Saturday, September 24, 2011

1st Giveaway From Baby Lili Design Enterprise


Cik Miela nak join contest so kena ikut syarat dia:
1) mudah sahaja caranya...anda hanya perlu membuat satu entri yang bertajuk "BABY LILI DESIGN GIVEAWAY" untuk kategori BLOG- DAH

2) untuk kategori blog : anda hendaklah meletakkan gambar giveaway kami di dalam entri anda- DAH

3) anda juga dikehendaki menjadi follower blog kami dan 'LIKE' fan pageBaby Lili Design-DAH

4) tinggalkan jejak anda dengan hanya komen di entri

5) anda hanya boleh pilih satu kategori sahaja...KETEROGI BLOG

Tutorial: Cara mendownload video dalam Youtube dengan mengunakan Goggle Chrome

Siapa ada goggle chrome angkat tangan?. Wah ramainya. Tapi korang tahu tak di sebalik rahsia goggle chrome sebenarnya kita boleh download direct dari Youtube. Tak tahu ke?. Ok hari nie Cik Miela nak ajar korang macam mana nak buat. So kena folow step by step tau.

1. Mula-mula pergi ke Chrome web store.

2. Seacrh youtube downloader.

3. Kat Apps tu. Klik Youtube downloader. Tak tahu yang mana tengok gambar




4. Kemudian klik add to chrome



5. So jadi la seperti di bawah nie bila korang buka Youtube. Jadi nak download banyak mana video ikut suka hati korang la, tak larang pun,hihi


update: kalau tak jumpa klik sini pastu add to chrome



Wednesday, September 21, 2011

Lirik Because I'm Stupid by SS501

Agak-agak korang dah tahu tahu lirik bulan nie apa, tentu la Because I'm Stupid by SS501 yang merupakan OST Boys Over Flowers tu. Bulan nie Cik Miela memang tak tahu nak letak lagu apa, so bila teringat BOF baru letak lirik ni nie.. Ok enjoy yaaa

Nae meoriga neomuna nappaseo
Neo hanapakke nan moreugo
Tareun sarameun pogoittneun neon
Ireon naema-eumdo moreugettji

Neoui harue naran eoptgettji
Tto chu'eokjoch'a eoptgettjiman
Neoman paraman pogoittneun nan
Chakku nunmuli heureugoisseo

Neoui dwaetmoseubeul poneungeotdo nan haengbokiya
Ajik naui ma-eumeul mollado
Kkeutnae seuch'ideusi kado

Niga neomu pogosip'eun nalen
Neomu kyeondigi himdeul naleneun
Neoreul saranghanda ipgae maemdola
Honja dasi tto CRYING FOR YOU
Honja dasi tto MISSING FOR YOU
Baby! I love you! I'm waiting for you!

Neoui harue nan eoptgettji
Tto kieokjoch'a eoptgettjiman
Neoman paraman pogoittneun nan
Honja ch'ueokeul mandeulgo isseo
[ Lyrics from: http://www.lyricsmode.com/lyrics/s/ss501/because_im_stupid.html ]
Naegen sarangiran areumdaun sangch'eokat'a
Neoui yeppeun misoreul poado
Hamkke nan utjido mothae

Niga neomu saenggaknaneun nalen
Kaseum sirigo seulp'eun naleneun
Niga pogosip'ta ipgae maemdola
Honja dasi tto CRYING FOR YOU
Honja dasi tto MISSING FOR YOU
Baby! I love you! I'm waiting for you!

Bye, bye, never say goodbye
Ireohke chapji mothajiman
I need you amu maldo mothae I want you
Paraedo dasi paraedo

Niga neomu pogosip'eun nalen
Neomu kyeondigi himdeul naleneun
Neoreul saranghanda ipgae maemdola
Honja dasi tto CRYING FOR YOU

Niga neomu saenggaknaneun nalen
Kaseum sirigo seulp'eun naleneun
Niga pogosip'ta ipgae maemdola
Honja dasi tto CRYING FOR YOU
Honja dasi tto MISSING FOR YOU
Baby! I love you! I'm waiting for you!

Friday, September 16, 2011

Satu hari di hari trial raya

Baju raya
Di pagi-pagi tu ramai dok pakat pakai baju raya. Yelah nak sambut hari malaysia dan hari raya. Macam-macam baju diaorang pakai merah, kuning, hijau, biru tak cukup dengan tu ada juga pakai baju kebaya, dah la ketat. Hmm, pelik betul perangai manusai ni. Tapi yang tak bestnya, kami exam trial fizik, just dapat pakai baju raya je yang menyambutnya tak. Haha satu dewan habis rainbow sebab hampir semua pakai baju raya, tapi ada yang tak pakai. Malu kot.

Exam
Giler nak bagitau exam trial fizik susah especially paper 1, jadi main tembak jelah. Cuma kertas 3 senang sebab dah tau solan yang masuk, yang hafal experiment tu betul-betul masuk,hihi. Paper 2 susah la jugak sebab ada solan elektronik memang killer cik miela. Cik Miela memang tak suka tajuk tu, tapi kalau tajuk form 4 memang boleh. Nasib baik ada soalan form 4 punya.


Exam sambil pakai baju raya. Pelikkan?


Jadi cinderella
Hari tu memang malang buat diriku. Ada ka patut jadi cinderella tanpa putera, kalau ada tak pa la jugak,hihi. Masa kat dewan exam, kasut Cik Miela rosak tapak kasut tercabut. Memang malu sampai ada yang gelak. Tapi nasib baik tak ramai yang tahu. Tu baru satu. Selepasa tu nasib baik kawan Cik Miela bawa kasut spare. Tapi malang terjadi lagi, tiba-tiba pakai kasut tu tali tercabut la pulak. Alamak tak kan nak kaki ayam dalam dewan. Dengan rasa terpaksa, Cik Miela ambil kerongsang dari tudung dan sambung tali kasut yang terputus. Malang memang tak terhidu.


Kasut yang tercabut tu
p/s; kisah diatas bertarikh 15-9-2011 pada hari khamis. Itu hari yang pahit dilalui oleh Cik Miela,uhhuu. Tak pa la Cik Miela oi, nak enjoykan hati cer tengok video ni.....



Thursday, September 15, 2011

TIPS: Bagaimana nak score BM dalam Karangan

Ehmm, kali ni nie Cik Miela jadi cikgu BM korang. Untuk pengetahuan semua entri ini sesuai untuk pelajar-pelajar sekolah jer. Tapi yang lepas sekolah sekolah pun boleh juga, apa salahnya kan?.Kotlah nak bagi sedap ayat-ayat entri blog korang?. Sebenarnya Cik Miela nie budak giler-giler cermelang karangan, tapi entri ni cuma sekadar perkongsian maklumat. Ilmu nie tentu dari cikgu BM cik Miela laa, tak kan dari cikgu matematik pula. Mungkin ramai tak tahu untuk menghasilkan karangan yang berkualiti sebenarnya memerlukan kosa kata berkualiti atau lebih senang cakap ayat power dalam karangan. Budak-budak sekolah memang takut letak ayat power dalam karangan. Sekarang tak perlu takut, bila hampa baca baru tau (alamak cakap penang la pulak). Berikut adalah contoh kosa kata berkualiti yang boleh digunakan dalam karangan

1. Seyogia
Bermaksud: sepatutnya
Contoh: Seyogia, sebagai remaja haruslah meluangkan masa dengan lebih berfaedah.

2.Cakna
Bermaksud: ambil berat
Contoh: Semua pihak perlu cakna terhadap isu ini.

3. Hemat
Bermaksud: pendapat
Contoh: Pada hemat saya, kecuaian permandu merupakan salah satu faktor kemalangan.

4. Wahana
Bermaksud: alat/medium
Contoh: Media massa merupakan wahana dalam membentuk peribadi remaja pada hari ini.

5. Kompak
Bermaksud: bersatu-padu
Contoh: Kita perlu kompak untuk menangani gejala sosial yang kian menjadi-jadi.

6. Kemaslahatn
Bermaksud: Faedah/keabaikan
Contoh: Terdapat kemaslahatan yang kita dapati melalui internet.

7. Efektif
Bermaksud: Berkesan
Contoh: Penguatkuasaan undang-undang sangat efektif bagi menbendung gejala rasuah.

8. Kekangan
Bermaksud: Halangan
Contoh: Terdapat banyak kekangan daripada pihak luar dalam merealisasikan misi tersebut.


Lapan kosa kata saja Cik Miela bagi, yang lain bolehlah cari kat internet sendiri yer. Tak susah pun just gunakan kosa kata tersebut macam kata sinonim. Oklah, Selamat Berjaya!!...:D

LUCKY DRAW DUIT RAYA



Haha dah lama tak join contest, rindu la nak join contest.
so cik miela join contest nie:

so nak duit raya tak?join la contest nie..

Monday, September 12, 2011

Entri popular sepanjang zaman


Hai kali nie cik miela nak tujuk lima entri cik miela popular sepanjang zaman. Untuk pengetahuan korang cik miela dah berblogging lebih kurang setahun. Tapi baru 192 follower, cik miela tak kisah pun sebab umur cik miela baru 17 tahun, cuba kalau sepuluh tahun akan datang. Agak-agak berapa ramai follower cik miela?. Oklah Cik miela dah tak sabar nie nak tunjuk entri yang popular nie

tadaaaa

-

-

-

-


Disini cik miela sediakan link top entri BLOG dan jumlah view....
1. Keistimewaan kucing menurut Islam 1486 view
2. Ending cinta melody 723view
4. Spongebob squrepants 418view

Kesimpulanya:
Rasanya cik miela tahu kenapa entri keistimewaan kucing menurut Islam banyak view sebabnya ramai cari gambar kucing kat goggle, betul tak?. Yang no dua tu, popular jugak sebab penangan cinta melody entri tu sampai ada yang copycat tanpa izn,isk-isk. Tapi Cik Miela bangga yang nombor satu tu sebab tu antara entri terawal cik miela...Apa-apapun kita berblogging bukan semata-mata untuk popular tapi untuk menyebarkan pandangan.

Friday, September 09, 2011

Gambar raya saya!!

Ahaa baru raya ke berapa hari tah(haha tak ingat la tu), baru nak letak gambar raya. Gambar di bawah nie agak kecil, bukan apa cik miela saja letak gambar kecik sekarang nie ramai orang tak bertanggujawab curi gambar pastu tayang kat mana-mana tah. Kalau gambar kecik sape nak ambil kan? so kepada blogger perempuan buatlah cara cik miela ni,haha...Bercerita pasal raya, best la jugak kan, sebab tahun nie dapat beraya ngan kawan-kawan tercinta. Dulu mana dapat sebab rumah jauh pastu takde moto dan lesen. Kini dengan adanya motosikal dan lesen boleh beraya kemana-mana saja,ngee. Tengok-tengoklah gambar di bawah tu.


raya sakan nie. Kami datang nak duit raya..haha

best friend forever <3

i with ema

i with kilafairy..bukan namanya kila je

posing raya,hehe





Monday, September 05, 2011

TOP 10 artis wanita korea paling cantik

Assalamualaikum..Aduhai lama betul Cik Miela tak update blog, maklumlah sibuk beraya kan. Raya tahun nie best juga sebab dua hari beraya rumah kawan. Ok Cik Miela buat entri ni bukan nak cerita pasal raya tapi nak cerita pasal TOP 10 artis wanita korea paling cantik. Senarai top 1o bukan cik miela buat tau tapi dari channel Y-STAR. Baru-baru nie channel Y-STAR telah menbuat kajian mengenai artis wanita korea paling cantik. Mereka telah mengambil undian dari 163 lelaki dan 176 perempuan dari lingkungan umur 10 hingga 50.Berikut senarai artis wanita korea paling cantik..

10. SNSD Yoona

Yoona


9. IU


8. Soo Ae

Soo Ae (수애)


7. Han Ye Seul

Han Ye Seul / 한예슬 (2011)


6. Han Ga In

한가인 (Han Ga In, ハン・ガイン)


5. Lee Na Young

Lee na Young


4. Song Hye Kyo

SONG HYE KYO


3.Lee Min Jung

Lee Min Jung


2. Shin Min Ah

Shin Min Ah


1. Kim Tae Hee

Kim Tae-hee


Sebenarnya diorang telah buat LIST top 50 beautiful Korean women tapi cik miela list 10 je.so untuk je.So maklumat lebih lanjut sila kilik sini

sampai sini je..daaaa