Showing posts with label review. Show all posts
Showing posts with label review. Show all posts

Friday, January 27, 2017

Shopping di website Guardian



Salam Readership. Hari ni nak review pengalaman shopping guardian tapi beli dalam online. Dan-dan nak review barang baru sampai 😂. Selalu beli kat store dia je. Tapi dengan musim sekarang asyik hujan je sampai malas nak keluar 😴. Bestnya beli kat online ni kita nak barang tu, dia akan tunjuk ada ke tak. Kalau beli kat store kadang-kadang barang kita nak takde, so macam sia-sia juga pergi kalau barang takda 😪. Cumanya beli online ni macam biasa ada charge postage. 

Kisah kenapa tetiba nak beli online walaupun duit sekarang tak berapa nak ada 😅. Sebab utamanya SALE!!. Miela ternampak iklan Guardian buat sale 30% kat Facebook, apa lagi usha nak tengok. Kebetulan tengah nak cari cushion sebab dah habis. Akhirnya jumpa la cushion yang sesuai, harga pun memang murah sangat. Kemudian tambah lagi item bath scrub alang-alang dah shopping

Harga murah sangat siap dapat free item lagi

Delivery pula patut barang dah sampai semalam sebab dah 3 hari dah, siap abam gdex call beria-ria nak bagi barang semalam, tapi tak sampai pun 😓. Maybe sebab hujan lebat sangat semalam. Tapi apa-apa pun barang dah sampai hari ni 😄. Bukak je puas hati, dapat extra barang pulak. Packing kotak product dia comel-comel je 😍. 


Barang pun dah sampai

Ingatkan free gift dapat satu barang je, tetiba dapat pencuci muka free fair & lovely

Review secara kasar untuk cushion AA Catty Doll ni, puas hati beb sebab dapat harga diskaun 30%. Selalu tengok kat online harga RM50 macam tu kot, tapi bila tengok harga asal RM29. Tapi beli harga diskaun kat guardian hanya RM20.83 😱!!. Ingat senang ke cari cushion yang murah tapi berkualti. Kalau tak percaya boleh tengok review kat Youtube pasal cushion AA Catty Doll ni, ramai beauty vlogger pakai.

Comel gila cushion powder dia 😍

Yang bath scrub pula belum try lagi pun, baru beli kan tak sempat guna. Tapi bukak botol dia bau dia wangi sangat. Untuk next if Guardian ada sale gila-gila of course I beli lagi kat online. Guardian dekat sini pun tak banyak and jauh. Kalau korang nak beli barang guardian secara online boleh ke online.guardian.com.my .


Wednesday, January 11, 2017

Beli LivingCabinet 12 Cubes Dark Veins DIY Cabinet Wardrobe dari Lazada



Salam Readership. Alkisahnya bila dah habis study maka bila nak bawak balik barang-barang dari U ke rumah, memang banyak giler barang dah beranak pinak oii. 4 tahun dok peram simpan barang kat U. Barang terlalu overload nak letak mana sampai terpaksa beli wardrobe baru ni haha. So nak save budget sikit beli wardrobe ni beli kat Lazada je.



Harga kat pasaran RM500 tapi kat Lazada boleh dapat harga RM129. Campur postage baru RM145.50. Harga memang berbaloi. Kalau siapa nak save budget beli wardrobe boleh beli DIY Cabinet Wardrobe ni. Tapi tak bestnya sebab tak banyak kaler pilihan dengan harga RM129. Kalau corak-corak cantik sikit, gambar kartun ke dia mahal sikit la.



Delivery dalam masa 3 hari barang dah sampai. Bila barang dah sampai, dia bagi kotak sederhana besar macam ni. Tak berat sangat pun.


Dalam isi kotak dia macam nilah rupanya. Yang tak bestnya korang kena pasang sendiri. Sesuai dengan harga dia. Miela pasang benda ni pun ambil masa 2 jam haha. Nak pasang senang je, ada guide diberi.


Siap dah pasang. Tapi nampak senget jugak. Nama pun pasang sendiri. Rasanya kalau pasang ketat sikit kat penyambung takde nampak senget kot. Well biasalah kalau beli online kadang-kadang tak sama dengan expectation haha. Dalam gambar elok je wardrobe susun tak senget. By the way, benda very value for money. Kalau tak mampu beli wardrobe mahal beli hat ni nak simpan barang ke baju ke. Benda ni diperbuat daripada plastik high quality dan penyambung dia daripada besi. Wardrobe ni memang kukuh la. Kalau berminat nak boleh ke link ini. 6/10 untuk LivingCabinet 12 Cubes Dark Veins DIY Cabinet Wardrobe .


Saturday, November 12, 2016

Pengalaman mengunakan Uber

Salam Readership. Hari ni Miela nak kongsikan sedikit tentang pengalaman mengunakan uber untuk pertama kalinya. Kisahnya begini, actually masa nak pergi interview sepatutnya Miela pergi naik motor je sebab dekat and nak jimat duit. Tetapi disebabkan hujan terpaksa pergi naik student cab. Lepas habis interview rasa masa malas pakai student cab sebab ambik masa nak cari dalam group facebook. Pastu baru teringat ada install uber dalam phone. 

Sebelum ni pernah dengar daripada review orang lain yang pernah pakai uber ada yang cakap uber murah, cepat dan kalau nasib baik naik kereta yang selesa. So Miela try untuk pertama kalinya. Mula-mula kena set tempat pickup kat mana supaya dia senang cari kita, kemudian pilih destinasi kita nak ke mana. Macam Miela nak ke USM , pilih destinasi ke USM. Pastu nanti ada kereta akan sampai. Kita boleh tahu perjalanan kereta tu dengan tengok map di apps Uber. Tak sampai 5 minit kereta uber dah sampai. 

Dalam uber car

Kereta uber yang selesa
Naik uber car dapat naik kereta alza wei. 10 minit je penjalanan ke USM. So bila dah sampai destinasi bayaran ditentukan oleh apps uber sendiri. Total semua payment RM5.40 jer. Berbaloi sangat.

Charge uber untuk trip pertama

Teknologi zaman sekarang memang memudahkan kita. Tambah-tambah bila kita berada ditempat orang yang langsung tak tahu jalan ke mana, naik pengakutan awam tak tahu yang mana satu. Uber jalan penyelesaiannya. Jadi apps uber memang kalau boleh wajiblah ada kalau emergercy ke apa kan. Recommended to use uber service.

Bagi sesiapa nak dapat first ride free boleh cupon code SALMILANUE. 

Thursday, October 27, 2016

Beli buku di BookCafe

Salam Readership. Hari ni nak cerita pengalaman beli buku online dekat BookCafe. Kali ni sudah termasuk kali ketiga beli buku di BookCafe. BookCafe banyak jual buku-buku pelbagai tajuk dalam Bahasa Melayu. Selalu kalau nak buat assignment minor pengajian Islam kekadang cari buku kat library salu takde. Jadi Miela prefer beli buku kat BookCafe sebab murah senang nak cari. Contoh nak cari buku pasal munakahat, tekan search dah jumpa macam-macam tajuk.


Macam last order dengan BookCafe minggu lepas, Miela beli 3 buku dengan harga diskaun yang sangat berpatutan. Bayangkan harga asal buku tu RM45 tapi boleh dapat dalam RM22.50. Paling murah buku mila beli RM2.40. Murah kan??

Barang dah sampai

Tiga buku yang dah sampai

Delivery memang cepat. Order hari Jumaat sampai buku hari Isnin. Jadi tak perlu tunggu lama sebab buku readystock. Macam tak percaya tiga buku ni dapat harga bawah RM50. So sesiapa nak beli buku-buku bahasa Melayu especially buku keagamaan BookCafe tempatnya dengan diskaun sangat berpatutan. 
BookCafe
Facebook : Bookafe.com.my
Twitter: @kedaibookcafe

Thursday, June 30, 2016

Pengalaman shopping dengan Hermo sempena 612 Anniversary Sales



Salam Readership. Kali ni nak bercerita pengalaman shopping dengan Hermo pula. Sudah kali kedua shopping dengan hermo. Kali pertama shopping dengan Hermo sangatlah ok dan service memang terbaik but yang kali dua shopping sempena 612 anniversary ada "something" sikit. Apakah "something" itu?.. Tunggu......

Actually Miela suka shooping dekat Hermo ni sebab dia jual barang komestik dan kecantikan yang kebanyakan dari pelbagai negara Asia termasuklah korea. Tak ragu-ragu shopping dekat Hermo sebab 100% original. Of course kalau nak beli barang kecantikan better original kan, takut nanti ada side effect pulak kalau yang tiruan.

Song Hye Kyo duta produk Laneige

Sekarang ni femes barang kecantikan korea. Orang cakap kan barang kecantikan dari korea banyak organik dan less bahan chemical yang berbahaya. Selain itu sebab ramai terpengaruh dengan artist korea. Bila artis korea jadi ambassador terus rasa nak beli konon boleh cantik macam retis korea gitu.

Lagi satu yang bestnya Hermo ni selalu ada sale and free gift. Kebanyakan barang-barang yang ada hermo agak sangat berpatutan dan lebih rendah compare tempat lain. Contoh masa Miela first purchase beli gel Aloe Vera Natural Republic dengan harga RM15. Murah kan?. Tu tak termasuk free shipping Hermo offer. Itu kalau beli dua barang tertentu dapat free shipping.

Ok pengalaman second purchase sempena 612 Anniversary Sales. Pada mulanya rasa tak perlu beli barang lagi kat Hermo sebab masa tu baru je shooping kat Hermo dalam sebulan lebih. Tapi yang tak tahannya bila ada sale gila-gila secara BESAR-BESARAN, wuarghhh. Bila fikir dua kali nanti raya tahun ni boleh cantik sikit pakai produk dari Hermo, gituuuu.



Ni product Miela order sempena 612 Anniversary Sales. Banyak save kan?. RM50 lebih kot save. Tanpa ragu-ragu terus tekan button order and do the payment. Tapi yang tak best shopping kali ni delivery agak lambat. 

Bayangkan Miela order 17 hb, 27 haribulan baru sampai parcel. 10 hari jugak ambil masa untuk parcel tu sampai. Nasib baik parcel sampai sebelum raya. Tapi Miela tahu, bukan Miela seorang ada masalah parcel lambat sampai malah pelanggan lain pun ada masalah yang sama. Pihak Hermo sendiri pun dah jelaskan parcel lambat sampai disebabkan order dari customer sangat tinggi menyebabkan deliver the parcel tu lambat. Maybe Hermo tidak begitu ready nak laksanakan sale secara besar-besaran sampai productivity agak slow sikit.

Akhirnya parcel sampai ke tangan
Never mind, Miela tetap lagi setia dengan Hermo. Kat mana nak jumpa barang kecantikan original dan murah kalau bukan di Hermo. Rajin-rajin jenguk website Hermo untuk tengok sale terkini. Hermo sentiasa ada sale meletop uollz.

Hermo
Facebook : Hermo Malaysia
Instagram : @hermomy

Friday, August 21, 2015

Shopping tudung dengan Cloverush


Salam Readership. Selapas tunaikan cek Nuffnang, hehe Miela gunakan duit hasil berblogging dengan shopping di Cloverush. Cloverush ni jual bermacam-macam jenis tudung instant dan pastinya semuanya berkualiti dengan harga berpatutan. Jubah pun ada jual juga, but the main product is instant hijab.

Sekarang ni Miela tengok sekarang trend pakai tudung instant. Memang leceh dulu-dulu nak pakai tudung kena iron, tambah-tambah ada kain tudung jenih susah iron kena ambil masa lama sikit nak iron baru elok. Tu belum masuk bila pakai tudung, muncung tak jadilah. Tak cukup dengan tu, ada orang jenih lambat bersiap. Bila lambat bersiap mulalah kena bebel, padahal kita terambil masa nak betulkan tudung kan. Takpa sekarang dah banyak orang jual instant tudung ni. Bukan meggi je boleh instant, tudung pun boleh.


Di cloverush ada jual instant scarf. Senang je pakai, pakai sarung sahaja tak perlu nak pin kiri kanan. Boleh pilih nak yang ada corak atau warna plain. Yang bestnya lagi ada size tudung M dan L, boleh pilih ikut kesesuaian. Tapi yang M pun dah labuh still tutup dada. Corak instant scarf ni memang rare susah nak jumpa kat kedai tudung yang lain.


Instant shawl pula ada jual pelbagai jenis warna menarik dan material yang selesa. Ada material jenis spandex, chiffon crepe dan high quality chiffon. Yang suka bergaya lilit ni kan sesuai sebab shawl dari cloverush senang sangat nak pakai dan tak mudah berkedut. Sekali lilit dah siap gituu. Tambahan pula shawl ni memang tak melekap dahi, nanti pakai tak nampak muka bulat pipi pau tu huhu.


Hannah 22 - Salmon Pink 

Untuk first time, Miela beli koleksi dari Hannah shawl warna salmon pink. Sebenarnya dah dua bulan Miela aim nak beli instant shawl Cloverush ni, bila mai duit nuffnang apa lagi teruih pi beli. Alhamdulilah beli hari khamis, hari isnin dah sampai. Takda bad experience sepanjang shopping dengan Cloverush.


Miela pun dah selamat rasmikan Shawl Hannah 1.0. Memang selesa dan mudah dipakai. Nanti bukak sem baru, nak pergi kelas senanglah tak perlu ambil lama untuk gayakan. Tak payah nak iron teruk sangat, boleh jimat bil elektrik hostel haha. Yang belum pernah shopping dengan Cloverush jom shopping di:

Facebook : Cloverush
Instagram: Cloverush


Thursday, July 02, 2015

Shopping dengan Muslimah Clothing

Salam Ramadhan. Sekian lama berbulan-bulan tak shopping online, so menjelang nak raya sempat juga shopping online. Tambah-tambah bulan puasa ni, daripada penat-penat cari barang apa yang kita nak lebih baik cari dalam online. Semuanya ada, cakap ja nak warna apa biru, hitam, kuning, hijau,? pilih sahaja.

Al kisahnya begini, Miela baru beberapa hari lepas shopping baju kat kedai biasa. Disebabkan susah nak cari tudung yang matching dengan jubah, hmmm beli online jelah kan. Sudahlah beli baju raya tu jenuh pusing kedai, ni nak cari tudung yang sesuai dah tak larat nak pusing-pusing cari.

Kemudian Miela terjumpa satu butik online Muslimah Clothing, so pergi situ laa. First Miela klik bila jenguk laman web tu, Miela klik Warehouse sale hahaha. Mana tahu ada tudung yang kita nak ada dalam sale kan. Jimat duit betul tak?.

Sale sale sale

Dikutkan semua nak beli, boleh bersaing dengan Che Ta baju raya 60 pasang. Tapi takpalah, kang kena bebel dengan Mak huhu. Lagipun niat asal nak membeli tudung. Akhirnya jumpa jugak tudung pilihan.

Shawl Salema Satin-Starfruit. Harga RM37.00, RM33.30
Shawl ni matching dengan warna baju raya, warna yang cantik ditambah material satin

Shawl Dollies Halfmoon-Mint RM32.00, RM19.00
Alang-alang membeli, tambah lagi satu lagi shawl. Warna yang cantik dengan corak polkodot gitu




Dan semalam abam posmen hantar parcel kat kite. Gembira bila tengok barang yang kita order dah sampai. Dahlah beli dengan harga sale, bila pegang material tudung perghhhh memang kualiti kain sangat terbaik. Tudung pun besar dan labuh lagi senang nak bergaya mengikut syariah kan. Memang rasa berbaloi beli di Muslimah Clothing.

Muslimah Clothing
Twitter: @MCCLabuhLonggar
Instagram: muslimahclothing

Thursday, March 06, 2014

Beli buku terpakai dengan Bookup.my


Salam readership. Kenapa perlu berbelanja lebih untuk buku rujukan yang hampir mencecah RM100++ sedangkan kita boleh pakai buku rujukan secondhand yang sama dengan original 100% cuma tak ada bau kedai sebab bukan buku baru, hehe. Yang penting kita boleh guna buku rujukan untuk study dengan cara paling jimat.


Jawapannya ialah Bookup.my  . Waeyo?? . BookUp satu gedung yang menjual buku terpakai sebanyak 80% secara online. Bukan semua student macam kita mampu beli buku original. Dahlah tak dapat biasiswa, harapkan duit hutang ptptn ataupun baucer buku yang setahun sekali je dapat. Sedangkan setiap tahun ada dua semester. Dalam satu semester tu kena beli macam-macam buku mampu mencecah RM500++.

Tapi lain citanya BookUp ni, seperti Miela bagitahu tadi korang boleh jimat sehingga 80% dari harga buku asal. Menariknya lagi korang juga boleh jual buku terpakai melalui BookUp. Yelah kan daripada engkau perap buku tu sampai dimakan oleh anai-anai lebih baik jual je dapat jugak duit sikit. Cuma perlu ikut step yang diberikan.


Bercerita tentang pengalaman Miela berurusan dengan BookUp minggu lepas. Pada mulanya Miela ternampak iklan BookUp dalam USM, mahu tak terbeliak mata balik bilik terus buka website BookUp . Walaupun baucer buku BB1M dapat, tapi tak cukup pun nak beli buku original semua sekali yang diperlukan untuk semester dua. Pada asalnya Miela berurusan online dengan BookUp, tapi bertuahnya Miela dapat save money untuk delivery fee sebab kebetulan BookUp nak datang USM. So, Miela beli by the hand at the same time I sell my previous book have use before. Begitulah ceritanya budak nak berjimat beli buku :P.

Jika korang berkeinginan nak beli buku terpakai atau menjualnya, bolehlah terus ke Bookup.my atau Facebook BookUp . BookUp tidak terhad jual buku rujukan tetapi jual novel english, buku motivasi dan lain-lain. Sekarang BookUp buat promotion bagi baucer RM2 apabila sign up di BookUp. Cepat daftar sekarang,  sebelum promosi tamat *ayat gaya promoter cehwahh*. 



p/s : Esok tak ada kelas, yeay. 

Tuesday, January 21, 2014

Order makanan dengan Food Panda


Salam Readership. Rasa lapar tapi malas nak keluar beli makanan. Jangan risau adik-adik kakak-kakak semua, zaman dah maju sekarang. Semuanya hanya dihujung jari. Food Panda salah satu food delivery website yang agak popular di Malaysia. Tempahan boleh dibuat terus melalui website foodpanda.my atau call +6-03-26-144-155. But now, food panda in your pocket. Apakah itu?? haa sekarang food panda boleh order terus melalui phone dengan aplikasi food panda dalam Google play atau Apps store. Antara makanan yang disediakan oleh food panda seperti The Chicken Rice Shop, Dome, Secret Recipe dan lain-lain.


Macam-macam ada

Food panda sangat-sangatlah sesuai untuk Miela as student yang study di penang ni. Kadang-kadang study sampai lewat malam, tetiba rasa lapar nak keluar takut pula bila malam-malam ni. Oh yaa sebenarnya perkhidmatan food panda hanya terdapat di kawasan tertentu seperti Penang, Kuala Lumpur, Johor Bahru dan lain-lain. Apa-apa pun check dulu kat foodpanda, ada tak perkhidmatan food panda dekat tempat korang.

Dua minggu lepas sebelum habis final exam, malam tu rasa lapaq sangat. Yelah kan breakfast ja makan, konon-konon nak diet sangat kan. Tapi kalau dah lapaq sangat, study pun tak boleh masuk. Apalagi terus order makanan dekat food panda. Sekali lapaq terus order Kenny Quater Meal. Campur harga makanan dengan service fee, delivery dan cukai gst semua tu total RM24.75. Oklah tu, kalau pergi Queensbay campur kos pergi balik nak bas rapid sama jugak harganya.



Makanan orang malas, order online jer

Cuma mungkin sebab hari tu jem sangat kot *fikir positif* makanaan lambat sampai dalam 20 minit gitu. Tapi takpalah janji makanan sampai. Lagipun orang kata kalau makan time betul-betul lapaq, memang puaslah. Lain kali Miela order makanan lain pula, tapi kalau order delivery hari-hari mau hujung bulan makan kangkung :3. Perkhidmatan food panda not bad, sebab food panda banyak pilihan makanan, lagipun Miela memang suka order cara macam ni daripada call sebab mungkin bila orang salah dengaq terus jadi salah order. Bila order makanan online, kita boleh nampak rupa dan bentuk makanan cuma takda rasa ja hahaha, so dari situ kita senang nak pilihan makanan.

Friday, January 10, 2014

Pengalaman beli belah di Zalora

Salam readership. Yahooo tinggal satu paper je tinggal. So hari ni nak relax sikit, lagi pun saya dah rindu dengan blog kesayangan saya ni. Rindulah sesangat.

Kali ni Miela nak bercerita pengalaman beli belah di Zalora. Miela tak email Zalora untuk minta voucher RM50 macam blogger lain buat sebab ada lagi voucher lebih banyak Miela dapat. Miela dapat RM75 free je. RM 75 tu kira banyak tau, so macam mana nak dapat?. Miela dapat voucher free ni dari Kakao promo, voucher tu khas untuk siapa yang tak pernah shopping Zalora *terus tengok buka Kakao Talk. Add lah Kakao Promo untuk dapat lebih banyak benefit. Tapi voucher tu valid sampai 13.1.2014 je.

rezeki jangan ditolak


Sebelum ni Miela pernah dengar Zalora ni penipu, lambat hantar barang apalah. Tapi Miela rasa Zalora mungkin dah improve lagi perkhidmatan. Sepanjang menbeli belah di Zalora takda masalah cuma bila hantar resit dekat website zalora tak sampai. So kalau korang dah bagi resit kat Zalora, tapi takda email dari zalora dalam masa 12 jam better tanya Zalora sampai tak resit tu. Miela hantar email, tak sampai 15 minit Zalora dah balas. Memang cepat Zalora menbalas email dengan customernya.

Alhamdulilah, dalam masa 3 hari dah sampai, lambat sikit sebab masa beli sehari sebelum tahun baru, so doranglah mestilah cuti. Hehe kalau korang nak tau, Miela beli barang kat Zalora cuma kena RM6.75 je. Manalah nak shopping online RM 6 tu kalau tak dapat voucher free kan.





Ethnic Chic Ayu collar blouse

Miela shopping beli baju Ethnic Chic Ayu collar blouse warna biru dan Seradina tudung bawal untuk match dengan baju. Bila barang dah sampai rasa excited je, maklumlah baru first time beli kat Zalora. So far Miela puas hati dengan terutamanya dengan baju Ethnic Chic Ayu collar blouse, kain lembut dan ada kualiti. Baju ni free saiz tau, so kalau beli baju ni tak perlu risau kalau tak muat, sampai XL pun boleh pakai.

Kesimpulannya Miela puas hati sepanjang perkhidmatan Zalora. Andai ada apa-apa masalah boleh terus contact kat Zalora. Jangan diamkan je, pastu cakap Zalora penipulah apa la. Miela bagi 4 bintang untuk Zalora. Nanti di lain masa boleh shopping dengan Zalora, hehe.



Tuesday, July 23, 2013

Review Samsung Galaxy S Advance

Salam ramadhan. Maaf entri ini tidak ditaja oleh siapa-siapa mahupun daripada pihak samseng-samseng korea. Berkat Ramadhan ni, Miela baru je beli handphone. Duit siapa jangan tanyalah,hehe. Tak bermakna beli handphone jauh lebih canggih dari Asha 200, Miela lupakan begitu sahaja. Handphone lama still jaga tau, maknanya wa dua handphone la kan? gituuuu.


Handphone Samsung S Advance ni Miela beli kat parit buntar, kat sana banyak sangat kedai jual handphone sampai ssederet kedai jual handphone, kiri kanan kedai handphone. Miela beli around rm 800++. Tapi kenalah pandai cari kedai yang jual handphone yang murah yee. Miela beli handphone baru pun ada sebab, maklumlah nak masuk U kan. Kena pakai handphone canggih sikit. Mudahlah nak ber wechat/whatapps/line/kakootalk/viber semua tu kan? hahaha. Nak harapkan tablet, huu asyik hangging je semacam, datang bulan ke apa tablet aku ni?. Hmm lebih baik beli handphone baru, kecil senang masuk poket.

Handphone sebegini dah lama Miela cari, mudah masuk poket sebab nipis dan banyak function. Plus ada function android, so bolehlah nak download macam-macam application kat play store. Maknanya Miela boleh teruskan hobi Miela main game candy crush saga, haha. Paling best bagi Miela, korang boleh letak video hd dalam handphone. Siap boleh tengok running man dalam handphone lagi. Gambaq pun HD. Kiranya kualiti gambar dan video sangat memuaskan hati


Aik tetiba ada gambar ayam. Haa ini adalah gambar yang di tangkap hasil handphone Samsung Galaxy S Advance. Haha banyak-banyak gambar, gambar ayam jugak Miela tangkap :P. Kamera hanpdhone 5MP, kiranya mampu menghasil image gambar yang baik dan cantik. Setakat ni, Miela dah guna handphone dah seminggu lebih dan Miela puas hati mengunakannya.

Best: 7 bintang setengah per sepuluh

Saturday, June 22, 2013

Review: Movie seram korea

Salam readership. Cuaca yang agak panas dan berjerebu ni elok sangat duduk rumah sambil buat kilang air liur ye, hahaha. Blogwalking sekejap tadi, rasa nak jugak update blog lagi. Walaupun tak ada modal story nak di ceritakan. Muncul mentol menyala di atas kepala, terdetik nak review filem seram ni.

Dulu masa zaman kat matrik, Miela suka download filem dan drama berbekalkan broadband celcom. Walaupun assigment masih berlambak masa tu, nak menghilangkan stressszzz so menonton drama dan movie di depan laptop ibarat sebuah hiburan tanpa tv. Lebih-lebih lagi movie seram dengan penuh suspen gitu. Padahal part yang seram sejuk terus je kau skip, haha. Di bawah antara movie-movie seram korea yang pernah Miela tonton:

Don't Click
"Jangan klik, jika tidak nyawa jadi tebusannya". Cerita hantu ni memang nampak merapu sikit. Ada pulak hantu moden pakai camera cctv yer, tak logik langsung. Tapi Miela layan movie ni sebab filem ni penuh suspens. Sorang je Miela kenal palakon dalam movie ni iaitu Park Bo Young sebagai Se-hee. Jung Mi adik kepada Se-hee minta tolong kat pakwe Se-hee untuk beri video-video pelik. Tapi pakwe See-hee tak sedar video dah telah dia beri kat Jung Mi bakal mengubah hidup dorang bertiga.


The Cat
Kenal tak Park Min Young yang berlakon dalam City Hunter tu?. Dalam movie ni dia berlakon sebagai So-Yeon yang berkerja di pet shop. Satu hari, ada pelanggan beli kucing kat pet shop dia. Tak lama kemudian pelanggan tu mati dalam lif. So yeon merasakan kematiaan pelanggannya itu ada mengena dengan kucing yang bernama Bidanyi. Lagi menguatkan sangkaan dia tu tepat, owner baru Bidanyi juga mati dalam keadaan yang mengerikan. Comel kucing bernama Bidanyi ni tapi rupa-rupanya berhantu.


White - The Melody Of The Curse


Movie ni banyak kali Miela tengok, best. Sampai kawan Miela pun pelik tak seram ke movie ni sampai tengok banyak kali?, hehe. Watak utama dia Eun Jung ketua kumpulan Pink Dolls. Mula-mula kumpulan Pink Dolls langsung tak famous. Tapi sejak ketua dia jumpa video tape lama yang mengadungi satu lagu misteri, akhirnya mereka menjadikan lagu tesebut sabagai single terbaru dorang. Sejak itu dorang famous tapi berlaku kejadian pelik dan misteri dari seorang ahli kumpulan Pink Dolls ke ahli lain sampai semua rasa tempias dia sekali. Kiranya lagu dorang nyanyi sebenarnya berhantu.

Death bells
Dalam movie ni pula ada flower boys berlakon iaitu Kim Bum. Tapi berlakon sebagai watak sampingan je. Kisahnya lebih kurang 20 pelajar kumpulan elite menghadiri kelas khas sampai malam. Malam tu ada seorang pelajar terbunuh, muncul pula suara misteri suruh pelajar-pelajar dorang jawab soalan kalau nak keluar dari sekolah. Kalau tidak semua pelajar akan berdepan dengan maut. Dalam dorang dok cari jawapan, ada pula pelajar lain mati. Kebetulan giliran pelajar yang mati tu mati mengikut ranking dalam sekolah. Apa sebenarnya hantu tu nak ye?. Adegan dalam movie penuh suspen boleh  buat wa terjerit dek terkejut dengan mayat-mayat student yang mati. Walaupun mengerikan, tapi still best movie ni, hehe.


Itu sahaja 4 movie seram yang Miela dapat review. Agak-agak ada nak recommended kan movie seram lain untuk Miela tonton?. Huhu Miela suka movie seram/horor movie dari korea selatan. Korang pula bagaimana suka tak movie seram?. 

Thursday, March 29, 2012

Review: Hafalan Shalat Delisa


Hafalan Shalat Delisa satu lagi filem bercirikan keislaman dari Indonesia. Kat Astro First rasanya dah tayang pun cite nie, cuma cik miela je tak perasan,kahkah. Jarang tengok TV la tu. Serius sebelum ni cik miela tak pernah dengar tajuk movie nie tapi nasib baik ada encik rekomen tolong rekomenkan cite nie, thanks Sham. Dia kata movie nie best. Mula-mula macam macam tak mau tengok la, sebab cite korea pun tak habis tonton lagi. Tapi movie nie tak lama pun, sejam 40 minit jer.

Jadi dua hari lepas, cik miela tengok Hafalan Shalat Delisa. Ingat Delisa tu anak dara ke apa rupa-rupanya Delisa tu budak-budak jer. Cite nie mengisahkan seorang budak bertungkus-lumus menghafal bacaan solat untuk ujian amali solat. Delisa seorang anak yang manja dan sangat rapat dengan ibunya, Ummi.

Pada hari amali solat tu,tetiba ada tsunami melanda di Lhok Nga. Sebenarnya Delisa nie tak sedar pun ada tsunami masa dia buat solat amali, sebab dia betul-betul fokus dengan solatnya. Akhirnya tsunami telah mengorbankan kakak-kakaknya dan maknya. Hanya Delisa sahaja terselamat tetapi kakinya kudung. Maka hiduplah Delisa dengan Ayahnya. Persoalanya, masihkah Delisa mampu menghafal hafalan solatnya?

Hehe Cik Miela tak reti sangat tulis sinopisis nie, tapi kalau lebih lagi klik sini. Cik Miela suka sangat watak Delisa, sebab Delisa nie tabah orangnya. Dia menganggap orang yang terkorban dalam Tsunami, tidak bersendirian tapi gembira di alam sana. Susah kalau nak jumpa budak macam Delisa nie.Paling suka ayat yang Delisa sebut ialah "Delisa cinta ummi kerana Allah". Ok kalau nak tengok filem nie, klik je sini.