Thursday, October 27, 2016

Beli buku di BookCafe

Salam Readership. Hari ni nak cerita pengalaman beli buku online dekat BookCafe. Kali ni sudah termasuk kali ketiga beli buku di BookCafe. BookCafe banyak jual buku-buku pelbagai tajuk dalam Bahasa Melayu. Selalu kalau nak buat assignment minor pengajian Islam kekadang cari buku kat library salu takde. Jadi Miela prefer beli buku kat BookCafe sebab murah senang nak cari. Contoh nak cari buku pasal munakahat, tekan search dah jumpa macam-macam tajuk.


Macam last order dengan BookCafe minggu lepas, Miela beli 3 buku dengan harga diskaun yang sangat berpatutan. Bayangkan harga asal buku tu RM45 tapi boleh dapat dalam RM22.50. Paling murah buku mila beli RM2.40. Murah kan??

Barang dah sampai

Tiga buku yang dah sampai

Delivery memang cepat. Order hari Jumaat sampai buku hari Isnin. Jadi tak perlu tunggu lama sebab buku readystock. Macam tak percaya tiga buku ni dapat harga bawah RM50. So sesiapa nak beli buku-buku bahasa Melayu especially buku keagamaan BookCafe tempatnya dengan diskaun sangat berpatutan. 
BookCafe
Facebook : Bookafe.com.my
Twitter: @kedaibookcafe

Tuesday, October 25, 2016

Trip Ke Pulau Pangkor Part 2

Salam Readership. Entri lepas dah cerita tentang macam mana kitorang pergi ke Pulau Pangkor dan aktiviti hari pertama. Tak sempat baca, boleh baca entri Trip ke Pulau Pangkor Part 1. Untuk entri kali ni nak story tentang hari kedua dan hari ketiga.

Second Day
Hari kedua ni kami banyak buat aktiviti laut. Pagi-pagi dalam pukul 8 dah bertolak nak pergi pantai ni. Kalau lambat-lambat nanti panas nak main-main ayaq laut ni. Plus ayaq pasang. Better pergi awal. Untuk sarapan pagi, kami makan free je sebab pakej en suhami RM150 tu termasuk dengan sarapan pagi. Tapi yang ni je sarapan free, esok sarapan makan asing-asing.

Get ready untuk snorkeling

Aktiviti pantai pertama ialah snorkeling. Tak ingat dah snorkeling belah mana. Snorkeling sebenarnya kena pandai berenang takpun kena biasakan dengan ayaq laut dulu. Jangan jadi macam kami masuk laut dah gelabah tak pandai berenang padahal ada ja jaket berenang. Sebab tempat snorkeling banyak batu-batu so kena berhati-hati sikit snorkeling kat situ supaya tak cedera.

Lepas habis snorkeling round island naik bot

Habis snorkeling kitaorang main banana bot. Ni pun tak ingat berapa, sorang kepala RM10 kot. Dapat main satu benda sebenarnya selebihnya main mandi pantai kat laut huhu. Serious best, memang lupa pasal study apa semua ni.

Aktiviti petang pusing island naik kereta sewa. Tengok-tengok mana tempat kami tak lalu lagi. Lalu singgah kat kilang Pak Su. Kilang tu proses hasil laut kemudian banyaklah produk beliau hasilkan seperti sotong kering, keropok ikan, sate ikan dan lain-lain. Recommended especially orang melayu nak dapatkan product makan laut kering yang halal. Kalau untung sabut boleh tengok proses macam mana produt beliau dihasilkan.

Kat kedai Pak Su
Kemudian kitorang lepak-lepak kat pantai lagi tapi nak menikmati pemandangan matahari terbenam gitu. Sambil tu dapat merasai naik kuda dekat tepi pantai. Then malam barulah cari-cari makan.

Naik kuda tepi laut

Third Day
Yang third day pulak takde gambaq. Dah cerita entri sebelum ni phone rosak so banyak gambaq hilang. Walaupun gambaq takde, kenangan tentang terpalit dalam memori, gituuuu kauu. Third day tak banyak sangat aktiviti sebenarnya. Pagi-pagi tu cuma shopping souvenir yang tak cukup lagi kemudian singgah muzium Pulau Pangkor. Masuk muzium free okay, haruslah kena pergi dok syiok jalan tapi sejarah tempat tak tau. Lepas zohor barulah kami bertolak balik dan sampai USMnya malam.


Pulau Pangkor boleh dijadikan percutian bajet. Miela spent duit pergi pulau pangkor dalam bawah RM400, so memang berbaloi. Walaupun Pulau Pangkor dekat perak dengan bangga nak habaq Miela orang perak memang nilah first time pergi Pulau Pangkor huhu. Diharapakan pengalaman yang Miela ceritakan ni bolehlah dijadikan untuk korang yang nak pergi ke Pulau Pangkor.

Monday, October 24, 2016

Trip ke Pulau Pangkor Part 1


Salam Readership. Sudah sebulan berlalu pergi Pulau Pangkor ni. Awalnya memang tak daa mood nak update pasal Pulau Pangkor. Bukan tak best Pulau Pangkor, best sanggat. Tapi tapi............ sedih nak habaq handphone lama yang banyak rakam masa trip pulau pangkor hilang T.T. Malah draf nak tulis entri pasal trip ni sekali detail budget hilang dalam handphone.

Tapi tak palah, gagah jugak nak update pasal trip Pulau Pangkor ni. Walaupun banyak loading tempat kat Pulau Pangkor nak kena ingat. Miela guna gambaq whatsapp yang kawan-kawan bagi tu, bolehlah ingat sedikit. Oklah daripada tak update langsung. Demi untuk reader blog ni jugak kan.


Kitaorang pergi pulau pangkor seramai 6 orang. Waktu kitaorang pergi masa hari Malaysia iaitu Jumaat, memang sesuai untuk kitaorang bercuti sebab dah cuti 3 hari deret. Sebelum kitorang pergi ke Pulau Pangkor kitaorang dah tempah pakej melalaui Suhaimi Pangkor Gateway. Pakej 3 hari 2 hari dua malam termasuk  penginapan homestay, Island Hopping, kereta sewa sekali dengan petrol, snorkling, sarapan pagi dan island tour. Harga pakej tu hanya RM`150 sahaja!!!. Murah kan??, kalau nak pergi pulau pangkor bolehlah ambik pakej dari Encik Suhaimi dengan number telefon 0192177614.

First Day
Kitaorang pergi ke Pulau Pangkor dari stesen bas Butterworth ke stesen bas lumut. Perjalanan dari Penang ke sana ambil masa dalam 3 jam. Kemudian sampai ke jeti Lumut untuk ke Pulau Pangkor kami perlu menaiki Feri. Untuk harga tiket feri RM10 untuk pergi balik. Naik feri sampai Pulau Pangkor dalam kurang daripada sejam macam  tu.

Dalam Feri
Sampai je Pulau Pangkor kami dapat kereta sewa and terus ke homestay En Suhaimi bagi. Homestay dia sangat okay, siap ada dapur lagi, boleh main-main masak. Jadinya tengah hari kitorang makan dalam homestay dengan mengunakan perlaratan dapur sedia ada.

Petang tu pulau kami island tour kat Pulau Pangkor. Jalan kat pulau pangkor macam ular tapi senang nak ingat jalan. Kitaorang pergi tengok batu bersurat, Kota belanda, Taman Fu Ling Kong, tempat orang buat kapal dan lalu dikawasan sekitar pantai Pulau Pangkor. 

Selfie dengan batu bersurat. Batu Bersurat makin lama makin membesar katanya.
Tapi batu dia memang besaq pun
Ni dekat Kota Belanda. Banyak juga hasil tinggalan sejarah
Tempat ni best spot nak bergambar
Naik tangga sikit dapatlah tengok pemadangan sekitar Taman Fu Ling Kong

view dari bawah. Nampak tak kitorang duduk kat atas tu
Tips nak beli souvenir belilah kat Taman Fu Ling Kong sebab dalam Pulau Pangkor kat situlah paling murah sekali. Memang sakan beli souvenir kat situ. Tapi kalau malam taman tutup dah. Nak dekat pukul 7 depa dah kemas-kemas barang nak tutup kedai.

Untuk makan malam pula kami makan kat restaurant Thai Food Project *kalau tak silap nama, huhu* yang berdekatan dengan 7 eleven dan kfc. Kat situ memang sedap, sambal belacan perghhh dua mangkuk kami mintak.



Untuk next day dan seterusnya Miela akan update dalam Part 2. Pasalnya banyak benda pulak nak cerita bila jari sibuk menaip ni. Part berscroll korang nak baca,huhu. Part 2 tungggu na, I will update soon.

Trip ke Pulau Pangkor Part 2

Sunday, October 23, 2016

Belanjawan 2017 Bagi Universiti Awam

Salam Readership. Bajet 2017 dibentangkan di Dewan Rakyat Parlimen Malaysia pada hari Jumaat 21 Oktober 2016. Tidak terkecuali PM jugak membentangkan belajawan 2017 bagi universiti awam. Agak menarik perhatian kami kerana kami sebagai pelajar juga tidak terkecuali terkesan akan bajet untuk universiti awam. Berikut adalah bajet 2017 bagi univeristi awam.




Potongan keseluruhan bagi kementerian pengajian tinggi sebanyak 9.31% (RM13.378 bilion - RM12.132 billion). Manakala bagi Universiti Awam telah berkurang sebanyak 19.23% dari RM 7.573 billion kepada RM 6.117 billion.

1. Universiti Malaya (UM)
Berkurang 20.24% (RM 463 juta kpd RM 370 juta)

2. Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
Berkurang 31.16% (RM 512.327juta kpd RM 352.700juta)

3. Universiti Sains Malaysia (USM)
Berkurang 27.99% (RM 542J-RM 390J)

4. Universiti Putra Malaysia (UPM)
Berkurang 29.68% (RM439J - RM308J)

5. Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
Berkurang 30.19% (RM415J - RM 290J)

6. Universiti Utara Malaysia
Meningkat 2.19% (RM 243J - RM248J)

7. Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)
Berkurang 23.02% (RM 529j - RM407j)

8. Univerisi Teknologi Mara (UITM)
Berkurang 25.2% (RM2.234B -RM1.671B)

9. Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
Bertambah 3.2% (RM142J - RM147J)

10. Universiti Tun Hussien On (UTHM)
Berkurang 4.54% (RM247J-RM236J)


Pandangan: Kalau tahun lepas bajet untuk universiti memang dah cut sikit, agak memberi kesan besar untuk universiti. Jadi univeristi terpaksa cari inisiatif untuk menjana pendapatan dan jugak mengalakkan untuk berjimat mengunakan fasiliti universiti. Ni bajet makin kurang, agak meruncingkan juga terutama pentadbiran universiti dan student. Tak mustahil student terpaksa mengeluarkan duit lebih demi menampung perbelanjaan universiti.

Friday, October 21, 2016

Restoran Kapitan, Queensbay Pulau Pinang.


Salam Readership. Alkisahnya, selama 4 tahun study di USM, baru minggu ni nak merasa makanan Restoran Kapitan dekat Queensbay. Padahal nak pergi Queensbay 10 minit je, itupun kalau naik motor. Besalah naik motor cilok sana sini dah sampai. Takpelah janji dah pernah sampai walaupun final year baru nak merasa hakhak.

Kitaorang pergi makan kat berdua, dengan bff gitu. Kalau ajak makan jarang betul tolak.
Plain Tanddori Set dan Milani Cheese Naan Set.

Kitaorang cuba adalah Plain Tanddori Set dengan Milani Cheese Naan Set. Untuk Plain Tanddori Set harga dia RM9.50 manakala Milani Cheese Naan Set RM11.00. Miela makan Plain Taddori Set, rasanya sedap dan sangat berbaloi. Makan Tanddori kenyang sampai malam kot. Untuk Milani Cheese Naan Set sangat recommended kalau datang sini. Sebab rasanya sangat sedap dengan cheese dia dan kuah berlemak dia perrghhhh sedap. Kalau nak makan milani kena lupa pasal diet nohh, sure memang kalori banyak hahaha.

Kalau datang queensbay tu, kalau dah jemu makan kat dalam queesnbay bolehlah try makan dekat Reston Kapitan berhadapan Queensbay jer.

No.89G,
Persiaran Bayan Bay, 
Pulau Pinang.
04-6463411