Sunday, January 30, 2011

Contest Header paling comel


Ahaa, kali nie cik mila nak try contest nie,, kot menang ka,,x mnang pun xpe..dan temanya colourful..tanpa buang masa ini lah syarat2 nye....

1. Mesti follow blog Auni and Ila .
2. Mesti ade blog , tak de pegi SIGN UP .
3. Buat satu entri pasal kontes ni yang bertajuk " Contest Header Paling Comel " dan sertakan header anda yang comel lote tu .
4. Dah tulis entri tu, hantar link entri anda melalui comment .*Jangan lupa tulis nama dan URL blog ya*
5. Peserta adalah terhad , hanya 50 orang boleh JOIN .
6. Letak banner kontes ni di entri dan sidebar .
7. Header mestilah bertema, tema dia hanya purple,pink,blue,green and colourful ONLY .
8. Kalau orang yang join bawah 10 orang , maka kontes ini serta mertanya dibatalkan .
9. Tag hanya 3 orang bloggers SAHAJA .

yang di tag

Saturday, January 29, 2011

Thanks a LOT



Thanks a lot
Hari nie walaupun pun penat jadi sukarelawan pbsm kat sekolah tadi , cik mila begitu seronok sekali..ohh, nak tau macam mane cik mila jalankan tugas, fuhh tadi ramai juga pengsan, kejang kaki bahkan ada yg sampai bawa ke klinik…..ok, kita terus tajuk hari ini,, why the title post today is thanks a lot?…sebabnya ada orang buat entri pasal cik mila…tetapi bloggernya orang Indonesia…sungguh cik mila tidak begitu menyangka sekali..so, bagi saya tak semuanya orang Indonesia jahat macam kat berita, walaupun macam berita kurang enak di dengar..kalau kita buat baik kat orang, tentu orang itu buat baik pada kita juga…macam mana cik mila boleh kenal dengan blogger Indonesia itu,,jap nak bagtau nama dia dulu ialah zenita ahmad..dia terjumpa blog cik mila, kemudian dia add friend cik mila kat fecebook..so dari situ dia tanya gimana nak blog yang bagus, jadi saya membantu dia buat blog..sebenarnya pengalaman cik mila tentang blog bukanya banyak sangat, rasanya ada blog lagi lawa n best….yang tak disangkanya, dia buat blog tentang saya, woo, thanks a lot…walaupun kadang2 cik mila nie engak gerti bahasa Indonesia, tapi boleh la jugak sebab banyak tonton sinetron Indonesia kat Malaysia, bolehlah komunikasi dengan zenita itu…ok, la cukup kot entri kali nie, bye


p/s :gmbar kat ats sekali tu ter upload besar ek..hehe

Friday, January 28, 2011

Bila mila tulis blog


Ahaa…asslamuaikum sume…cik mila tulis blog lagi..ok hari nie cik mila tukar banner baru, namanya bila mila tulis blog…nak tahu knpe letak nama bila mila tulis blog. Macam nie, budak kat sekolah saya salu panggil saya mila, sbb nama saya ni kadang2 kala payah nak sebut..contoh ada panggil syamila, sharmila, n samia pun ada..patutnya panggil SALMILA kan..lepas tue, kadang2 depa tue gurau2 nyayi lagu mila bila cinta,so dari situlah idea datang..amacam lawa tak banner nie..yang nie cik mila buat sendri tau, pakai paint and photoscope..ok lah takat nie ja kot…sebab tension giler ri nie..esok pulak kne jadi sukarela pbsm kat sekolah coz ada pertadingan mrentas desa peringkat negeri…bye….


p/s tq kpd yg rajin like entri kat blog nie...tq so much<3


Wednesday, January 26, 2011

Tukar font



Tadi ada org tanya gimana nak tukar bentuk text atau tukar font..ringkas je entri nie….sebab nak cepat…


--first, pergi ke design/reka benttuk

---klik edit html


----ke3, tekan CTRL + F

----ada kotak kosong belah kanan atas...dan taip bodyfont


---nampak tak apa highlight warna biru tue, memadangkan saya pakai font kristen, so kamu delete kristen itc sahaja dan gantikan dengan nama font lain

---contoh font

Curlz Mt

Comic Sans Ms

Fiolex Girls

----Kalau nak font lain, sila rujuk Microsoft word



Cara Nak Tag rakan dalam post facebook



Cara Nak Tag rakan dalam post facebook

Ahaa…assalamuaikum sume…untuk post kali nie, cik mila nak ajar cara nak tag rakan dalam post facebook…Kebanyakan korang ada facebook kan??btul tak…Haa, mungkin diantara korang dah tahu cara nak tag dan mungkin juga yang tak tahu cara nak tag rakan kat post facebook..Senang ja, tak lah susah mana pun…yang tak tahu meh sini baca post nie….cuba tengok gambar bawah tue

_1.1 . mula2 korang klik la butang status…

2.pastu tulis la ikut suka korang, n kalau nak tag nama rakan

just taip @(nama rakan)…contoh @sai...dan muncul kat bawah tu senrai nama rakan n klik nama orang yang hendak ditag




3. Senang ja kan??..korang boleh tag deka post link, photo or vdio mcm step tadi…Selamat mencuba

Monday, January 24, 2011

Follower oh follwer

hari nie ringkas je untuk post ke2  nie...cik mila kat sni melahirkan rasa pelik, knpe bilangan follower cik mila tak tmbah2..padahal ada yg kata dah follow...ha, sape tahu ek...entah lar....sape tau??cam mana nie..help3


p/s; gambar yg diatas nie, hasil tunjuk ajar cik ainaa manja kat fb tue..rupa2nya kena download photoscope,,baru tau...

lirik tolong ingatkan aku

Ahaa,,dlm beberapa minggu lepas ana rafali telah menang  anugerah juara lagu kan..cian dye, ramai org tak berpuat hati kat ana..dah rezeki nak buat macam mana..ok, untuk bulan nie agak special cikit, sebab salunya cik mila akan letak 1 lirik utuk sebulan,,tapi kali nie, cik mila letak satu lagi lirik bonus untuk bulan nie iaitu tolong ingatkan aku..korang tau sebab apa dia menang..cuba hayati lirik nie betul2, ada unsur sastera yg tinggi(org kata)….ada part yang paling cik mila suka ialah dengan saku penyeluk masa, kau dampingi aku, setiap detik jantungku berdetak, setiap nota jiwaku berlagu-lagu……….tanpa menbuang masa lagi, cik mila mempersembahkan lirik



TOLONG INGATKAN AKU
Jangan disusun kata-kata penamat
Jangan disebut baris ayat keramat
Biar lenyap diserap sunyi
Biar senyap yang tak menyepi


Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa dimakan hari


Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu


Bila marah merasuk minda
Kecewa menyelubungi jiwa
Aku lupa


Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa
Ku teringatkanmu
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu


Tolong ingatkan aku kisah kita
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa


Tolong ingatkan aku
Kisah kita

Saturday, January 22, 2011

Kejora dan bintang

Ahaa, cik mila kembali lagi…drama bukan diriku dah nak habis kan kat astro ria, sedihnyer…hmmm……So pada 25.1.2011 ada sinetron yg baru iaitu kejora dan bintang..bunyinya cam best je..kalau korang tengok iklan sinetron kejora dan bintang(kalau tengok lar), pelakon utmanya ialah baim wong, Alyssa soebandono dan lucky perdana…sumenya popular kan terutama baim wong …rasanya ceritanya best…ok korang baca synopsis dye…yg nie cik mila ambil dr fb kejora dan bintang......




Sinopsis:
KEJORA(Alyssa Soebandono) (19) adalah gadis yang memiliki segalanya. cantik, ceria, selalu optimis, dan kaya raya. Kejora kuliah di Jepang. Pak RYAN(Mathias Muchus) ayahnya seorang pengusaha ternama di Jakarta. Ibunya sudah meninggal. Dan Kejora memiliki seorang adik perempuan, BINTANG(Amanda) (15 tahun) yang menderita autis tapi sangat mahir bermain piano. Pak Ryan menikah lagi dengan HANIFA(Cut Keke) seorang janda beranak satu bernama JANET(Eva Anindita).

Suatu hari, Kejora pulang ke Jakarta. Di bandara, kopernya tertukar dengan koper ERLANGGA(Baim Wong), cucu keluarga Nenek GAUTAMA(Mieke Wijaya) yang sangat kaya raya namun sombong, manja, dan keras kepala... Kejora tak tahu bahwa sebenarnya Erlangga adalah pacar Janet, saudara tirinya. Kejora harus berhadapan dengan sikap sombong dan angkuh Erlangga gara-gara koper itu. Dan sepertinya juga nasib mempermainkan mereka sehingga mereka saling membenci.

Pak Ryan sebenarnya sedang mengalami masalah besar. Perusahaannya di ambang kebangkrutan, tapi dia tutupin dari anak-anaknya.

Kejora sebenarnya sudah punya pacar yaitu JOEL(Rio Reifan) yg matre, Joel punya adik bernama FITRA(Lucky Perdana) yang diam-diam mengagumi Kejora.

Suatu hari, saat sedang mencari uang pinjaman, Pak Ryan malah dirampok orang. Di luar dugaan, sang perampok mati terbunuh dalam sebuah kebakaran dan dikira dirinya karena membawa barang-barangnya. Pak Ryan kemudian sadar, kalau dia meninggal, keluarganya akan mendapatkan uang asuransi yang cukup besar. Pak Ryan pun memutuskan untuk berpura-pura mati. Kejora tentu saja sangat terpukul dengan kematian ayahnya. Semeninggalnya Ryan, Kejora jadi sering bersitegang dengan Hanifa, sampai puncaknya Hanifa mengusir Kejora dan Bintang dari rumah peninggalan ayahnya.

Kejora dan Bintang benar-benar menderita, ditambah lagi, begitu tahu Kejora terusir, Joel, kekasih Kejora malah meninggalkan Kejora begitu saja.

Kejora berusaha menata hidupnya bersama dengan Bintang. Dia berhasil dapat kerja di sebuah café. Namun bencana tak selesai merudung Kejora. Saat Kejora sedang bekerja, Bintang malah menghilang. Kejora sangat sedih dan merasa bersalah. Dia tak tahu bahwa Bintang diculik Hanifa yang setengah mati berusaha menutupi kenyataan bahwa keluarganya sudah jatuh miskin, hingga dia menculik Bintang dan menaruhnya dikampung, supaya tidak keceplosan membocorkan rahasia kemiskinannya.

Kejora setengah mati berusaha menemukan adiknya. Kegigihan dan perjuangan Kejora ini membuat Fitra jadi iba dan semakin jatuh cinta. Pencarian Kejora terhadap adiknya juga membawa perubahan dalam hubungan Kejora dan Erlangga. Dari saling benci, Erlangga malah jadi menaruh simpati pada Kejora. Bahkan kemudian jatuh cinta.

Bagaimana perjuangan Kejora menemukan Bintang? Lalu siapa yang akhirnya akan dipilih oleh Kejora? Erlangga yang angkuh dan dicintai mati-matian oleh Janet? Atau Fitra yang tulus dan selalu siap sedia menolongnya?

Wednesday, January 19, 2011

Lirik Sungai Lui – Aizat



Ahaa, ada orang kata lagu tema dlam blog cik mila pada bulan nie..best..ok3, tiap2 bulan saya kan letak lirik lagu mengikut lagu tema blog nie pada bulan tue jugaklah…mempersembahkan lagu sungai lui dari aizat……….. Tadaaaaaaaaaaaa…………

Lirik Sungai Lui – AizatPejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percayaKetawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percayaAdakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percayaBuka matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percayaSelama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini

Saturday, January 15, 2011

Detective conan photo

AHaa kali nie cik mila nak letak gambar detective conan….sebabnya maybe ramai minat kartu nie…..




















Monday, January 10, 2011

Cerpen: Qaseh(siri 3)



Pada keesokannya selepas waktu rehat, Cikgu Khairul telah masuk dengan menbawa rotan ke kelas mereka. Cikgu Khairul sangat ditakuti oleh pelajarnya. Dia merupakan cikgu disipilin disekolah ini. Jika sesiapa tidak menghantar buku latihannya, nescaya pasti akan dikenakan hukuman rotan oleh  Ckgu Khairul.

          “Baiklah, semua hantar kerja sekolah yang cikgu beri semalam”kata Cikgu Rizman. Semua pelajar menghantar buku Bahasa Melayu.

          Kelihatan Qaseh sedang mencari buku latihannya. Puas dicari tetapi tidak menjumpainya. Semalam dia telah letakkan bukunya ke dalam beg. Dia merasakan pasti dia akan dirotan oleh cikgu itu.
         
          “Qaseh, kamu seorang saja yang tak hantar buku. Kenapa?”Tanya Cikgu Khairul. Wajahnya kelihatan garang.

          “ Erm.... Saya tertinggal buku cikgu. Saya tak sengaja cikgu. Maafkan saya cikgu”jawab Qaseh sambil berdiri. Suara agak perlahan sedikitsambil tertunduk malu kerana terlalu takut akan cikgu itu.

          Tiba-tiba telefon Cikgu Khairul berbunyi. Lantas cikgu itu keluas ke kelas untuk menjawab panggilan telefon.

          “Sebentar pelajar, saya mahu menjawab panggilan telefon ini”kata cikgu Khairul. Langkahnya agak terburu-buru sedikit.

          Namun perasaan Qaseh makin gelisah dibuatnya. Sebelum ini dia belum pernah dirotan oleh cikgu Khairul. Selalunya Qaseh akan memastikan buku Bahasa Melayu dibawa pada hari cikgu Khairul itu mengajar.

          Selesai cikgu Khairul menjawab panggilan telefon. Wajab cikgu itu agak muram. Pelajar kelas 4 sains tulen itu agak tertanya-tanya.

          “Minta perhatiaan semua, saya terpaksa pulang kerana ada ahli keluarga saya meninggal dunia. Oleh itu pebelajaran hari setakat ini sahaja. Manakala awak Qaseh, esok saya nak awak hantar buku itu esok. Saya pergi dulu” terang cikgu Khairul sebelum keluar ke kelas .
          Qaseh begitu lega sekali. Cuma menjadi tanda tanya dimana buku Bahasa Melayu Qaseh letakan?. Manakala Fazura seperti tidak suka kerana Qaseh tidak rotan. Sepatutnya Qaseh perlu dirotan.

Tuesday, January 04, 2011

Siapa sebenarnya KID???



Ahaa, antara watak favorite yg mila suka dalam Detective Conan selain conan/Shinichi dan Ran ialah Kaito Kid. Mengapa?? Nak tahu, jap lagi mila bagitau ek..sabo2…misteri akan terungkap sekajap ja lagi..Itupun segala maklumat fasal kaito kid nie cari kat goggle..puas mila cari tau..akhirnya banyak juga jumpa..Ok, mila akan cerita dengan versi mila sendiri ye..Tapi kalau ada tersalah fakta, jangan marah ye,,ini suma drpd laman web n blog org…

Kid sebenarnya telah muncul dari 2 siri komik iaitu alam komik magic kaito. Dan Detective Conan.Tetapi disebabkan adanya siri komik dan drama Detective Conan menyebabkan watak kid nie lebih popular dan dikenali seluruh dunia. Oleh kerana kebijaksanaan dalam mencuri sesuatu barang berharga dia digelar sebagai The Panthom Thief.


Dengan nama sebenarnya Kuroba Kaito anak kepada Toichi Kuroba lahir pada 21 Jun (tahun tak dapat dikenalpasti) dan berumur 17 tahun sama umur dengan Shinichi Kudo. Bapanya telah dibunuh oleh organisasi hitam. Sebenarnya tujuan utamanya ialah mencuri sebuah batu (batu Pandora/batu keabadian). Dalam pada itu dia juga mencuri barang-barang berharga untuk dikembalikan kepada yang berhak. Agak berlainan daripada Robin Hood yang mencuri untuk bagi kepada orang yang susah. Dan 1 lagi tujaan kemunculanya sebagai Kid of the Panthom Thief ialah untuk mengetahui siapa yang membunuh bapanya dan mungkin juga untuk menbalas dendam. Walaupun dia nie asyik mencuri je, kadang kala Kid menolong Conan contohnya dalam movie Detective Conan:The Lost Ship in The Sky (filem ke-14, boleh tegok kt youtube) dengan menyelamatkan Conan daripada jatuh dari tempat yg tinggi.
Lupa pulak, dia nie ada 2 org gadis yg menyukainya iaitu Akako Koizumi, rakan sekelas dan Aoko Nakamori anak kepada ispektor Nakomori …Tetapi kid lebih suka kepada Aoko Nakamori. Gadis yang mirip seperti Ran Mouri nie tidak tahu bahawa Kaito Koruba merupakan Kid of The Panthom Thief. Tetapi ayah Aoko Nakamori cuba menangkap Kid yang mencuri barang-barang berharga, malangnya tidak berjaya kerana kebijaksanaan Kid melepaskan diri walaupun kid menberi sepucuk surat tentang dia akan akan mencuri pada sesuatu masa. Pihak polis di Jepun berusaha untuk menangkap Kid, tetapi sering kali gagal.




Walaupun kid nie bijak dalam penyamaran sehingga dapat mengubah suara menyebabkan sume orang tidak dapat mengenali Kid, tetapi Akako dapat mengetahui jika Kid sedang menyamar.. Selain itu Shinichi/Conan dan Saguru Hakuba dapat mengetahui Kid yang sedang menyamar.
Itu saja tentang Kaito Kid yg dapat mila ceritakan dalam blog nie..Sebenarnya Kid nie bukanya jahat mana pun, kadang2 perwatakanya agak kelakar..Apa2 pun mencuri tetap salah, so korang jangan bercita-cita nak jadi pencuri ke perompak ke….Jumpa lagi!!