Sunday, November 11, 2018

Buat doodle dengan mudah dengan Unnie Doll & Oppa Doll

Dulu seni melukis doodle femes dikalangan blogger. Daripada melukis mengunakan paint, lepas tu guna SAI, Adobe Photoshop sehinggalah pakai Excel pun boleh lukis doodle. Kalau jenis tak berseni ni, memang payah sikit nak lukis hahaha. Rasanya tak sanggup nak flashback lukisan doodle lama-lama, faham-faham jelah hampa 😂. Tapi memang tabik spring siapa yang pandai lukis doodle ni, hampa memang jiwa seni beb.




Masuk 2018 sekarang ada apps create doodle sendiri tanpa perlu melukis. Apps Oppa Doll dengan Unnie Doll baru je femes dalam twitter sejak seminggu lalu. Jadi Miela try benda ni. Memang ketagih buat doodle comel terus. Bila lagi nak comelkan diri, kalau bukan create doodle seakan rupa sendiri 😜.

 


Dalam apps ni korang boleh pilih features mana korang suka untuk buat doodle. Dari warna kulit, mata, mulut, baju sampailah ke kasut pilih supaya doodle korang nampak comel gituu. Korang boleh siapkan doodle korang sendiri dalam masa 5 minit je. Bawah ni antara doodle Miela dah create sendiri hehe, cer cari yang mana satu macam Miela 😝?

 


Comel semua doodle ni kannn, korang boleh la guna doodle yang dicreate sendiri untuk buat wallpaper atau profile picture. Just download Unnie Doll atau Oppa Doll di Apps store atau Playstore. Nanti boleh buat doodle comel-comel macam ni okay! hehe

Monday, November 05, 2018

LAZADA 11.11 BLOGGER CONTEST: THE BIGGEST ONE DAY SALE!


Salam Readership. Lazada buat contest lagi guys. Kebetulan bulan November ni bulan special bagi Miela, sebab bulan ni bulan birthday Miela. Siapa lahir November angkat tangan sikit 🙋🙋🙋. Mana tahu luck November babies ni  kannn, boleh menang ke 😆. 

Okay korang semua jangan lupa take note, tanda di kalender masing-masing pada 11.11 Lazada akan mengadakan Lazada 11.11: The Biggest One Day Sale. Korang boleh usha dulu barang di sini dulu, buat wishlist dulu nanti dah berkenan terus ngappp tauu muahahahaha.

Actually Miela dah ada barang yang dah berkenan nak beli ni sempena Lazada 11.11 Shopping Festival, jeng ke jeng jeng jeng .......baca bawah yerrrr

1) HL: Hotel Pillows: Soft 2-Pcs:- 100% Cotton Sateen (Guaranteed) Top Fabric


Korang bayangkanlah kalau dapat bantal taraf hotel, sumpah senang nak tido lena termimpi kahwin dengan jejaka korea hewhew. Miela perlukan bantal yang empuk sebab sekarang ni ada masalah susah nak tidur walaupun dah kira kambing biri-biri cukup 100 😴


2) OS Professional Unicorn Thread 10PCS Makeup Brushes Set With Unique Handle

Sesungguhnya sebagai seorang wanita yang ingin tampil cantik dan yakin, ehhh cewahhhhh perlukan brush makeup yang baru. Sebab yang lama sudah tak boleh pakai lagi brushnya.Tambah-tambah bentuk unicorn comel giler terus bersemangat nak makeup ala-ala mua bellaz, hoho.


3) 10 Tingkat Rak Kasut/ Tudung - 10 Tier Amazing Shoe Rack/ Scarf Rack

Korang janganlah terkejut rak kasut ni sebenarnya boleh buat sebagai rak tudung okay. Korang pernah nampak viral gambar rak tudung duck tu dari Aisha Liyana?. Rak yang ini dia pakai sebagai rak tudung. Tetiba rasa nak beli juga walaupun belum mampu nak kumpul tudung duck, letak tudung sepuluh hengget pun dah cukup bahagia. Senang sikit nak pilih tudung, sebab rak tudung sekarang tak cukup tampung tudung yang adooo.


Ingat yer anak-anak semua, 11.11 tarikh keramat tau korang nak shopping super dupper murah ni di Lazada. Kalau terlepas, jangan menangis tepi bucu katil yer. Dan semoga juga pihak Lazada pilih Miela, November babies sebagai pemenang hehe.

Sunday, November 04, 2018

Sarapan di Taman Tun Sardon


Salam Readership. Sepajang zaman study dulu, Taman Tun Sardon merupakan port yang best untuk sarapan. Haha cumanya dah habis belajar baru nak update yer. So entah kali ke berapa sarapan dekat Taman Tun Sardon. Banyak kali pergi tandanya tempat tu memang best ler.

Antara menu yang top dekat Taman Tun Sardon seperti Sarabai, nasi lamuni, kuey teow sup, roti jala dan roti bakar. Korang wajib cuba sarapan di Taman Tun Sardon tau kalau datang Penang.


Menu sarapan: Teh O suam, Nasi Lemak Lamuni, Kuey Teow Sup, Milo Ais dan Kuey Teow Goreng


Menu paling fames di Taman Tun Sardon, Serabai. Serabai dia sedap sangattttttttttt tak tau nak describe memang kena rasa hehe. Tak silap satu RM0.80 jerrr

Jadi jika datang ke penang, jadikan Taman Tun Sardon sebagai lokasi wajib korang untuk breakfast. Waze je Astaka Taman Tun Sardon. Port sarapan disini dibuka seawal 8 pagi tau. Dah pergi tu jangan lupa share okay. 

Friday, November 02, 2018

Permulaan zaman dewasa yang mencabar


Salam Readership. Lama tak bukak topik-topik deep sikit. Zaman belajar dah tamat setahun lepas. So fasa sekarang boleh dikatakan awal zaman dewasa. Mula-mula tu sejujurnya susah nak adapt fasa yang agak mencabar ni.

Di fasa ini, mulalah dah kurang circle of friends. Jika zaman belajar dulu kawan selalu je depan mata, siang malam sama-sama. Bila dah tamat belajar semua ada life masing-masing. Normal sebenarnya dah tak banyak kawan macam dulu. Janganlah kita ingat bila mereka jarang contact kita terus mind set dia lupa kita sepenuhnya. Tidak, kita kena faham setiap orang komitment hidup masing-masing. Good friends like a star, you don't always see them but you know they're always there.

Why not kita start mula tegur kawan lama tak contact??. Boleh mulakan dengan komen di facebook atau tegur di story Instagram. Kalau kita kekal dengan ego "dia tak tegur aku, aku taknak tegur dia" sampai bila?. Hubungan persahabatan lama-lama pudar macam tu saja.

Antara benda lain kena hadapi di fasa zaman dewasa ialah kita lebih banyak berdikari. Berdikari tak bermaksud kita loner tau. Sometimes kita kena belajar untuk tidak terlalu bergantung dengan manusia. Kadang-kadang kena hadapi masalah itu sendiri. Susah mana kena bangkit sendiri. Belajar untuk lebih positif. Cari kata-kata positif dari influencer terkenal seperti Aida Azlin, Slurpee_crank, Aiman Azlan dan lain-lain.

Hidup zaman dewasa juga memang tak lari dari masalah tempat kerja, kewangan, keluarga mahupun cinta. Ingat hidup manusia tak selalu indah sebab dunia ini merupakan tempat ujian. Untuk saya lebih kuat dan positif memang saya akan selalu fikir macam tu sebab hidup tak selalu indah. Tapi detik-detik indah tu kita kena hargai dan bersyukur. Down itu biasa, tapi kena cepat-cepat move on supaya kita tidak terkurung dalam kesedihan terlalu lama yang sebenarnya kita boleh cari cahaya untuk kita keluar. Kalau boleh carilah kawan dipercayai kalau tak pun cerita pada family untuk minta pendapat.

Untuk kita lebih bahagia dalam hidup carilah kegembiraan dalam hidup. Carilah hobi atau minat. Takde hobi atau minat boleh diexplore. Tak semestinya  kegembiraan boleh dibeli dengan wang atau cinta. Buat baik kepada manusia atau haiwan pun merupakan satu kegembiraaan. Kalau makan buat korang happy, buatlah hahaha. Sebab happiness tu korang sendiri kena explorer jawapanya. Akhir kata jangan tengok apa yang orang lain ada, tetapi lihatlah apa yang kita miliki yang tiada pada orang lain


Majlis konvokesyen USM kali ke 56 di USM Pulau Pinang

Salam Readership. Alhamdulilah  masih diberi peluang dan rezeki untuk datang ke USM lagi melawat kawan-kawan yang dah konvo. Kalau tahun lepas Miela pernah cerita pengalaman konvo di entri ini. Hehe korang boleh la throwback sat 😝.


Agak meriah majlis konvo kali ni. Sebelum ni orang datang konvo kita. Sekarang giliran Miela datang konvo orang. Meh Miela share sikit gambar hari tuu. 



Tahniah Mira



Tahniah Haniff



Tahniah Sham dan Acan


Selfie dengan orang yang konvo ni, berseri-seri lepas dapat ijazah

Sebenarnya ramai juga kawan konvo kali ni, tapi tu laa banyak tak sempat. Sempat yang tangkap gambar yang sempat jumpa je. Disclaimer walaupun saya konvo dulu dari mereka dan merupakan senior kepada mereka saya masih sebaya mereka malah lagi muda dari dorang sebenarnya. Coz ramai ingat Miela akak-akak melawat junior konvo tau 😂. Anyways tahniah kepada semua graduan USM dah konvo minggu lepas. An ending to a start, a start of an ending.