Thursday, July 24, 2014

Bukan Mahram yang tak boleh salam masa raya

Salam Ramadhan. Alhamdulilah kita hampir ke pehujung Ramadhan dan menghampiri bulan syawal. Kejap je masa, semua sibuk buat persiapan nak raya. Balik kampung??, Miela tak balik kampung pun, sebab Miela memang duduk kat kampung hehe. Tapi bila time raya kita sering dihimpit dengan masalah bab bersalam dengan bukan mahram. Kalau tak salam, sat lagi depa kata sombong lah, bajet alim. Ketepikan semua tu, biaqlah depa nak kata apa pun yang penting kita tau batas-batas dalam bab bersalam. Ini bukan soal bajet alim ka apa, tapi memang sudah termaktub di dalam Islam bukan mahram memang tak boleh salam pun.

Di dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Saidina Aisyah mengenai bai'ah yang dilakukan oleh Rasulullah terhadap beberapa orang perempuan, Aisyah berkata: " Demi Allah, tangan baginda tidak menyentuh seorang perempuan pun dalam pembai'atan itu. Baginda hanya membai'ah mereka dengan perkataannya: "Benar-benar telah aku bai'ah kamu atas hal itu." (Riwayat Bukhari)

Hadith di atas memang jelas lagi bersuluh menunjukkan bahawa Rasulullah tidak bersalaman dengan wanita bukan mahram walaupun mereka menghulurkan tangan untuk bersalaman dengan Rasulullah, Rasulullah tidak menyambut mereka dengan bersalaman tetapi Rasulullah bersalam pula dengan lelaki iaitu para sahabat lelaki yang membai'ah baginda dengan cara bersalaman.



Secara ringkasnya kita tidak boleh bersalaman dengan:
Bagi Perempuan:-
1. Suami kepada adik beradik bapa
2. Suami kepada adik beradik emak
3. Adik beradik lelaki bapa mertua
4. Adik beradik lelaki emak mertua 
5. Anak lelaki adik beradik suami
6. Abang Ipar
7. Adik Ipar Lelaki
8. Sepupu Lelaki
9. Sepupu Ayah (lelaki)
10. Sepupu Emak
11. Bekas bf
12. Bekas tunang
13. Bf kawan
14. Tunang kawan
15. Suami jiran
16. Anak lelaki jiran
17. Staff lelaki
18. Tukang buat rumah
19. Security Tol
20. Staff kaunter 7-11
21. Polis wanita di kaunter pertanyaan
22. Bapak mertua tiri

Bagi Lelaki:-
1. Isteri kepada adik beradik bapa
2. Isteri kepada adik beradik emak
3. Adik beradik perempuan bapa mertua
4. Adik beradik perempuan emak mertua
5. Anak perempuan adik beradik isteri
6. Kakak Ipar
7. Adik Ipar perempuan
8. Sepupu perempuan
9. Sepupu Ayah (perempuan)
10. Sepupu Emak (perempuan)
11. Bekas gf
12. Bekas tunang
13. Gf kawan
14. Tunang kawan
15. Isteri jiran
16. Anak pompuan jiran
17. Staff pompuan
18. Cleaner
19. Juru Tol
20. Staff kaunter Burger King
21. Pekerja Kedai Top up
22. Mak mertua tiri

Tapi bagaimana cara nak elak bersalaman dengan bukan mahram ni?. Kalau depa huloq tangan kat kita, takkan kita buat boodo ja?. Sebenarnya banyak cara nak elak, boleh tengok video bawah ni. Memang cool betul idea dorang ni. Boleh guna taktik ni masa raya ni.


Kesimpulanya: Kita memang tak boleh salam derrrrr

Nota kaki: Dah nak dekat raya ni Miela nak ucap Selamat Hari Raya untuk semua yang baca blog ni. Macam awal je ucap salam raya ni, Miela nak bercuti seminggu tu ucap awal-awal ni. Miela minta ampun dan maaf kalau selama ada terkasaq bahasa tersinggung ke sepanjang Miela menulis blog ni. Kita kosong kosong naa?

Tuesday, July 22, 2014

Download lagu raya


Salam Ramadhan. Kurang seminggu lagi kita akan bakal menyambut hari raya. Yayyyyy tak sabarnya, tapiiiiii Ramadhan dah nak habis, hmmm. Harap-harap Ramadhan akan datang kita akan bertemu lagi. Aminnnnnn.

Sejak awal Ramadhan lagi, orang dah pasang lagu raya. Amboi tak sabaq nak raya sungguh nohh. Kalau orang puteh cakap exicited namanya.  Hampa dah ada kah lagu raya dalam laptop/PC tu?. Tak ada, mehh Cik Miela share lagu raya kat hampa. Boleh nyanyi sama-sama naa.


Download di Lagu raya.dropbox

Mengandungi 19 lagu:
1. Takbir di Hari Raya
2. Selamat Hari Raya- Saloma
3. Dendang Perantau - P.Ramlee
4. Suasana Hari Raya - Sharifah Aini
5. Hari Mulia - Sheila Majid
6. Seloka di Hari Raya - Uji Rashid ft Hail Jamil
7. Dari Jauh Ku Pohon - Sudirman
8. Selamat Hari Raya - Ahmad Jais
9. Doa di Hari Mulia - Uji Rashid
10. Aidil Fitri - Sanisah Suri
11. Selamat Hari Raya - Sudirman
12. Menjelang Hari Raya - D.J  Dave
13. Selamat Hari Raya - Fazidah Joned
14. Selamat Behari Raya - Rahimah Rahim
15. Bersabarlah Sayang - Sanisah Suri
16. Bila Takbir Bergema - Rafeah Buang
17. Cahaya Aidilfitri - Black Bog Done
18. Suasana Hari Raya - Anuar Zain ft Elina
19- Sesuci Lebaran - Siti Nurhaliza

Cara download ada 3 cara :
1. Klik Download as zip atau
2. or Save to my dropbox atau
3. Klik setiap lagu untuk download.


p/s : Baju raya tahun ni 5 pasang, hehe alhamdulilah rezeki. Dapat 5 kain pasang free. Baju raya hampa berapa pasang??

Saturday, July 19, 2014

Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com


Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com bermula pada hari ini sahaja, 19 Julai 2014, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

20 blogger yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan akan menerima kad raya dari Mia Liana. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 20 Julai 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Monday, July 14, 2014

Jerman menang, kampung lain dapat nama

Gambaq sapa tah, hehe main letak je

Salam Ramadhan. Agak-agak basi tak nak update pasal Jerman menang pagi tadi?. Ni dah lebih 12 jam. Arghh lantaklah nak update jugak, kihkih. Seperti hampa tau Jerman menang 1-0 lawan Argentina. Actually Miela tak tengok fully perlawanan tu, lepas sahur terlelap sekejap. Bangun-bangun, Jerman dah menang. Miela dah agak dah Jerman pasti menang sebab dorang main bola macam hebat je. Padahal jarang tengok bola hehe, cuma tengok 3 4 kali sebab kebetulan tengok bola pada waktu sahur. Nak bangun semata-mata tengok bola, memang taklah huhu.

Ok taknak cerita panjang-panjang pasal bola, sebab Miela kurang arif pasal bola ni. Haa hampa nak tau dalam Malaysia ni ada Jerman?. Eh macam pelik je?.  Betul, namanya Kampung Parit Jerman terletak di Setiawan, Perak dan jugak di Pontian, Johor. Ada dua tempat tuuu. Kalau dekat Setiawan ni dari tempat Miela makan dua jam nak pergi ke sana, tapi belum berkesempatan melawat kampung ni, kalau dapat pergi mau selfie habis depan board, hehe.

Jerman di Malaysia?


"Kami rasa amat gembira dengan kemenangan ini dan berpuas hati pasukan Jerman yang sama nama dengan kampung kami telah mempamerkan mutu permainan yang baik," kata Ketua Kampung Kawasan (1), Mukim Ayer Masin, Mohd Asri Ali. 

Kemaraan Jerman ke peringkat akhir pertandingan bola sepak berprestij itu telah melonjakkan nama Kampung Parit Jerman di laman sosial sehingga menjadi tumpuan media tempatan. 

Ditemui pada majlis itu yang diserikan dengan aktiviti bersahur makanan terkenal masyarakat Jawa nasi ambeng, serta durian, manggis dan kuih-muih tempatan, Mohd Asri berkata sebelum ini beliau tidak menyangka kampung itu turut mendapat tempias daripada Piala Dunia. 

"Kita boleh lihat ramai yang singgah di jalan masuk ke kampung ini untuk bergambar di papan tanda nama kampung. Ramai orang sudah mengenali kampung ini," kata Mohd Asri. 


Jeng jeng inilah dikatakan Jerman menang,  kampung lain dapat nama. Tak pasal-pasal Kampung Parit Jerman, kena tempiasnya. Fomous dah noh Kampung Parit Jerman. Eh tapi bukan satu kampung je ada dua kampung, twins gitu. Oklah that's all for today, salam Nuzul Quran.


Wednesday, July 09, 2014

Bilik tidur warna pink


Salam Ramadhann. Selalu orang akan cakap warna pink a.k.a merah jambu sinonim dengan perempuan. Warna pink nilah menyerlahkan lagi ciri-ciri feminin seorang perempuan. Orang cakap warna pink warna kasih sayang, ye ke?. Tapi cuba bayangkan kalau bilik korang decoration tu warna pink?. Haa mesti taknak keluar rumah dah, haha. Nak je duduk terperap dalam bilik, sebab duduk dalam bilik warna pink pun dah rasa tenang. Sememangnya bilik seperti ni menjadi idaman para gadis yang sukakan gaya feminin gitu.









Rambang mata kan?.  Haa pilih yang mana satu bilik idaman korang. Semuanya cantik-cantik, macam bilik anak puteri raja je. Kalau tidur pun mimpi semua indah belaka. Tengok gambar atas ni adalah idea sikit kalau nak decorate bilik korang yang bertemakan pink. Kalau dinding dalam bilik tak ada cat warna pink, warna putih atau purple pun boleh dipandankan dengan warna pink. Betul tak? . Selamat berdeko!!

GA Cash RAYA RM1000 by Emas Putih

Salam Ramadhan

[Sila Tekan Banner Diatas If Nak Join]




Saturday, July 05, 2014

Cek pertama dari Churpchurp


Salam Ramadhan. Semalam awal-awal lagi dalam pukul 10 lebih abang posmen hantaq surat cinta. Lama tau ceq tunggu, nak dekat dua bulan. Lambat ka cepat ka, sampai jugak surat tu ke tangan ceq jugak. Hampa tau surat tu dari sapa, confirm hampa boleh agak. Tengok tajuk pun hampa dah tau.

Tadaaaa surat cinta dari churpchurp

Alhamdulilah, ternyata usaha Miela berbaloi jugak share link kat twitter, minta tolong orang klik dan join contest. Walaupun just RM100, duit jugak kan??. Lagipun, benda ni tak perlu modal pun. Sebenarnya Miela dah cashout masa pertengahan bulan 5, tapi awal bulan 7 baru dapat. So kalau hampa nak cashout churpchurp jangan mimpi hari ni cashout, esok dapat dah cek. Maklumlah nak keluarkan cek perlukan masa sikit.

Dan semalam jugak la lepas dapat surat dari churpchurp teru pergi maybank untuk tunaikan cek tu. Senang je guna mesin cheque deposit, tak payah beratur lama-lama kat kuanter. Duit tu akan masuk dalam masa 3 hari berkerja. Maknanya duit tu akan masuk dalam minggu depan lah sebab hari ni dan esok cuti. Dah berangan nak beli apa, hehe. So kalau yang teringin nak dapat income secara pasif, boleh sign up acc ChurpChrup.

Thursday, July 03, 2014

Tutorial: Cara buat header transparent simple dan mudah


Salam Ramadhan. Alhamdulilah hari ni dah masuk hari ke-5 kita berpuasa. Macam dah lama tak buat tutorial. Dahulu kala, 3 tahun yang lalu Miela ajar Tutorial: Cara buat header tanpa mengunakan adobe photoshop . Entah reader faham ke tak dengan tutorial tu, maklumlah dulu masih budak-budak lagi nak mengajaq pun hehe. Tapi kali ni Miela nak ajaq cara buat header dan mudah tapi guna Adobe Photoshop. Ala kacang jaaa.

1. Mula-mula bukak adobe photoshop, tak kiralah  CS4, CS5, CS6 mana-mana pun sama je. Miela guna Adobe Photoshop CS6.


2. Pilih File > New .  Pastu jumpa la kotak seperti bawah ni. Size korang adjust sendiri ikut saiz korang nak. Macam Miela buat saiz 960 x 236 pixels . Lepas tu tekan ok. Part ni korang cuma adjust saiz saje.


3. Pilih icon T yang belah kiri korang untuk naik taip huruf. Seperti bulatan merah dalam gambar. Lepas tu korang taip words yang korang nak. Untuk centrekan words tu, korang boleh kilik icon anak panah tu untuk gerakan words, juga seperti dalam bulatan biru dalam gambar dibawah. Manakala untuk resize words tekan ctrl + t .


4. Untuk tukar warna words, higlightkan words tu dulu, kemudian klik icon segi empat tepat untuk pilih warna. 


5. *Option* Kalau nak lagi cantikan header tu boleh klik text layer untuk adjust. Nak tambah stroke, shadow, gradient etc pun boleh.


6. The second last step, unclick icon mata dekat background layer. Kalau tak jumpa juga, boleh tengok bulatan oren dalam gambar kat bawah. So background dah jadi petak-petak, takda warna putih kan? . Itu maksudnya header tu dah transparent. If kalau huruf macam tak kemas lagi, boleh klik seblah icon aa dekat atas header tu *kotak kuning dalam gambar*, nak smooth, sharp ke, strong pun boleh sampai korang rasa puas hati dengan header


7.  Last sekali klik file>save as . Pastikan format nak save PNG. Kalau tak menjadilah header transparent korang tu yeee. 


Senang kan buat header guna adobe photoshop??.  Tak payah korang nak potong ikut huruf untuk buat header transparent. Cuma untick background layer dah jadi. Selamat mencuba!!

Wednesday, July 02, 2014

Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My


http://www.nile.com.my/page.php?cd=76

Salam Ramadhan. Kenali Nile? Nile online shopping Malaysia yang menjual baju muslimah , pakaian , kasut , buku , kelengkapan rumah dan lain-lain dengan harga yang sangatlah berpatutan. Sebelum ni pun Miela pernah shopping Nile . Waa sekarang ni Nile buat offer free delivery sempena ramadhan ni, macam menarik je. Tapiiiiiiiiiiiiiii lagi best dapat RM300 free dari nile.com.my !!.  Nile telah lancarkan giveaway sempena hari raya ini.

Kalau dapat RM 300............ Miela akan spend RM150 untuk family Miela. Mungkin Miela beli kuih raya kot, maklumlah orang kat rumah memang kuat makan kuih raya. Malam raya, satu balang pun boleh habis kuih raya. Then, lebihan dari RM 150 untuk bagi duit raya kat anak-anak buah, hehe. Oh ada lagi RM 150, of courselah shopping. Nak beli baju, kasut dan tudung. Dah terbayang ni, harap-harap ada rezeki menang giveaway ni. Nak join, klik sini .