Saturday, January 30, 2016

Program Motivasi Jejak Lestari USM

Salam Readership. Semester 5, boleh dikatakan Miela banyak jugak join macam-macam program kat USM. Normal kalau study di USM, memang banyak gila program. Sebab tu USM boleh lahirkan ramai student yang aktif di luar kuliah.  

Cuma hari ni Miela nak flashback balik antara program yang masih tak boleh move lagi, hahaha. Dulu masa second year pernah pergi ke Kampung Selamat Bukit Merah. Juga pernah Miela cerita kan pengalaman di entri Bakti Siswa di Kampung Selamat.

Tag ni masih simpan lagi

Apa kaitanya dengan Program Motivasi Jejak Lestari USM?. Kalau dulu kami pergi ke Kampung Selamat buat program, kali ni budak-budak Kampung Selamat mai USM join program kami. Gituu ceritanya.

Hari Pertama : 27 November 2015
Petang lepas zohor Miela join jemput budak Kampung Selamat dekat Bukit Merah tu. Sepatutnya Miela tak pergi, sebab petang ada rehearsal persembahan hari Ko-k. Tapi terponteng pula, so pergi juga ke Kampung Selamat jemput dorang haha.

Budak-budak ni excited nak naik bas pergi USM

Sampai USM nak dekat nak senja tak silap. Memang agak jem nak sampai USM, hampir satu jam tersempit jem dalam pulau. Bila dah sampai, budak-budak diserahkan kepada abang dan kakak angkat untuk penempatan budak-budak ni tinggal. Dorang ni tinggal di bilik abang dan kakak angkat dorang selama 3 hari 2 malam.

Pendaftaran

Lepas maghrib ada sesi ice breaking, pengenalan sikit dan juga sedikit ceramah. Malam tu Miela tak join sebab sibuk buat persembahan hari Ko-k di DTSP. So tak berapa pasti apa aktiviti dorang buat macam mana, hehe.



Hari Kedua: 28 November 2015
Hari kedua agak padat sikit aktiviti dia. Macam biasa pagi-pagi breakfast dulu, kemudian ada senaman Tai-Chi. Kebetulan hari tu ada Karnival Gaya Hidup Lestari kat situ. So kami bawa budak-budak ni datang ke karnival tu dari pagi sampai tengah hari. Budak-budak Kampung Selamat ni juga join majlis pelancaran karnival sampai ke Tasik Fajar untuk tengok acara simbolik tanam pokok kat situ. 

Ini akak-akak fasi perempuan yang jaga budak-budak ni. haha
Ada sesi bergambar bersama anak-anak Kampung Selamat

Lepas ronda-ronda karnival, kemudian makan dan solat. Aktiviti petang agak best, sebab kami bawa mereka ni pergi jalan-jalan ke Bukit Bendera. Free okay, of course lah tiket di sponsor huhu.







Seronok bawa budak-budak ni berjalan. Ada sebahagian mereka memang tak pernah lagi pergi Bukit Bendera, patutlah excited. Pada yang sama dapat juga lupakan assignment yang tertangguh bila dok berjalan dengan depa ni haha. Kemudian malam tu selepas balik dari Bukit Bendera pula ada ceramah motivasi oleh wakil fasi. Tujuan dia nak bagi budak-budak ni semangat untuk belajar sampai menara gading.


Hari Ketiga: 29 November 2015
Hari terakhir bersama-sama dengan anak Kampung Selamat. Pagi tu maka kakak dan abang angkat depa terpaksa berpisah dengan budak-budak kampung Selamat ni. 

Abang angkat tolong angkatkan beg adik angkat sampai
ke padang kawad
Tapi nanti dulu, awal lagi kann nak balik. Lepas abang dan kakak angkat mereka ni hantar ke padang kawad, macam biasa ada breakfast juga ada senamrobik untuk segar sikit badan tu. Pagi tu juga ada bebrapa aktviti sebelum mereka pulang ke kampung. 

Akak dan abang fasi ajar budak-budak ni main bukit yang cantik hey!!
Dorang diminta buat satu peta kampung impian yang dorang impikan
Kemudian ada presentation oleh budak-budak kampung selamat

Habis sahaja aktiviti, ada majlis penutup. Kemudian barulah depa boleh pulang ke kampung tempat mereka tinggal. Agak tacing tapi boleh tahan lagi ayaq mata tu nak berpisah budak-budak ni  buat -buat tabah *haha boleh pulak. Tapi Miela percaya satu hari nanti, Insyallah ada rezeki jumpa lagi budak-budak ni. Miela harap budak-budak Kampung Selamat ada suntikan semangat untuk belajar sampai  berjaya hingga menara gading selepas join program ni. Ingatlah dalam kejayaan tu bermula dengan langkah yang pertama, bagaimana langkah pertama tu membawa kejayaan atau kegagalan *eh macam curi ayat someone ja >.< haha.


P/s: Siapa yang belum join Segmen Blogwalking by Cik Miela, jom join. Mana tahu korang bertuah kan. 

Thursday, January 28, 2016

Segmen Bloglist by Cik Miela

Salam Readership. Dalam dok bilang hari berapa hari cuti yang tinggal, rupa-rupanya tinggal 2 minggu lagi cuti. Oh cepatnya masa berlalu T.T. Agak rugi juga cuti yang ada yang tak buat something dalam blog ni. Kebetulan pula bloglist lama tak update. So Miela rasa bloglist perlu update dengan bloglist baru. Huhu.

Maka hari ni Miela lancarkan Segmen Bloglist by Cik Miela. Harap ada yang sudi join segmen ni hihi. Syarat segmen ni sangat mudah korang follow. 



Syarat - syarat:
1. Follow Blog Cik Miela
2. Like Page Blog Cik Miela 
3. Buat Entri Segmen Bloglist by Cik Miela beserta gambar. *gambar diatas
4. Komen di entri ni beserta link entri Segmen Bloglist by Cik Miela

*setiap penyertaan akan disemak

Tempoh penyertaan: 28 Januari 2016- 13 Febuari 2016

Hadiah:
1 x Toup RM10 + Bloglist 6 bulan
10 X Bloglist 6 bulan

Harap segmen ni dapat sambutan daripada blogger lain.  Kalau dapat sambutan , maybe hadiah akan di tambah. Mana tahu ada yang bertuah kali ni. Sambil join segmen ni dapat juga berkenalan dengan blogger lain.

Senarai Peserta Segmen Bloglist by Cik Miela

Wednesday, January 27, 2016

Cara daftar mengundi SPR


Salam Readership. Baru minggu lepas Miela daftar mengundi. Maklumlah umur dah cukup 21 tahun bila masuk bulan november tahun lepas. So cuti semester ni, ada masa terus daftar mengundi. Sebagai rakyat Malaysia *cehwahh*, kita perlulah jalankan tanggungjawab mendaftar sebagai pemilih. Pendaftaran sebagai pemilih adalah hak warganegara di bawah Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan.

Sebenarnya tak tahu pun nak daftar mengundi macam mana, jenuh jugak google tak jumpa-jumpa. Akhirnya Miela tanya parents dan kebetulan ada kawan baru daftar mengundi. Rupa-rupanya mudah sangat daftar mengundi ni. Ada tempat boleh mendaftar pemilih seperti Ibu Pejabat SPR, Pejabat Pilihan Raya Negeri dan Pejabat Daerah. Tapi yang tempat paling mudah mendaftar ialah pejabat pos, sebab berdekatan dengan tempat tinggal kita.

Seperti Miela katakan tadi, mudah sangat daftar mengundi ni. Hampa terus pergi tempat pendaftar pemilih seperti pejabat pos. Ambil nombor, tunggu turn. Kemudian cakap nak daftar mengundi, nanti orang tu akan minta kad pengenalanan. Kemudian orang tu akan daftar kita sebagai pemilih, siap daftar dia akan minta tanda tangan kita untuk sahkan. Pendek kata daftar mengundi cuma hanya guna kad pengenalan sahaja.

Lepas kita daftar mengundi, kita akan daftar kertas ni

Mudah kan daftar mengundi?. Masa daftar mengundi kita tak tahu parlimen dan dun mana kita dapat. Mungkin nak dekat masa hari pengundian baru tahu. So, mana-mana yang dah cukup umur 21 atau belum mendaftar, daftarlah diri sebagai pemilih sebab ini tanggungjawab kita sebagai warganegara Malaysia. Jika ada sebarang kemusykilan juga boleh rujuk soalan lazim SPR di sini

Monday, January 25, 2016

Segmen Bloglisted by Misya 2016



Salam Readership. Dah lama tak join segmen daripada blogger lain rasanya. Kali ni Miela join Segmen Bloglisted by Misya 2016. Harap-harap bertuah lah yer. Klik banner untuk join. Tarikh tutup penyertaan 31 Januari 2016 jam 12.00 tengah malam.

Friday, January 22, 2016

Muzium menakutkan di Penang : Ghost Museum

Salam Readership. Kat Penang kalau korang nak tahu, memang macam-macam muzium ada. Muzium 3D, Muzium terbalik, Toy Museum, Food Museum dan banyak lagi laa. Tapi yang ini Miela nak review pasal Ghost Museum.

Alkisahnya lepas pergi ESCAPE Penang , alang-alang dah keluar berjalan. Berjalan biar sampai penat kannn. Tetiba teringin nak pergi Ghost Museum , why not?? try betul ka seram kat Ghost Museum tuu?. Seperti biasa kami memang tak tahu jalan, berkat telunjuk waze sampai jugak ke destinasi. Untuk pengetahuan korang muzium ni terletak di 57, Lebuh Melayu, George Town, 10300 George Town, Pulau Pinang.

Alamak gambar pulak tak jelaih. Nebes sangat  nak masuk Ghost Musuem kot, haha

Disebabkan gambar di atas tu tak jelaih, so nak habaq pasal harga tiket:

Untuk Warganegara Malaysia yag ada MyKad
Adult : RM 18
Kids : RM 8
Senior : RM 8
Student : RM 10

Bukan Warganegara yang takdak MyKad
Adult : RM 36
Kids : RM 16
Senior : RM 16
Student : RM 16

Pendek kata tak kira mana-mana muzium kat penang termasuk Ghost Museum, asal ada student card korang boleh dapat harga diskaun. Settle pasal harga tiket sekarang nak story pasal pengalaman di Ghost Musuem. Yang menarik muzium ni, korang boleh kenal hantu serata dunia seperti Malaysia, Eropah, Timur dan Barat. Nampak macam menarik kan?.

First time datang, terdengar suara-suara yang menjerit ketakutan. Terfikir juga seram sangat ka muzium ni?. Jadi curious pula, sebab Miela peminat cerita seram ni, hihi. Lepas bayar korang kena tunggu turn masuk. Korang juga akan diberi pilihan sama ada nak masuk bersama guide sambil menerangkan jenis hantu di serata dunia *if korang ni jenis penakut masuk sendiri haha. Atau nak masuk sendiri tanpa guide *ni paling best, korang boleh merasa adengan kejut mengejut sendiri

Dah nama pun Ghost Museum, bila masuk je memang gelap gila. Jalan-jalan sikit mai pulak hantu sergah kita, rupa-rupanya patung je *spoiler . Yang lain boleh tengok gambar di bawah ni. Macam-macam jenis hantu ada wei.

Si ponti tengah menyisir rambut

Hantu daun pisang

Hantu Cina

Hantu Padang Pasir
Ni tak pasti nama hantu ni, lupa pula ehh

Acah-acah dinner dengan family dracula, hahaha

Pengalaman di Ghost Musuem agak menyeronokan. Sampai korang tau hantu yang korang tak pernah tahu seumur hidup. Nampak je muzium ni kecil, tetapi depa pandai design sebuah premis kecil menjadi satu muzium yang terdapat pelbagai jenis hantu. Tentang seram ke tak muzium ni dia terpulang tahap takut korang hahaha. Mula-mula je seram tapi lama-lama korang enjoy dengan hantu-hantu siap selfie bagai, percayalahhh. Pergi Ghost Museum dan alami sendiri. Untuk maklumat lanjut, boleh ke Facebook Ghost Museum Penang.


Wednesday, January 20, 2016

Pengalaman pergi ESCAPE Penang



Salam readership. Kali ni nak cerita pengalaman pergi Escape. Dah lama dah pergi masa bulan November 2015. Baru laa ni nak update story hihi. Escape ni sesuai untuk sukakan aktiviti lasak ni. Sangai berbaloi kalau pergi, best gila beb!. Tips kalau nak beli tiket, jangan beli on the spot sebab harga confirm lah RM75. Tapi kalau korang beli online boleh dapat harga serendah RM41.50!!. Tapi harga dia macam tiket flight juga, beli awal dapat murah. So yang paling murah harga tiket 2 bulan sebelum pergi. Kalau nak survey harga tiket boleh ke https://ticket.escape.my.

Ok dah settle story pasal tiket. Bila dah booking tiket, tiba hari kejadian maka dapatlah pergi ke Escape. Miela pergi dengan kawan berlima naik kereta dari USM ke Escape. Escape Penang ni terletak di Teluk Bahang. Jauh sikit dari USM. Kalau tak tau jalan, pakai waze Insyallah jumpa dan tak sesat kuikui.

Pagi-pagi dah ramai orang

Disarankan kalau nak pergi escape, better pukul 9 pagi dah terpacak kat sana. Sebab memang ramai orang unless pegi hari biasa. Tapi kalau pergi lambat tak best jugak, nanti tak sempat main semua game. Game kat sana semua best-best. Hampa bayaq satu harga, boleh main semua game sampai repeat game yang sama pun takpa. 

Sebelum masuk depa akan check barang kita. Makanan memang tak allowed bawak. 

Kalau pergi Escape tak sah kalau tak gambaq gelang tangan ni

Kalau nak tahu fungsi gelang tangan ni bukan semata-mata sebagai pas masuk escape tapi boleh digunakan untuk beli makanan dan kunci locker. Korang boleh topup ikut suka berapa. Tapi nanti bila keluar dari escape kalau ada baki duit lagi dalam gelang tu boleh dapat refund balik.

Barang korang bawak tu kenalah simpan dalam locker, yelah nak main takkanlah nak bawak beg bagai. Handphone tak bawak masa main game, nanti jatuh pula nangis tak berlagu. Korang kalau main game kat Escape serius dapat hilangkan stress. Dapat hilang segala tekanan dengan aktiviti lasak. 

Disebabkan handphone simpan dalam locker, so gambar masa main game takda. Tapi jangan risau, kat ESCAPE ada photographer khas dan free pulak tu. Si photographer ni akan tangkap gambar masa kita main dan akan upload gambar teresebut 2 3 hari kemudian di Facebook escape.my

Miela sebenarnya jenis takut aktiviti lasak ni, tapi sebab teringin nak memcuba pula. Tambah-tambah bila dah bayar harga tiket tu, amat tak berbaloi kalau tak try game sebanyak mungkin. Mula-mula ingat tak pass dalam game satu ni, sebab tak pernah main langsung. Last-last ketagih jugak nak main lagi, hehe. 


Kalau main game ni, jangan tengok bawah. Nanti korang takut nak terjun.
Bila terjun tak sampai 5 sc dapat sampai kat bawah, sekejap je

Miela dah try beberapa game di Escape seperti Monkey Business, Atan's Leap, Tubby Racer dan Flying Lemur. Yang spoilnya time petang tetiba hujan, so demi keselamatan tidak digalakkan bermain *lain kali kalau pergi pastikan cuaca betul-betul elok, huhu. So tak semua game dapat main T.T

Flying Lemur sangat recommended untuk main. Game ni ala-ala flying fox, tapi yang hat ni
lagi panjang laluannya. Main game ni boleh tengok keindahan alam kat situ sambil
menjerit-jerit main benda ni hahaha.

So kesimpulan Miela nak tekankan di sini kalau nak pegi ESCAPE silalah rancang sebaik-baiknya. Bila rancang korang boleh booking tiket awal, akan dapat harga yang lebih murah dari asal. Plus pastikan nak pergi jangan pergi musim hujan, sebab mosltly game di escape tak sesuai untuk waktu hujan. Sebaiknya pergi awal. Tak dinafikan makan disitu mahal sikit, so nak berjimat makan sebelum masuk or selepas keluar escape, huhu. Apa-apa pun memang berbaloi harga tiket dengan nikmat bermain kat situ. Trylah ke ESCAPE terutama yang duduk kat penang okay?.

Muka-muka yang dah pergi ESCAPE, anda bila lagi?

Saturday, January 16, 2016

Tips Mengatasi Masalah Pelajar Poket Kering



Salam Readership. Baru-baru ni kecoh tentang student tak cukup duit, sampai terpaksa mengikat perut di hujung semester. Masalah ini selalu berulang setiap hujung semester, cumanya disebabkan kos sara hidup yang meningkat, ramai mahasiswa menyuarakan masalah ini. Miela juga tidak terkecuali terasa juga tekanan ekonomi sekarang. Tapi nak buat macam mana, kena survive jugak.

Bayangkan study di kawasan bandar, Penang pulak tu. Memang antara bandar yang mahal kat Malaysia ni. Dugaan banyak, tambah-tambah dikelilingi kedai makan, shopping mall dan tempat nak yang menarik. Hati kena ketal beb, nafsu membazir kena kawal. So entri ni nak kongsikan sedikit Tips Mengatasi Masalah Pelajar Poket Kering yang Miela amalkan di universiti. Belum pernah lagi sampai tak makan seminggu, cuma prinsip dia berjimat dalam berbelanja. Harap membantu :).




1. Merancang pembelajaan
Sesuatu pekara kalau nak buat sesuatu mestilah merancang. Firtsly sentiasa tengok baki dalam akaun bank berapa. Daripada wang kita ada, so kita boleh rancang bajet dalam sebulan nak belanja berapa. Contoh target paling maksimun belanja RM480 sebulan, kalau boleh jangan lebih dan lebih baik kurang daripada jumlah tersebut. Ada orang cakap kita hanya merancang last-last tak jadi. Ingat kalau tak merancang, bila lagi nak start?. Jangan pernah gagal merancang. 

2. Simpan duit
Setiap kali duit biasiswa atau pinjaman seeloknya 15-20% daripadanya kita buat simpanan. Kalau rasa diri tu boleh kawal berbelanja sila pindahkan duit simpanan ke akaun bank lain. Macam Miela, setiap kali masuk duit pt, akan ambil 20% daripada duit pt kemudian simpan ke bank BSN. Lepas tu sekali dengan kad bank BSN tinggalkan kat rumah. So dekat situ, bila kat universiti takdelah terguna duit simpanan bila kad akaun bank tak bawa. Kalau tetiba masa tu darurat nak guna duit, barulah kita guna duit tu.


3. Beli Printer
Miela rasa printer lah banyak save cost sebenarnya. Memang awal-awal beli makan budget, tapi lama-lama korang akan rasa berbaloi beli printer. Sebab apa?, sebab boleh jimat kos print assignment dan nota, kedua boleh bisnes printing at same time. Tapi Miela sarankan kalau korang nak beli printer, beli printer jenama HP because very cost effective. Dahlah ink dia murah around rm30++ pastu boleh tahan dalam satu semester. Cuba bandingkan kos print note dan assignment di kedai dengan print sendiri?. Berbaloi sebenarnya beli printer. 

4. Jangan beli air
Maksudnya disini disarankan sentiasalah bawa air sendiri kemana-mana pun. Buat apa pergi kedai order ayaq teh, milo, horlick tapi sebenarnya hampa boleh buat ayaq sendiri kat bilik?. Ramai ja kawan-kawan Miela buat macam ni. Kadang-kadang selamber jaa bawa botol ayaq ke kedai makan kat luaq, sebab tak nak order ayaq. Paling bajet pun order ayaq kosong kat kedai, buat apa nak malu kan?. Tapi seriously memang berbaloi kalau bawa air sendiri daripada beli kat luar.


5. Jauhi kawan-kawan suka menghabiskan duit
Miela ni semua orang boleh berkawan, cuma rapat atau tidak je. Yang selalu jalan-jalan makan cafe hispter, suka travel, beli barang berjenama bagai tu tak rapat sangat pun. Tahu diri ni kena ukur baju dibanda sendiri huhuhu, takut terpagaruh juga nanti. Betulah orang cakap, kawan-kawan memang banyak bawak banyak pengaruh, kena pandai pilih kawan terutama kat universiti yang berbeza latar belakang.


6. Join kelab/pesatuan/sekretariat
Sejak aktif join sekretariat kat universiti, jadi agak busy sikit daripada aktiviti melagha kuikui. Bila busy takda masa nak tengok barang-barang online. Dan tiada juga masa nak jalan-jalan berhibur tiap-tiap minggu walaupun study kat Penang banyak tempat best-best. Tapi enjoy join benda ni, hang akan rasa pengalaman hidup student sebenarnya. Lagi satu, kalau ada program yang ada makanan free, hampa join ja. Dapat jimat duit makan juga pengalaman dan ilmu. 

Hari tu join program motivasi jadi urusetia. 3 hari 2 malam dapat jimat duit belanja makan,
sebab dapat makan free. Yang best lagi dapat pergi Bukit Bendera free sebab bawak
budak-budak yang join program motivasi jalan-jalan. Nasib baik program ni di sponsor, huhu. 

7. Jana pendapatan sendiri
Kalau nak cari alternatif tanpa harapkan duit biasiswa/ptptn atau duit parents, boleh buat kerja part time jadi promoter ke, jurujual ke, buat student cab ke atau apa-apa sahaja. Tapi Miela tak mampu buat kerja part time tiap-tiap minggu sebab kekangan masa. Selalu jana duit sendiri bila masa free contohnya tolong design logo/poster tak pun jual craft felt. Blog yang sedang hampa baca ni pun sebenarnya boleh jana duit sendiri dengan nuffnang. Kadang-kadang 2 3 bulan tak aktif blog, masuk juga duit sikit-sikit. Lagi satu join program yang dapat elaun, dapat pengalaman dapat duit.


8. Banyakkan bersedekah
Dalam mengejar mengumpul harta dunia, jangan lupa bersedekah. Sedekah ni ibarat pelaburan dunia dan akhirat. Di akhirat pahala akan dihitung manakala di dunia Insyallah jika hati kita ikhlas bersedekah Allah akan bukakan rezeki buat kita. Lagipun sedekah inikan amalan sunnah Rasulullah.

Thursday, January 14, 2016

Tips Jimat Air


Salam Readership. Miela tahu sekarang musim panas gila-gila terutama kawasan yang belah utagha tu. Orang cakap panas lit lit, boleh berpeluh-peluh dibuatnya even dalam bilik. Akibat cuaca panas berterusan boleh menyebabkan ayaq kt muka bumi ni kering tau. Bila ayaq makin kering, sumber ayaq pun makin berkurang

So hari ni nak kongsi serba sedikit tentang tips jimat air. Actually tips ni Miela rangkumkan sendiri berdasarkan sumber-sumber dari internet. Kemudian tips ni disebarkan melalui page untuk memdidik mahasiswa cakna tentang kelestarian air. Sebenarnya tips ni adalah lebih fokus kepada student, tapi orang biasa boleh amalkan juga kan? *ikut kesesuaian. Jom ikuti tips ini



1. Jangan biarkan air mengalir dari pili air.


Air adalah penting untuk kita setiap hari. Air yang mengalir dari pili air mempercepatkan kadar pengunaan air seterusnya boleh menaikan bil air. Tutup pili air jika kita tidak mengunakannya.



2. Baiki dengan segera semua kebocoran pili, paip dan sistem tandas.


Kebocoran pili, paip dan sistem tandas menyebabkan berlakunya pembaziran air. Jika berlaku kebocoran air di kampus segera laporkan kepada pihak berwajib seperti Pejabat Desasiswa atau Jabatan Pembangunan.



3. Kurangkan kekerapan mencuci kereta atau motosikal.

Tidak salah kita mencuci kereta atau motorsikal kerana fungsi air juga digunakan untuk mencuci. Namun jika terlalu kerap mencuci juga boleh menbazirkan air . Jika anda perlu mencuci, gunakan air baldi dan span ataupun kain basah.



4. Gunakan mesin pencuci hanya dengan muatan basuhan penuh
Sewaktu membasuh pakaian, basuh pakaian apabila muatan pakaian penuh kerana biarpun separuh muatan, tetap akan menggunakan jumlah air yang sama. Namun begitu amat digalakan membasuh pakaian tanpa mesin kerana mencuci tanpa mesin lebih menjimatkan air pada masa yang sama dapat menjimatkan tenaga elektrik.



5. Gunakan Air Hujan


Air hujan merupakan sumber air semula jadi kepada penduduk bumi. Dengan menadah air hujan dan mengunakan air hujan untuk aktiviti menyiram ataupun mencuci dapat digunakan secara percuma.



6. Kurangkan masa mandian dan gunakan pancuran mandian bertekanan rendah.


Bilik air merupakan tempat di mana penjimatan perlu ditekankan kerana 3/4 air digunakan di bilik air. Kita sepatutnya meminimakan penggunaan air semasa mandi dengan mengurangkan masa madian dan mengunakan pancuran mandian bertekanan rendah. Ketika bersabun tutup pancuran mandian sebentar supaya air tidak membazir begitu sahaja.




7. Jimatkan air di Tandas


Meletakan sebotol air mineral 500 ml ke dalam tangki tandas merupakan cara paling mudah untuk menjimatkan air tanpa menggangu keupayaan tandas tersebut. Kaedah ini dapat menjimatkan air sebanyak 30% pengunaan air. 


Wednesday, January 13, 2016

Unofficial 22




Salam readership. Cuti semester sudah bermula, maka bolehlah nak update entri sebanyak mungkin. As usual waktu study, memang tak dapat nak update entri kerana sibuk hal di universiti. Ini adalah entri pertama bagi 2016. Masuk tahun 2016, secara tak rasminya Miela sudah berumur 22, huhuhuhuhu. Sekejap je masa, rasa still sweet 18 lagi uwekkkkk hahaha. Btw, banyak benda Miela belum capai lagi  dalam hidup dan ada juga still  in progress.


Salah satu moments study di USM


Study
Alhamdulilah sekarang sudah masuk tahun ke-3 belajar di USM, dah masuk semester ke 6 dengan baki 2 semester sebelum pratikal. Actually masa sekolah dulu Miela tak pernah expect study sampai USM ni, sebab dulu-dulu target nak masuk politeknik or universiti biasa-biasa je. Sapa sangka perancangan tuhan, tup tup dapat benda yang lebih baik daripada kita jangka. So far sangat bersyukur dapat study di USM meskipun banyak pancaroba ku tetap tempuhi harungi jua, cewahhh gitu. Insyallah tahun depan depan grad dengan memegang Ijazah Sarjana Muda Pengurusan. Kite lambat sikit grad sebab program 4 tahun.

Duit
Baru-baru ni kecoh isu tentang isu mahasiswa tak cukup duit sampai terkoyak usus disebabkan tak makan beberapa hari. Kalau diikutkan umur sekarang ni, teringin nak ada duit sendiri even tengah belajar. Miela tak mampu nak kumpul duit banyak-banyak time study dengan kata lain #2kerja dalam satu masa, sebab sibuk komitment dengan study dan jawatan dalam sekretariat. Cuma kalau ada masa terluang tolong design poster,baju atau logo. Ada upah sikit dapat. Ohh baru teringat, bisnes felt, haha walaupun tak aktif sangat jual, tapi adalah hasil. Yang best lagi bila ada blog, pun boleh jana duit secara tak langsung dengan nuffnang. Insyallah for future, ada kerja sendiri baru ada duit sendiri. Masa tu boleh beli barang macam-macam, bagi duit kat parents, pergi melacong dan tak lupa nak kena bayaq balik ptptn tu, hurm.



Jodoh
Hahahahahahahahahaha mampu gelak ja wei. Jawapannya belum jumpa lagi. Siapa cakap bila study senang jumpa calon?, susah sebenarnya lagi-lagi bila kau study di universiti yang majoriti ramai perempuan. Lain lah kalau study di universiti majoriti lelaki. However, sebenarnya malas nak fikir lagi, masih jauh perjalanan walaupun ada rakan sebanyak yang dah jumpa calon atau jodoh. Kalau dah bersedia, Insyallah satu hari nanti adalah tuuu *ayat penyedap hati.

Makin Matang
Seganlah pula nak cakap makin matang ni, hehe. Rasanya belum cukup lagi, muka pun orang cakap ingat masih sekolah lagi. Cuma kalau dibandingkan dengan perangai dulu-dulu dengan perangai sekarang banyak dah berubah. Mungkin dulu kurang confident, sekarang makin confident. Dulu-dulu nak speaking bi pun tak reti, sekarang boleh lah sikit sebab dah terbiasa dengan enviroment school (falkuti) yang mengamalkan english sebagai bahasa pengantar. Dulu asyik-asyik jadi follower, sekarang dah berani nak pegang jawatan macam-macam *ohh macam gila kuasa pulak, haha*. Pendek kata aku yang dulu bukannya sekarang heyy!!.




Blog
Sejak Ogos 2010 tak silap Miela start berblogging. Maknanya tahun ni dah masuk tahun 6 berblogging. Asalnya buat blog unexpected, buat suka-suka takdalah sampai follower 800++ dan boleh mampu menjana pendapatan sampingan. But I love with my own blog because when a lots of memory. Kadang-kadang kau lupa memori dan kisah dulu-dulu bila baca balik entri dapat ingat balik walaupun agak "sengal" masa zaman dulu. Sekarang dulu blog biasa-biasa, sekarang pageview 273113 *terkini semasa entri ini ditulis. Untuk masa hadapan pula, semoga blog ni pageview naik dan semakin dikenali ramai. Kalau boleh tahun ni nak capai 1k follower pulak, hehe.


Ini sahaja Miela cerita serba sedikit apa tentang overall yang telah dicapai dalam hidup. Tapi banyak lagi kalau boleh nak letak ni, masalahnya lupa hahaha. Sedangkan azam tahun lepas tak ingat. Cuma Miela tak harap banyak, harapnya hidup di dunia di permudahkan disamping juga dapat menambahkan pahala-pahala semasa hidup dimuka bumi ini.