Tuesday, July 30, 2013

Percubaan pertama

Salam Ramadhan. Uwaaaa.............. *mengeliat sekejap. Rasa dah lama tak upate entri, hoho. Entahlah, bulan posa ni Miela dah kekeringan idea nak update entri. Mungkin juga Miela sibuk melayan drama korea sampai termimpi-mimpi retis korea. Terus blog terabai, haha. 

Staright to the point. Dulu dulu kala Miela pernah try buat doddle dan masukkan dalam entri ni. Serius doddle dulu,  alamak malunya *#&?!!!. Macam budak tadika tengok. Macam tak da seni je. Tapi itu dulu, sekarang dah upgrade sikit doodle. Ok sikit je -_-. Sekarang dah tahu guna paint tool sai, mudah sikit nak lukis. Edit curve terus jadi. Doddle yang dilukis not bad hahaha.



Percubaan pertama

Aik?? makin err.rr Tak reti nak lukis doddle free hair sebenarnya

Boleh tahanlah.....


Angry berbirbd. Garang benor
kekura

The latest. Baru buat beberapa hari lepas


Ada lagi Miela tak tunjuk, malulah kononnya, haha. Perasan tak perasan tak?. Most of doddle yang Miela lukis separuh dan banyak hide hand. Sebenarnya saya tak reti nak lukis jari dan kaki. Serius, kalau lukis jari dan kaki mungkin doodle jadi macam hantu, *teruk sangat gamaknnya. Malu jugak kat adik-adik blogger yang pandai lukis doddle yang begitu cantik sekali. Kakak ni memang takda darah seni dikkk oiii, lukis sikit-sikit bolehlah sekadar isi masa lapang gituuu.

Peringatan: Di larang mengambil doddle tanpa kebenaranya. *takda kot orang curi doddle tak seberapa ni, hehe.

Thursday, July 25, 2013

Segmen : Kumpul Duit Raya by Minie

Salam Ramadhan


HADIAH : TOPUP RM5 UNTUK 2 ORANG

TARIKH TAMAT : 24 JULAI 2013 ---> 7 OGOS 2013

Link Iklan: *before click please clear cache dan cookie


Wednesday, July 24, 2013

Bazar Ramadhan Last Minute

Salam Ramadhan. Waa dah 2 minggu kita berpuasa. Maknanya lagi dua minggu lagilah kita nak raya, yee dok?. Alamak baju raya tak beli lagi -_- . Hai korang, korang suka tak pergi bazar last minute sebelum berbuka?. Dalam around setengah jam  pukul 7 petang sebelum berbuka puasa barulah tergegeh nak beli makanan di bazar ramadhan.

Tup tup bila sampai bazar ramadhan banyak makanan dah habis, kesiannn. Itu selalu berlaku kat bazar ramadhan yang kecil yang tak banyak sangat pilihan. Tapi kalau  bazar ramadhan yang besar, pukul 7 petang masih ada lagi makanan korang boleh beli.


Maaf, gambar di atas tu dari pak cik google je. Itu bukan bazar last minute punya, hahaha. Sebenarnya Miela teringin nak tangkap gambar bazar ramadhan. Tapi kalau Miela berdiri tegak di tengah-tengah bazar ramadhan lepas tu keluarkan phone tangkap gambar, mungkin orang lain pandang pelik. Malulah, orang pandang pelik padahal wa bukan retis pun. Ok memang saya seorang pemalu :3.

Berbalik pada cerita tentang bazar ramadhan last minute tadi. Walaupun orang kata kerja-kerja last minute memang tak bagus, tapi kalau pergi bazar ramadhan last minute ada baiknya , kot-kot dapat untung span terapung.

Dapat detect makanan yang sedap. Benarlah orang kata, yang sedap cepat je habis. Haha ini kalau korang tak tahu nak beli yang mana, yelah takkan nak beli semua makanan yang ada di bazar tu. Menbazir kan amalan syaitan. Bila korang pergi last minute, makanan yang sedikit tu tulah yang sedap, sebab yang sedap cepat je habis. Plus korang beli last minute, mana tahu dapat kot kot dapat cop last costumer, haha. Kalau pukul 7 makanan kat situ masih banyak selonggok mungkin kureng sikit tak pun bukan rezeki peniaga pada hari itu. Positive thinking jelah senang, tak elok fikir bukan-bukan,huhu,

Jualan Megasale.  If jadi student memang di galakkkan pergi bazar last minute. Sebab bila nak tutup je bazar ramadhan, macam-macam diskaun ada. Ada yang beli satu free satu, beli air rm2 dapat tiga. Kalau nasib baik, peniaga sedekah korang makanan sebab nak habiskan semua makanan yang dijual, free je dapat. Secara tak lansung, dapat jugak menjimat duit poket korang. Alhamdulilah, berkat bulan ramadhan.

p/s: Last minute itu bagus, hahaha.


Tuesday, July 23, 2013

Review Samsung Galaxy S Advance

Salam ramadhan. Maaf entri ini tidak ditaja oleh siapa-siapa mahupun daripada pihak samseng-samseng korea. Berkat Ramadhan ni, Miela baru je beli handphone. Duit siapa jangan tanyalah,hehe. Tak bermakna beli handphone jauh lebih canggih dari Asha 200, Miela lupakan begitu sahaja. Handphone lama still jaga tau, maknanya wa dua handphone la kan? gituuuu.


Handphone Samsung S Advance ni Miela beli kat parit buntar, kat sana banyak sangat kedai jual handphone sampai ssederet kedai jual handphone, kiri kanan kedai handphone. Miela beli around rm 800++. Tapi kenalah pandai cari kedai yang jual handphone yang murah yee. Miela beli handphone baru pun ada sebab, maklumlah nak masuk U kan. Kena pakai handphone canggih sikit. Mudahlah nak ber wechat/whatapps/line/kakootalk/viber semua tu kan? hahaha. Nak harapkan tablet, huu asyik hangging je semacam, datang bulan ke apa tablet aku ni?. Hmm lebih baik beli handphone baru, kecil senang masuk poket.

Handphone sebegini dah lama Miela cari, mudah masuk poket sebab nipis dan banyak function. Plus ada function android, so bolehlah nak download macam-macam application kat play store. Maknanya Miela boleh teruskan hobi Miela main game candy crush saga, haha. Paling best bagi Miela, korang boleh letak video hd dalam handphone. Siap boleh tengok running man dalam handphone lagi. Gambaq pun HD. Kiranya kualiti gambar dan video sangat memuaskan hati


Aik tetiba ada gambar ayam. Haa ini adalah gambar yang di tangkap hasil handphone Samsung Galaxy S Advance. Haha banyak-banyak gambar, gambar ayam jugak Miela tangkap :P. Kamera hanpdhone 5MP, kiranya mampu menghasil image gambar yang baik dan cantik. Setakat ni, Miela dah guna handphone dah seminggu lebih dan Miela puas hati mengunakannya.

Best: 7 bintang setengah per sepuluh

Saturday, July 20, 2013

Segmen Kad Raya by DiyanaHani

Salam Ramadhan


 

 Segmen Kad Raya by DiyanaHani berlangsung selama seminggu iaitu bermula pada 20/7/2013 sehingga 27/7/2013.Segmen ini  diadakan untuk memberi penghargaan kepada penyokong-penyokong blog ini bersempena dengan hari raya aidilfitri yang akan tiba tidak lama lagi. 


KLIK BANNER DAH JOIN 



Thursday, July 18, 2013

Menang top up lagi

Salam Ramadhan. Rezaki bulan ramadhan, alhamdulilah menang toup lagi,kuikui. Sebelum ni Miela tak pernah update menang ape-ape. Ok sebenarnya saya segan, saya menang top up jeer malas nak kepoh. Tapi hari ini tetiba kepoh sekejap. Kali ni miela menang toup ke ke-4 or ke-5 sejak habis matrik, haha tak ingat sangat yang pasti secara berturut-turut.

 ini tipu sahaja. Ini toup jenis lama, saiz macam kad kredit 

Latest Miela ingat menang toup dalam sengmen bloglist by cik akak dengan giveaway by Ain Mfna. Dan terbaru dari giveaway toup dari fyna pelangi . Yang  lain Miela tak ingat pula, hehe. Sepanjang Miela join giveaway or segmen hadiah paling besar lah, toup je kot. Tak pernah lagi menang hadiah berbentuk material, mungkin belum rezeki lagi. Never mind, yang penting Miela enjoy join segmen dorang :).

Mungkin jugak Miela ditakdirkan lucky toup, waaa gitu *tak baik percaya :P. Main-main jelah. Bukan lucky, tapi murah rezeki namanya.  Sebenarnya baki top up yang sedia ada pun tak habis guna. Tak caya, tengok gambar di bawah. Kawan-kawan I jelous betul dengan baki top up ni, banyak buat dorang suka bermessage-message ni.

Ini bukan tipu. Chincha betul



Toup pun touplah, boleh guna bila masuk U nanti. Sekarang ni Miela jarang guna kredit, maklumlah wifi ada guna kakoo talk lah. Zaman dah maju, sms tak pakai kredit. Asal ada internet, taip message sampai lembab ibu jari pun tak takpe, free yoo.

Tutorial: Delete comment dalam cbox

Salam ramadhan. Agak lama jugak Miela tak bertutorial segala kan. Soalnya kenapa korang perlu tahu tentang cara nak delete comment dalam cbox?. Andaikan tiba-tiba ada harsh atau comment di cbox macam ayam. Mesti korang tak suka kan?, that why korang perlu delete comment sebegitu. Sungguh mencemarkan pemadangan je. So, you must follow the step by step.

1. Go to cbox.ws
2. Isi login name dan password. Kalau tak ingat password atau name minta maaflah, tutorial ini tidak berjaya.
3. Nampak komen ayam yang Miela nak delete tu di bawah?. Actually,, Miela tak suka comment ayam macam ni, menipu kejanya. Cakap je terus terang suruh klik link iklan bukan,ni tak komen macam ayam. *sabar jelah


4.  Klik Massage


5.  Tick comment tersebut then klik ban untuk banned. Maknanya selama lama lamanya comment dari IP address yang sama kena block. Dan satu lagi kalau nak delete comment tick and klik delete.


6. Mudah sahaja kan??. Selamat mencuba :).

Tuesday, July 16, 2013

I LOVE GIVEAWAY by www.nisakay.com

Salam Ramadhan. Exceli, dah lama tunggu giveaway by nisa kay, akhirnya..... Join Jom??

I LOVE GIVEAWAY 

Klik banner untuk join

Sambung study??


Salam Ramadhan. Boleh tak Miela nak meluahkan perasaan kat sini?. Boleh tak boleh tak??.  Haha soalan apa daaa, blog sendiri mestilah boleh. Well semua orang tahu Miela akan sambung study di USM Kampus Induk Pulau Pinang, Alhamdulilah.

Actually, mula-mula dapat tawaran USM, Miela sendiri macam tak percaya. Sebab sebelum dapat tawaran tu, Miela ada baca bahawa dalam 20 ribu lebih yang mohon hanya 5 ribu lebih yang mohon dapat tawaran USM *apa kejadahnya nak hafal nombor sejibik sedangkan numbor telefon sendiri pun tak hafal?. See??, probabiility nak dapat pun rendah. Miela betu-betul target UKM or UTem untuk sambung study. Last-last USM jugak jadi pilihan di hatiku sebab target pun tersasar jauh dari landasan, huhu.

Macam-macam Miela fikir tentang USM. First think "arghh macam mana aku nak study kat sana, kat sana tempat budak pandai tuuu". Dari dulu Miela suka mengelak duduk dalam kelompok pelajar lebih pandai. Miela suka study dengan orang biasa-biasa je taklah tension. Kalau sekolah menengah dulu, sangguh-sungguh nak tukar kelas, tak nak duduk kelas pertama padahal orang lain teringin sangat nak kelas pertama. Tu sekolah menengah, ini bila di matrik tak boleh mengelak dah lah. Agak kejutan budaya wa duduk  di sana, budak-budak matrik rajin gila tak macam Miela ni suka sangat main-main. Last-last selamat dah tamatkan zaman matrikulasi dengan jayanya, huahua.

Kadang-kadang Miela fikir kan senang tak payah study. Duduk rumah ke? kahwin dengan orang kaya ke?. Senang tak payah-payah hidup, tak payah perah otak sampai tak da isi. Tapi itukan angan-angan minah jenin. Nak hidup senang je. Ok tak pun jadi budak-budak, tak payah fikir banyak masalah dunia. Minta itu ini, mak bapak baik bagi je.

USM. Universiti dalam taman

Tapi sekarang dah lain, umur dah masuk 19 tahun lain citernye. Miela sedih tau, dalam banyak-banyak budak classmate Miela masa matrik 23 orang tak da seorang nyawa pun satu Universiti dengan Miela tau. Tak da seorang pun, bayangkan. Nak cari budak kuliah dalam satu pusat pengajian pun payah, itu pun masih tak jumpa lagi. Miela tengok orang lain dah ada geng pergi U nanti, maklumlah dapat U sama. Jelous disitu. Macam Miela sorang je dapat USM, bhahhaa. Takdalah ada je budak kmpk yang dapat USM, tapi bukan satu pusat pengajian pun -__-.

Bertambah tension lagi Miela tengok group Bakal Mahasiswa Universiti Sains Malaysia Sidang 2013/2014. Ada nak kena buat itulah inilah kan. Dengan question apa-apa tah tentang persediaan minggu orentasi. Orentasi paling Miela tak suka, memenatkan kadang sampai nak mandi tak sempat. Tapi bila Miela tengok gambar-gambar bangunan dan hostel yang dikenali sebagai desasiswa tu nampak macam best je. Maklumlah USM tu uneversiti dalam taman.  Padahal Penang tu, hampir sebati dengan wa, ok hampir je belum lagi sebab satu Penang masih belum khatam lagi.

USM penang bukanlah terletak di celah-celah batu, tapi di celah bandar jauh lebih baik dari kmpk dalam kelapa sawit tu. Tapi penang ni wa dah jemu selalu pergi dan dekat . Teringin nak dapat sabah dan serawak boleh jugak melencong sambil study. Mungkin rezeki Miela memang ditakdirkan study dekat-dekat. My parents happy sangat dapat USM, bolehlah selalu jenguk ceq kat sana naa. Miela patut bersyukur sedangkan yang lain ada dari selatan study ke utara dan ada pula asal dari barat study ke timur. Yeah I'm lucky.

Miela kagum dengan senior dalm group tu, even junior tanya banyak kali soalan yang sama still jawab dengan jawapan begitu baik. Cuma Miela tak da kawan kat sana, tak guna duduk di bandar tapi kawan seorang pun takda.  Wait!! tak panjang ke cik miela oi dengan luahan perasan pepajang??hehe. Di pendek cita senang ja, "HANG SUKA KAA, TAK SUKA KAA HANG KENA SUKA JUGAK", hahaha.

P/s: Miela bersyukur sangat dah tawaran sambung study sedangkan kat luar sana ramai lagi tak dapat tawaran. Doakan Miela supaya berjaya di sampai ke menara gading.

Monday, July 15, 2013

Giveaway Topup Ramadhan by fyapelangi.com


KLIK BANNER DAN SIAP. 
HANYA UNTUK 7 HARI !

JOM JOIN BERAMAI - RAMAI !


Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim, yang maknanya :
" Apabila datangnya Ramadhan nescaya dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka dan diikat syaitan-syaitan ".

Salam Ramadhan Kareem :)

Review blog awesome part 2

Salam Ramadhan. Alhamdulilah hari ini sudah masuk 6 Ramadhan 1434 hijrah kita berpuasa. Sorry kepada 3 orang pemenang Segmen Menjelang Ramadhan yang blognya belum lagi direview. Sorry lambat sikit review blog korang, tapi sekarang Miela nak settlekan blog-blog yang nak direview ni.

Ada 3 lagi blog awesome perlu korang blogwalking dan follow. Jeng jeng


Berat Blog: 182.36 KB
Opps, berat blog dah terlebih ni, better Izzah kurangkan sedkit widget-widget yang tak berapa penting untuk menaik taraf blog ni. Never mind sebab isi blog lagi penting dari berat, bila masuk blog ni ada terdengar satu lagu Miela suka, lagu Butterfly by Melly Goeslow, huhu mendayu-dayu mendengarnya. Izzah Hashim ni student Kolej Universiti Insaniah. Quotes blog ni " I write what I like"

Berat blog:  312.45 KB
Blog Yumiada antara blog site yang selalu Miela singgah. Yang menariknya kat header tu, sesuai dengan bulan yang penuh berkat ni. Cantik dan comel doodle header tu, grrrrrr geramnya doodles tu comel sangat :P.  Blog Yumiada ni femes jugak dah ada 2k lebih follower, kalau sesiapa belum lagi singgah blog ni baik cepat-cepat singgah blog ni tau

Berat Blog : 155.63 KB
Si blogger ni sama umur dengan Miela tau, 19 tahun. Anyway Miela nak ucapkan congraz buat hana coz dapat tawaran Ijazah Sarjana Muda Farmasi di Uitm Shah Alam :). Hana ni kerap juga join contest-contest ada di laman blog lain and selalu bertuah dapat hadiah. Kalau suka join contest-contest followlah blog ni, boleh tahu perkembangan terkini contest yang sedang dijalankan


Menarik lagi :

Sunday, July 14, 2013

Jom beli barang Running Man

Salam Ramadhan. Ahoooo dah dua hari tak mengudapte entri , blogwalking dah jarang sejak dua menjak ni. Tu pasal trafik blog merundum jatuh,huhu. Anyway, baru-baru ni Miela beli barang running man online. Waa macam orang kaya nak membeli barang segala, padahal tanam anggur kat rumah tanpa sebijik pun buah tak berbuah wei!!.

Miela ni jenis suka beli barang online if ada penghabiskan stok dan murah. Nampak tak jimat cermat orangnya gitu. Kalau jualan penghabisan stok tentulah harga murah gila kan?.  Jadilah pengguna yang bijak, beli barang penghabisan stok, pesanan penanja dari Cik Miela :P.

Taddaaaa... Ni jelah barang Miela nak menunjuk pun, barang penghabisan stok. Miela beli button ni dalam RM3.00 pastu dapat satu free badges. Mungkin orang kata "membazir je beli benda-benda mengarut ni". Ala sekali sekala buat koleksi apa salahnya kann?.  Button ni berguna ape?, boleh tempek kat pencil box tak pun beg, haha

Kipas susah mati Running Man?. Boleh join group GOM Shoppe. Kat situ macam-macam jual barang running man termasuklah tshirt yang comel-comel.

GOM Shoope

Friday, July 12, 2013

Dia di hatiku

sila ambaikan gambar ini. Hiasan semata-mata :P

Salam Ramadhan. Korang ingat tak entri Dapat tawaran UPU dan USM tu yang Miela dok riuh-riuh dapat dua tawaran sekaligus sampai Miela pening lalat dibuatnya,haha. Malah gambar di atas tu lansung takda mengena dengan UPU. Yoon Shi Yoon pilihan hati Miela?, ohh lagi lah takda mengena lansung. Minat je tapi pilihan masih lagi bukan.

*eh apa aku merepek ni?. Straight to the point, nak tahu tak siapa dia pilihan dihatiku?. Siapalah bertuah tu jadi pilihan hati Miela ni yer. Oh Dia itu ialah USM, bukan Usin Salah Makan yaa. Setelah di timbang kira tolak semua akhirnya Miela nekad memilih Universiti Sains Malaysia,USM sebagai pilihan hati. Bukan senang lepaskan UPM tu, UPM bagus jugak cuma course tu tak berapa nak luas peluang kerja. Kalau USM, course pengurusan still banyak lagi peluang pekerjaan Miela boleh pilih. Cara Miela memang begitu, ketepikan minat sebab masa depan lebih penting.

Plus, my parents galakkan pergi USM, sebab pilihan USM lebih baik dan dekat je dengan rumah Miela. Berkat mak bapak penting yee dok??. Haha dekatlah sangat, dalam masa sejam lebih sampai je Pulau Pinang. Lagi satu universiti USM dapat gelaran universiti APEX. Apa itu APEX? google sendiri. Tapi yang Miela tahu ijazah USM lebih laku dari universiti. Memang rugilah kalau tolak USM ni,dapat  gelaran APEX lagi

Buku panduan bagi siswa baru USM ;3

Mula-mula tu, ragu-ragu nak tekan setuju pergi USM. Yelah kan automatik say good bye to UPM. Tapi bila muncul kekuatan diri terus hilang perasan ragu tu. Then, terus print surat tawaran dan benda-benda alah yang lain. Banyak benda kena buat lepas ni.

Sememangnya bila ada dua pilihan mebuatkan kita keliru dan blur nak pilih. Nahh, dulu tahun lepas langsung dapat U, tapi kali ini lepas keluar matrik dapat dua pilihan U. Rezeki di bulan ramadhan katakan. Apa-apa pun I would like to say hye to USM.

Thursday, July 11, 2013

Dapat tawaran UPU dan USM

Salam Ramadhan. Tahu tak hari ni hari apa?. Hari ini kite dah cukup couple seminggu yer uolzzz #ehh. Tak sebenarnya hari ini sudah terjawab teka teki yang Miela tunggu selama ni. Macam makcik kat kampung tunggu anak dia pulang di hari raya *perumpamaan pelik. Menunggu dan menunggu. Hari-hari boleh Miela katakan, selalu usha facebook UPU dan laman web usm walaupun tahu result keluar 11 hrbln. Haha mana tahu result keluar awal. Haha gila bukan?.


Sebelum result keluar perasaan Miela gambar di atas ni, haha over kan?. Pagi-pagi  dah dok depan lappy tercinta. Tunggu punya tunggu akhirnya keluar jugak. Terketar-ketar jari ni nak taip no IC, nasib baik tak lupa. Macam mana tak terketar-ketar, sebab benda ni melibatkan masa depan.


Alamdulilah, dapat dua tawaran sekali gus berkat bulan ramadhan. Bertambah lagi dugaan, dulu dugaan menunggu sekarang dugaan nak memilih Universiti. Nampak je senang, tapi nak buat pilihan tu payah. UPM dan USM, dua-dua antara universiti terbaik di Malaysia. Haih susahnya nak pilihan. Hmm thinking again. Semoga Allah permudahkan Miela dalam membuat pilihan.

P/s: What you see is what you get

Wednesday, July 10, 2013

Semakan Keputusan Pemohonan Program Ijazah Sarjana Muda UPU dan USM bagi sesi 2013/2014

Salam Ramadhan. Pastinya sekarang, pembaca blog sekalian sudah selesai menjalankan ibadah puasa pada 1 Ramadhan. Eh tetiba skema pulak ayatnyer. Now sesiapa yang mohon UPU dan USM pasti berdebar-berdebar menunggu untuk hari esok. Yaa esok, bukan hari raya la. Baru sehari je puasa -_- . Miela rasa menunggu  benda alah ni ibarat budak 5 tahun tunggu waktu berbuka je, haha. Rasa lama sangat menunggunyer.  Nebes giler, macam-macam fikir.

Petang tadi Miela baru email kat pihak UPU tanya bila tarikh keluar result ni. Malas cooling coolling ni,  pakai duit pula *cakap je kedekut,huhu . Senang je email, free je. Walaupun sudah tahu cendana pula, Miela tetap gegeh nak bertanya. Yelah kan Facebook UPU takda langsung announce apa-apa pasal tarikh. Nak pastikan betul khabar angin keluar esok. Dalam masa 10 minit, terus pihak UPU balas email Miela.




Lepas tu, terus je pihak UPU update status mengenai result UPU kat fesbuk, betullah memang result keluar esok pun -_-. Haha excited je lebih Miela nak bertanya bagai ni :P.


Untuk semakan UPU

SEMAKAN UPU SESI 2013/2014 BERMULA 12 TENGAHHARI, 11 JULAI 2013.
KEPUTUSAN BOLEH DI SEMAK DI http://upu.mohe.gov.my/upu.php
ATAU
TAIP : UPU RESULT (NO KP) DAN SMS KE 15888
CONTOH : UPU RESULT 940101080000

Untuk semakan USM
SEMAKAN KEPUTUSAN KEMASUKAN PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA [PENUH MASA] SIDANG AKADEMIK 2013/2014 BOLEH DISEMAK PADA 11 JULAI 2013 (KHAMIS) MULAI JAM 12 TENGAH HARI.
KEPUTUSAN BOLEH DI SEMAK DI https://pohon.usm.my/


Kenapa semak UPU dan USM lain-lain??. Sebabnya just USM tak termasuk sekali dalam pemohonan UPU. UPU hanya urusakan pemhonan U lain selain USM. Sesiapa yang mohon USM, mesti kena bayar RM40. Giler mahal, nak mohon pun kena banyak kali fikir. Tapi kalau betul-betul nak, duit RM40 apalah sangat 

Miela harap berkat bulan ramadhan ni esok, apa-apa pun keputusannya dapat terima dengan hati yang terbuka. Orang kata lebih baik doakan yang terbaik daripada doakan apa yang kita nak. Sebab hanya Allah je tahu apa yang terbaik dengan kita.

P/s: Harap-harap result esok takda mood delay-delay masak result PSPM hari tu.

Giveaway Ramadhan Raya By Emas Putih


Hadiah
Top Referral - RM50
84 Hadiah untuk dimenangi

Tarikh Mula 10 Julai 2013- 24 Julai 2013 (11:59pm)


Tuesday, July 09, 2013

Salam Ramadhan buat semua


Salam Ramadhan. Mungkin Miela terlambat sikit nak update pasal ramadhan, sedangkan blogger lain seminggu sebelum ramadhan dah update. Bagus ada semangat nak menyambut ramadhan yang sudah kujung tiba. Entri ini sudah masuk kali  ke empat sejak Miela berblogging. Setiap tahun mesti ada entri tentang ramadhan. Yang membeza entri ramadhan tahun ini dengan tahun lain umur semasa menaip entri. Dari entri berapa tak matang hingga sekarang *eh matang ke?.

Tahun 2012 :  Ujian di Bulan Ramadhan
Tahun 2011 :  Puasa mesti terbaek!!
Tahun 2010 : Ramadhan datang lagi (entri pertama time mula-mula blogging)

Puasa tahun ini adalah bermakna, sebab tahun ni Miela dapat berpuasa lagi di rumah sebulan bersama dengan family tercinta. Tahun lepas berpuasa di matrik, tahun ni berpuasa di rumah. Tahun depan puasa lagi sebagai student la yer. Puasa sebagai student U matrik poli dan seangkatan dengannya sangat sangat lah mencabar buat hati yang dibelenggu kerinduaan terhadap keluarga. Sahur makan bsikut kering jer, kalau nasib tak baik tak bangun sahurlah, sama-sama dengan roomate terbabas sahur. Sebab takde family nak bangunkan, huhu sadisnya. Buka puasa pula, semuanya bau pasar malam. Takkan sama dengan masakan di rumah.

Azam Miela bulan ramadhan ni, nak kurangkan buat benda-benda lagha. Ye la kan benda-benda ramai je suka buat, tapi benda baik berat sikit. Harap-harap bukan sampai ramadhan je kita buat baik tapi untuk seumur hidup. Tu buku agama yang Miela beli  guna baucar buku tak habis lagi baca, so ingatkan nak habiskan dalam bulan ramadhan ni.



Harap-harap bulan ramadhan yang penuh berkat ni, dapat keputusan UPU/USM yang Miela inginkan. Kalau tak dapat apa yang Miela inginkan, dapat terima dengan hati terbuka dah kira cukup buat Miela. Nebes giler uollz tunggu, lusa ni baru dapat result. Doakan la yer.


Salam Ramadhan buat semua pembaca blog Cik Miela. Hehe kalau nak dapat pahala extra lagi, tolong klik link iklan bawah ni.

Pelancaran Blog & GiveAway Halim Brothers Dot Com

banner GA

Salam readership. Miela terjumpa link tentang Pelancaran Blog & GiveAway Halim Brothers Dot Com di facebook. Sejujurnya Miela baru kenal blogger Halim Brothers. Nama penuh beliau Mohd Nur Halim Bin Nadzeri. Rupa-rupanya beliau ni orang nagori sembilan, hehe tak samlah dengan Miela yang asal dari negeri Perak. Masih bujang lagi rupanyer empunya blog Halim Brothers.

hbdc logo
nama tajuk blog Halim Brothers

Terbaru, Halim Brothers baru melancarkan Pelancaran Blog & GiveAway Halim Brothers Dot Com. Pelbagai hadiah menarik disajikan oleh Halim Brothes seperti produk dari Zahrah Mall bernilai RM50. Oh yaa kalau ada rezeki, Miela nak hadiah Baju Muslimah,hehe. Miela akan stick post ni untuk 2 hari. Jomlah join, hadiah menarik menanti

Pelancaran Blog & Giveaway ini dianjurkan oleh Blog Halim Brothers Dot Com ditaja bersama SumiJelly dan Zahrah Mall 

bannerGA

Review blog awesome part 1

Salam readership. Di sini Miela nak tunaikan janji kepada pemenang dalam Segmen Menjelang Ramadhan. Of courselah janji harus di capati #ehh. Apanya specialnya tentang review Miela ni, Miela review sekali berat blog  pemenang. Tengoklah orannya rajin gitu nak ukur berat blog orang, hehe.  Hari ini Miela mulakan dengan review blog tiga pemenang.


Berat Blog : 96.58 KB (nice, fast loading)
http://hikayatraisyasukor.blogspot.com/
Miela suka blog ni sebab blog ni ringan-ringan pelepah burung gitu. Simple dan tak crowded dengan widget bukan-bukan. Empunya blog ni berumur 18 tahun, maknanya muda setahun dari Miela lah. Raisya ni budak PASUM, ambil sains hayat. Pasal entri pula, walupun sibuk study tapi Raisya still cuba nak update blog supaya tak berhabuk. Blog ni bagus untuk junior yang ingin menlanjutkan study di UM untuk foundation. So boleh tahu serba sedikit tentang kehidupan di PASUM.

















Berat Blog :  95.73 KB (fast loading)
Blog ni jugak ringan-ringan kertas A4 gitu, tak berat dan fast loading. Waaa Miela suka garis dotted dekat border tu, nampak comel. Plus dengan header yang ada doddle comel, uwaa ipudaaa. Di beri nama NurFatin Liyana, opss ni bukan Fatin Liyana Asri  yang femes lagi meletop tapi ini Fatin Liyana yang lain. Kebetulan nama sama, mana tahu satu hari nanti blog Fatin Liyana yangi ni  akan femes lagi meletop sama dengan Fatin Liyana Asri?. 


Berat Blog : 82.62 KB
http://www.jueazrin.blogspot.com/
Bila sentuh je header tiba-tiba ada hujan pelangi. Miela tengok blog ni nampak berat, rupa-rupanya ringan sangat sebab blog ni pun fast loading jugak. Design blog ni cantik sangat cuma mungkin perlu ubah sedikit ka header tu, mungkin kalau takda gambar ana muslim dan dua kuntum bunga mungkin lagi cantik pada pandangan Mielalah. Oh yaa Jue Azrin ada satu kedai online, macam-macam benda di jual *ececeh baru tengok je. Boleh like dan tengok di Jueazrin Shop, kuih raya pun ada jual tau.


Monday, July 08, 2013

Kahwin???

Salam readership. Agak konterversi jugak tajuk entri pada hari ni yer. Kenapa tiba-tiba sebut pasal kahwin nie?. Adakah salah seorang gadis berumur 19 tahun memikirkan tentang hal kahwin??. Jangan anggap fikir je pasal kahwin mesti cakap "anak dara gatal nak kahwin".

Perkahwinan jugak melibatkan masa depan kita sendiri. Berkahwin bukannya macam study untuk  3 4 tahun tapi untuk seumur hidup. I don't know why tetiba fikir pasal kahwin ni. Nak kata muda, muda lagi la kut umur 19 tahun ni. Miela tengok ramai je kahwin dalam umur 23-26 tahun. Maknanya kalau berniat kahwin dalam umur 23-26 tahun, paling lama 7 tahun lagi. Tapi tujuh tahun tu sekejap sangat di akhir zaman ni. Maklumlah masa sekarang semakin cepat. Tup tup dah setahun -_-.

Dah lama tak fikir pasal benda ni, kali terakhir Miela ada sebut dalam entri ni. Apa yang buat Miela terfikir ialah ada beberapa orang sebaya Miela sudah mendirikan rumah tangga even belum lagi masuk U. Umur 19 tahun beb, banyak benda boleh buat zaman muda ni daripada kahwin, huhu. Susah Miela nak bayangkan berkahwin di usia muda sebab ianya di luar kotak pemikiran Miela. Tabik spring kat dorang sanggup melalui perkahwinan di usia yang muda.


Pasangan yang berkahwin muda syafiq dan yana

Kalau Miela?, hmm rasa 95% langsung tak bersedia nak kahwin, haha. Banyak benda Miela takutkan pasal kahwin dari hari perkahwinan sampai dah ada anak *kuat betul berfikir. Paling khuatir, pasal beranak. Lecture pernah story pasal beranak ni betapa peritnya melahirkan anak. Dengar pun dah rasa ngilu *takut darah sebernanaya -_-.

Tetiba rasa tak nak kahwin pulak. Hidup bebas tanpa tanggujawab sebagai isteri, yaahoo!!. Tapi kalau tak kahwin mesti orang dok bising jugak -,-. Terus dapat gelaran ANDARTU "Anak Dara Tua" Tak apalah miela keep in view pasal benda ni. Miela 5 tahun lagi baru fikir,haha.

p/s: Apabila seseorang itu berkahwin, sempurnalah separuh agamanya, tinggal lagi separuh untuk disempurnakannya. .

GA Ramadhan by KanvasDakwat



Hadiah  : Kain ela 4 meter untuk 2 orang

Giveaway Gempak Raya 2013


ADA 43 PEMENANG YANG BERTUAH !!

Hadiah - Hadiah Menarik :

1- Skirt Stylista
2- Cursor Bertema
3- Top
4 - Dress
5- Topup RM5
6- Novel Adam Dan Hawa
7- Pretty Little Badge
8- Instant Hijab 
9- Bag
10 - Tudung/Shawl
11- Tudung Nur Kasih
12- Earring
13- Nano white infinity trial cream
14 - Perfume
15- Shawl + Inner
16 - Hair Ribbon Clips
17- Gelang
18- Shawl
19-Topup RM5

Pemenang Segmen Menjelang Ramadhan


Salam readership. Terima kasih kepada peserta-peserta yang sudi join Segmen Menjelang Ramadhan. Seramai 26 yang join segmen ni. So maknanya 65% daripada yang join segmen ni akan dapat hadiah ni. Jeng jeng pemenangnya ialah..............................








Pemenang Bloglist

Bagi pemenang bloglist, Miela akan bloglistkan blog pemenang di ruangan bloglist Ace. Tempohnya sehingga Miela cari bloglist yang baru. 

Pemenang Review Blog

Bagi pemenang Review Blog, Insyaallah Miela review blog pemenang pada minggu ni jugak

Pemenang Toup RM 5

Bagi pemenang toup RM5 boleh tuntut di sini *sila tuntut sebelum 13.7.2013

Tahniah buat semua pemenang. Selamat menyambut Bulan Ramadhan. Semoga amalan kita di bulan puasa di terima Allah. Amin..

Sunday, July 07, 2013

Soal hadiah dan giveaway??


Salam readership. Sudah dua hari blog ni tak update sebarang entri just update senarai nama peserta Segmen Menjelang Ramadhan. Actually, Miela outstation go to Changlun , Kedah for my mother graduation day at UUM . Ke hujung dunia k? nak dekat dengan  negara Siam dah.

Alhamdulilah dalam dua hari Miela tak update masih ada yang sudi join Segmen Menjelang Ramadhan walaupun tak berapa nak meriah macam segmen orang lain, hehe. Belum join?. Jom join Segmen Menjelang Ramadhan, last day for today. 17 pemenang yang dicari *promo sekejap.

Hadiah untuk segmen pertama ni biasa-biase je. Bloglist, toup dan review. Tujuannya untuk isi kekosongan bloglist dan untuk saja-saja isi masa ni. Timba pengalaman gitu. Maaflah yer hadiah segmen pertama ni takda  lah grand sangat.

Miela teringin jugak nak buat giveaway besar-besar. Tapi Miela takut kena tipu dengan sponser, dah banyak cite Miela dengar. Kena tipu dengan sponser habis umpunya blog pun terpalit sekali kena. Let say kalau tak nak kena tipu dengan sponser lebih baik buat hadiah sendiri. Buat masa ni Miela masih belum mampu bagi hadiah-hadiah yang gempak lagi sob sob :(. Plus tak tahu cara post laju. Haha nob gila -_-. Orang macam gini malas nak pergi pejabat pos sebenarnya.

Apa-apa pun biarlah Miela slow-slow dalam dunia berblogging ni ibarat seekor kura-kura. Timba dan cedok pengalaman join giveway dulu. Tengok bagaimana orang lain manage kan giveaway dorang. Mana boleh terus mengejut buat giveaway sesuka hati kann?, kena cari ilmu jugak sebelum buat giveaway ni. Masih dalam perancangan entah bila buat.



P/s: Biar lambat asal selamat

Segmen Menjelang Ramadhan

TAMAT


Salam readership. Menjelangnya Ramadhan tinggal beberapa hari lagi, Miela nak buat satu segmen. Nebes buat first segmen ni, sampai ketaq tangan ni kat keyboard, *ok ni sudah over -_-.  Segmen ni gabungan tiga segmen iaitu exchange link iklan, bloglist dan review blog. Menarik tak?.

Syarat-syarat *wajib ikut:
1. Follow blog Cik Miela .
2. Klik link ni, loading sampai habis *anda yang baik hati
Link 1 l Link 2 l Link 3 l Link 4
3. Buat entri Segmen Menjelang Ramadhan dan blacklinkkan banner entri ni.  Maximum 4 link iklan boleh letak. Takda link iklan pun takpe.


Hadiah:
1x toup rm 5 (Maxis/celcom only)
10x bloglist
6x review blog
Total: 17 pemenang

Segmen ini berlangsung lebih kurang 5 hari. Dari 3.7.2013 hingga 7.7.2013. Harap-harap ramai-ramailah join bagi memeriahkan segmen ini yang tak seberapa ni :).

Tamat pada pukul 12.00 a.m 8.7.2013

Thursday, July 04, 2013

Dapat tawaran study ke Unikl

Salam readership. Tadi baru check application status dekat sini untuk unikl. Selalu Miela mohon swasta pejam mata mudah je Miela dapat, hahaha.

Still thinking about it

Dengaq citalah kan UniKL ni antara universiti swasta terbaik di Malaysia. Lagipun bawah mara automatik dapat pinjaman mara. Ramai orang cakap pinjaman mara ni lebih baik dari ptptn. Ok ini kata pemanis, mesti orang akan cakap baik-baik sahaja. Cuba cakap kebaikan ptptn, mesti cakap ptpn boleh convert ke biasiswa if dapat pointer 3.5 something. Kesimpulanya kena berlajaq bersungguh-sungguh kalau nak dapat belajaq free -_-. Jangan jadi pemalas pergi perhimpunan tah pape minta free education.

Yang bestnya dapat tawaran course yang Miela inginkan. Tapi biarlah Miela peram benda ni kan. Tunggu lagi tawaran UPU dan USM. Miela masih risau dengan UPU, takut-takut dapat UNIMAS. Uwaaa Miela tak sedia nak study jauh-jauh lagi *anak mak. Sudah dua kali mimpi pasal ni UNIMAS, adakah ini petanda?. USM pulak harapan macam tergelam timbul pula, dahlah temuduga tak dapat. Ramai sangat 4flat kot?. Manalah dan dibandingkan dengan pointer 3.7++ ni.

Senang cite tunggu tawaran dulu, baru pilih. Haha