Thursday, May 24, 2012

Sebelum pergi Matrik



Excited dan sedih pun ada dalam perasaan sekarang nie. Ketika Cik Miela menulis entri nie, baju-baju dah siap packing lebih kurang 5% je persiapan perlu disiapkan sebelum pergi ke belajar balik. Sebut pasal belajar balik, hehe sebenarnya otak nie dah berkarat. Lama sungguh tak belajar, rindu sesangat. So pergi kuliah nanti kena buka minda, bukan macam SPM boleh main-main [hehe besalah dulu budak bawah umur] :P].

Surat cinta dari Matrik

So far, urusan isi borang, bayar yuran dan beli barang dah siap. Lebih kurang tiga minggu nak siap semua benda nie. Urusan di kaunselingkan pun dah buat,hihi. Kenapa?, ini kerana time tu memang tak yakin nak pergi matrik. Matrik nie pilihan terakhir, sebab Cik Miela tak dapat sebarang tawaran U. Dan Cik Miela pergi sekolah minggu lepas. Cik Miela jumpa Cikgu N, beliau banyak bagi nasihat dan suruh pergi Matrik. Beliau kata kalau dapat matrik rugi tak pergi. Dan Cikgu Shafian [My favourite teacher hahaha] pun kata kalau ambil akaun nie kena kuat sikit al makmlumlah Cik Miela zero tentang akaun. Bagi Cik Miela tak ada benda yang senang meskipun makan nasi, semua bermula dengan belajar. Ok Cik Miela fighting2 yeah.


Urusan reunion pun dah selesai jugak. Last week Cik Miela jumpa dengan my besfriend. Macam biasa tempat reunion kt KFC[bajet giler]. Punya lama kami menapak kt KFC dari pukul 1.30 ptg sampai pukul 4 ptg. Macam2 kami sembangkan dan aktivit wajib tangkap gambar, hahahaha. Tapi time reunion geram giler kat seseorang tu, ada kah patut dye bocorkan my secret. Hish tak patut, mau TABOH budak tu. Nasib baik tak semua dia cerita, takpe ada ada lori ada bas, ada hari boleh balas, hehe. Apa-apa pun Cik Miela tetap akan ingat dan sentiasa merindui kawan-kawan baik semua walaupun jauh di perantauan,hihi.

Terima kasih kakak KFC tolong tangkap gambar kami berlima. ==" maaf gambar seseorang dalam petak tu dicropkan atas masalah teknikal :P.

Sabtu nie pula akad nikah my cousin dan ahad tu pula majlis perkhawinan cousin kt Hotel Exzora. Ayoo padat sungguhid. Hari ahad start 8 malam ada majlis sampai pukul 11 malam sedangkan keesokan pula pergi matrik ==". Lawak pula bila menjelang majlis kawin my cousin, heh bukan apa. Tetiba termimpi saya yang kawin yang siap pakai dress lagi tapi hero dalam mimpi tu tak nampak lak. Haha siapa la tu adakah Shahir? hahahaha, whatever la Cik Miela mana boleh kawin lagi kalau masuk Matrik sebab dalam surat perjanjian masa study takleh kawin. Kalau nak rasa kena buang dari Matrik, kawinlah cepat-cepat, huahuahahaha.


Sekarang sudah perenggan kelima, hmm dah macam tak idea nak tulis. Opss jangan tulis merapu nanti ada yang boring nak baca entri nie. Sebagai penutup Cik Miela tempek gambar my pic kat bawah nie. Insyaallah kalau ada masa nak udpdate blog masa kat matrik [sempat ker nak update blog di Matrik?], Cik Miela update. Cik Miela sayang sesangat blog nie tau.


Nota tapak kaki: Akan pergi ke Matrik gopeng, siapa pergi??

Disneyland di Malaysia


Hehe semalam dapat story bahawa tak lama lagi Disneyland kan di bina di tempat negeriku iaitu Perak. Wow tak sangka, selama nie kecik-kecik berangan nak pergi Disneyland. Akhirnya tak payah nak kumpul duit nak pergi luar negara semata-mata Disneyland. Setakat Ipoh apalah sangat, macam jiran aku jer,hahahahaha. Dengar cite siap pada tahun 2014, bermakna umur Cik Miela masa tu 20 tahun. Harap-harap panjang umur boleh melawat Disneyland. Boleh la ku bawa kereta sendiri pergi Disneyland, haha daebak. Nak tahu lebih lanjut?. Ni dye story pasal Disneyland, credit to mummynemo.com

SEBUAH taman tema ala Disneyland akan dibina di Meru Raya, Ipoh, Perak bermula akhir tahun ini di kawasan seluas 20 hektar membabitkan nilai pembangunan kasar (GDV) RM506.7 juta menerusi kerjasama dengan syarikat pemaju taman tema terkemuka Australia.

Taman tema pertama seumpamanya di Malaysia itu terletak bersebelahan Plaza Tol Ipoh Utara di Lebuhraya Utara Selatan yang dibangunkan hasil kerjasama antara Perak Corporation Bhd (PCB), syarikat senaraian awam milik kerajaan Perak dengan Sanderson Project Development (Malaysia) Sdn Bhd (SPD). SPD adalah anak syarikat Sanderson Group Pty Ltd dari Australia yang terkenal dan berpengalaman mereka bentuk, membina serta mengendalikan destinasi pelancongan antarabangsa khususnya di Asia Pasifik seperti Universal Studio Singapura, Shanghai Disneyland Resort dan Happy Land Vietnam.

Pengerusi Jawatankuasa Industri, Pelaburan, Pembangunan Usahawan, Pelancongan, Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita negeri, Datuk Hamidah Osman berkata, taman tema itu dijangka siap pada Disember 2014 dengan lima zon keriangan iaitu ‘fantasy forest’, ‘wacky world’, ‘pirates cove’, ‘lost canyon’ dan ‘pixel planet’, selain sebuah hotel dan dua pangsapuri untuk penginapan pengunjung.

“Selain menampilkan watak kartun popular diminati kanak-kanak dan remaja, ia juga menampilkan karakter tempatan seperti nenek kebayan serta pahlawan Melayu,” katanya selepas melawat tapak projek pembinaan Hotel Casuarina@ Meru di Meru Raya, Ipoh, Perak.

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PCB, Datuk Samsudin Hashim serta Pengarah Casuarina Hotel Management Sdn Bhd, Datuk Khamsiyah Yeop.

Sementara itu, hotel baru bertaraf butik bernilai RM80 juta itu dalam pembinaan dan bakal siap, Jun tahun depan, malah antara hotel terbesar di negeri ini yang mampu menampung sehingga 2,000 orang pada satu-satu masa.

Katanya, hotel itu yang kini 20 peratus siap meliputi bangunan hotel setinggi 12 tingkat, dua bangunan komersial sembilan tingkat dan pusat mesyuarat, insentif, konvensyen dan pameran (MICE).

PCB memiliki Hotel Casuarina Ipoh di Jalan Raja Dr Nazrin Shah, tetapi menjualnya kepada Impiana Hotel Ipoh Sdn Bhd membabitkan pertimbangan tunai RM44 juta pada 2009 dan kini dikenali sebagai Hotel Impiana Ipoh.

Nota: Baca dah?. gempak kan?. Harap-harap jadilah.

Friday, May 18, 2012

Running Man

Annyeonghaseyo. Hehe secara tetiba tekeluar perkataan korea. Kisah hari ini ialah kisah lelaki belari. Kalau korea fans mesti tahu apa itu Running Man, tapi kalau bukan fans memang tertanya-tanya ada apa dengan lelaki berlari?. Untuk pegetahuan korang, Running Man adalah variety show paling popular di korea. Memang daebak cite Running Man ni. Siapa yang tengok Running Man pasti gelak, kalau tak gelak sila berjumpa dengan doktor pakir sakit jiwa yer :P.

Bagaimana Cik Miela boleh terjebak dengan Running Man?. Of course la copy cite dari kawan-kawan. Dan bila dah terjebak, kalau tak sabar nak dapat episode Running Man yang baru, mesti download kat Kshow.net. Sekarang nie pun sudah ada 84 koleksi cite Running Man yang dikumpul. Ok, for info Running Man ada 7 orang ahli. Dulu sebenarnya ada 9 orang. Tapi Lizzy dan Song Jong ki oppa [My BF,haha] dah keluar dari Running Man sebab sibuk dengan kerja masing-masing. Dan inilah 7 orang ahli Running Man masih kekal:

Atas: Kim Jong Kok, Yoo Jae Suk, Gary

Tengah: Jin Suk Jin, Lee Kwang Soo, Song Ji ho

Bawah: Lizzy, Song Jong Ki, Haha


Yu Jae-suk: Merupakan Main Mc dalam Running Man. Dikenali sebagai Yu-ruce Willis, Yu-mes Bond dan Grasshopper. Yoo Jae Suk sangat daebak pada episode 91, kerana dia telah berjaya eliminate semua ahli running dengan mengunakan pistol air buat kali kedua setelah pada episode 38 dia berjaya eliminate ahli Running Man dengan cara yang sama.

Yoo Jae Suk ni ada iras-iras dengan my exclassmate.


Kim Jong Kok: Ahli Running Man paling kuat dikenali sebagai Sparta Kok,Commender dan Tiger. Ini kerana KJK sangat cekap menangkap peserta Running Man yang lain. Terbukti pada episode 19, dengan senang-senang je dia berjaya tangkap semua ahli Running Man. Tapi bila orang sebut Yoon Eun-hye, muka KJK jadi merah tetiba,hahaha.


Ji Suk Jin: Big Nose Hyung antara perserta paling lemah dalam Running Man. Orang first selalu ditangkap tak lain tak bukan Ji Suk Jin. Namun, dalam episode 79 Jin Suk Jin telah berjaya menunjukan kehebatannya sebagai main character dalam episode Sherlock Holmes walaupun fail ditangkap oleh Kim Jong Kok dan Sing Ji Ho.


Haha: Dikenali sebgai Haroro sempena kartun favouritenya Pororo. Selalu kalau jumpa mana-mana guest perempuan yang cantik, pasti sebut Saranghae. Haha paling best dalam episode 87. Dalam episode tu dia merupakan hero dan Han Ga In heroin. Ha Ga In tercari-cari siapakah first love masa kecil dan Harorolah orangnya.

Haroro


Song Ji Ho: Merupakan ahli Running Men perempuan dikenali sebagai ace kerana kecekapan dia sebagai penangkap setaraf dengan Kim Jong Kok. Terbukti dalam episode 21, Song Ji Ho bersama Kim Jong Kok menangkap ahli-ahli Running Man dengan jayanya. Song Ji Hyo juga dikenali sebagai Miss Mong kerana keblurannya.


Gary: Sangat mudah ditipu oleh pihak lawan. Namun naive Gary juga pernah menang dua kali dalam special race dan berjaya merangkul gelaran 1th & 2th generation strogest Running Man. Pada episode 74 Garry berjaya dalam special race dan sebagai hadiahnya Gary dapat trip to Europe.


Lee Kwang So: Kwang-vatar dan Giraffe merupakan gelaran buat Kwang So.Selalu dibulI oleh ahli Running Man yang lain mungkin sebab dia paling muda kot dalam Running Man. Paling daebak Kwang Soo pernah lakukan dalam episode Running Man ialah episode 92. Kwang Soo battle dengan Haha. Dan Kwang Soo menang sekali gus mengubah sebagai gelaran perseta Running Man paling lemah dan gelaran tersebut berpindah kepada Haha.

Hesem kan Kwang Soo?hehe


Huh penat cerita kat korang tentang Running Man. Berperah otak dibuatnya untuk menulis entri nie. Semoga korang terhibur dengan entri ni


Nota tapak kaki: Bilalah Running Man nak datang ke Malaysia.

Wednesday, May 16, 2012

Kenangan hari guru


Semua orang tahukan hari ni adalah hari guru. Sempena hari guru yang indah ni kan, Cik Miela nak bercerita sedikit tentang kenangan hari guru. Maklum dah lepas sekolah, hanya sepirhan kenangan yang tinggal, kalau tak time sekarang mesti kat dewan sekolah sambut hari guru.

Teringat tahun lepas, Cik Miela lah ORANG KUAT dalam menyediakan hadiah hari guru. Hehe macam bangga pun ada,bhahahaha. Dulukan Cik Miela kan bendahari kelas 5 Sains 2, so Cik Miela kena prepare hadiah untuk cikgu yang mengajar 5 sains 2. Berbekalkan duit kelas yang dikongsi oleh warga 5 SAINS 2, kami bercadang hendak mebeli hadiah guru. Masa tu nak prepare hadiah kalut giler lah, sebab last-last minute baru teringat nak beli hadiah. Nasib baik ada kawan yang membantu temankan Cik Miela beli hadiah.

hadiah hari guru tahun lepas


Hehe korang nak tahu hadiah apa Cik Miela belikan untuk cikgu-cikgu Cik Miela?. Maaf Cik Miela lupa,hehe. Sebab terlalu banyak hadiah di beli, so payah nak ingat. Tapi paling istimewa hadiah itu berserta dengan penanda buku Cik Miela buat sendiri. Itulah istimewanya, terharu gak kalau Cik Miela pergi ke bilik guru, ternyata cikgu masih guna penada buku walaupun asalnya hanya sehelai kertas warna :) .


Sebagai penutup kata, khas untuk cikgu-cikguku SMK SRI KURAU:


Usatazah Mahani

Cikgu Rogayah

Cikgu N

Cikgu Juriah

Cikgu Shafian

Cikgu Hasni

Cikgu Tajul

Cikgu Halim

Cik Aziah


Dan lain-lain cikgu SMK SRI KURAU [maaf saya tak nyatakan nama cikgu lain, tak bermakna saya lupakan JASA cikgu yang lain]. Selamat Hari Guru dari saya bekas pelajar SMK SRI KURAU 2011.


Friday, May 11, 2012

Kesibukan melanda diri


Haha walaupun sibuk still nak update blog, biasalah tak lama lagi nak pergi matrik. Tinggal 17 hari lagi,glupp. Kena update puas-puas sebelum blog ini bersawang lagi. Tahu tak kenapa Cik Miela sibuk dalam beberapa hari ni?:

1. Sibuk dengan belajar kereta

Punyalah berat hati setiap kali nak belajar, pak cik yang ajar kite marah kite sebab kite tak berapa cekap nak tekan clucth. Hari demi hari berlalu, dan semalam test JPJ. Sebelum test JPJ, ada kawan dah FAIL test JPJ, jadi semalam dia buat ulangan test JPJ. Paling takut, tengok ada seorang gadis menangis sebab FAIL. Waa, masa tu buat Cik Miela rasa gerun. Dup dap dup dap, akhirnya "Saya Telah Berjaya dan LULUS dalam test JPJ". Tak payah nak pergi kat AMPU(Akademi Memandu Perak Utara) lagi. Happy sesangat.


2. Sibuk dengan kawan-kawan

Beberapa hari ini Cik Miela kerap bermain sms dengan ex-classmate. Tanya itu tanya ini. Soalan paling fomous la ditanya "Kau nak mana pergi lepas ni?" . Dengan humblenya "Erm, pergi matrik jeerrr". Bukan itu je, ada yang tanya pendapat la, tanya barang nak pergi matrik, tanya tarikh result rayuan upu dan lain-lain. Ingat Cik Miela ni kuanter pertanyaan?, relax Cik Miela jangan marah, cool. Nanti jarang nak main sms dengan depa kalau pergi Matrik. Ok, Cik Miela nak cerita jugak yang hari ini Cik Miela pergi dengan my bestfriend pergi sekolah nak tanya something about form 6 dan matrik. Dapat jumpa cikgu yang mengajar masa form 5. Masa tu tak cofident nak pergi matrik. Tapi cikgu bagi semangat supaya pergi matrik, jangan pedulikan orang lain. Terharu sangat. Sebelum nak balik, cikgu bagi nasihat dan bagi hadiah walaupun kecil. Huhu rasa nak nangis je [padahal belum pergi lagi].


3. Sibuk persiapan pergi matrik

Dah nama nak pergi matrik, mestilah sibuk nak isi borang, beli barang, buat urusan pembayaran dll. Punyalah SEMANGAT my parents beli barang nak pergi matrik padahal lagi tiga minggu [yang Cik Miela relax sebab tak SEMANGAT nak pergi,huhu]. Tetiba dua hari lepas, mak dah bayar yuran matrik. Wah Ini lagi SEMANGAT. Bermakna sudah termaktub Cik Miela kena pergi matrik. Terlajak perahu tak boleh diundur. Kalau tukar fikiran tak jadi nak pergi, naya Cik Miela kena marah. Suka ka, hang tak suka ka, hang kena suka jugak [haha ayat siapa la tu].


Tamat. Sekian sahaja story Cik Miela pada hari ini. Diharap anda boleh ambil iktibar dari story ini :P.

Wednesday, May 09, 2012

Entri dukacita


Hari ni barulah nak update pasal benda ni,huhu. Sorry ya dua tiga hari Cik Miela tak update tentang result UPU, walaupun beriban-riban blogger sama age update tentang ni. Cik Miela je lambat, bukan apa dua tiga hari ni ada tetamu datang ke rumah. Siapa lagi kalau kawan-kawan Cik Miela, semua mai semata-mata nak tentang buat urusan dan tanya tentang UPU/matirk/ form 6 siap pinjam laptop lagi nak buka facebook, ==". Amboi bila susah baru nak mai rumah aku?, haha wayang jer ok.


Tepat pukul 12 tengah hari pada 7 mei 2012, saya Cik Miela try la bukan laman web UPU, Seperti biasa, internet jem bukan sebab jem nanas [haha merapu apa ni?]. Masa tu sabar jelah, padahal masa tu punyalah curios nak tahu.


Cuba punya cuba, akhirnya boleh. Namun first word iaitu Dukacita.......... . Ah menbuatkan Cik Miela, WHY?, kenapa tak dapat?. Hina sangat ke aku ni sampai tak dapat?. Result aku ok pe, takkan tak dapat?. Macam-macam persoalan ada di dalam benak fikiran. Siyes masa tu tak percaya langsung result tu, tapi bila tengok kat Facebook, ramai gak tak dapat even 6A tak dapat, apa cer?. Dengan redhanya, Cik Miela terima muka ni tak layak masuk ipta [ayat sedih nampak]. Oh Dukacita, kenapa kau muncul dalam result UPU aku?. Huhu sedih.


Jelous gak Cik Miela tengok ada blogger lain dapat UPU. Kepada yang dapat Tahniah yer, jangan sia-siakan masa belajar di U. Bersyukur dengan tawaran tu, orang lain sampai menagis-nagis tak dapat UPU. Maaf bukan saya yer, masa tu mampu ketawa je sebab muka ni tak layak masuk ipta [ayat ni lagi =="].


Masa ni Cik Miela baru bersyukur dapat matrik, wakakaka. No choice, Cik Miela terpaksa masuk Matrik. Ok Matrik pe?, dapat money money money[elaun]. Tak la, takkan nak masuk Matrik semata-mata nak money money money, tapi sebab nak menuntut ilmu. Jangan sebab tak dapat UPU, bermakna kita berputus asa dalam menuntut ilmu, No. Tuntulah ilmu hingga ke liang lahad, maknanya sampai mati pun kita masih perlu menuntut ilmu. Kolej Matrikulasi Perak i'm coming, yeah.

Saturday, May 05, 2012

Matrik atau U


Salam readers. Sampai ke hari ini, Cik Miela masih terkebil-kebil memikirkan masa depan. Begitu sulit sekali, kalau jadi budak tadika kan bagus, tak payah fikir bagai nak rak pening nak pergi ke mana. Pagi-pagi pergi tadika belajar A B C bila cukup time balik, yaahooo. Masalanya sekarang dah umur 18 tahun, setiap pilihan akan bagi effect terhadap masa depan. Walaupun result UPU belum keluar lagi, pening nak pilih nak pergi matrik atau U. Yelah kalau U diploma 3 tahun sedangkan matrik leh shortcut ambil degree.

Dalam diri ni 50-50 je. But i'm waiting for UPU. Kalau nice pergilah. Kalau tak matrik jawabnya,hmm. By the way, sebelum result UPU keluar Cik Miela ada cari info about matrik, terima kasih kepada Pak Cik Google dan Abang Facebook [siap ada gelaran lagi, =="] sebab bagi info tentang Matrik . That true, setiap benda ada kebaikan dan keburukan. Begitu jugaklah Matrik.

Matrik ni ada kebaikan ada keburukannya. Siapa-siapa dapat matrik ni mesti tengah pening kan macam lembu ni,hahaha. Ok Cik Miela kongsi sedikit kebaikan dan keburukan Matrik. Kebanyakan info dari blog akak abang yang pernah pergi Matrik. Jangan buat fakta hanya pointer 4 flat je dari Matrik boleh pergi U. Habis yang bawah pointer <4.00 tu letak ke mana??. Cik Miela start dari keburukan dahulu, sebab Cik Miela suka ending diakhiri dengan happy ending, wah gitu.


Keburukan:

1. Barang siapa dapat pointer kurang dari 1.5 pada first semester kemungkinan besar anda diberi status GAGAL dan diberhentikan daripada pengajian. Nampak kejam, tapi itulah hakikatnya sebab Matrik nak best student.

2. Kalau habis matrik nanti dapat pinter 2.00 - 3.00 kemungkinan dapat course lelong, tapi ikut nasib la. Paling sadis, terpaksa ambil diploma balik, sebab low pointer dan tak dapat tawaran. Kan dan buang masa tu belajar kat matrik.

3. Kehidupan kat Matrik memang terkenal dengan jadual belajar yang pack. Dari pukul 8 pagi hingga 4 petang. Kadang-kadang kelas habis pukul 5 petang, dan ada juga kelas tambahan pada waktu malam. Ayoo letihnya.

4. Belajar kat matrik super past, boleh dikatakan satu hari satu tajuk. Kena cepat-cepat tangkap. Kalau yang jenis lambat tu cepat-cepatlah tanya lecture atau kawan-kawan.Kat Matrik belajar cepat sebab nak kena cover tajuk semua, yelah satu tahun kan belajar [kecuali dua tahun].

5. Result matrik tak boleh digunakan untuk kerja, last-last sijil SPM kau je laku nak kerja. Tujaan belajar kat Matrik nak sambung belajar degree bukan nak berkerja ok?.



Kebaikan:

1. Paling suka, dapat elaun lebih kurang RM1200+. Yuran pengajian pun murah, takpayah pakai duit ptptn. Jimat wang jimat masa. Jimat masa sebab after matrik boleh ambik degree. Mestilah duit pun pakai sikit.

2. Kehidupan di Matrik sangat-sangat best menurut senior. Even satu tahun pun. Ada yang kata hidup kat Matrik lagi best daripada Universiti yang kadang-kadang budak dia sosial sikit.

3. Berita baik, tadi korang risau tentang pointer kat Matrik kan?. Sebenarnya setiap course dalam universti kat Malaysia nak pointer tertentu dari pelajar Matrik. Contoh, si A yang pointernya 3.87 dan mohon medic di UKM, GAGAL. tapi si B pointer 3.5 mohon medic di UMS, LULUS. jadi, bukan tak boleh memilih U yang baik tetapi nak memilih pun berpada-pada laa. Dan masih ada lagi U masih menerima pointer 2.00+ seperti uitm/unikl/unisel. Tapi tak kan nak target pointer 2.00+ je?.

4. Pemadangan kat matrik sangat best, sebab terletak di luar bandar. Terutama kat matrik gopeng [sebab Cik Miela dapat gopeng, tahu tentang matrik gopeng je]. Matrik kat gopeng pemadangannya wow, indah sebab dekat atas bukit, hijau lagi sangat menyenangkan. Ipoh pun dekat, boleh keluar outing kat Ipoh [haha berangan la tu].

Matrik gopeng


Konklusinya, lu pikirlah sendiri. Haha. Moga-moga entri ni dapat bagi info yang dapat Matrik. Result UPU keluar 7 mei, huhu berdebar tau. Kepada follower, jangan ingat entri ni bermakna Cik Miela coform nak pergi Matrik. Selagi result UPU tak keluar, takde kata putus nak pergi belajar mana lagi.


Wednesday, May 02, 2012

Apa makna Like?


Jeng- jeng ramai tak sedar apa sebenarnya fungsi like button di Facebook. Yup semua tahu Like bermakna suka. Bahkan budak tadika pun tahu like is suka, suka is like. Tapi tahu tak makna disebalik like jika seseorang itu like post korang di Facebook/. Ok, kali ni Cik Miela nak cerita tentang sebab-sebab post facebook anda di like, yang ni version Cik Miela tau.


1. Suka dengan post anda

Bermakna diaorang like sebab setuju isi kandungan dengan apa korang post tu. Dan kadang-kadang mereka like sebab apa yang isi kadungan dalam post korang sama dengan situasi diri mereka.



2. Keboringan teramat sangat

Kadang-kadang mereka ni dah takde kerja, jadi main like jelah. Kebosanan melanda diri bila buka facebook, maka button like menjadi mangsanya. Mereka ini digelar Kaki Like atau kalau sampai tahap kritikal di panggil Hantu Like.


3. Like as admire/bestfriend/bf or gf/ family

Kadang-kadang orang like, sebab dia syiok kat kita. Haha, ada betulnya jugak. Kalau setiap kali kita post, mesti orang sama yang like. Tetapi tak semestinya dia like bermakna suka atau syiok kat kita, kadang-kadang sebagai tanda relationship friend/boyfriend/girlfriend/family. Pastikan anda dapat membeza niat seseorang itu like, jangan syiok sendiri naa.



4. Like sebab tak suka

Disebabkan button unlike facebook takde, jadi mereka like sebab tak suka dengan post korang. Walaupun sebenarnya kita boleh add button unlike di Facebook dengan mengunakan aplikasi tertentu =,=.


5. Membalas budi

Semua orang tahu budi baik di balas baik. Begitu jugalah like, korang like post diorang, diorang like balik post korang sebagai tanda menghargai. Kan bagus macam tu selalu,huhu.


6. Kerna terpaksa

Haha macam lirik lagu pula, ini adalah kes paling sedih dan sadis. If korang paksa seseorang like post anda semata-mata nak capai like paling banyak di dunia sekali pun. Tak kemana pun, jika tak ikhlas orang tu like. Janganlah dik bersikap macam tu, nak kejar populariti sangat di Facebook.