit, suka berangan dan berseni serta kreatif gitu. Manakala otak kiri jenis orang hard study la kot, sebab orang kiri pandai matematik, berfikir kepada logik dan mudah ingat. Jeng jeng nak tahu hasil test tadi, Miela otak jenis apa. Tadaa......


Rupa-rupanya saya cenderung takda otak kiri dan kanan. Kiranya Miela seimbang la, dua-dua otak pun pakai. Cuma bezanya sedikit dari otak kiri dengan otak kanan. Yang tadi Miela cakap otak kiri kuat study, Miela tak kuat study macam orang, hoho. Miela study bila nak study je, boleh jadi stress study hard sangat. Bab kreatif dan inovatf  kadang-kadang idea Miela boleh pakai kadang-kadang tak, haha. Tapi kalau nak senang lihat daya kreatif Miela, tengok design blog pun cukup dah, semua ni Miela design sendiri. Tapi yang penting Miela guna kedua-dua belah otak dengan sebaikanya *puji diri sendiri. Korang pula jenis otak apa? sharelah kat sini...

Sunday, November 17, 2013

AWAS krim muka bermerkuri

Salam readership. Malam ni rasa tetiba nak update entri. Yelah kan semangat makin berkobar nak update blog sejak CPUV pertama naik hahaha. Just petang tadi Miela ternampak satu page ni tentang bahayanya merkuri dalam krim muka.

Sebelum Miela berkira-kira nak beli KCP, krim cepat putih *bukan nama krim sebenar haha* yang berlambak di pasaran kan. Orang cakap 3 hari muka jadi putih plus hilang jerawat degil, tapi Miela rasa macam pelik je macam pelik je. Persoalanya apa benda dorang tauk dalam krim tu?, dahlah murah, effect pun cepat. Erm curious kan?.

Bayangkan benda ni tempek kat muka??

Tapi korang tak tahu sebenarnya ada benda asing dalam krim tu, dah berbahaya boleh menyebabkan kanser. Nama pun krim muka mesti  tempek kat muka. Kalau jadi apa-apa kat muka macam mana?. Well muka tu pun eset penting, sayang kalau kita rosakkan dengan tangan sendiri.

Krim paling berbahaya bila ada merkuri. Tahukah merkuri apa benda?. Setahu Miela merkuri ni benda yang ada dalam termometer kan?. Biasanya krim merkuri ada ciri-ciri khas seperti:

1. Krim Pada umumnya melekit. Sebagian lagi ada yang mencampurkan merkuri dengan bedak sejuk (bedak jerawat), agar nampak lebih cair.

2. Krim pada umumnya tidak HOMOGEN (tidak menyatu & kasar), bila didiamkan minyak akan terpisah dengan bagian padat.

3. Bau logam merkuri tercium atau sebagian menggunakan parfume menyengat utk menghilangkan bau logam merkuri tersebut.

4. Warna umumnya sangat menarik, kerana tidak menggunakan bahan pewarna utk kosmetik, umumnya menggunakan bahan pewarna tekstil (cap kupu-kupu) warna kuning dan warna krim putihnya pearly (mengkilat seperti mutiara)

5. Bila diusapkan pada kulit lengan terasa panas dan gatal.

6. Pada pemakaian awal meyebabkan iritasi pada kulit dan kemerahan bila terkena sinar matahari.

7. Warna Putih pada kulit tidak lazim, umumnya pucat

8. Kulit dapat berubah putih dalam waktu singkat (kurang 1 minggu, tergantung kadar kandungan merkuri, makin tinggi makin lebih cepat memberikan warna putih)

9. Tidak timbul jerawat sama sekali, hal ini disebabkan lapisan kulit epidermis kita telah rosak, kulit sudah tidak mengandung protein & melanin yang berfungsi utk melindungi radiasi sinaran matahari juga sudah tidak berfungsi, sampai kulit yang telah tercemar merkuri termasuk nyamuk pun tak ingin hinggap kat kita.

10. Pori-pori tampak mengecil & halus, ini sebenarnya disebabkan lapisan kulit terluar wajah kita telah nipis oleh logam merkuri, nampak sepintas lalu kulit mengecil & halus. Untuk mengujinya anda boleh merasakan dengan mencubanya pada sinaran matahari, kulit terasa terbakar, gatal disertai kemerahan, hal ini disebabkan kulit wajah sudah tidak mendapat perlindungan dari melanin yang berfungsi melindungi wajah kita dari radiasi matahari.

11. Bila anda telah tercemar merkuri & pemakaian dihentikan, akan timbul jerawat kecil-kecil disertai rasa gatal.

12. Bila pemakaian dihentikan akan bintik-bintik hitam di bawah kulit sebagian ataupun merata diwajah

13. Warna Putih pada kulit wajah lama-kelamaan akan berubah menjadi abu-abu lalu selanjutnya kehitaman

14. Untuk lebih lanjutnya dapat menyebabkan kanser kulit, kerosakan jaringan tubuh & menyebabkan kematian.

15. Dapat menlambatkan pertumbuhan, menyebabkan cacat & kematian pada JANIN.


See, look scary effect?, terus tak jadi beli krim KCP. Pastikan krim-krim yang korang pakai takde ciri-ciri di atas. Mungkin ada yang cakap "ala takda kesan pun, ok je muka aku". Yess mungkin takda kesan buat masa sekarang, tapi kesannya mungkin beri kesan jangka panjang. "Macam mana kalau ter pakai krim tu?". Don't worry, korang hentikan pakai krim tu and guna pencuci muka supaya dapat neutralkan balik muka korang.

Dan korang nak tahu benda ni boleh beli secara borong di Indonesia. Produk macam ni boleh beli  RM450-800 sekilo dan dapat mengkasilkan 1000 botol cream. Contohnya macam gambar dibawah



Kadang-kadang kesan yang cepat tulah beri kesan buruk pun datang cepat. So berhati-hati nak beli krim apa pun, bukan nak cepat cantik je. Info ini semua dari page Bahaya CREAM Mencury . Dan mungkin jugak boleh rujuk portal ni. Miela just nak kongsi, sebab Miela caring pasal korang *cehwah. Agak-agak lepas ni nak pakai krim apa ya? haha pakai bedak sejuk jelah.

Friday, November 15, 2013

CPUV pertama!!

Salam readership. Di pagi Jumaat yang indah ni, eh dah petang haha kantoi kejap :P. Ok takpa kita teruskan cerita. Tengok tajuk pun dah tahu kan?. Alhamdulilah hari jumaat ni,bukak akaun nuffnangs dapat CPUV. Rezeki murah dapat CPUV pertama. Orang macam Miela yang tak pernah dapat CPUV ni mesti excited gila walaupun dapat satu jerr CPUV. For me, satu pecapaian yang bagus sebabnya Miela baru buka akaun nuffnangs bulan jun tahun ni. Kiranya 6 bulan bernuffnangs dah dapat CPUV. Cerita tentang mula-mula bukak akaun nuffnangs ada disini .


Baru dapat satu oklah kan??. Ingatkan kena tunggu bertahun-tahun nak dapat CPUV ni, sebab pernah dengar cerita tentang blogger bertahun-tahun blogging baru CPUV naik. Mungkin, blog Miela dah lama kan, so pageview pun agak banyak. Apa-apa pun Miela nak ucapkan terima kasih kepada anda semua yaang sudi singgah blog pink ni. Tanpa korang semua blog ni takda siapa kenal, haha ayat macam dapat award je :P.

P/s: Ketika entri ditaip, Miela sedang berada di Perpustakaan Hamzah Sendut USM. 

Saturday, November 09, 2013

Senarai Drama/Filem Adaptasi Novel yang terkini

Salam readership. Perasan tak? sekarang ni musim drama dan movie adaptasi dari novel. Berpuluh-puluh drama dan filem yang diadaptasikan ada kat Malaysia ni.  Inilah membuatkan Miela nak tonton balik drama Melayu, selalu jarang tonton drama Melayu sebab *eeerr faham-faham jelah. Sememangnya idea-idea dari penulis tempatan begitu fresh menbuatkan banyak produksi  menjadikan novel untuk diadaptasikan. Lagipun sekarang penonton lebih suka cerita yang diadaptasikan dari novel. So nak tahu berapa banyak novel yang diadaptasi kan terkini 2013/2014 berserta link facebook, jeng jeng......

1. Saya sebenarnya Isteri Dia- Zura Asyfar
2. Teduhan Kasih - Marissa
3. Kampung Girl - Umi Kalsum
4. Love Me Mr Arrogant- Aliesha Kirana


5. Jodoh Milik Kita - Sara Aisha
6. Mencari Jalan ke Syurga - Hasliza Ismail (Epilog Cinta Kirana)
7. Sehangat Asmara - Aisya Sofea
8. Wedding Breaker- Evelyn Rose


9. Playboy itu suami aku - Suri Ryana
10. Cinta Pandang Ke-2 - Laila Kamilia
11. Projek Memikat Suami - Hanina Abdullah




12. Suamiku Perfect 10 -Syamnuriezmil
13. Yes Boss - Areila Sahimi
14. Cucur Bawang & Kopi 'O - Hasrudi Jawawi
15. Encik Abangku Romantik - Elee Mardiana
16. Bukan kerana Aku Tak Cinta - E-Man Sufi
17. Perempuan Lindungan Ka'bah - Hana Ilhami
18. Manisnya Cinta - Anis Ayuni
19. Suami aku Ustaz - Hannah Dhaniyah
20. Lagenda Budak Setan 3 - Ahadiat Akashah
21.  Dan lain-lain...........

Seebenarnya lagi novel yang bakap diadaptasi kan. Ini cuma perngkosian, well sharing is caring kan? Nak tahu lebih lanjut boleh like Drama/Filem Adaptasi Novel. Kat situ banyak info tentang novel adaptasi. Lepas ni kena serbu kedai buku lah nak dapatkan novel-novel yang nak masuk tv ni, hehe.

Thursday, November 07, 2013

Trip ke Thailand(Songkhla dan Hadyai) selama 2 hari 1 malam

Salam readership. Hari ni Miela berbesar hati nak cerita tentang pengalaman Miela melancong di Thailand.Class gitu dapat melancong pi Thailand, padahal naik bas je pun, haha. Pasport langsung tak buat, sebab Mila guna border pass / pas sempadan. Pas sempadan nak buat murah, RM10 boleh guna 6 bulan. Nak pergi hari-hari pi Thailand pun tak pa, haha. Tapi pas sempadan ni khas untuk orang perlis,perak,kedah dan kelantan sebab negeri-negeri ni bersempadan dengan Thailand. Untung kome jadi orang perak :P.

Contoh pas sempadan *abaikan muka yang di mosaic :P

Cetanya gini, Miela dan family ke Thailand dengan Thailand Travel Agency, so naik bas lah. Naik bas save cost sikit daripada naik kereta, yolah kalau minyak habis terpaksa isi minyak di Thailand dengan harga 4X harga minyak di malaysia. Tak habis tak habis dengan save cost Miela oi!, haruslah kan hehe.

Nak masuk sempadan Thailand, kami masuk melalui pintu sempadan Bukit kayu hitam. Perghh memang sesak kat situ, masing-masing sibuk nak cop pasport/border pass. Tambah-tambah lagi masa tu cuti depavali, selunggok rakyat Malaysia kat pintu masuk sempadan.

Kemudian kami teruskan perjalanan ke Songkhla, mengambil masa dua jam. Mula-mula tengok negara Thailand, tak berkelip mata tengok dari tingkap bas. Nampak bahasa thailand, tapi malangnya lansung tak faham. Then, Selatan Thailand ni banyak betul 7eleven dan Tecso Lutos. Jalan sikit nampak 7eleven takpun Tesco. Rasanya lebih 10 7eleven Miela jumpa kat selatan Thailand ni. Satu lagi uniknya Thailand, motor dorang, comel betul dengan raga kat depan macam raga basikal. Dorang ni naik 3orang atas satu seat motor selamber je, kalau Malaysia pun ada cuma tak banyak macam kat Thailand ni naik 3 orang atas satu seat motor.

*sumber google


Part ni pula, Miela excited nak ceta. Kami telah  berkunjung ke Samila Beach. Tak percaya??. Cer google, terharu pulak jumpa Beach nama sendiri macam jejak kasih gitu. Memang empunya nama ni tak lepaskan peluang tangkap gambar di Samila Beach. Sebelum jalan-jalan di sekitar Samila Beach, kitaorang makan dulu di restoran di sekitar Samila Beach. Disebabkan kami noob sangat, orang Thai bagi harga cekit darah 960 Bath lebih kurang RM96. Gila tak mahal, kitorang just makan nasi putih,tomyam, telur dadar,kailan masin dengan udang masak sambal je. Besalah, pelancong luar selalu terkena perkara macam ni. Jadi kalau melancong pandai-pandai pilih tempat makan, terutama jangan pilih tempat makan yang tak ramai orang yee.

Owner Samila Beach :P

Lepas makan , kita orang berjalan disekitar Samila Beach. Cantik sungguh pantai dia, *dalam hati macam tak caya je sampai Thailand. Disitu jugak, boleh jumpa ramai pelancong Malaysia. Bestnya kat sini ada jual askrim kelapa, harga dia cuma 30 bath. Rugi tak rasa kalau pi Samila Beach, sangat sedap sebab aiskrim dengan isi kelapa nyum nyum. Samila Beach jugak ada jual keychain, baju dan barang-barang yang lain boleh dibuat ole ole. Macam Mila beli keychain sepeket dalamnya ada 10 keyhain cuma 100 bath, maknanya 1 keychain lebih kurang seringgit la. Nampak tak murahnya di situ.

Sekitar Samila Beach

Malam pula, singgah pasar terapung di Hadyai. Apa lagi. shopping timelah masa tu. Kat situ ada kasut cantik-cantik cuma 100 bath. Miela kalau nampak benda murah kat pasar malam, boleh jadi ratu pasar malam ni, nampak barang murah semua nak beli hihi. Makanan pun ada jual, tapi yang menariknya air minuman yang dijual di pasar terapung Hadyai jual dalam pasu kecik. Boleh bawak balik pasu kecik sebagai kenangan. Akhirnya malam baru kami check in Hotel di Greenview hotel setelah seharian berjalan.

Hari kedua pula, eh hari terakhir di Thailand la. Nama pun melancong dua hari. Sarapan pagi kitaorang makan di restoran Hamid di tengah-tengah bandar Hadyai. So, kami naik tuktuk lebih kurang macam teksi lah. Teruja sungguh naik tuktuk ni, 6 orang cuma 280 bath. Restoran Hamid antara restoran halal yang ada di Thailand dan masakan semuanya dari Malaysia. Menu paling sedap of course lah nasi lemak. Itu makan sebelah pagi, kalau sebelah malam menu dia mungkin  lebih sedap. Lepas makan, shopping lagi, jalan-jalan di sekitar bandar Hadyai.

Kenderaan kaler biru itulah tuktuk

Berjalan punya jalan, maka sampai destinasi pelancongan terakhir di Thailand iaitu Danok. Hok alah dekat je dengan Malaysia, berapa meter je dari Malaysia. Time kat Danok lah kitaorang habiskan saki baki duit Thailand ni kat situ, haha shopping lagi. Kat situ banyak baju cantik-cantik, rambang mata dibuatnya. Kat Danok jangan risau kalau duit Thailand dah habis, sebab di Danok boleh terima duit Malaysia.

Itulah cerita serba ringkas pengalaman melancong di Thailand. Miela ni kalau jalan, lupa dah nak tangkap gambar bebanyak. So tak dapatlah tunjuk banyak gambar. Tapi pengalaman melancong ke Thailand sangat best, sambil melancong kita boleh kenal budaya di sesuatu tempat. Rasa nak pergi lagi je. Anyway, Miela nak sponsor hadiah giveaway berupa dua keychain dari Thailand. So siapa yang berminat sila komen di entri ni beserta nama,url blog, facebook dan nama giveaway sedang/bakal dilancarkan. Hanya satu blog terpilih akan disponser, dan Miela akan pm terus melalui facebook. 

Keychain dari Thailand


P/S: Nak buat giveaway sendiri tak mampu, sebab kekakangan masa. Lagi satu, tolong like gambar ni, like je kan tak susah, hee.

Tuesday, November 05, 2013

Love You Mr. Arrogant

Salam readership dan salam maal hijrah. Alhamdulilah dah masuk tahun baru dah pun. Dan hari ini Miela dapat mengupdate blog. Maaflah, sejak jadi student jarang sikit nak update blog. Mujur minggu ni cuti mid sem, ada masa nak update blog. Habuk bukan main banyak dalam blog ni, hahaha.

Jadi student U ni, bukannya study memanjang. Bila tension tengok drama tak pun running man. But, satu hari ramai recommended kan cerita Love You Mr.Arrogant. Mula-mula arrogant sungguh Miela dengan cerita ni, macam tak best je, macam tak syiok je pelakon die. haha. Last-last tengok jugak, hilang terus arrogantnya, hehe. But yang menyesalnya tahun lepas pi kedai buku punyalah berlambak novel LMA ni, tapi tak tak beli pun. Sekarang nak cari buku LMA ni pun payah, sebab banyak stock dah habis.

Mula-mula tak berkenan betul dengan pelakonnya, 
tapi sekali tengok haahhh

Sebagai jalan penyelesainya. Beli buku online kat karyaseni. Save duit minyak, save energy dan yang pasti save duit. Sebab bila beli kat karyaseni, dapat diskaun 3 ringgit. 3 ringgit tu jimat, boleh beli nasi lemak dua bungkus haa. Harga novel asal LMA RM18 terus jadi RM15. Tengok-tengok dah sampai buku kat tangan, excited je baca. Masa tu juga, dok layan cerita ni bila habis kuliah.

Sinopisis belakang novel:
Zaara Amirah punya impian yang sama seperti impian tipikal gadis biasa, iaitu membina rumah tangga yang bahagia bersama insan yang dicintainya. Namun impiannya musnah sebaik saja dia terjerat di dalam perangkap lamaran paksa dari seorang jejaka yang asing dalam hidupnya, Zafriel Irham. Dek kerana ingin terlepas dari genggaman Sherry, menantu pilihan ibunya, Zafriel Irham memaksa Zaara Amirah menjadi isterinya dengan menjadikan sebuah janji sebagai modal.
"Itu harga yang kau perlu bayar sebab tak kotakan janji. Sekarang jangan banyak cakap, kahwin dengan aku. Titik." – Zafriel Irham
Demi sebuah janji, Zaara Amirah reda menerima kehendak Ilahi. Biarpun tiada cinta, Zaara Amirah rela demi menjaga maruah diri dan keluarganya dari dipijak-pijak jejaka bongkak itu sewenang-wenangnya.  Namun Zaara Amirah tidak menyangka, keputusannya itu membuatkan hidupnya kacau-bilau melayan karenah Zafriel Irham yang berhati kering dan tinggi egonya. 
"Apa? Atas lantai ni?"
"Kat mana-mana saja yang kau suka. Tapi bukan atas katil mahal aku ni. Buat kotor saja."
"Kotor? Awak yang nak kahwin dengan saya kan, lepas tu awak cakap saya kotor pulak? Kalau awak tahu saya kotor, buat apa awak kahwin dengan saya? Awak fikir tak perasaan saya bila awak paksa saya kahwin dengan awak dulu? Awak fikir pasal diri awak saja, kan? Pasal saya ni awak tak fikir langsung. Awak ni memang tak guna!"
Berhadapan pula dengan Puan Sri Maryam, ibu mertuanya dan Sherry yang membenci dirinya, hidup Zaara Amirah tidak lagi aman. Kehadiran Hadry Hakimi, sepupu Zafriel Irham yang cuba merapatinya, mengeruhkan lagi keadaan.
Keadaan bertambah parah apabila tanpa sedar, dia telah jatuh hati pada suaminya biarpun dia tidak dilayan seperti seorang wanita yang bergelar isteri.
"Aduhh! Kenapa dengan aku ni? Kenapa aku rasa rindu sangat ni? Macam orang gila bayang saja lagaknya ni. Padahal baru beberapa jam dia pergi. Takkanlah aku dah jatuh hati dengan mamat berlagak tu? Aduhh… tapi..." – Zaara Amirah
Adakah kebahagiaan akan menjenguk hidup Zaara Amirah apabila dia sudah jatuh hati pada jejaka bongkak itu? Atau menunggu balasan jejaka itu ibarat bulan pada waktu malam menanti matahari menjelma pada waktu siang? Zaara Amirah terus menanti...

 
 Tadaa novel dah sampai


Review: Novel ni memang best. Drama di adaptasi di TV 3 hampir sibijik apa yang ada dalam novel. Even dari segi lagu music dan baju pun boleh sama dalam drama. Selalunya kalu drama adaptasi ni ubah banyak. Ni 90% sama, yang 10% ubah mengikut kesusuaian. Disebabkan Zarra gagal nak bayar hutang dekat Mr.Arrogant, di terpaksa kahwin untuk tebus kesalahannya. Bila dia Zarra kahwin, 3 serangkai mak mentua, kak ipar dan si buah ceri anti dengan Zarra. Kesian kat Zarra, dah kena kahwin paksa lepas tu kena hadap 3 serangkai tu pulak. Nasib baik ada Mr.Arrogant, selalu cover Zarra dari si tiga serangkai , sweet gitu. Walaupun arrogant, si Mr.Arrogant tetap ambil berat pada Zarra. Kiranya Mr.Arrogant sebenarnya sayang pada Zarra cuma dia tak luahkan tapi sebaliknya dia tunjuk kasih sayang dari perbuatan.

p/s: Lusa drama Love You Mr.Arrogant dah nak habis, baru nak review heee.