Thursday, June 30, 2016

Pengalaman shopping dengan Hermo sempena 612 Anniversary Sales



Salam Readership. Kali ni nak bercerita pengalaman shopping dengan Hermo pula. Sudah kali kedua shopping dengan hermo. Kali pertama shopping dengan Hermo sangatlah ok dan service memang terbaik but yang kali dua shopping sempena 612 anniversary ada "something" sikit. Apakah "something" itu?.. Tunggu......

Actually Miela suka shooping dekat Hermo ni sebab dia jual barang komestik dan kecantikan yang kebanyakan dari pelbagai negara Asia termasuklah korea. Tak ragu-ragu shopping dekat Hermo sebab 100% original. Of course kalau nak beli barang kecantikan better original kan, takut nanti ada side effect pulak kalau yang tiruan.

Song Hye Kyo duta produk Laneige

Sekarang ni femes barang kecantikan korea. Orang cakap kan barang kecantikan dari korea banyak organik dan less bahan chemical yang berbahaya. Selain itu sebab ramai terpengaruh dengan artist korea. Bila artis korea jadi ambassador terus rasa nak beli konon boleh cantik macam retis korea gitu.

Lagi satu yang bestnya Hermo ni selalu ada sale and free gift. Kebanyakan barang-barang yang ada hermo agak sangat berpatutan dan lebih rendah compare tempat lain. Contoh masa Miela first purchase beli gel Aloe Vera Natural Republic dengan harga RM15. Murah kan?. Tu tak termasuk free shipping Hermo offer. Itu kalau beli dua barang tertentu dapat free shipping.

Ok pengalaman second purchase sempena 612 Anniversary Sales. Pada mulanya rasa tak perlu beli barang lagi kat Hermo sebab masa tu baru je shooping kat Hermo dalam sebulan lebih. Tapi yang tak tahannya bila ada sale gila-gila secara BESAR-BESARAN, wuarghhh. Bila fikir dua kali nanti raya tahun ni boleh cantik sikit pakai produk dari Hermo, gituuuu.



Ni product Miela order sempena 612 Anniversary Sales. Banyak save kan?. RM50 lebih kot save. Tanpa ragu-ragu terus tekan button order and do the payment. Tapi yang tak best shopping kali ni delivery agak lambat. 

Bayangkan Miela order 17 hb, 27 haribulan baru sampai parcel. 10 hari jugak ambil masa untuk parcel tu sampai. Nasib baik parcel sampai sebelum raya. Tapi Miela tahu, bukan Miela seorang ada masalah parcel lambat sampai malah pelanggan lain pun ada masalah yang sama. Pihak Hermo sendiri pun dah jelaskan parcel lambat sampai disebabkan order dari customer sangat tinggi menyebabkan deliver the parcel tu lambat. Maybe Hermo tidak begitu ready nak laksanakan sale secara besar-besaran sampai productivity agak slow sikit.

Akhirnya parcel sampai ke tangan
Never mind, Miela tetap lagi setia dengan Hermo. Kat mana nak jumpa barang kecantikan original dan murah kalau bukan di Hermo. Rajin-rajin jenguk website Hermo untuk tengok sale terkini. Hermo sentiasa ada sale meletop uollz.

Hermo
Facebook : Hermo Malaysia
Instagram : @hermomy

Tuesday, June 28, 2016

Resepi Cornflakes Coklat

Salam Readership.  Sabtu lepas ada try resepi dari facebook ni. Nampak mudah sebabnya tak perlu bakar. Mudah sangat resepi cornflakes coklat. Tak perlu bahan banyak pun. Budak-budak suka makan punya biskut ni. So kali ni Miela nak share resepi serba ringkas biskut raya tanpa bakar iaitu Cornflakes Coklat.


Bahan - bahan:
- Cornflakes
- Coklat
- 1/4 Butter
- Gula manik sebagai hiasan

p/s: Bahan-bahan ni boleh main agak-agak berapa banyak. Miela tak tetapkan berapa sukatan. Tapi yang penting kuantiti coklat kena lebih daripada conflakes supaya senang melekat.


Cara-cara:
1. Ramas cornflakes. Biar cornflakes hancur rata. Tapi jangan terlalu hancur sangat ye, hancur gitu-gitu je.



2. Cairkan coklat & butter dengan mengunakan teknik double boil. Gaul rata.
3. Masukkan cornflakes yang diramas tadi ke bekas yang berisi coklat dan butter. Gaul rata biar cornflakes sebati dengan coklat.


4. Kemudian sudukan cornflakes yang digaul ke dalam paper cup.
5. Taburkan gula manik atasnya sebagai hiasan.
6. Kemudian masukan dalam peti ais seketika untuk cornflakes coklat mengeras.



Tadaaaa dah siap Cornflakes Coklat. 

Wednesday, June 22, 2016

Terima Kad Ramadhan daripada Muslim Volunteer Malaysia - MVM



Salam Readership. Sepatutnya Miela update story ni di awal ramadhan. Ni sekarang dah pertengahan ramadhan. Orang sekarang dah dok pos and terima kad raya, tuan blog ni baru gegeh habaq terima kad ramadhan. Huhu walaupun dah pertengahan ramadhan tetap nak update juga.

Alkisahnya kad ni sampai ke rumah dalam awal bulan ramadhan. Tapi disebabkan masa tu Miela masih di universiti so tak sempat tak sempat tengok isi kad ini. Kemudian dua hari lepas barulah dapat sempat tengok isi kad ni. Itupun sebab dah lepas habis exam, so sampai rumah nampak kad ni dalam bilik. Rasanya dah boleh agak kad ni dari siapa, sebab ada logo Muslim Volunteer Malaysia - MVM.



Terima kasih Muslim Volunteer Malaysia - MVM sebab hantarkan kad ramadhan yang cantik ni. Macam mana boleh dapat?. Bila MVM offer nak bagi kad ramadhan free, Miela isi detail di link diberi dalam Facebook MVM sendiri. Tak sangka dapat jugak kad ni.

Muslim Volunteer Malaysia - MVM merupakan satu badan NGO yang sering menjayakan aktiviti kemanusiaan berteraskan islamik. MVM sering menjalankan program-program amal dengan kerjasama NGO lain. Dalam bulan ramadhan ada 4 program dorang buat seperti Projek SMTG 2.0, Projek Dodol, Pure Heart 5.0 dan Kem Ramadhan. Miela teringin nak join aktiviti sukarelawan yang dianjurkan oleh MVM tetapi sebab tempat program agak jauh tu, tak dapat lah pergi huhu. Cuma dapat bagi sokongan dari jauh. 

MVM juga setiap masa sentiasa menawarkan kepada sesiapa yang ingin memberi tajaan atau derma untuk program kemanusian mereka lakukan. Zaman sekarang dah mudah, nak menderma menlalui online pun boleh. Tak perlu ragu-ragu Insyallah tajaan dan derma akan sampai di saluran betul. Di Bulan Ramadhan yang mulia ini marilah kita meyerikan ibadah, mengharumkan iman dan menggandakan pahala bersama Muslim Volunteer Malaysia MVM. 

Untuk mengetahui info lebih lanjut:

Twitter : @VolunteerMVM

Tuesday, June 21, 2016

Pengalaman berpuasa di USM : Third Year Student

Salam Readership. Kali ni Miela nak story pengalaman berpuasa di USM. Tempoh yang cantik sebab 15 hari ramadhan di USM, kemudian bermula hari ni sampai raya beramadhan di rumah pula. Tahun lepas beberapa hari je berpuasa kat USM sebab tempoh tak lama. Tahun ni rasa macam "lama" sikit, huhu.

Berbanding zaman matrik dulu berpuasa, agak terhad di dalam kawasan matrik. Tapi bila masuk U bebas sikit la. Nak bukak kat luar pun boleh. Meriah jugak berbuka puasa di universiti sendiri, dapat berbuka dengan ramai orang sampai kadang-kadang tu dapat makanan free. Tu yang suka tu, hehe.


Bazar Ramadhan Bayan Baru. Waktu ni tak ramai orang sebab baru lepas hujan

Sebut tentang bazar ramadhan. Ada beberapa tempat pernah pergi. Tapi bazar ramadhan yang paling best sekali adalah dekat bazar bayan baru. Kat situ macam-macam juadah berbuka jual. Ni antara bazar besaq yang ada kat penang ni. Kalau pi sekali, mesti rasa nak pergi lagi. Ikutkan hati memang macam-macam nak beli, tapi dok kawal diri jangan beli bebanyak. Kang membazir. Yang sedap kat bazar ramadhan ni nasi ayam madu, karipap ayam dan daging, ayam goreng dan roti john.


Berbuka dengan coursemate pengurusan
Kisah kedua pula berbuka dengan coursemate pengurusan. Sebenarnya ada sejarah tersendiri kononya sebelum pergi berbuka dengan coursemate. Actually masa hari kejadian dah lama janji nak berbuka dengan kawan baik sendiri tetiba pula dia cancel last minute. Kebetulan hari tu school ada buat majlis berbuka berpuasa. Dengan pergi tanpa dirancang, sempat tshirt je uolzzz. Tak sempat nak iron baju kurung nak pergi. Nasib baik ada geng jugak pergi majlis berbuka pakai t-shirt je. Sedap lauk berbuka school punya ni terutama masak kambing, plus sebab free.

Bebuka dengan family baru SKS

Next pula berbuka dengan sekretariat Kampus Sejahtera di Ivory Bukit Gambir. Feeling macam dah tua sikit, mana taknya semua second year and first year yang join. Tapi muka I tetap muda gitew, hahaha. Menu-menu berbuka ialah ikan masak tiga rasa, tomyam campur, air green tea, kailan ikan masin dan telur dadar. Tak silap masa ni berbuka dengan 20 orang bersusun dengan 5 meja. Kiranya meja kami paling panjang dekat kedai makan tu. 

The last Miela nak simpulkan selain berbuka dengan dua group besar ni, hari-hari lain juga berbuka dengan kawan-kawan seuniverisiti. Ada berbuka di bilik kawan. Penuh bilik dengan juadah berbuka, sampai bergerak pun susah sebab penuh haha. Ada hari berbuka di KFC konon nak tukar selesa berbuka. Paling selalu nak berbuka kat luar selalunya di ivory juga, sebab dekat pintu pagar USM gitew,

Sangat seronok berpuasa di perantauan terutama masa zaman univerisiti. Miela tahu lepas habis universiti memang tak akan berbuka puasa gaya-gaya student kan. Masa tu jenuh jugak fikiaq hari-hari nak berbuka makan apa. Kalau kat rumah tu, makanan memang tersedia. Berbuka sesorang pun pernah rasa. Sampai bersahur makan biskut saja pun pernah rasa. Itu semua pengalaman. Next year tak tahu lagi pengalaman berpuasa sebagai budak pratikal macam mana. Harap dapat ketemu lagi ramadhan tahun hadapan.


P/s: Jom shooping raya di Ladya Shops. Banyak koleksi menarik dengan harga berpatutan!. 

Tuesday, June 07, 2016

Dapatkan icon MENARIK di Flaticon


Salam Readership. Alhamdulilah hari ni sudah dua hari kita berpuasa. Maka dah dua hari puasa di perantauan. Huhu okay dah biasa, dah 2 tahun puasa di perantauan ni. Hati hakak ni kan sado, kuikui. Okay dah dah, move next topic please. Untuk entry kali ni nak recommended korang satu website yang sediakan icon-icon yang menarik.


Jawapannya di Flaticon

Selalunya kalau nak buat poster atau design selalu cari icon kat Freepik. Tapi sekarang Flaticon lagi mudah. Sebab Flaticon menyediakan beribu-ribu design icon yang menarik. Malah menyediakan icon pelbagai format png, psd svg ke jadi lagi mudah. 


Tekan format yang kita nak, kemudian pilih pixel *jika ada*. Pastu tekan free download yer


Perasan dak icon contact facebook, twitter dan instagram kat sidebar blog Miela tu dah berubah?. Semuanya ambil dari Flaticon. Lepas ni nak edit poster, nak guna macam-macam icon pun boleh ambik icon dekat situ. Sama jugak nak design blog pun boleh ambik icon di flaticon. Harap dengan pengkongsian ini sedikit sebanyak dapat membantu korang dalam aktiviti mendesign ni. 

Website: Flaticon.com


p/s: Ladya Shops dah keluarkan koleksi sempena hari raya. Boleh usya disini.


Sunday, June 05, 2016

Ladya Shops lauching TUDUNG pulak!!

Salam Readership. Alhamdulilah baru sampai USM setelah seminggu cuti sempena study week. Before nak start study ni, Miela nak promo sedikit product terbaru yang dikeluarkan oleh Ladya Shops. Untuk julung kalinya Ladya Shop keluarkan product tudung pulak. Hehe meh tengok gambar dulu.

Maroon


Purple

Sky Blue

dan warna lain-lain boleh di link di ini

Oh yaa lupa pulak nak memperkenalkan nama tudung ni. Ini Bawal Naurah. Dengan material Aritachi yang tampilkan ini membuatkan peminat tudung bawal dah tak cari yang lain tau. Ia terdapat dalam size bidang 55 dan 60 dalam harga yang sama RM35 sahaja tidak termasuk postage.


Apa KELEBIHAN tudung Naurah ini?? 


1) Mudah dibentuk apabila digayakan

2) Meterial Aritachi No 1 yang lembut dan tidak jarang

3) Tidak licin apabila digayakan

4) Mudah iron dan tidak mudah kedut


Kalau berminat boleh terus ke page Ladya Shop atau whatsapp untuk direct oder di 017-4501800

Thursday, June 02, 2016

BBQ di Tasik Fajar



Salam Readership. Eh update pasal makan lagi?. Haha nasib lah kuat makan tapi badan masih kurus lagi. Huhu. Ok kalau hujung-hujung sem ni selalu makan dinner kat hotel. Tapi Miela pula lain ceritanya. Tak mampu uolzz. Kite bbq hujung sem dengan kawan-kawan. Best paaa bbq ni, dapat mengeratkan silaturahim. Dari awal-awal beli barang sampai dok bakaq ayam. Masa tu hampa boleh detect sapa yang tak reti masak muahahaha.

Kalau ikut semester ni ada 3 tak silap bbq Mila join, tapi nak cerita dua ja. Sebab yang first dah lama, buat awal semester. Yang dua ni buat hujung semester, masih baru lagi dalam 2 minggu ja. Kami selalu buat bbq kat Tasik Fajar dekat dengan Desasiswa Fajar Harapan. Nama lain panggil tasik bewak, sebab kat tasik tu banyak bewak hahaha.


Yang ni bbq Kluster Air. Bbq hat ni Miela anjurkan sebab nak hargai anak-anak buah dah bertungkus-lumus melaksanakan projek kluster sekali gus nak meraikan Miela yang bersara sebagai ketua kluster muahahhahaha. Miela yang anjur, depa banyak buat kerja perap dan bakaq ayam bbq semua. Nak berehat kononnya, yelah selama satu sidang macam-macam Miela sebagai ketua nak menghadap karenah anak buah ni. Ingat senang ka ketua weiiiiiiii, tapi best sebab boleh kenal ramai orang huhu.

Pulun depa bakaq. Tapi serious ayam depa perap sedap sebab depa pakai bahan blended

Anak buah lagi besaq dari hakak ni. Haha

Thanks for everyone who coming to BBQ event

Ok untuk next stroy, event bbq Kampus Sejahtera. Tujuan bbq ni dibuat untuk meraikan MT lama dan MT baru. So tiap tahun MT baru ni kena buli sikit kena prepare untuk bbq untuk MT lama. Tapi masalahnya Miela MT lama dan MT baru next sidang haha. Tapi takpa tahun lepas bbq, Miela balik kampung awal memang tak kena dua kali keja prepare bbq kat MT lama.




Bbq hat ni meriah sikit. Sebab tetamu hampir 100 orang jugak. Makanya tukang prepare ayam bbq banyak buat kerja, huhu.  Ayam pulak hampir 20 ekoq dibakar okay. Banyak tuu.

Geng cuci ayam

Bbq ni dari petang sampai malam okay

Kampus Sejahtera Family

The last, Miela sangat enjoy kedua-dua bbq ni. Sampai dah muak makan ayam bbq ni, huhu. Miela lebih suka acara makan bbq daripada majlis dinner. Even kena tahan bahang api bakar, bau asap, basuh ayam dan perap ayam semua tu tapi dari situ kita build memory dan menambah erat hubungan silaturahim dalam menjayakan majlis makan-makan ni. Yang penting save cost tak perlu bayar fee mahal-mahal.